PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw manualny 50mm

kanarex
08-09-2009, 08:39
Witam.

Kupiłem na allegro manualny obiektyw Nikkor 50mm 1,8 ponieważ kitowy od mojego D60 nie nadawał się do niczego.
Teraz pytanie, do jakiej odległości (mam na myśli zasięg fizyczny) można nim robić zdjęcia, czy można nim robić pejzaże czy tylko portrety?

Jeszcze jedno, sprawdziłem wg nr seryjnego że obiektyw ten ma ok 25 lat, czy to może być powodem że pierścień ostrości z wysuwającą się tubą ma delikatne luzy? Czy ma to wpływ na jakość zdjęcia?

Pozdrawiam
kanar

darko
08-09-2009, 08:48
Witam.

Kupiłem na allegro manualny obiektyw Nikkor 50mm 1,8 ponieważ kitowy od mojego D60 nie nadawał się do niczego.

Gratuluje zakupu

Teraz pytanie, do jakiej odległości (mam na myśli zasięg fizyczny) można nim robić zdjęcia, czy można nim robić pejzaże czy tylko portrety?

Najłatwiej przypiąć do body i zrobić parę zdjęć, do czego wykorzystasz ten obiektyw to już Twoja sprawa i Twojej weny.

Jeszcze jedno, sprawdziłem wg nr seryjnego że obiektyw ten ma ok 25 lat, czy to może być powodem że pierścień ostrości z wysuwającą się tubą ma delikatne luzy? Czy ma to wpływ na jakość zdjęcia?

Może mieć luzy, zależy jak był traktowany a czy ma wpływ na zdjęcia: może mieć , może nie mieć ale raczej nie powinno

kanarex
08-09-2009, 08:56
Dziękuję za kojące odpowiedzi i zabieram się za testy.

Pozdrawiam

darko
08-09-2009, 08:58
Ni ma problema, to jak coś zdziałasz to się pochwal