Zobacz pełną wersję : Silnie kontrastowa scena
Witam,
Moje pytanie skierowane jest głównie do osób fotografujących plenery ślubne. Interesuje mnie jak sobie radzicie z białą suknią panny młodej w słoneczny dzień, a konkretnie zastanawiam się jak uniknąć przepaleń sukni i jednocześnie mieć poprawnie naświetloną pozostałą część zdjęcia. Sporo osób na tym forum prezentuje tego typu zdjęcia z ładnie wyciągniętymi szczegółami w światłach, może ktoś zechce podzielić się swoją wiedzą na ten temat.
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Ja sie malo oretuje w tematyce slubnej jednak nieoceniony jest tu format RAW i program adobe lightroom 2 (jak najnowszy), jest ma opcja odzyskiwania szczegolow z przepalonych miejsc. Tak slyszalem, nic sobie uciac nie dam nie testowalem bo nie stac mnie narazie na taki wydatek. Napewno ktos bardzo doswiadczony pomoze ci rozwiazac ten problem.
cien lub lampa, im wieksza tym lepsza.
nic nie odzyska zjaranych detali.
maciek.evo
08-09-2009, 14:17
jak delikatnie przepalone to z rawa można trochę odzyskać.
tomasonline
08-09-2009, 14:23
Ja sie malo oretuje w tematyce slubnej jednak nieoceniony jest tu format RAW i program adobe lightroom 2 (jak najnowszy), jest ma opcja odzyskiwania szczegolow z przepalonych miejsc. Tak slyszalem, nic sobie uciac nie dam nie testowalem bo nie stac mnie narazie na taki wydatek. Napewno ktos bardzo doswiadczony pomoze ci rozwiazac ten problem.
:D Tylko po co coś robić źle a potem naprawiać?
A tutaj odpowiedź na pytanie autora wątku:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fill_flash
- jak dobrze ustawisz lampę-lampy będzie pięknie ;)
szukac cienia jak się da. A jak cienia nie ma to niestety lampa. Choć tego się akurat wystrzegam jak ognia :)
szukac cienia jak się da. A jak cienia nie ma to niestety lampa. Choć tego się akurat wystrzegam jak ognia :)
Nie zawsze w cieniu jest ciekawie. Fakt, że lampa często zniweluje cienie powstające na twarzy modeli, jednak odbicie od sukni panny młodej często jest zbyt silne aby wyrównać takie kontrasty (przynajmniej ciężko wydobyć szczegóły). Zapis w formacie RAW też ma pewne ograniczenia.
no wiesz - jak jest mozliwość i mam wybór (choć to mega rzadkość) pomiędzy ostrym słońcem a cieniem to zawsze biorę cień.
no wiesz - jak jest mozliwość i mam wybór (choć to mega rzadkość) pomiędzy ostrym słońcem a cieniem to zawsze biorę cień.
Też tak robię jak Ty, jeżeli jest na tyle komfortowa sytuacja. Jednak rozpoczynając ten wątek, miałem na myśli sceny bardziej ekstremalne, to znaczy w pełnym słońcu - nie myślę o słońcu w samo południe, ale o bezpośrednio padających promieniach słonecznych.
Najprosciej moim zdaniem, sprawic aby lampa zadbala o właściwe doswietlenie mlodej i jej sukni:) No i oczywiscie jezeli twoj aparat robi zdjecia w RAWach a napewno robi, to nie widze innej opcji niz uzywanie tylko RAWOW !:D
Najprosciej moim zdaniem, sprawic aby lampa zadbala o właściwe doswietlenie mlodej i jej sukni:) No i oczywiscie jezeli twoj aparat robi zdjecia w RAWach a napewno robi, to nie widze innej opcji niz uzywanie tylko RAWOW !:D
Jeżeli korzystam ze światła zastanego to lampa może tylko pomódz rozjaśnić cienie, natomiast biała powierzchnia (suknia młodej) będzie nadal silnie przepalona chyba, że zrezygnuję całkowicie ze światła zastanego.
Każdy z moich aparatów zapisuje w RAW-ach i korzystam z tej metody, jednak nie zawsze jest to skuteczne - chodzi mi o sytuację jaką opisałem na początku tego wątku.
marszull
09-09-2009, 15:08
Twarze wyrownac blenda do takiego wyrownanego swiatla naswietlac na suknie.
Spróbuj wyrównać twarze blendą podczas wyjścia z kościoła albo składania życzeń w pełnym słońcu ;)
marszull
09-09-2009, 16:35
Spróbuj wyrównać twarze blendą podczas wyjścia z kościoła albo składania życzeń w pełnym słońcu ;)
Pytanie raczej bylo o plenery, nie o reporterke ;-)
Witam,
Moje pytanie skierowane jest głównie do osób fotografujących plenery ślubne.
Też tak sobie kombinowałem (w praktyce jeszcze nie zastosowałam) i myślę, że to chyba będzie najlepsze rozwiązanie. Do tej pory używałem lampy, ponieważ w plenerze łatwiej się nią posługiwać niż blendą, do której często trzeba mieć pomocnika. Blenda może ideałem nie jest, ale światło na twarzach młodych będzie napewno wyglądać bardziej naturalnie niż przy użyciu lampy.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i sugestie, chyba nikt tu niczego nadzwyczajnego nie wymyśli.
Moonbeam
09-09-2009, 23:10
Jeśli robisz na czułości 200 to można delikatnie niedoświetlić zdjęcie, a potem wyciągać szczegóły z cieni jak również ze świateł. Do tego warto użyć lampy w trybie BL. Zwykle daje to wystarczające rezultaty nawet w bardzo ostrym słońcu, szczególnie gdy używasz D700/D3x.
Jeśli chodzi o plenery w słońcu to blenda + lampy przez parasolki. Powiem nawet że światło z dwóch parasolek podoba mi się znacznie bardziej niż to z blend, jest takie spokojniejsze i łagodniejsze. Natomiast do lamp często i tak blenda się przydaje by ustawić ją przy ziemi i pozbyć się cieni pod oczami.