Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Test Pocket Wizard TT5 CE

dominik77
06-09-2009, 23:14
Wykonałem test zasięgu wyzwalaczy radiowych Pocket Wizard TT5 w wersji Europejskiej.

Wyniki i zdjęcia na mojej stronie: http://www.dg.art.pl/test_pocket_wizard_tt5/

Jacek_Z
07-09-2009, 15:47
To jest wersja na canona.
Wersja nikonowska niekoniecznie musi tak samo się zachowywać. Może lepiej, może gorzej. Jednym słowem nam nikoniarzom na niewiele ten test się zda.

Andrzej Olender
07-09-2009, 16:07
Swego czasu były szumne zapowiedzi wersji nikonowskiej i cisza, wiadomo coś w tym temacie?

kichu
07-09-2009, 16:15
3 kwartal tego roku

Andrzej Olender
07-09-2009, 16:21
3 kwartal tego roku

Oho, to blisko już premiera :)

kichu
16-09-2009, 19:31
Oho, to blisko już premiera :)

przynajmniej teoretycznie :)

kruszyna
18-09-2009, 14:08
Hmm do 50m ja osobiście robił bym 99% zdjęć z użyciem tego sprzętu. Więc dla mnie może być i 50m aby chodziło do tej odległości bez zakłóceń. Wersja do Nikona już jest!! w planach więc nie martwcie się już pewnie niedługo:D

Jacek_Z
18-09-2009, 18:54
Wersja canonowska działa z niespodziankami. Były kłopoty w działaniu z nowym 5Dmk2 i najnowsza lampą 580EX2, a śmiga dobrze ze starymi body i lampą 430ex. Jest nowe firmware i to poprawiono.
W Nikonie może być zupełnie inaczej, nasz system błysku jest zdecydowanie bardziej skomplikowany co niestety może się nam odbić czkawką. Może tez być jednak wprost przeciwnie - lepiej, bo zbierają doświadczenia w wersji canonowskiej i mogą udoskonalic urządzenie.
Wątek na CB : http://canon-board.info/showthread.php?t=44030

BART3skiing
19-09-2009, 12:41
Bardzo fajny gajet ale trocszeczke drogi dla amatora mogli by zrobić coś tańszego

Andrzej Olender
19-09-2009, 12:44
Tańsze masz chińskie wyzwalacze. To dla ludzi którzy nie uznają kompromisów :)

kruszyna
19-09-2009, 20:25
Tańsze masz chińskie wyzwalacze. To dla ludzi którzy nie uznają kompromisów :)

Cenowo na pewno, jakościowo Pocket Wizard póki co zaskoczył wszystkich. Bo przecież o ich produktach ludzie już pieśni pisali:D

BART3skiing
20-09-2009, 11:46
Pocket wizard naprawde jest wypasiony mialem okazje używać i byłem pod wrażeniem ich skuteczności.

ZoomTeam
21-09-2009, 09:45
komplet TT1+TT5 wraz z 5dmkII +58exII śmiaga aż miło. Żadnych problemów. może znaczenie ma tu fakt że wersja EU i firmware 4.3 /najnowszy/.
To dobry znak dla posiadaczy N bo skoro ta wersja ukazuje sie dopiero teraz wiec wszyskie niedoróbki /dotyczyły głównie najnowszych puszek które kapryśnie działały w wersji wizarda US/ już poprawione. w kazdym razie brać i sie cieszyć bo to mega wygoda dla tych którzy błyskają w plenerze

maciek.evo
21-09-2009, 19:07
i tak radiopoppery są lepsze :-P

Jacek_Z
21-09-2009, 19:26
Taaak, szczególnie że np nie mają kompatybilności z modułem radiowym światłomierza sekonic, co jest przydatne do pracy z lampami studyjnymi.

maciek.evo
21-09-2009, 23:26
ja mówię w imieniu gminu, który zamiast światłomierza ustawia manual metodą prób i błędów :-P. PW pewnie jest najlepsze dla lamp studyjnych, ale imo dla CLSa nie.

Jacek_Z
22-09-2009, 00:47
A to dlaczego on nie jest dobry do CLSa ? Ja bym sie radził wstrzymać z opiniami do czasu aż PW do nikona będzie na rynku. Nie wiem dlaczego ci się podoba radiopopper, ale jego sposób używania jest mocno zniechęcający. Jeśli PW na nikona po prostu będzie działał (na kilkadziesiąt metrów) to będzie on zdecydowanie ciekawszym rozwiązaniem. Już na teraz bym wolał PW na canona od radiopoppera.
PW nie jest rozwiązaniem dla gminu jak piszesz, ale tu chodzi o to by był sprawny i wygodny, a nie najtańszy.

maciek.evo
22-09-2009, 08:59
RP też najtańszy nie jest, przynajmniej PX ;) przede wszystkim to w PW jak to opisali lampa myśli że jest na sankach aparatu, jeśli masz ich więcej i nie chcesz polegać na ttlu, a chciałbyś manualnie zarządzać mocą każdej z lamp to się nie da jeśli nie dokupisz kolejnego upgrade'u, który pozwala o zróżnicowanie tylko do 3ev, a różne są potrzeby.

W radiopopperze wystarczy Ci jeden odbiornik i nadajnik, żeby wyzwolić jedną lampę, która nie widzi aparatu, a pozostałe wyzwalasz z pop up flasha, jak sobie to wyobrażasz w PW skoro nawet commandera nie przeniasie przez sb-800? Do tego dochodzi powiadomienie o naładowaniu lamp i oczywista, dowolna regulacja mocy.
Tak więc już para transmiter- odbiornik działa praktycznie nieograniczenie[w razie potrzeby pozostaje zawsze fotocela z sb-800/26], a w PW musisz kupić komplet do wszystkich lamp, bo wyzwalane w ttlu pomieszają w pomiarze i wyzwoleniu w przypadku użwyawnia fotoceli w innych lampach...

RP ma tę przewagę, że ulepsza sposób systemowy, który dla wielu jest kartą przetargową do zakupu nikona, a PW stara się obchodzić okrężną drogą przetartą już ścieżkę.

Ogólnie wszystko z mojego punktu widzenia rozchodzi się o ten manual, ale ja po prostu przy lampach zdalnie nie korzystam z ttl bo to nie daje tak dobrych efektów jak pełna kontrola... sie rozpisałem :)

Jacek_Z
22-09-2009, 10:45
to bez sensu, bo to się kupuje do pracy w TTL, a nie pracy w manualu. W manualu to ja sobie teraz moge pracować na PW PLUS II, tyle że się muszę nabiegać między aparatem a lampami. Dziwnie kombinujesz też z mieszaniem TTL z lampami na fotocelach itd, da się tak robić w specyficznych sytuacjach bo inaczej TTL głupieje. Pocketów wiadomo, że się kupi tyle ile lamp +1. W dodatku Pocket wyeliminował wadę systemu CLS - lampę sterującą na body i jej przedbłyski komunikacyjne, które bywało, że się rejestrują na zdjęciu. To, że nie trzeba tej lampy to pewna oszczędność.
A tak naprawdę pocket na nikona może być dość mocno inny niz na canona, więc właściwie nie ma co omawiac jego funkcji i ograniczeń. W systemie canona jest np to co było dawno w nikonie - możliwe połączenia lamp kablami z rozgałężnikami. W i-TTL nikona to jest niemożliwe. Jak z tego widać komunikacja miedzy lampami i body jest inna. Dyskutujemy tu nad funkcjami czegoś, czego nie ma, robiąc nikonowską kalkę urządzenia z wersji na canona. To może wyglądać inaczej.

maciek.evo
22-09-2009, 14:51
nie, to się kupuje do pracy z lampami bezprzewodowo, ttl to ewolucja zwykłych pw, które były highendowym odpowiednikiem chińczyków. Rp to zupełnie inna ścieżka i filozofia. CLS manual i fotocela bangla, ttl i fotocela- nie, tak gdyby ktoś nie miał funduszy na wszystkie odbiorniki dla lamp. Przedbłyski [błysk sterujący] są zauważalne tylko z bardzo bliska, za poniżej 100pln mam SG3-IR i nie ma problemu, dodatkowy odbiornik/nadajnik pw to troche wiecej kasy ;)

ZoomTeam
22-09-2009, 15:14
generalnie jak potrzeba odpalić inne lampy /manual/ oprócz tych zamontowanych na flexy zawsze można użyć fotoceli liczącej błyski. kłóci sie to troche z ideą ttl ale jak trzeba odpalić jakąś dodatkowa lampkę w manualu np na doświetlenie czegoś na planie z tyłu to nie ma problemu.

TomaszR
23-09-2009, 09:40
Ale sprawnie pracuje Ci się z tą fotocelą zliczającą błyski, czy tylko piszesz, że jest taka możliwość? 8-)

ZoomTeam
23-09-2009, 10:55
Sprawnie to by sie pracowało jakbym do każdej lampki miał flexy. ale poki co finanse nie pozwalają , wiec tło czy jakieś elementy w tle które wymagają podświetlenia dopalam SB28 poprzez fotocelę. oczywiście unikam aby błysk z SB28 w jakikolwiek sposób doświetlał np modelkę bo tu ttl by sie pogubił. czesem i tak sie gubi. poki co niczego lepszegi nie wymyśliłem. w planach jest dokupienie brakujących flexów i pozbycie sie wszystkich fotocel które bywają zawodne /szczególnie w plenerze/.

kruszyna
19-10-2009, 09:10
I co do Nikona nie widać i nie słychać. Ale interesuje mnie czy na Canona zaczęło już to hulać tak jak należy? Wiem że sporo osób wie z tego forum jak to działa u konkurencji. Myślę nad zmianą kolorów stąd pytanie. Dokładnie 5dm2 i te 580ex. Wie ktoś jak to działa już teraz. Jakieś chyba aktualizacje dają do tego sprzętu w celu poprawy działania rzecz jasna. A może ktoś ma linka gdzie u konkurencji szukać po polsku opisów, testów, wypowiedzi itp na ten temat?

Jacek_Z
19-10-2009, 10:55
A może ktoś ma linka gdzie u konkurencji szukać po polsku opisów, testów, wypowiedzi itp na ten temat?tutaj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=44030

kruszyna
19-10-2009, 12:53
Dzięki
Widzę Jacku że masz rękę na pulsie czyt. konkurencji:)

Edit:
Przeczytałem kilka stron i nic nie kumam. Nie znam w ogóle systemu Canona. Nie znam slangu, skrótów związanych z rozwiązaniami Canona. Kurde w co ja się chcę wpakować:D Musze zacząć od rozpoznania konkretnie samego sprzętu tej marki. Tylko tak na szybko zrozumiałem że nie ma u nich korekty tak jak u nas w body dla konkretnej lampy. A z tymi pocketami to ponoć musi być lampa na sankach w pockecie aby tak sobie sterować. Nie wiem do końca ale za różowo to nie wygląda. Kurde muszę złapać kogoś z Canonem.

Edit2:
Ale z kolei oglądałem wcześniej filmik i tam koleś robił korektę i to działało tylko jak on ją robił...