Zobacz pełną wersję : Sesja w pięknym Domu
Inki1234
07-09-2009, 21:52
Witam.
W najbliższym czasie planuję zorganizowac sesję w pieknym domu z importowanymi meblami i akcesoriami (zdjęcia z komórki poniżej).
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img215.imageshack.us/img215/2360/111an.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img197.imageshack.us/img197/8231/222ya.jpg)
Sesja będzie się odbywać w dzień (w sumie okna zawsze można zasłonić). W każdym pomieszczeniu są 2 okna (stosunkowo duże jak widać na zdjęciach). Sesja będzie obejmować modelkę samą lub z modelem (stylizacja lata 20 i 50-60). Modelka będzie siedzieć/stać/leżeć. Chciałbym zapytać jak najlepiej oświetlić ją w tych sytuacjach.
Dysponuję:
1 x SB800, 2 x Vivitar 285HV, N50mm, N18-200mm, 3 x parasolki, blenda duża.
Zastanawiam się nad dokupieniem lampy POWERLUX z softboxem i ewentualnie modyfikatorami (jakimi?). Proszę o radę jaka lampa będzie najlepsza (300? 600?) i jaki sofbox będzie najlepszy )okta, strip, prostokąt - jaki rozmiar?
Fotografuję juz chwilę ale w portrecie studyjnym dopiero zaczynam. Pozdrawiam i czekam na rady.
alfapasje
07-09-2009, 22:36
jako że światło z okien jest jaskrawe, pomyśleć może warto nad jeszcze jedną blendą.
Pamiętaj że ja się nie znam ! :)
marszull
07-09-2009, 23:49
druga blenda nie jest glupim pomyslem
mozna tez uzyc duzych arkuszy styropianu budowlanego jako ekranow do odbijania swiatla
lampa: mysle ze przy wykorzystaniu swiatla zastanego wystarczyla by jedna
okna/na zmiane z lampa mogly by robic za oswietlenie glowne lub kontrowe
co do modyfikatorow to juz zalezy jaki efekt chcesz miec na zdjeciu
ja czesto uzywam softow prostokatnych, ale nie stripow i beauty disha
(jednak najlepiej miec bardzo rozne modyfikatory, bo czasami bedzie ci pasowal tylko jeden rodzaj oswietlenia i tylko ten :-)
Nie wiem jakiej matrycy używasz, ale jeśli D3/D700, to może warto by użyć tego przepięknego światełka z okien.
Światło z lamp nada fotografiom bardziej współczesny wydźwięk.
Inki1234
08-09-2009, 07:52
Niestety Mam Nikona D50, który przeszedł ze mną wiele. Zastanawiam się, czy próbować wykorzystać zastane światło czy tylko świecic lampkami. Dalej nie wiem czy kupować studyjną lamkę czy nie. No i jaki softbox do niej założyć. Ewentualnie proszę o sugestię jak optymalnie ustawić lamkpi.
dużo tych metek na meblach ... trzeba też coś z nimi zrobić
poczekaj na pochmurny dzien i rob na zastanym z blendami itp ... skoro sesja ma byc stylizowana to lampami zabijesz caly klimat
ja bym zrobił TYLKO w zastanym i ewentualnie blendami wyrównywał...
Lampy bym nawet nie zabierał :)
sokrates
08-09-2009, 12:29
zapytam z ciekawości - gdzie ten dom? czy jest możliwość organizowania w nim sesji? Pytam bo jestem z Rzeszowa i taka informacja może być przydatna - fajnie było by mieć takie klimatyczne wnętrze jako miejsce potencjalnych sesji.
ja czekam na efekty :)
swoją drogą D50 też wiele potrafi :D
A czemu niby światło lampy ma zabić klimat? Jak dobrze zaświecone...
Inki1234
09-09-2009, 15:12
No to jeszcze pytanko o najoptymalniejszy obiektyw. Dysponuję 18-200 VR, 50mm 1,8, no i mogę dokupić 35 mm 1,8, ale nie wiem czy jest sens. Jak Myślicie? Czy z zooma wyciągnę wystarczającą jakość na matrycy D50?
No to jeszcze pytanko o najoptymalniejszy obiektyw. Dysponuję 18-200 VR, 50mm 1,8, no i mogę dokupić 35 mm 1,8, ale nie wiem czy jest sens. Jak Myślicie? Czy z zooma wyciągnę wystarczającą jakość na matrycy D50?
Oj wątpie bardzo wątpie, stałki tylko Cię ratują i to trzymaj się otwartej dziury bo będzie stanowczo za ciemno !
kruszyna
09-09-2009, 21:05
Osobiście bym zrobił tak.
Zabrał blendy aby zrównoważyć/doświetlić światło jak będą dwie osoby na planie.
Zabrał bym lampę która była by jako kontra bez żadnych końcówek itp. a światło główne to zdecydowanie okna.
Nie znam 35mm f1.8 ale jak jest tak dobry jak piszą to będzie bardzo dobre szkło które bym zabrał ze sobą na 100%.
A jak ma być wszystko ostre, tzn te meble to ratuje cię tylko lampa albo z białym przezroczystym parasolem/najlepiej kilka:) Albo duża okta/soft. Żeby nie robić "chamskich" cieni w tym przypadku.
Życzę udanych kadrów
Inki1234
20-09-2009, 14:41
Wprawdzie nie skorzystałem ze światła zastanego (obiektywy nie za jasne mam, a czasy jakie pokazala puszka byly poza zasiegiem). Trzasnąłem sesyjkę (pierwsza moja poważna sesja). Zdjęcia wrzucam do katalogu foto w zakładce moda i glamour.