PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Klif lękliwego.....

borregaard
08-09-2009, 19:14
....z lękiem wysokości,co determinuje taki kadr....bezpieczny kadr :mrgreen: :mrgreen:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=4im5won3fxvxxjj0ly.png)

Greg77
08-09-2009, 19:18
No ja nie z odwaznych ale podchodze blizej....choc nogi jak z waty i traw sie trzymam:D
Chmmmm bardzo ladne zdjecie w twojej tonacji...;)

zaza67
08-09-2009, 19:19
ladne kolorki podobajami sie , brawa za tytul :mrgreen::mrgreen:

greco
08-09-2009, 19:25
Ładny kadr i tonacja . Bardzo na + .

jaś
08-09-2009, 19:40
ładny kadr, podoba mi się rzeczywiście bezpieczny

alfapasje
08-09-2009, 19:46
A mnie się nie podoba. Nie podoba mi się lewa strona. Nie podoba mi się taki podział kadru który mi nie leży. W porównaniu do niektórych wersji klifów ten jest moim zdaniem jakiś nudnawy wręcz..

borregaard
08-09-2009, 20:14
A mnie się nie podoba. Nie podoba mi się lewa strona. Nie podoba mi się taki podział kadru który mi nie leży. W porównaniu do niektórych wersji klifów ten jest moim zdaniem jakiś nudnawy wręcz..
No cóż,kurortowy klif....Nie było wiatru 100 na godzinę,deszczu z kroplami wielkości piłek golfowych,fal siedmiometrowych,zwariowanych chmur i nie użyłem ..ND 400,morze się prawie zamroziło samo.....sorry....:mrgreen:

alfapasje
08-09-2009, 20:31
No cóż,kurortowy klif....Nie było wiatru 100 na godzinę,deszczu z kroplami wielkości piłek golfowych,fal siedmiometrowych,zwariowanych chmur i nie użyłem ..ND 400,morze się prawie zamroziło samo.....sorry....:mrgreen:

czasem nie potrzeba skrajnych warunków pogodowych, czy ND400 ażeby wydobyć ze zdjęcia coś więcej... sorry.. Wielkokrotnie na forum przewijają się zdecydowane i bardzo pewne kadry, nie robione wcale przy sztormach i aż miło się patrzy, a koło tego zdjęcia moge śmiało przejść obojętnie...

wojtek6308
08-09-2009, 20:32
Ładny kolor i faktura wody :) , kadr też ciekawy ale zapewne masz inne, ... bliżej krawędzi klifu.

borregaard
08-09-2009, 20:54
czasem nie potrzeba skrajnych warunków pogodowych, czy ND400 ażeby wydobyć ze zdjęcia coś więcej... sorry.. Wielkokrotnie na forum przewijają się zdecydowane i bardzo pewne kadry, nie robione wcale przy sztormach i aż miło się patrzy, a koło tego zdjęcia moge śmiało przejść obojętnie...
Alfa...nie piernicz mi tu bzdur,bo za stary jestem na taki bełkot ,tylko powiedz konkretnie jak widziałbyś to zdjęcie ,tylko konkrety,bo jak na razie to same bajki o niczym opowiadasz,a ja się wciąż chcę czegoś nuczyć..więc punkt po punkcie,z detalami.
I nie proponuj mi zejścia na krawędż klifu,chyba że nie czytasz co piszę...

GUINNESSts
08-09-2009, 20:58
Tytul i fota graja rzeczywiscie!!! Styl Twoj, bo jakby innaczej.
Jesli jednak juz tu jestem, to troche zastanawia mnie obrobka. Na kilku ostanich fotkach pokazujesz dwa swiaty. Z jednej deszcz, z drugiej slonce(przepraszam,mowimy tylko o tej fotce). I fajnie. Tylko, ze swiatlo(ogolne) do calosci mi nie pasuje. Lewa i dol w klimacie wysp kanaryjskich, a prawa to irlandia.
Ostrosc w zielsku na tyle mala, ze czegos tam szukam niepotrzebnie.
A ND 400 czy jakikolwiek inny w tym przypadku, zwazajac na odlegoosc do fal popsulby wszystko.
Generalnie to zdjecie bardzo mi sie podoba. Chcialem tylko zwrocic uwage na malo znaczace szczegoly.
Masz doswiadczenie, wiec nie martwie sie o to, ze zle mnie zrozumiesz. To tylko moje zdanie i pewnie sie myle:)

alfapasje
08-09-2009, 21:04
Alfa...nie piernicz mi tu bzdur,bo za stary jestem na taki bełkot ,tylko powiedz konkretnie jak widziałbyś to zdjęcie ,tylko konkrety,bo jak na razie to same bajki o niczym opowiadasz,a ja się wciąż chcę czegoś nuczyć..więc punkt po punkcie,z detalami.
I nie proponuj mi zejścia na krawędż klifu,chyba że nie czytasz co piszę...

Nie piernicze Ci bzdur, a pare postów wyżej napisałem Ci co mi nie pasuje. Nie pasuje mi przede wszystkim lewa biało-żółta lewa górna strona waląca po oczach odciągająca wzrok od reszty. Nie podoba mi się generalnie podział kadru. I na sam koniec kadr ogólnie... Do mnie to nie trafia. Moim zdaniem jest drętwe, kropka! A ja nie jestem od tego żeby Ci mówić w którą stronę masz iść. Zauważ że nie zarzucam Ci technikaliów, a temat i kadrowanie.

Sebastianito
08-09-2009, 21:17
Kurde, nie wdaje się w polemikę... ale... bezpieczny kadr to podstawa....

Nemeth
08-09-2009, 21:22
Znów te żółcie ... ech ...

borregaard
08-09-2009, 21:39
Tytul i fota graja rzeczywiscie!!! Styl Twoj, bo jakby innaczej.
Jesli jednak juz tu jestem, to troche zastanawia mnie obrobka. Na kilku ostanich fotkach pokazujesz dwa swiaty. Z jednej deszcz, z drugiej slonce(przepraszam,mowimy tylko o tej fotce). I fajnie. Tylko, ze swiatlo(ogolne) do calosci mi nie pasuje. Lewa i dol w klimacie wysp kanaryjskich, a prawa to irlandia.
Ostrosc w zielsku na tyle mala, ze czegos tam szukam niepotrzebnie.
A ND 400 czy jakikolwiek inny w tym przypadku, zwazajac na odlegoosc do fal popsulby wszystko.
Generalnie to zdjecie bardzo mi sie podoba. Chcialem tylko zwrocic uwage na malo znaczace szczegoly.
Masz doswiadczenie, wiec nie martwie sie o to, ze zle mnie zrozumiesz. To tylko moje zdanie i pewnie sie myle:)
A wiesz,że sam się dziwiłem,że o wschodzie po lewej już jasno,a po prawej ciemnawo i szarawa mgiełka...:wink:
W tym zielsku,to się raczej ostrości nie doszukasz...:mrgreen: To taka grubaśnawa "trawa" czy "cośtam"... ale można w niej się doszukać....jaszczurek.:-D
Obróbkę zwykle robię..."normalną",ale czasami mnie ponosi....:mrgreen: Z ND..żartowałem..
Dzięki za wizytę...

Szczerze mówiąc ,to taka fota poł żartem ,pół serio...co nie znaczy,że jest w jakimś stopniu traktowana przez mła inaczej niż inne ,czyli na żółto, jak to raczył Nemeth zauważyć,ale On lubi magentę i niestety na to nie ma już lekarstwa i nadzieja na ratunek przepadła dawno....

Tym ,którzy mają inne postrzeganie koloru i widzą wiele innych dziwnych rzeczy wyjaśniam,że żółty nie jest żółty i z lewej nie występuje żadna biel...............

andrzejp
08-09-2009, 22:14
Mnie się kolory podobają, światło z lewej mogło takie być,
więc daje taką poświatę.Kadr dobry.
Znając Andrzeja to na pewno tak było.
Poza tym jest wiele wspaniałych fot, obok których
niejeden z nas przeszedł obojętnie:mrgreen:
Cóż de gustibus....

erde
08-09-2009, 22:23
Było czy nie było. Nie ważne. Trzeba poszanować wizję Andrzeja, tak kadrową jak i obróbkową. Skądinąd Andrzej zdążył nas już przyzwyczaić do swojego stylu, którego nie da się podrobić. Kadrowo podoba mi się to zdjęcie, obróbkowo nieco mniej - zielsko z przodu za bardzo daje mi o oczach i wygląda na mocno przygaszane. I tak można bredzić i bredzić co nie zmienia faktu, że i tak mi się podoba, bo co spoglądam na nie, to widzę coś innego i ciekawego.
Pzdr

GUINNESSts
08-09-2009, 22:25
Jedyna biel jaka widze, to b. w klifie(pozytywna). Nie piszmy az tak dokladnie o odcieniach, zwazajac na kalibracje. Roznice sa naprawde kolosalne. Co do zoltego, to widze zolto-pomaranczowy akurat. I tez pozytywnie.
Ciesze sie, ze sie rozumiemy:)

andrzejp
08-09-2009, 22:26
Było czy nie było. Nie ważne. Trzeba poszanować wizję Andrzeja, tak kadrową jak i obróbkową. Skądinąd Andrzej zdążył nas już przyzwyczaić do swojego stylu, którego nie da się podrobić. Kadrowo podoba mi się to zdjęcie, obróbkowo nieco mniej - zielsko z przodu za bardzo daje mi o oczach i wygląda na mocno przygaszane. I tak można bredzić i bredzić co nie zmienia faktu, że i tak mi się podoba, bo co spoglądam na nie, to widzę coś innego i ciekawego.
Pzdr
Trafna konkluzja:-D

Proac150
08-09-2009, 22:59
Nie wdając się w powyższą dyskusję, przyjemny widoczek, styl Andrzeja widoczny bez podpisu, odległość od klifu akceptowalna i dla mojej osoby (również bliżej nie podchodzę, tylko ja ze względu na wyobraźnię, nie lęk wysokości :) )

tormentol
08-09-2009, 23:30
A ja już polubiłem styl Andrzeja i jego żółte niebo :D. Kolega ma styl w obróbce i kadrowaniu mz, a to się bardzo chwali.
Ta fota nie powala, ale założę się, że to dopiero przystawka przed głównymi daniami i deserem z wisienką :)

woda
09-09-2009, 00:59
No tak.. klify pstrykasz.. jeszcze troche i zaczniesz pokazywac kamienie w mleku :). Ale tak na serio to fakt... ogladajac to zdjecie nie ma sie pelnych portek na sama mysl o tym co wyprawial autor aby zrobic zdjecie ale i tak jest bardzo ladnie. Kadr nie rzuca na kolana ale rozumiem doskonale powody :) Technicznie zas jak zwykle, pieknie.

P.S. Moze przypnij sie linka holownicza do samochodu? :)

harb
09-09-2009, 07:42
nic nie mówiłes ze wyjezdzasz do Irlandii :mrgreen: - fota w borregaardowym stylu

borregaard
09-09-2009, 07:55
nic nie mówiłes ze wyjezdzasz do Irlandii :mrgreen: - fota w borregaardowym stylu
No tak,teraz wszystkie klify to z Irlandii jak i wszystkie "trampki " to "adidasy"....:-D

Greg77
09-09-2009, 11:56
No tak.. klify pstrykasz.. jeszcze troche i zaczniesz pokazywac kamienie w mleku....

A to zle? Co sie tak niektorzy tych klifow uczepili i kamieni w mleku......wydaje mi sie ze najwiecej mialcza tacy co klifow nie moga zfocic i NDka nie maja!

No tak,teraz wszystkie klify to z Irlandii jak i wszystkie "trampki " to "adidasy"....:-D

Szczerze to mi wyglada na Anglie......takie typowe biale klify....myle sie?

alfapasje
09-09-2009, 12:00
A to zle? Co sie tak niektorzy tych klifow uczepili i kamieni w mleku......wydaje mi sie ze najwiecej mialcza tacy co klifow nie moga zfocic i NDka nie maja!

Bo mówią że wszyscy kupili ND i marudzą... Znów woda robiona z nd.... może trzeba zacząć tak komentować:
"odpuście sobie już zdjęcia poletek ileż mozna oglądać"
"znów drzewa w krajobrazie... bezsens. Więcej oryginalności" itp.

Wniosek jest prosty. Jeżeli zrobisz dobre zdjęcie z ND to je kup.

borregaard
09-09-2009, 12:00
[quote=woda;1461488]No tak.. klify pstrykasz.. jeszcze troche i zaczniesz pokazywac kamienie w mleku....[quote]

A to zle? Co sie tak niektorzy tych klifow uczepili i kamieni w mleku......wydaje mis ie ze najwiecej mialcza tacy co klifow nie moga zfocic i NDka nie maja!

Szczerze to mi wyglada na Anglie......takie typowe biale klify....myle sie?
Pewnie mają,ale wstyd pokazać,bo już zbyt dużo nakrzyczeli.....:mrgreen:
Greg,to wyspa Afrodyty na Morzu Śródziemnym....:-D

Greg77
09-09-2009, 12:03
Heh juz za miesiac poszaleje nad srodziemnym.....podobno pazdziernik jest obfity w ciekawe zjawiska na niebie (chmury) a nie nudny blekit.......ech juz nie moge sie doczekac!

dany172
09-09-2009, 15:10
Piękne kolory i dobry kadr.

Piotr_ek
09-09-2009, 15:41
Za żółte. Nie podoba mi się nierównomierny podział kadru jeżeli chodzi o światło. Mz. przeostrzone. Ciekawe jako obrazek. pozdr!,P.

lechupe
09-09-2009, 16:52
klif jak klif, zły nie jest, ino - pardon - zdominowany zielenią zwłaszcza.
Znaczy balans kolorów dyskusyjny. Ja bym kliknął szarym kroplomierzem gdzies tam w okolice tego szarego zbocza i ewentualnie wymaskował dół, bo tam taka dominanta bardziej pasuje.

No i faktycznie fotka jest na granicy przeostrzenia. Zmniejszyłbym o jakies 10%

Klarens
09-09-2009, 22:05
całkiem przyjemny kadr

Martix
09-09-2009, 22:09
Ładny obrazek choć, choć kolory nie do końca naturalne.

borregaard
09-09-2009, 22:19
Ładny obrazek choć, choć kolory nie do końca naturalne.
Oczywiście,że tak.Wątpię by to się kiedykolwiek udało....Mnie się wydają zbliżone do tych,które rankiem były.Dla odmiany,niżej, kolory południowe,które uważam za b.bliskie zastanych,ale wszystko jest kwestią odbioru,wyobrażni,sprzętu...:-D

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=1lltwxf2csnn1lm7mbck.jpg)

erde
09-09-2009, 22:55
wszystko rozbija się o nasze monitory - zróbmy sobie wystawę, wypijmy to co piją faceci i podyskutujmy o zdjęciach. To by było coś ;)

2 jak pocztówka - przyjemne dla oka i ciepłe - tylko albo moje oczy nie wyrabiają albo 2 plan deko rozmazany?