PDA

Zobacz pełną wersję : Blokada ostrości

Arek74
06-09-2009, 18:15
To mój pierwszy post tak więc Witam wszystkich.
Wiem, że temat był poruszany na forum ale mam wielką prośbę niech mi ktoś wyjaśni metodą łopatologiczną jak zrobić poprawne zdjęcie blokując ostrość, robię tak jak w instrukcji i nic, kombinowałem z ustawieniami i nic.
Nie chciałbym skończyć w koszu dlatego dodam, że jestem totalnym amatorem w sprawach fotografii, dlatego z góry proszę o cierpliwość i wyrozumiałość.
Bardzo mi zależy aby opanować tą opcję bo jest to bardzo przydatne w wielu sytuacjach
Podaje linki do dwóch zdjęć które są spartolone a przy których próbowałem użyć tej opcji

1. miała być ostra lampa (na której zrobiłem blokadę) i ten chwast po środku a wyszło...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aefacd92ee07ac6d.html

2. Miał być ostry mój syn i zwierzątko
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d83471307aeabfba.html

Zdjęcia były robione D40x szkło Sigma 18-200mm

Pozdrawiam

Yasiek
06-09-2009, 18:31
Przestaw na AF-S, lub po ustawieniu ostrości zablokuj ostrość/ekspozycję dodatkowym przyciskiem (nie wiem czy w D40 takowy jest).

rainbowwarrior
06-09-2009, 18:38
Według mnie powinieneś przymknąć przysłonę np. do wartości 11, bo obiekty o których piszesz są od siebie na tyle oddalone, że głębia ostrości przy mniejszych wartościach przysłony ich nie obejmuje.

Yasiek
06-09-2009, 19:14
D40X ma ten przycisk AE-L/AF-L :). Procedura jest następująca: łapiesz ostrość wciskając spust migawki do połowy i trzymając tak ten spust wciśnięty do połowy wciskasz kciukiem AE-L/AF-L. Masz zablokowaną ostrość i ekspozycję. Nie zdejmując kciuka z AE-L/AF-L przekadrowujesz i wciskasz spust migawki do końca. Powinno działać :)

Arek74
06-09-2009, 19:32
Przestaw na AF-S, lub po ustawieniu ostrości zablokuj ostrość/ekspozycję dodatkowym przyciskiem (nie wiem czy w D40 takowy jest).

Właśnie nie wiem dlaczego ale mam dostępne tylko AF-A i MF pozostałe są "niedostępne przy tych ustawieniach"
Blokowałem ostrość dodatkowym przyciskiem AE-L/AF-L ale też bez rezultatu zarówno na programach tematycznych jak i programach M,A,S,P

Według mnie powinieneś przymknąć przysłonę np. do wartości 11, bo obiekty o których piszesz są od siebie na tyle oddalone, że głębia ostrości przy mniejszych wartościach przysłony ich nie obejmuje.

Link do zdjęcia instrukcji obsługi, zauważ że (jeżeli temu wierzyć) to twarz dziecka i jacht są dużo bardziej oddalone niż obiekty na moich zdjęciach, dlatego tutaj raczej nie chodzi o ustawienia przysłony. zdjęcie jest duzej rozdzielczości można wszystko przeczytać
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f433d5e7720ab866.html

Arek74
06-09-2009, 19:38
Witam

D40X ma ten przycisk AE-L/AF-L . Procedura jest następująca: łapiesz ostrość wciskając spust migawki do połowy i trzymając tak ten spust wciśnięty do połowy wciskasz kciukiem AE-L/AF-L. Masz zablokowaną ostrość i ekspozycję. Nie zdejmując kciuka z AE-L/AF-L przekadrowujesz i wciskasz spust migawki do końca. Powinno działać

No właśnie tak robiłem dokładnie na tym zdjęciu z lampą i chwastem i efekt do bani, chyba że to działa tylko na jakiś niestandardowych ustawianiach aparatu. Problem polega na tym że mając zablokowaną ostrość i trzymając przycisk AE/AF i zmieniając kadr obiektyw nic nie robi, czyli nie "łapie" drugiej ostrości

Yasiek
06-09-2009, 19:49
Nie ma łapać drugiej ostrości. Najpierw ustawiasz ostrość na obiekcie, blokujesz ją AE-L/AF-L, przekadrowujesz i pstryk. Nie mam pojęcia dlaczego nie da się przestawić na AF-S. AF-A to taki automat, połączenie AF-S i AF-C w jednym, nigdy nie masz pewności jak zadziała.

rainbowwarrior
06-09-2009, 19:54
Arek74, postępując według wskazań instrukcji, miałbyś na zdjęciu ostrą postać i nieostry jacht (przy małych wartościach przysłony). Jeżeli dobrze rozumiem, chcesz uzyskać 1 i 2 plan ostry (np. postać i jacht).
Na twoim 1 zdjęciu ostrość była zablokowana na lampie i jest ona ostra, ale żeby głębia ostrości obejmowała też krzaczek, przymknij przysłonę. Na 2 ostrość lepiej ustawić na postaci, a nie na zwierzaku, ponieważ głębia ostrości rozkłada się w większym stopniu za obiekt na który się ostrzy niż przed ten obiekt.

Arek74
06-09-2009, 20:14
Witam

Arek74, postępując według wskazań instrukcji, miałbyś na zdjęciu ostrą postać i nieostry jacht (przy małych wartościach przysłony). Jeżeli dobrze rozumiem, chcesz uzyskać 1 i 2 plan ostry (np. postać i jacht).
Na twoim 1 zdjęciu ostrość była zablokowana na lampie i jest ona ostra, ale żeby głębia ostrości obejmowała też krzaczek, przymknij przysłonę. Na 2 ostrość lepiej ustawić na postaci, a nie na zwierzaku, ponieważ głębia ostrości rozkłada się w większym stopniu za obiekt na który się ostrzy niż przed ten obiekt.

Tak chodzi mi o to, żeby oba plany czyli chłopiec i jacht były na zdjęciu ostre, czyli z tego co rozumie, blokada ostrości sprawdza się przy tematyce krajobraz i Tryb A - "automatyka z preselekcją przysłony" - ustawiając ją odpowiednio "głęboką" .

Yasiek
06-09-2009, 20:16
Nie doczytałem, że chcesz mieć ostre wszystkie plany. Wydawało mi się że chcesz mieć ostre to co na pierwszym planie. W takim razie postępuj tak jak radzi rainbowwarrior :) Duża wartość przysłony i krótka ogniskowa powinny pomóc.

rainbowwarrior
06-09-2009, 20:53
Tak chodzi mi o to, żeby oba plany czyli chłopiec i jacht były na zdjęciu ostre, czyli z tego co rozumie, blokada ostrości sprawdza się przy tematyce krajobraz i Tryb A - "automatyka z preselekcją przysłony" - ustawiając ją odpowiednio "głęboką" .

Blokada ostrości sprawdza się w każdej sytuacji, w której obiekt, który na zdjęciu ma być najbardziej ostry, nie znajduje się w ostatecznym kadrze w żadnym polu AF. Nie dotyczy to tylko tematyki krajobrazu. Na początek faktycznie najlepiej poćwiczyć rozkład głębi ostrości w zależności od przysłony w trybie A.

jackrabbit
06-09-2009, 21:15
ale jak mamy wybrany AF-S to nie trzeba wciskac tego przycisku tylko ustawiamy ostrosc, przekadrowujemy i robimy zdjecie, dobrze mowie? :)

rainbowwarrior
06-09-2009, 21:33
ale jak mamy wybrany AF-S to nie trzeba wciskac tego przycisku tylko ustawiamy ostrosc, przekadrowujemy i robimy zdjecie, dobrze mowie? :)

Tak, wciśnięcie spustu migawki do połowy w trybie AF-S blokuje ostrość tak samo jak przycisk AE-L/AF-L, pod warunkiem, że jest do niego przypisana taka funkcja, bo ja np. mam w swoim aparacie ustawioną pod tym przyciskiem tylko blokadę ekspozycji.

Robsonek
09-09-2009, 12:00
Arek, blokada ostrosci sprawdza sie wszedzie przy kazdym trybie :) Naciskajac do polowy spust migawki czy ewentualnie potem wciskajac przycisk EF/AF-L ustawiasz i blokujesz ostrosc na wybranym przez siebie punkcie np Twoj syn z tego zdjecia z tym jeleniem. Takie zablokowanie jest po to zebys mogl ewentualnie przekadrowac ekspozycje a nie umozliwia zablokowanie ostrosci na obiekcie 1 (twoj syn) i ustawienie drugiej ostrosci na obiekcie 2 (jelen).
Abys mogl zrobic zdjecie gdzie i obiekt 1 i obiekt 2 beda ostre ustaw w aparacie wartosc F stosunkowo wysoka aby powstala glebia ostrosci objela oba obiekty.
Najlepiej ustaw na pokretle w aparacie tryb "A automatyka z preselekcja przyslony" i wtedy bedziesz mogl ustawiac sam przyslone a aparat bedzie dobieral do tego czas otwarcia migawki.
Pozdrawiam