Zobacz pełną wersję : Problem z AF-s w 18-70
ola_lukas
06-09-2009, 16:29
Witam mam problem z AF w d70s z obiektywem AF-S NiKKOR 18-70mm . AF skacze w całym zakresie ale nie ostrzy natomiast jak założę obiektyw AF NIKKOR 80-200MM 1:2,8 D bez wbudowanego silnika to na bagnecie AF łapie i ostrzy idealnie . Bardzo proszę poradę co z tym zrobić.
Przeczyscic styki na obiektywie i w aparacie.
Jak nadal to samo, to pozostaje serwis. Ale nie polecam tego na Postepu w Warszawie. Szybiciej i taniej bedzie zalatwic to w jednym z serwisowa zza Odra (Berlin lub Londyn).
ola_lukas
09-09-2009, 13:29
dzięki jest podobno jeden serwis w gliwicach ale bardziej zastanawiam się czy problem jest w korpusie czy w obiektywie
dzięki jest podobno jeden serwis w gliwicach ale bardziej zastanawiam się czy problem jest w korpusie czy w obiektywie
Przeczyść najpierw te styki, bardzo możliwe, że bedzie OK :)
Jeśli nie to obstawiam szkło.
Przeczyscic styki na obiektywie i w aparacie.
Jak nadal to samo, to pozostaje serwis. Ale nie polecam tego na Postepu w Warszawie. Szybiciej i taniej bedzie zalatwic to w jednym z serwisowa zza Odra (Berlin lub Londyn).
A czym przeczyścić te styki?
A czym przeczyścić te styki?
np. spirytusem salicylowym :)
...albo zwykłym i resztę wypić za powodzenie czyszczenia ;)
Dzięki. Muszę przeczyścić styki w puszce i gripie.
Ja stawiam na padniety SWM.
ola_lukas
11-09-2009, 06:52
Styki przeczyściłem i dalej nic. Jednak trzeba odwiedzić serwis.
I prawdobobnie za wymiane SWM zaspiewaja wiecej niz za obiektyw na allegro.pl
ola_lukas
11-09-2009, 09:15
Zajade jeszcze do Media M. i sprawcze korpus z nowym obiektywem
witam
mam dokładnie identyczny problem - 18-70mm nie ostrzy, "lata" jak oszalały od nieskończoności do najbliższego wyostrzenia a w dodatku wydaje przeraźliwe piski przy tym.
Na innym obiektywie (50mm 1,8d) wszystko działa bez zarzutu
ola_lukas
13-09-2009, 18:44
a czy sprawdzałeś jaki będzie koszt naprawy ???
nie nawet nie pytałem - jutro planuje podjechać do sklepu foto, gdzie mają jakie takie pojęcie na ten temat, ale podejrzewam, że skończy się na kupnie nowego szkła
Do czyszczenia stykow nie uzywajcie spirytusu salicylowego, poniewaz on zostawia bialy osad, jego sklad chemiczny to roztwór (http://pl.wikipedia.org/wiki/Roztw%C3%B3r)kwasu salicylowego (http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_salicylowy) w alkoholu etylowym (http://pl.wikipedia.org/wiki/Alkohol_etylowy) i wodzie.
Do czyszczenia stykow uzywa sie zwyklej wódy (siwucha, wyborowa, byleby nie byla smakowa) albo izopropanolu.
We Wroclawiu zajrzyj do FotoMastera na Odrzanska, ale naprawe na terenie RP to i tak moze wykonac tylko serwis NP na Postepu w Wawie. Jak masz zamiar tam wyslac szklo, to od razu idz kup inna sztuke. Wymiana silnika SMW u nich w tym szkle to ok. 800zl a i tak nie pewnie czy beda miec czesci i nie wiadomo czy zakoncza naprawe przed uplywem 3 miesiecy.
Jak chcesz sie bawic w naprawe, to wyslij szklo do serwisu w UK z prosba o wycene (wycena kosztuje 6 funtow i jak zdecydujesz sie na naprawe to nie placisz za nia). Na stronie NUK jest odpowiedni formularz, ktory nalezy wypelnic i dolaczyc do szkla.