PDA

Zobacz pełną wersję : D60 optymalizacja zdjęć

kanarex
08-09-2009, 12:29
Witam.
Jak skonfigurować menu "optymalizacja zdjęć" żeby aparat nie ingerował w zdjęcia?
Czy wybrać NORMALNE, a może lepiej OSOBISTE i wszystko na 0 chodz nie wiem czy wtedy aparat nie będzie ingerował w zdjęcia.
Jak wy to robicie?

Flashback
08-09-2009, 12:36
Osobiste i wszystko na zero (na przykładzie D80). Aparat nawet w RAW-ie przy takich ustawieniach ingeruje, ale powiedzmy, że w tym przypadku będzie to ingerencja najmniejsza z możliwych do ustawienia.

ThomasVoland
08-09-2009, 14:29
A modyfikując te ustawienia będzie jakaś różnica podczas wywoływania RAWów w Camera Raw? Czy aparat te ustawienia wprowadza dopiero po zamknięciu migawki i dokładnie to samo można wprowadzić samemu w PS. Pytam, bo z moich testów wynika, że te ustawienia nie mają żadnego wpływu na RAWy (D90), ale słyszałem też inne opinie

Flashback
08-09-2009, 14:48
Mają wpływ, ACR pokaże Ci plik z takimi ustawieniami, jakie miałeś w aparacie, potem oczywiście można wszystko zmieniać, ale w granicach zdrowego rozsądku.

jarkko
08-09-2009, 15:21
Mają wpływ, ACR pokaże Ci plik z takimi ustawieniami, jakie miałeś w aparacie, potem oczywiście można wszystko zmieniać, ale w granicach zdrowego rozsądku.

NIE. Camera Raw niczego nie pokaże. Ignoruje ustawienia aparatu. Wyświetli Ci "czysty" plik RAW. Dopiero otwierając NEFa w CNX albo ViewNX masz uwzględnione wszystkie parametry z puszki. Dlaczego? Taka polityka firmy N. Tylko ich produkty w pełni czytają plik NEF.

Flashback
08-09-2009, 15:46
jarkko - może i masz rację, ale pokaże Ci na pewno z jakim balansem bieli zrobiłeś, faktycznie inne parametry mogą nie być pokazywane, ja mam ustawione wszystko na zero, może dlatego wcześniej nie zwróciłem uwagi.

ThomasVoland
08-09-2009, 16:42
Balans że pokaże to oczywiste, ale właśnie pozostałe parametry raczej ignoruje tak jak jarkko napisał. Nawet po załadowaniu 'image settlings' ustawienia są defaultowe, co mnie dziwiło. No ale jarkko wyjaśnił czemu tak

swider
08-09-2009, 19:22

NIE. Camera Raw niczego nie pokaże.
Ano nie pokaze. Trzeba samemu pomachac suwaczkami, zeby doprowadzic zdjecie do stanu przez nas akceptowalnego. Ew. sa jeszcze profile do ACR'a, ktore moga przyspieszyc prace.