Zobacz pełną wersję : D80- ustawienie ekspozycji w menu a na korpusie
Witam
Mam taki problem albo i nie , otóż po ustawieniu w menu na pomiar punktowy (lub każdy inny) i chce zmienić ten pomiar na inny z przycisku na korpusie i przekręceniu pokretła na odpowiednią ekspozycję to nie widzę żadnej różnicy przy pomiarze cały czas w wizjerze mam punktowy .
Pytanie , czy to są właściwe objawy ? Czy u Was też tak jest ?
W wizjeże nie pokazuje ekspozycji, tylko na górnym wyświetlaczu.
A na wyświetlaczu się zmienia ikona pomiaru? W ogóle D80 ma w wizjerze pokazany tryb pomiaru? Bo w D50 jest tylko pole AF. Może ci się pomyliło :)
Flashback
08-09-2009, 17:31
W wizjerze D80 nie ma informacji na temat sposobu pomiaru światła, jest tylko na górnym wyświetlaczu. Więc co tak na prawdę widzisz w wizjerze?
Więc co tak na prawdę widzisz w wizjerze?
Najprawdopddobniej pole AF
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotopolis.pl/obrazki/d80test-wizjeranimacja.gif)
Flashback
08-09-2009, 18:47
lunatyk - prawdopodobnie w wizjerze masz to o czym pisze GEDAW, czyli pola AF. Jeżeli ustawisz sobie punktowy pomiar światła, wtedy pomiar będzie zależny od tego, na co dokładnie wycelujesz pole AF, w przypadku pomiaru średniego ważonego i matrycowego już nie ma to takiego znaczenia, gdyż pomiar zostanie uśredniony z całego kadru. Przeczytałeś choć raz instrukcję, tam o tym dokładnie piszą.
lunatyk - prawdopodobnie w wizjerze masz to o czym pisze GEDAW, czyli pola AF. Jeżeli ustawisz sobie punktowy pomiar światła, wtedy pomiar będzie zależny od tego, na co dokładnie wycelujesz pole AF, w przypadku pomiaru średniego ważonego i matrycowego już nie ma to takiego znaczenia, gdyż pomiar zostanie uśredniony z całego kadru. Przeczytałeś choć raz instrukcję, tam o tym dokładnie piszą.
Czytałem ale właśnie dlatego że nie doczytałem tego nigdzie w instrukcji kieruje pytanie na forum czy to normalne ?
Prawda moze źle zapytałem , fakt chodzi o pola AF .
Wiem że moge zmienić na górnym ekranie itd ale chodzi mi o to ze nie widzę różnicy po zmianie, mam to co wybiore :
menu -> tryb wyboru pola AF -> np. pojedyncze pole , a chcąc zmieniać później na pomiar matrycowy z przycisku na korpusie + pokretło nie ma takiej opcji dalej jest pomiar punktowy (pojedyncze pole) i na odwrót.
Pytanie czy to tak działa ?
Flashback
08-09-2009, 23:52
Lunatyk - coś namieszałeś, Tryb pomiaru światła i tryb AF to dwie różne sprawy, a ty to pakujesz do jednego wora i jednego pokrętła. Jeżeli trzymasz przycisk na korpusie (ten koło spustu migawki) i kręcisz pokrętłem sterowania to ZMIENIASZ TRYB POMIARU ŚWIATŁA, a nie TRYB AUTOFOCUSA. Tryb autofocusa można zmienić tylko z menu, no chyba że zaprogramujesz sobie przycisk Fn - ten po prawej stronie obiektywu. Wtedy trzymając ten przycisk i kręcąc pokrętłem sterowania będziesz mógł zmieniać tryb AF.
nie...
Tryb wyboru pola AF to jedno, a pomiar światła to drugie (jest to ściśle powiązane, ale nie wnikajmy)
Jeżeli chcesz mieć kontrolę nad polami AF, w menu TRYB WYBORU POLA AF wybierasz DYNAMICZNY WYBÓR. Wtedy joystickiem możesz zmieniać pola af, o ile przycisk L przy ekranie nie jest zablokowany.
Jeżeli chcesz zmienić pomiar światła, przyciskasz górny przycisk pomiaru światła i kręcisz kółkiem pod kciukiem (o ile nie zamieniałeś pokręteł). Tryb pomiaru będzie widoczny tylko na górnym wyświetlaczu, w wizjerze widzisz tylko pola AF.
No i oczywiście sprawdzaj to w trybie M, bo nie pamiętam w których trybach można samemu zmieniać pomiar światła
Niech mi ktoś wytłumaczy proszę:
Jeżeli ustawiam tryb pomiaru na punktowy (mam np przedmiot oświetlony z jednej strony bardzo skupionym światłem) i ustawiam ostrość AF na tą część/stronę obiektu, która jest oświetlona -> wciskam spust do połowy i przekadruję zdjęcie to czy:
Pomiar światła odbywa się w tym punkcie, w którym ostrzyłam i włączyłam spust do połowy czy w punkcie, w którym jestem po przekadrowaniu.
Robiłam zdjęcia z pomiarem matrycowym i punktowym przy takich samych ustawieniach ISO, czasu i przysłony i nie widziałam różnicy w naświetleniu całego ujęcia.
Z tego co rozumiem przy pomiarze PUNKTOWYM część kadru, na którą nie pada światło powinna być ciemniejsza (bardziej czarna) niż przy pomiarze matrycowym?
wi24wi, możesz sobie ustawić w menu (dokładna pozycja zależy od tego, jaki masz aparat) jak ma się zachowywać pomiar w takiej sytuacji. Aktualny tryb widać po naciśnięciu spustu do połowy: jeśli pokazuje się "AE-L" obok kropki ostrości, to znaczy, że pomiar światła został zablokowany.
Dzięki za odpowiedź! Mam D80. Sprawdziłam wyświetla się AE-L. To dlaczego nie widzę różnicy między pomiarem matrycowym a punktowym??
wi24wi to zależy co masz w kadrze :) jeśli jest to przedmiot zajmujący środkową część kadru oświetlony jakąś lampką a reszta na około jest ciemna to w zasadzie nie będzie różnicy w naświetlaniu. Spróbuj fotografować coś bardziej kontarstowego na statywie i zmień pomiar światła to zobaczysz jak zmieniają się czasy