Zobacz pełną wersję : 85-1.8D Dobrze myslę ??
mariusz2704
06-09-2009, 15:58
Witam. To moj kolejny post, ale w innym temacie :) dzięki doświadczonym i dającym dobre rady kolegom z forum (za co góry dziękuję) doszedłem do wniosku, że nie wydam pieniędzy na obiektyw do wszystkiego tj. 18-200 VR i skupiam sie od razu na obiektywach do zadań specjalnych. Przemyślałem sobie jakich zdjęć będę robił najwięcej, więc tak jak w tytule mój wybór to 85-1.8D. Mam nadzieję, że dobrze wybrałem gdyż najczęściej będę robił portrety w pomieszczeniach jak i portrety w plenerze. Zarówno od pasa w górę jak i całe osoby na tle drzewek itp. Czy dobrze wybrałem ?? Proszę o radę...
Witam. To moj kolejny post, ale w innym temacie :) dzięki doświadczonym i dającym dobre rady kolegom z forum (za co góry dziękuję) doszedłem do wniosku, że nie wydam pieniędzy na obiektyw do wszystkiego tj. 18-200 VR i skupiam sie od razu na obiektywach do zadań specjalnych. Przemyślałem sobie jakich zdjęć będę robił najwięcej, więc tak jak w tytule mój wybór to 85-1.8D. Mam nadzieję, że dobrze wybrałem gdyż najczęściej będę robił portrety w pomieszczeniach jak i portrety w plenerze. Zarówno od pasa w górę jak i całe osoby na tle drzewek itp. Czy dobrze wybrałem ?? Proszę o radę...
Nic nie wiem na temat puszki, ale skoro rozważałeś 18-200 to rozumiem, że chodzi o DX. Jeżeli tak to dobrze wybrałeś, jeżeli fundusze by nie grały roli to bym Ci podpowiedział 85/1.4. Nie wiem czy lubisz ostrzyć ręcznie, bo masz jeszcze ewentualnie alternatywę: Falcon 85/1.4 http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=107640, choć ja bym jednak bardziej obcował za 85/1.8D pierwsza odpowiedź się liczy;)
mariusz2704
06-09-2009, 16:09
Sorki, moja puszka to D 90, na 85/1.4 nie mam pieniędzy a raczej nie mogę na tyle sobie pozwolić bo jeszcze mam zamiar jakieś szkiełko do pejzaży kupić, a ręcznie nie chcę ostrzyć :)
Szakall1
06-09-2009, 18:20
do pejzaży tzn. jakie masz na mysli ?
a czemu nie chcesz ręcznie ostrzyć patrząc na post dot. Falcon-a 85 1,4 http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=107640 można paść z wrażenia... (same światło jest super), a robiąc zdjęcia portretowe możesz chwilkę poświęcić na ostrzenie ręczne co później zwróci Ci się w pieknym bokeh-u.
Szczegolnie ma matowce D90 bez klina ... predzej mozna sie pociac niz dobrze wyostrzyc.
A pomiar swiatla to skad wezmie w tym D90?
Kup uzywanego Nikkora AF 85/1.8 bez D. Serio.
mariusz2704
07-09-2009, 01:56
a czemu nie chcesz ręcznie ostrzyć patrząc na post dot. Falcon-a 85 1,4 http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=107640 można paść z wrażenia... (same światło jest super), a robiąc zdjęcia portretowe możesz chwilkę poświęcić na ostrzenie ręczne co później zwróci Ci się w pieknym bokeh-u.
myślę o: sigma 10-20, tokina 11-16 albo N10-24. Chyba coś z tej trójki bo N12-24 jest za drogi i chyba nie jest wart swojej ceny, tak przynajmniej wyczytałem. Prosiłbym zatem też o radę co do obiektywu do pejzażu do mojej puszki:) a co do ostrzenia to jak kolega gALL napisał "Szczegolnie ma matowce D90 bez klina ... predzej mozna sie pociac niz dobrze wyostrzyc. A pomiar swiatla to skad wezmie w tym D90?" Nie wiem o co i tak chodzi, ale chyba nie mogę he he:)
myślę o: sigma 10-20, tokina 11-16 albo N10-24. Chyba coś z tej trójki bo N12-24 jest za drogi
N10-24 też do tanich nie należy, zobacz jeszcze tokinke 12-24 - ja jestem z niej bardzo zadowolony
mariusz2704
07-09-2009, 13:49
zobacz jeszcze tokinke 12-24 - ja jestem z niej bardzo zadowolony
Ok, wezmę pod uwagę ten obiektyw i podobno sigma 10-20 jest dobrym obiektywem, ale muszę przemyśleć który zakres będzie mi bardziej potrzebny, czy 10 w sigmie czy 24 w tokince :)
To już trzeba samemu rostrzygnąć, mi z kolei brakuje i z dołu i z góry czasmi :)
mariusz2704
07-09-2009, 14:06
Muszę się od razu pochwalić dzisiejszym zakupem :) Dziś pobiegłem do fotojokera po szkiełko 85/1.8 ale niestety nie bylo go na miejscu i muszę trochę poczekać na nie, natomiast na wystawie leżał sobie 50/1.4G i długo nie musiałem sie zastanawiać czy je chcę bo po prostu muszę je mieć. Ten przedział ogniskowej będzie mi też potrzebny. Moje pierwsze wrażenie....masakra :-D czekam teraz na 85/1.8 i jeszcze coś szerokiego, ale tu temat do przemyślenia bo kaski się mniej zrobiło w portfelu, ale cóż.... miałem do auta dołożyć i chyba nie dołożę he he :)
mariusz2704
07-09-2009, 14:09
To już trzeba samemu rostrzygnąć, mi z kolei brakuje i z dołu i z góry czasmi :)
Bardziej bym obstawiał to szkiełko 12-24 tak jak mi poleciłeś bo 24 chyba będzie mi bardziej potrzebne a N10-24 rzeczywiście drogi...
Szakall1
08-09-2009, 19:37
czemu akurat do pejzażu wybrałeś 50mm? u czemu akurat chcesz 85mm ? jeśli każdy sugeruje Ci szkło o szerokim kącie widzenia jak 10-20mm
mariusz2704
09-09-2009, 16:16
czemu akurat do pejzażu wybrałeś 50mm? u czemu akurat chcesz 85mm ? jeśli każdy sugeruje Ci szkło o szerokim kącie widzenia jak 10-20mm
Nie przeczytałeś kolego postu od początku o co kaman, ale już tłumaczę. Podjąłem decyzje co do mojej szklarni i na początek miałem kupić szkiełko 85/1.8 które będę używał do portretów z bliska, nie było akurat w sklepie tego szkła i czekam aż mi doślą, ale kupiłem 50/1.4 bo było na miejscu i też mi jest potrzebne i tu mały problem bo gdzieś wyczytałem, że 50/1.4 założony do DX daje 75mm. pomyślałem, że mi się teraz zdubluje z 85 ale chyba jestem w błędzie ponieważ 50 ma inny kąt widzenia i 50/1.4 będę używał do portretów plenerowych fotografując całe postacie a 85/1.8 do portretów z bliska, więc tu jest temat zamknięty tak mi się wydaje :) Został mi temat szkła do pejzażu i myślę nad tokinką 12-24. Pozdrawiam
mariusz2704
09-09-2009, 16:20
A jednak czytałeś, tak coś mi się wydawało, że gdzieś widziałem Twojego posta. Zatem powinieneś wiedzieć o co mi chodzi :)
ale kupiłem 50/1.4 bo było na miejscu i też mi jest potrzebne i tu mały problem bo gdzieś wyczytałem, że 50/1.4 założony do DX daje 75mm. pomyślałem, że mi się teraz zdubluje z 85 ale chyba jestem w błędzie ponieważ 50 ma inny kąt widzenia i 50/1.4 będę używał do portretów plenerowych fotografując całe postacie a 85/1.8 do portretów z bliska, więc tu jest temat zamknięty tak mi się wydaje :) Został mi temat szkła do pejzażu i myślę nad tokinką 12-24. Pozdrawiam
czemu przeliczyłeś 50/75mm a 85 nie ? skoro podepniesz ja pod dx to bedzie prawie 127,5 mm wiec nic Ci sie nie bedzie dublować ;)
50/1.4 założony do DX daje 75mm. pomyślałem, że mi się teraz zdubluje z 85
Ale przecież 85 też się mnoży z DX :)
Swoją drogą, dobrze robisz rezygnując z spacerzooma na rzecz stałek.
Powodzenia
Adam
P.S. -pisaliśmy razem z MrQba
mariusz2704
09-09-2009, 16:40
He he.... zakręciłem się :) ale dobrze sobie to chyba wymyśliłem z moimi przyszłymi zastosowaniami tych stałek ??? przeszła mi jeszcze jedna stałka przez myśl tj. 35/1.8, ale kąt widzenia nie różni się za bardzo od 50/1.4 i tak jakoś nie wiem co zrobić. Pomyślałem, że jak już będę chciał ująć więcej widoku to skorzystam z 24mm które będę miał w szkiełku do pejzażu.
He he.... zakręciłem się :) ale dobrze sobie to chyba wymyśliłem z moimi przyszłymi zastosowaniami tych stałek ??? przeszła mi jeszcze jedna stałka przez myśl tj. 35/1.8, ale kąt widzenia nie różni się za bardzo od 50/1.4 i tak jakoś nie wiem co zrobić. Pomyślałem, że jak już będę chciał ująć więcej widoku to skorzystam z 24mm które będę miał w szkiełku do pejzażu.
Oczywistym jest, że każdą wartość ogniskowej należy pomnożyć przez 1.5 . Zarówno 35/1.8 jak i 50/1.4 . W takiej sytuacji kąty widzenia różnią się znacznie i stoją w sprzeczności z tym co Kolega pisze.
mariusz2704
09-09-2009, 17:14
Oczywistym jest, że każdą wartość ogniskowej należy pomnożyć przez 1.5 . Zarówno 35/1.8 jak i 50/1.4 . W takiej sytuacji kąty widzenia różnią się znacznie i stoją w sprzeczności z tym co Kolega pisze.
Aha... rozumiem, czyli 35/1.8 pewnie będzie mile widziane w moim zestawie szkieł. Dziękuję
mariusz2704
09-09-2009, 17:19
Swoją drogą, dobrze robisz rezygnując z spacerzooma na rzecz stałek.
Tylko będę biegał ze statywem często he he
Osobiście polecił bym ci trzy stałki 35/1.8 , 85/1.8 , 50/1.8 kupowane dokładnie w takiej kolejności w jakiej napisałem. Bo mając dwie te pierwsze tą ostatnią najrzadziej się używa.
Hmm czym tak różnią się stałki od zooma, że wymagają biegania ze statywem?
Sapphiron
09-09-2009, 20:14
Quimeen słusznie prawisz waćpan
mariusz2704
09-09-2009, 20:41
Osobiście polecił bym ci trzy stałki 35/1.8 , 85/1.8 , 50/1.8 kupowane dokładnie w takiej kolejności w jakiej napisałem. Bo mając dwie te pierwsze tą ostatnią najrzadziej się używa.
Hmm czym tak różnią się stałki od zooma, że wymagają biegania ze statywem?
No 50/1.4 już mam, 85/1.8 w drodze i 35/1.8 w planach :) trochę nie w tej kolejności a ze statywem myślałem, że będę musiał biegać bo te szkiełka nie mają stabilizacji ale trochę się pomyliłem z tym stwierdzeniem :)
Najwidoczniej nie tylko ja tak mam :)
Przy stałkach stabilizacja jest Ci niepotrzebna, zrobisz spokojnie zdjęcia nie tylko w plenerze, a nawet w słabo oświetlonych pomieszczeniach. Chyba już to doczytałeś, ale przypomnę tylko, że aby zrobić zdjęcie osoby, na którym nie będzie widać jej poruszenia, dobry jest czas rzędu 1/30s-1/60s. Oczywiście można sadzać niektóre osoby, tak jak się robiło to dawniej, na nawet dłuższy czas i kazac im się nie ruszać, ale dziś już nie ma takiej potrzeby. Przy używalnym ISO rzędu 400 (a nawet wyższym), jasność 1.8-2.0 powinna w większości wypadków dać możliwość uzyskania powyższych czasów. Dla 85-tki warto czas skrócić do 1/125s by uniknąć wpływu drgań rąk. Można też wydłużyć czas i zrobić kilka zdjęć seryjnie - któreś powinno być ostre - ale to już taka ostateczność.
Co do stałek - potwierdzam słuszność wyboru. To będzie dobry zestaw. W pomieszczeniach 50mm to często zbyt długa ogniskowa, stąd potrzeba czegoś szerszego.