Zobacz pełną wersję : Odpowiednik Canon 17-40 L do D50??
Witam!
Ostatnio przez krótki czas miałem do dyspozycji sprzęt Canona i obiektyw Canon 17-40 L. Przyznam, że obiektyw rewelacyjny. Sam mam D50. Czy istnieje tej klasy obiektyw do D50?
Dzięki za odpowiedzi
Nie. Z wyższej półki jest 17-55, z niższej kitowy 18-70
mogę polecić Tamrona 17-50 2.8 :]
Tylko to też nie do końca to samo. Tami nie ma motorka.
Co to znaczy ,że Tamron nie ma motorka? Nie ma autofocusa?
Tami nie ma ultrahipersonicznofalowego motorka, a AF ma napędzany z korpusu, tzw. śrubokrętem
http://www.nikonusa.com/template.php?cat=1&grp=5&productNr=1998
Na nikon.pl nie ma oczywiście.
Everlast
09-10-2006, 08:26
http://www.nikonusa.com/template.php?cat=1&grp=5&productNr=1998
Na nikon.pl nie ma oczywiście.
Witam,
18-35mm f/3.5-4.5D ED-IF AF Zoom-Nikkor
to jest "śrubokręt", a C 17-40, to USM.
Nie ma takiego odpowiednika.
Nie ma takiego odpowiednika.
Doprecyuję co napisałem: optyczny odpowiednik
Everlast
09-10-2006, 12:44
Ok. Jasne.
Co to znaczy ,że Tamron nie ma motorka? Nie ma autofocusa?
hmmmm...... brak mi słów....
Optycznie do tej eLki to 18-35/3.5-4.5, serio serio (IMHO nawet ten Nikkorek jest lepszy optycznie).
Ta eLka nie jest tak genialna jak mowia o niej mity.
kloseque
12-10-2006, 08:41
Witam!
Mam 18-35 i jestem z niego bardzo zadowolony. Testów żadnych nie robiłem, ale np jego ostrość można ocenić tu:
http://www.allegro.pl/item131416800_nikkor_50mm_f_1_8_d_af_jak_nowy_.htm l
Wszystkie fotki wykonane właśnie tym N18-35
Pozdrawiam
szmojtek
12-10-2006, 22:23
To ja mam takie pytanie odnośnie tego nikkora 18-35. Jak sie sprawuje z cyfrą? Optycznie wypada dużo lepiej od nikkora 18-70? Jak z prędkością ostrzenia? Czy jest bardzo głośny? Szukam szkła do d80 i pod uwagę biorę Tamrona 17-50 (bardzo dobra optyka, niestety głośny wolny i AF) i nikkora 18-70 (dobry AF gorzej z optyką). Jak przy nich wypada ten nikkor 18-35??? Obiektyw miałby mi służyć do celów ślubno-reportażowych, a także pracy w studiu.
Zależy mi na cichym, jak najszybszym AF i optyce co najmniej na poziomie L17-40... Światło jest mniej ważne.
nikkora 18-70...gorzej z optyką
kto Ci takich głupot nagadał ?? Przecież ma bardzo dobrą optykę i szybki SWM ! Tamrona sobie daruj bo z nim wychodzą jakieś jajca na d80.
celów ślubno-reportażowych
troche ciemne te szkiełka do takich celów, szukaj raczej coś w stylu tamrona 28-75 f 2,8 albo lepiej stałki. Jakaś tam alternatywą ( zresztą świetną ) jest też nikkor 17-55 ale ciężki o drogi. Chociaż jak obiektyw ma służyć do pracy to bym się nie zastanawiał i brał właśnie 17-55. Jego pancerna budowa starczy Ci na wiele lat a i optycznie lepszy od tej L-ki !!
Pawełfoto
14-10-2006, 00:39
Optycznie Szukam szkła do d80 i pod uwagę biorę Tamrona 17-50 (bardzo dobra optyka, niestety głośny wolny i AF) i nikkora 18-70 (dobry AF gorzej z optyką). Obiektyw miałby mi służyć do celów ślubno-reportażowych, a także pracy w studiu.
.
Miałeś tego tamrona w ręku lub raczej na korpusie? Jaki on jest głośny? Co przez to rozumiesz mówiąc GłOśNY? Jaki wolny? Jesteś pewien że potrafisz zauważyć różnicę w szybkości pracy tych obiektywów? A co znowu z AF?, uważam że jest jeśli chodzi o AF to jest to rewelacja. Jeśli już go miałeś do testów to chyba jakaś trefna sztuka to była, z reguły bardzo chwalony obiektyw, zresztą można tu na forum poczytać wiele pochlebnych opinii. W tym przedziale cenowym wątpię abyś kupił lepsze szkło z szerokim kątem widzenia i stałym światłem. Osobiście jestem bardzo zadowolony. A nikkory miałem dwa i dziękuje.