Zobacz pełną wersję : Grip do D40/
zielony1996
07-09-2009, 20:19
Cześć. Jestem początkujący w tych sprawach, czy istnieje grip do D40-stki ze spustem migawki?? :mrgreen:
BSKraków
07-09-2009, 20:28
Jest ich pełno na allegro , a z tego co się orientuję to spust w tych gripach działa z zasadzie pilota na podczerwień
Jest ich pełno na allegro , a z tego co się orientuję to spust w tych gripach działa z zasadzie pilota na podczerwień
Dokładnie, czyli nie będziesz miał dwupoziomowego spustu AF, oczywiście oryginalnych nie uświadczysz z racji, że Nikon do tego modelu nie wypuścił BP.
Mimo wszystko warto dokupić grip. Chociażby dla dużo lepszego i stabilniejszego trzymania aparatu (zwłaszcza przy długich obiektywach) i w awaryjnych sytuacjach do zasilania zwykłymi paluszkami (lub akumulatorkami).
Co pionowego do spustu to faktycznie mało wygodne rozwiązanie (trzeba przełączyć aparat w opcję sterowania pilotem, a na gripie wysunąć diodę podczerwieni - przynajmniej w tańszych modelach) i działa wtedy jednostopniowo tak jak przy pilocie (oczywiście spustu aparatu jest wtedy zablokowany). Z tego względu wg mnie funkcja raczej zbędna i używam spustu w body a nie na gripie.
Osobiście kupiłem najtańszy grip (Targus TG-BGD40 - wygląda identycznie jak gripy Delty) i od tamtej pory mam go stale podłączony do body. Aparat lepiej leży w ręku, do wybory zasilanie jednym lub dwoma akumulatorami ENEL9, alternatywnie 6 baterii/akumulatorów paluszków. Są też dostępne gripy z wbudowanym własnym akumulatorem oraz z wyświetlaczem ale są dużo droższe.
para_wodna
19-09-2009, 21:18
Jeśli cenisz sobie komfort robienia pionowych zdjęć to grip jest dla ciebie zbawienym rozwiązaniem. Dla mnie też jest to ważne, dlatego orintuję się w tematyce gripów bardzo dobrze. Delta produkuje wytrzymałe gripy, zobacz ten model (http://www.foto-tip.pl/sklep/nikon_d40_d40x_d60_battery_pack-p-998.html). Powinien byc odpowiedni. No i w promocji jest, więc warto się spieszyć ;)
A moze mi ktos odpowiedziec jak jest montowany taki grip? Co sie dzieje z klapka od baterii w aparacie? Moze pytanie trywialne, ale mnie nurtuje, gdyz tez chcialbym zakupic taki grip. I jeszcze jedno, czy warto doplacac za grip z wyswietlaczem, roznica w cenie to 80zł.
Fortaigne
22-10-2009, 00:29
jeśli chodzi o grip do d40 z którym męczyłem się przed zmianą puszki to oprócz wyglądu i wygodniejszego trzymania nie wnosi nic (no chyba że masz 2 aku). Oczywiście zdjęcia pionowe z nim to fikcja, bo najpierw musisz biec do menu właczyć podczerwień. Nie byłoby w tym nic wnerwiającego gdyby nie fakt ze po kilku pstrykach pionowych jeśli zechcesz pstrykać klasycznie to spust aparatu nie działa. Znowu musisz biec do menu i wyłaczyć podczerwień, i tak za każdym razem przy zmianie spustu - przynajmniej mój grip taki był. Z oczywistych przyczyn grip służył mi tylko do trzymania...
Dokladnie, mam 2 aku, wiec to wykorzystam. Chodzi mi glownie o lepsze trzymanie, pionowy spust mnie nie interesuje. Ale prosze o informacje o montazu, gripa do puszki.
Fortaigne
22-10-2009, 01:00
montuje sie prosto, klapke od baterii ustawiasz pod kątem 45 stopni i pociągasz - wychodzi. Mój grip miał nawet miejsce aby tą klapkę schować na "później" :). Na youtube masz pokazane jak się ją wyciaga, wpisz grip d40 i looknij....
Dzieki wielkie, watpliwosci rozwiane, stala sie jasnosc!!!!
Witam
A ja właśnie miałem kupić gripa do D60 i po podpięciu 4 sztuk, spust migawki zadział tylko w 1 sztuce: firmy Hahnel z pilotem. W trzech sztukach od Delty (jedna z wyświetlaczem) spust nie działał, mimo ustawienia w menu funkcji robienia zdjęć z pilota. W końcu dałem sobie spokój z gripem, ale nurtuje mnie dlaczego z D60 spusty migawki nie działały?
Witam!
Pisałem o gripie tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=89049&page=2
Nie wyobrazam sobie uzytkowania D40/D60 bez gripa. No chyba ze uzytkownikiem jest kobieta lub komus bardzo zalezy na malych rozmiarach lub niskiej wadze aparatu.