Zobacz pełną wersję : D50 problem z autofocus`em
Witam serdecznie wszystkich,
mam problem ze swoim D50. Przy wciśnietym spuście migawki, autofocus cały czas pracuje i nie może złapać odpowiedniej ostrości. Zdjęcia robiłem przy świetle dziennym, nie wyświetla się żaden "error", aparat nie był uderzony itp. itd.
Robiłem zdjęcia na obiektach statycznych (włączony AF-S).
Jezeli ktoś ma pomysł co to może być, to bardzo prosze o rade.
Dzieki za pomoc.
przeczyść styki w obiektywie mnie to kiedyś pomogło jak wariował korpus z powodu AF-a
Przeczyściłem styki i dalej to samo.
Obiektyw wydaje dziwne dzwięki, co tak jakby chrobotało, a autofokus "jedzi" tam i z powrotem i nie może złapać ostrości.
Przeczyściłem styki i dalej to samo.
Obiektyw wydaje dziwne dzwięki, co tak jakby chrobotało, a autofokus "jedzi" tam i z powrotem i nie może złapać ostrości.
trzeba sprawdzic na innym szkle! albo przestawic na manuala i recznie ostrzyc!
Pawełfoto
08-10-2006, 21:37
Ktoś miał podobny problem i okazało się że miał syfa w polu AF, przeczyszczenie pomogło.
Przy okazji ze jest taki wątek zapytam sie. Mój 18-70 przestał ostrzyc na nieskonczonosci tzn ostrzy ale dopiero od jakis 30 mm a od 18 do 30 nie łapie wogóle. Ktoś spotkał sie z czyms podobnym??
Miałem kiedyś cóś takiego. Obiektyw się rozogniskował na skutek użytkowania. Ale był to obiektyw starszej konstrukcji bez wewnętrznego ogniskowania.
ps: zapytam ktore to jest pole od AF, szczerze nie wiem.
Czesc Dr MASH,
Czy sprawdzales ustawienia autofocus w menu aparatu? Byc moze masz ustawiona opcje AF-C, aktywne sledzenie obiektu, stad obiektyw stale ostrzy? Jesli tak, zmien ustawienia na AF-A lub AF-S, powinno pomoc.
Pozdrowienia.
Ups, nie doczytalem o tym AF-S. Sorry, strzelilem gafe...
Witam serdecznie wszystkich,
mam problem ze swoim D50. Przy wciśnietym spuście migawki, autofocus cały czas pracuje i nie może złapać odpowiedniej ostrości. Zdjęcia robiłem przy świetle dziennym, nie wyświetla się żaden "error", aparat nie był uderzony itp. itd.
Robiłem zdjęcia na obiektach statycznych (włączony AF-S).
Jezeli ktoś ma pomysł co to może być, to bardzo prosze o rade.
Dzieki za pomoc.
Miałem to w F55. W aparatach F55 i D70 była to częsta wada fabryczna, czujnik AF. Nikon usuwał to za darmo nawet po gwarancji, ale w Polsce przyznali się do tego chyba 1 rok później niż w Japoni i w Niemczech. Proponuję dokładnie rozeznać sprawę jeśli aparat nie jest już na gwarancji bo szkoda płacić w durno. Jeśli ma gwarancję to nie ma się co czaić tylko oddać body do serwisu.
Pozdrawiam