PDA

Zobacz pełną wersję : Nowa karta graficzna - jaka?

Robert W
08-09-2009, 22:52
Jaką kartę graficzną dziś polecacie. Do tej pory używałem G550 na AGP ale będzie przebudowa komputera i muszę kupić nową. Zastanawiam się czy nadal wchodzić w G550 z tym, że na PCI-E czy coś innego dziś warto rozważyć do pracy w Lightoom'ie.

mateo912
09-09-2009, 00:25
A nie wydaje Ci sie że nie tan dział?

Anvil
09-09-2009, 08:12
Z tego co się orientuje bez specjalnych plug-inów tam samo Lightroom jak i Photoshop korzysta głównie z mocy obliczeniowej procesora nie karty, więc inwestowanie w niewiadomo co mija się z celem. Ale pakować w AGP to też nie widzę sensu. Kup sobie jakiegoś 8600GT na DDR3 i będziesz miał spokój za 150PLN.

Robert W
09-09-2009, 09:16
Chyba z powodu późnej pory umieściłem w tym dziale, sorki i proszę o przeniesienie. Jak napisałem jeśli kupię G550 to na PCI-E bo w nowej płycie AGP już nie uświadczysz, zastanawiam się tylko czy kupować G550 32MB PCI-E czy zainwestować w inną kartę, wypadłem trochę z obiegu i nie wiem w co wy teraz wyposażacie kompy pod Lightrooma.

A na marginesie:
Z prockiem szalał nie będę, kupię zapewne płytę z podstawką AM3 bo rozwojowa i dwu, trzy lub cztero rdzeniowego Athlona/Phonema z zegarem coś koło 3Mhz

dziur
09-09-2009, 09:53
adobe dogadało sie z nvidią juz jakis czas temu i najnowsze photoshopy/lightroomy lepiej wykorzystują moc obliczeniową kart tej firmy. nie wiem jak to wygląda w praktyce ale na pewno można znaleźć cos w necie.

mateo912
09-09-2009, 10:07
PS CS4 korzysta z GPU i CPU wszystkie wcześniejsze tylko z CPU

sokrates
09-09-2009, 11:16
PS CS4 korzysta z GPU i CPU wszystkie wcześniejsze tylko z CPU
też się tym faktem podjarałem jakiś czas temu - ale okazuje się że to tylko chłyt markietingowy - wykorzystuje do skalowania i jeszcze kilku badziewnych operacji. Cała reszta bangla na CPU.
Jeśli nie grasz, kup dowolna współczesną kartę z pasywnym chłodzeniem. Zapłacisz ~200 zł i będziesz cieszył się ciszą i mniejszym zużyciem energii :-)

Robert W
09-09-2009, 13:17
Ok, rozumiem ze lightroom nie uzywa procesora karty i ze pod tym wzgledem jakakolwiek sie nada ale istnieje jeszcze temat jakosci obrazowania i pod tym wzgledem te| pytam?

Tom01
09-09-2009, 13:21
ale istnieje jeszcze temat jakosci obrazowania i pod tym wzgledem te| pytam?

Karta powinna być przyzwoitej jakości i nie ma z niej nic odpadać w czasie pracy. Dobre karty robi Matrox, Elsa, Hercules (nie ten dalekowschodni), PNY. Z tajwańskich Sapphire.

prz3mo
09-09-2009, 13:53
Z tego co się orientuje bez specjalnych plug-inów tam samo Lightroom jak i Photoshop korzysta głównie z mocy obliczeniowej procesora nie karty, więc inwestowanie w niewiadomo co mija się z celem. Ale pakować w AGP to też nie widzę sensu. Kup sobie jakiegoś 8600GT na DDR3 i będziesz miał spokój za 150PLN.

CS4 z tego co wiem wykorzystuje GPU, ale szczegółów nie znam.

Robert W
09-09-2009, 14:13
Ja wlasnie do tej pory uzywalem Matrox,a G550 i wlasnie sie zastanawiam czy przy tej marce i karcie pozostac kupujac wersje na PCI-E czy zmienic na inna marke\karte, bo Matrox ma tylko 32MB pamieci i jest juz leciwa karta w sensie technologicznym, choc nadal produkowana. Myslalem, ze to juz w miare przystepnie opisalem, ale jak widze chyba nie do konca :)

Tom01
09-09-2009, 14:18
Ja wlasnie do tej pory uzywalem Matrox,a G550 i wlasnie sie zastanawiam czy przy tej marce i karcie pozostac kupujac wersje na PCI-E czy zmienic na inna marke\karte, bo Matrox ma tylko 32MB pamieci i jest juz leciwa karta w sensie technologicznym, choc nadal produkowana. Myslalem, ze to juz w miare przystepnie opisalem, ale jak widze chyba nie do konca :)

Jest minimalna różnica jakości obrazu nawet przy złączu DVI na korzyść Martoxa. O DSUB nie ma o czym gadać bo różnica jest bardzo wyraźna. O jakości projektu układu i wykonania też. Jeśli budżet pozwala, kupuje się święty spokój. Wielkość pamięci nie ma żadnego znaczenia.

Kyle
09-09-2009, 14:54
Jest minimalna różnica jakości obrazu nawet przy złączu DVI na korzyść Martoxa.
DVI-A chyba.

Tom01
09-09-2009, 15:08
DVI-A chyba.

DVI-D - cyfrowym.

Giani
09-09-2009, 17:44
Jest minimalna różnica jakości obrazu nawet przy złączu DVI na korzyść Martoxa. O DSUB nie ma o czym gadać bo różnica jest bardzo wyraźna. O jakości projektu układu i wykonania też. Jeśli budżet pozwala, kupuje się święty spokój. Wielkość pamięci nie ma żadnego znaczenia.

A jaką kartę graficzną poleca Pan ? Na razie jadę na złączu D-SUB, bo innego nie ma w laptopie:). Żadnych nieostrości nie widzę, ale być może byłoby lepiej na DVI :) Chodzi o kartę energooszczędną, nie dla gracza , a która będzie dawała bardzo dobrej jakości obrazek. Może być nawet zintegrowana .

Tom01
09-09-2009, 18:17
A jaką kartę graficzną poleca Pan ? Na razie jadę na złączu D-SUB, bo innego nie ma w laptopie:). Żadnych nieostrości nie widzę, ale być może byłoby lepiej na DVI :) Chodzi o kartę energooszczędną, nie dla gracza , a która będzie dawała bardzo dobrej jakości obrazek. Może być nawet zintegrowana .

Polecane marki wymieniłem. Najlepszy stosunek jakości do ceny ma Sapphire.

Kyle
10-09-2009, 09:06
DVI-D - cyfrowym.
Jakim cudem przy połączeniu cyfrowym mogą być różnice ? Fakt że kiepskie karty mają transmiter np. 143 Mhz max ... ale każda dobra ma te 165 Mhz - różnica polega na tym że przy niższym taktowaniu nie ustawimy odpowiednio wysokiej rozdzielczości.

Jeśli natomiast cyfrowy sygnał z DVI jest za bardzo rozmyty to będą po prostu artefakty - ale to się tyczy tylko na prawdę bubli i/lub uszkodzonych modeli.

Tom01
10-09-2009, 11:02
Jakim cudem przy połączeniu cyfrowym mogą być różnice ?

Dopóki nie zobaczyłem, też uznałem że to niemożliwe. Faktem jest jednak że transmisja cyfrowa nie jest taka idealna jakby się wydawało. Istnieje cały szereg parametrów określających jej "jakość".

Robert W
20-09-2009, 10:56
Kupiłem Matroxa G550 PCIe czyli taką samą kartę jak miałem do tej pory tylko, że na PCIe z 2xDVI i niestety okazało się, że nie jest odpowiednia bo przez DVI wyświetla max tylko 1280x1024. Już się dogadałem w sprawie jej zwrotu i teraz zastanawiam się co zakupić, czy dalej pozostawać w obszarze Matrox'a i wejść w P650 PCIe 64MB, czy może Sapphire HD4770 PCIe 512MB. Mam w związku z tym dwa dylematy:

1. Niestety nie wiem czy Matrox P650 obsługuje rozdzielczość 1680x1050 a taką potrzebuję do napędzenia monitora w natywnej - może wiecie jak jest z tą rozdzielczością, czy ją obsługuje (jeśli w standardzie nie to może z PowerStrip'em)
2. Czy szyna pamięci w pracy z Lightroom'em ma znaczenie bo karta Sapphire ma jedynie 128 bity a Matrox P650 256bity (nawet dotychczasowy Matrox G550 miał 256bity )

Myślałem także o Sapphire 4350 2xDVI z pasywnym chłodzeniem ale ona ma aż 1GB, a z tego co wyczytałem wynika że:"karta graficzna z mniejszą ilością pamięci będzie rezerwowała mniejszą pojemność adresową co przełoży się na większą możliwość wykorzystania ramu"

T&T
20-09-2009, 13:03
Najlepiej wejdź na stronę Matroxa. Tam znajdziesz wszystkie dane ich kart.

Robert W
20-09-2009, 13:24
T&T, nieskromnie napiszę, iż mam na tyle oleju w głowie aby wpaść na pomysł zajrzenia na stronę producenta karty co do której mam jakieś techniczne wątpliwości. Niestety odpowiedzi nie uzyskałem :-( Co więcej napisałem do nich kilka dni temu zapytanie, ale jak dotychczas nie uzyskałem odpowiedzi.

Giani
21-09-2009, 00:14
1. Niestety nie wiem czy Matrox P650 obsługuje rozdzielczość 1680x1050 a taką potrzebuję do napędzenia monitora w natywnej - może wiecie jak jest z tą rozdzielczością, czy ją obsługuje (jeśli w standardzie nie to może z PowerStrip'em)

Słabo szukasz http://www.matrox.com/graphics/en/products/graphics_cards/p_series/p650lppcie64/ . Jest na dole bykiem napisane , że Matrox P650 :

Maximum resolutions (per display)

* Digital, 1-2 monitors: 1920 x 1200
* Analog, 2 monitors: 1920 x 1440
* Analog, 1 monitor: 2048 x 1536

Moja zintegrowana 2 letnia grafa obsługuje 1920x1080 i nie chciało mi się wierzyć, że nowa karta graficzna nie obsługuje tej rozdzielczości:-D

x-mario-x
21-09-2009, 19:01
Nieskromnie napiszę, iż mam na tyle oleju w głowie aby wpaść na pomysł zajrzenia na stronę producenta karty
Proponuję trochę pokory, pierwszy rezultat w google co do Matrox G550:
Matrox G550 (http://www.matrox.com/graphics/en/products/graphics_cards/g_series/g550/)
Na dole jest wyraźnie napisane: Digital: 1280 x 1024

Robert W
22-09-2009, 10:53
Drogi kolego, naprawdę takie informacje umiem odnaleźć i nie zawracałbym takimi kwestiami innym głowy, nie podałeś mi nic odkrywczego ;-) i niestety muszę Cię zaskoczyć, iż z tego nie wynika odpowiedź na moje pytanie, ponieważ to iż obsługuje rozdzielczość 1920x1200 nie gwarantuje że obsługuje rozdzielczość 1680x1050 (być może to cię szokuje ale tak jest np. z G550 w analogu gdzie ciągnie znaczenie wyższe rozdzielczości a właśnie tej nie - można ją uzyskać z tylko z programem zewnętrznym np. PowerStrip'em ). Ale dziękuję za zainteresowanie :-)

Słabo szukasz http://www.matrox.com/graphics/en/products/graphics_cards/p_series/p650lppcie64/ . Jest na dole bykiem napisane , że Matrox P650 :

Maximum resolutions (per display)

* Digital, 1-2 monitors: 1920 x 1200
* Analog, 2 monitors: 1920 x 1440
* Analog, 1 monitor: 2048 x 1536

Moja zintegrowana 2 letnia grafa obsługuje 1920x1080 i nie chciało mi się wierzyć, że nowa karta graficzna nie obsługuje tej rozdzielczości:-D

Robert W
22-09-2009, 10:58
Proponuję trochę pokory, pierwszy rezultat w google co do Matrox G550:
Matrox G550 (http://www.matrox.com/graphics/en/products/graphics_cards/g_series/g550/)
Na dole jest wyraźnie napisane: Digital: 1280 x 1024

Pokora zawsze się przyda, niekiedy też temu co ją proponuje ;-) bo jakbyś się bardziej zastanowił nad tym co napisałem to byś z pewnością z zaskoczeniem odkrył, że nie pytałem o rozdzielczość 1680x1050 na karcie G550 a o tę rozdzielczość ale na zupełnie innej karcie a mianowicie P650 ;-)

Giani
22-09-2009, 13:47
Drogi kolego, naprawdę takie informacje umiem odnaleźć i nie zawracałbym takimi kwestiami innym głowy, nie podałeś mi nic odkrywczego

Gubisz się sam w tym co piszesz.

Kupiłem Matroxa G550 PCIe czyli taką samą kartę jak miałem do tej pory tylko, że na PCIe z 2xDVI i niestety okazało się, że nie jest odpowiednia bo przez DVI wyświetla max tylko 1280x1024.

Gdybyś czytał dokładnie na stronie Matroxa, jest bykiem napisane, że maksymalna rozdzielczość obsługiwana przez DVI to 1280x1024. A ty się dziwisz, że jej nie obsługuje.

Pokora zawsze się przyda, niekiedy też temu co ją proponuje ;-) bo jakbyś się bardziej zastanowił nad tym co napisałem to byś z pewnością z zaskoczeniem odkrył, że nie pytałem o rozdzielczość 1680x1050 na karcie G550 a o tę rozdzielczość ale na zupełnie innej karcie a mianowicie P650 ;-)

Kolega Ci podał informację do postu powyżej, gdzie byłeś zdziwiony, że karta G550 na PCI nie obsługuje wyższej rozdzielczości niż 1280x1024.

być może to cię szokuje ale tak jest np. z G550 w analogu gdzie ciągnie znaczenie wyższe rozdzielczości a właśnie tej nie - można ją uzyskać z tylko z programem zewnętrznym np. PowerStrip'em )

niczego odkrywczego nie piszesz. jest to wyrażnie napisane na stronie matroxa

ponieważ to iż obsługuje rozdzielczość 1920x1200 nie gwarantuje że obsługuje rozdzielczość 1680x1050

Jeśli ta karta nie obsługuje 1680x 1050 to przyznam, że się pomyliłem. Nie mam z tym problemu. Ale na 99% obsługuje.

Robert W
22-09-2009, 21:51
Nie chce mi się już z Tobą specjalnie spierać bo to trochę dziecinada, nie czytasz uważnie a potem bronisz Częstochowy, odpowiem tylko tak: przeczytaj uważnie jeszcze raz moje posty to może zauważysz że pytania zadawałem w sprawie P650 a nie G550, jak ją kupowałem (G550 PCIe) to nie zaglądałem na stronę matroxa bo w wersji AGP którą używałem wcześniej po analogu obsługiwała 1680x1050 choć nie sama (standardowy sterownik) a z pomocą PowerStrip'a i sądziłem że nie będzie po DVI inaczej a jednak było i to był mój błąd, ale nie to było kwestią poruszaną przez ze mnie na tym forum - to taka dygresja. Podkreślam więc jeszcze raz, choć już nie sądzę aby to do wszystkich dotarło, że nie pytałem ani przez chwilę o G550, jeśli więc źle przeczytałeś lub jak wolisz zinterpretowałeś ;-) to się po porostu zreflektuj a nie idziesz w zaparte ciągle o G550 pisząc, to jest męczące, nic nie wnosi i tak naprawdę mówi bardziej o Twoich wewnętrznych procesach emocjonalnych niż o sednie tematu. Na pociechę, bo nie sądzę abyś odpuścił, dodam, że nie będę już dalej tego ciągnął, dając Ci tym samym ostatnie słowo, możesz więc wypisywać co tylko masz ochotę bo więcej mojej odpowiedzi w temacie nie będzie, przynajmniej w obszarze, do którego się tak bardzo błędnie przywiązałeś. Daję Ci więc ostatnie słowo jaki by ono nie było ;-) co zapewne poprawi Ci nastrój ;-) bo jak sądzę tego właśnie bardzo potrzebujesz :-)

W kwestii merytorycznej: temat chwilowo mnie przestał interesować, gdyż zdecydowałem się oszczędzić moje finanse i kupiłem sapphire HD 4670 Ultimate 512KB z pasywnym chłodzeniem. Jakby jednak kogoś poruszona kwestia P650 interesowała to z informacji jakie pozyskałem, niestety nie od samego producenta wynika, że P650 rozdzielczość 1680x1050 obsługuje i to bez potrzeby używania softu typu PowerStrip.

Serdecznie wszystkich pozdrawiam i opuszczam ten wątek :-)

Giani
23-09-2009, 00:28
Nie chce mi się już z Tobą specjalnie spierać bo to trochę dziecinada, nie czytasz uważnie a potem bronisz Częstochowy, odpowiem tylko tak: przeczytaj uważnie jeszcze raz moje posty to może zauważysz że pytania zadawałem w sprawie P650 a nie G550
Wypuść powietrze mistrzu, bo się zapowietrzysz.

to się po porostu zreflektuj a nie idziesz w zaparte ciągle o G550 pisząc, to jest męczące, nic nie wnosi i tak naprawdę mówi bardziej o Twoich wewnętrznych procesach emocjonalnych niż o sednie tematu.
.........

Na pociechę, bo nie sądzę abyś odpuścił, dodam, że nie będę już dalej tego ciągnął, dając Ci tym samym ostatnie słowo, możesz więc wypisywać co tylko masz ochotę bo więcej mojej odpowiedzi w temacie nie będzie, przynajmniej w obszarze, do którego się tak bardzo błędnie przywiązałeś. Daję Ci więc ostatnie słowo jaki by ono nie było ;-) co zapewne poprawi Ci nastrój ;-) bo jak sądzę tego właśnie bardzo potrzebujesz :-)
A jednak zapowietrzyłeś się

Następnym razem jak będziesz potrzebował pomocy to może zreflektuj i nie odpisuj na posty sarkastycznie. Nikt złej intencji nie miał. A skoro jesteś taki mądrala i masz tyle oleju w głowie to po diabła szukasz tutaj pomocy