PDA

Zobacz pełną wersję : Tablet raz jeszcze... który Bamboo?

morzon
06-09-2009, 13:52
Witam,

przeczytałem wszystkie wcześniejsze wątki o tabletach, ale nadal nie potrafię określić który będzie lepszy dla mnie - czy zwykły Bamboo (one chyba?) czy Bamboo Fun.
Nie zależy mi kompletnie na dołączonym sofcie (mam CS3), będzie służył tylko i wyłącznie do obróbki zdjęć. I teraz pytanie - ten prostszy kosztuje ~160zł, drugi ponad 300. Czy różnica w cenie jest adekwatna do przyrostu jakości/wydajności ? Czy będzie jakaś zauważalna różnica? Na tym droższym są programowalne przyciski - są niezbędne? Jak jest z tym w praktyce?

Dzięki z góry i pozdrawiam

remnaj
06-09-2009, 14:38
dobrze że zalozyles ten eatek, poniewaz ja mam również pytanie odnośnie tych tabletów, a bardziej softu do nich dołaczonego. czy elements dołączany z tabletem fun można wykorzystywać do celów komercyjnych? oczywiscie soft bedzie wykorzystywany wraz z tabletem.

maciek.evo
06-09-2009, 15:17
przyciski nie są jakieś niezbędne, niewygodnie operować przyciskami razem z działaniem tabletem, lepiej na klawiaturze. Co do różnic to nie wiem, ja mam bamboo [taki czarny, bez pse] i jest spoko, a czym się różnią to nie wiem :)

Zink
08-09-2009, 20:35
Są trzy wersje, a nie dwie:
1. Bamboo One - najsłabszy, bez przycisków.
2. Bamboo (bez żadnych dopisków).
3. Bamboo Fun - różni się od 2 tylko dołączonym oprogramowaniem.

Skoro nie chcesz oprogramowania, to wybierasz spomiędzy 1 i 2. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba 1 ma, oprócz braku przycisków, gorsze parametry (niższa rozdzielczość, szybkość przetwarzania) i piórko nie ma "gumki" (końcówki z drugiej strony, którą programy graficzne mogą wykorzystać do automatycznej zmiany narzędzia do rysowania).
W praktyce nie mogę porównywać, bo miałem (i mam nadal) w rękach tylko dwójkę.

Nikopol
08-09-2009, 22:31
Sam dzisiaj kupilem Bamboo - i jestem bardzo zadowolony - a dalem za niego w krakowskim bit computer tyle ile za bamboo one chca w saturnie (trzeba sie powolac na cene z allegro lub kupic przez allegro) :D

Mam tylko jeden problem - po instalacji calego oprogramowania stracilem literke UY (L z kreska) - gdy naciskam alt + L zamiast literki wlacza sie programik o nazwie Penlauncher - czy ktoś wie jak to ustrojstwo wylaczyc?!

Już odkryŁem sekret - na pulpicie mając skrót do Bamboo Launcher klikamy prawym klawiszem myszy -> właściwości -> zakładka skrót i czyścimy cokolwiek by było napisane w okienku Klawisz Skrótu (ja miałem + + ) - zamykamy Penlaunchera i cieszymy się z odzyskanego na nowo Ł !

andzialipka
29-10-2009, 14:31
Gubię się w tych opisach. Czy Wacom Bamboo Pen - CTL-460-PL- tablet piórkowy to jest ten tablet o którym mówicie? Chciałabym kupić bamboo bez niczego (ani one ani fun), proszę powiedzcie mi czy to jest to.
dzięki

swider
30-10-2009, 03:04
przeczytałem wszystkie wcześniejsze wątki o tabletach, ale nadal nie potrafię określić który będzie lepszy dla mnie - czy zwykły Bamboo (one chyba?) czy Bamboo Fun.
Nie zależy mi kompletnie na dołączonym sofcie (mam CS3), będzie służył tylko i wyłącznie do obróbki zdjęć.
To bierz BAMBOO bo roznica jest tylko i wylacznie w tym, ze wersja Fun ma dolaczony dodatkowy soft ( PS Elements, Corel Painter Essentials < tylko w modelu M > i ArtRage ).

Aha... Fun posiada dwa rozmiary tabletow S (pow. robocza piorka: 147 x 92mm) i M (217 x 137mm). Zwykly bambus jest tylko w rozmiarze S.

Gubię się w tych opisach. Czy Wacom Bamboo Pen - CTL-460-PL- tablet piórkowy to jest ten tablet o którym mówicie? Chciałabym kupić bamboo bez niczego (ani one ani fun), proszę powiedzcie mi czy to jest to.
Nie, to nie jest to :) BAMBOO Pen rozni sie od BAMBOO (bez Pen w nazwie :D) iloscia poziomow nacisku - Pen ma 512, ten drugi 1024 - a takze brakiem przyciskow.

Ja uzywam bambusa (starszy model) i moge smialo polecic, jestem bardzo zadowolony.

stig
30-10-2009, 08:24
przyciski nie są jakieś niezbędne, niewygodnie operować przyciskami razem z działaniem tabletem, lepiej na klawiaturze.A to juz jest kwestia przyzwyczajenia... Ja pod przyciskami w Intuosie mam zoom, brush tool, eraser tool, oraz hand tool, do szybkiego przesuwania powiekszonego obrazu. Nie wyobrazam sobie, zeby majac przyciski, co chwile odrywac lapke od tabletu i celowac w odpowiednie klawisze na klawiaturze -- znacznie spadlaby efektywnosc pracy.

andzialipka
30-10-2009, 15:05
Kurcze to teraz mam problem, kupic bambusa czy bambusa pen czy pen&touch...

swider
30-10-2009, 16:11
Kurcze to teraz mam problem, kupic bambusa czy bambusa pen czy pen&touch...
bambus i bambus pen&touch to to samo.

Ja bym bral BAMBOO ew. BAMBOO Fun jesli nie masz zadnego programu do obrobki.

andzialipka
30-10-2009, 16:23
czyli polecasz tego z funkcją touch pada? Też mnie korci...

swider
30-10-2009, 21:03
Generalnie touch pad to tylko dodatek (jak dla mnie to nawet zbedny), ale wersja bez touch pad'a (Pen) jest ubozsza o czym pisalem w swoim pierwszym poscie:

BAMBOO Pen rozni sie od BAMBOO (bez Pen w nazwie :D) iloscia poziomow nacisku - Pen ma 512, ten drugi 1024 - a takze brakiem przyciskow.

Dlatego tez nie bralbym jej pod uwage.

andzialipka
07-12-2009, 11:46
Dzięki :)

ku6i
10-12-2009, 04:15
swider, a odczułeś kiedyś tą różnicę w poziomach nacisku?

Darek Jankowiak
10-12-2009, 10:05
Posiadam Bamboo Fun - świetna sprawa. Nie zależy Ci na oprogramowaniu, nie ma sensu dopłacać.

BTW - jakiś czas temu (chyba) Czornyj pisał, że różnica pomiędzy Intuosem a Bamboo jest kolosalna.

Stig miałeś kiedyś Bamboo? Jeżeli tak, jakie są Twoje odczucia po przesiadce?

Przypisanie klawiszy do przycisków na tablecie - niby mam scrolla, niby mam przypisane wszystkie cztery przyciski na tablecie, ale i tak w jednej ręce piórko, druga leży na klawiaturze. Ale to kwestia przyzwyczajenia.

stig
10-12-2009, 10:56
Stig miałeś kiedyś Bamboo?Nie, ale przez chwile mialem do czynienia... Wiesz juz dlaczego tylko przez chwile...? ;)

Darek Jankowiak
10-12-2009, 11:02
Nie, ale przez chwile mialem do czynienia... Wiesz juz dlaczego tylko przez chwile...? ;)
Nie mam więcej pytań do świadka :):):):)

Prorok78
11-12-2009, 16:43
ja mam starego poczciwgo Graphire i nie zamienie na zadne bamboo :) - no chyba ze na intuosa wlasnie...

btw - czy gdzies mozna dostac luzem zamienna koncowke/rysik do piorka ??:)

ku6i
11-12-2009, 17:51
Jedynym wyjściem jest chyba kupienie w kilka osób zestawu (który nie kosztuje jakichś bajońskich pieniędzy):
http://transit.waw.pl/tablety/akcesoria.html?tabletyakces_rodzaj=311&tabletyakces_grupa=327

stig
11-12-2009, 18:06
Jedynym wyjściem jest chyba kupienie w kilka osób zestawu (który nie kosztuje jakichś bajońskich pieniędzy):
http://transit.waw.pl/tablety/akcesoria.html?tabletyakces_rodzaj=311&tabletyakces_grupa=327Ja osobiscie najbardziej lubie pracowac tymi (http://www.cortland.com.pl/17734_Wacom_5_Wkladow_STROKE_PEN_%28PSI-A042%29.html).

ADAS
26-12-2009, 23:33
Odgrzeję.
Stoję już przed dylematem fun czy pen?

ADAS
27-12-2009, 22:11
nikt nie poradzi?

ADAS
28-12-2009, 13:44
może ten Tablet Wacom Bamboo Pen & Touch

swider
28-12-2009, 14:42
Przeczytaj co napisałem we wcześniejszych postach i dowiesz się co ja radzę :)

manfred
23-11-2010, 19:08
Witam serdecznie mam pytanko czy Tablet Wacom Bamboo jest taki sam jak w Touch jak i Pen? w osobnych zestawieniach?. Pozdrawiam

rainbowwarrior
23-11-2010, 23:30
Manfred, piszesz trochę niezrozumiale, ale o ile dobrze zrozumiałem pytanie, to odpowiadam, że Touch działa podobnie jak touchpad w laptopie, czyli możesz sobie tylko pogrzebać paluchami, natomiast Pen jest obsługiwany piórkiem, a nie dotykiem.

manfred
24-11-2010, 07:35
Posiadam tablet Touch o symbolu CTT-460 sprzedawca napisał, ze ten tablet nadaje się pod piórko dlatego pytam Was czy tak może być.

jerezano
24-11-2010, 08:15
To ja z tematem pokrewnym... :)
Moje piórko od bamboo ma na imię EP-150E. Jak mu wymienić ten wkładzik? Zacząłem je rozbierać (od tyłu :) ) i dotarłem do płytki scalonej i koniec. Jak zmienić wkład ???

ThomasVoland
24-11-2010, 08:18
Pociągnij wkład to wyjdzie...

stig
24-11-2010, 15:22
Pociągnij wkład to wyjdzie...Idealnie do tego celu sprawdza sie obcinacz do paznokci. ;) Rzecz jasna trzeba to robic delikatnie i z wyczuciem, zeby sobie koncowki wkladu nie uciac, bo potem to juz tylko zostanie blagac o to, zeby sam sie w koncu wysunal. ;)

flyski
24-11-2010, 19:29
Idealnie do tego celu sprawdza sie obcinacz do paznokci. ;) Rzecz jasna trzeba to robic delikatnie i z wyczuciem, zeby sobie koncowki wkladu nie uciac, bo potem to juz tylko zostanie blagac o to, zeby sam sie w koncu wysunal. ;)

wersja hardkorowa z dreszczykiem hihi
dla tych co szklankę przez przypadek zgniatają polecam zwykłe kombinerki ;)

stig
25-11-2010, 09:49
dla tych co szklankę przez przypadek zgniatają polecam zwykłe kombinerki ;)Mi nigdy nie udalo sie kombinerkami wyciagnac. Za mala powierzchnia do chwycenia (a do tego jeszcze nierownomiernie starta), powoduje, ze po prostu koncowka kombinerek sie zeslizguje. Obcinaczem do paznokci udaje mi sie to zawsze za pierwszym podejsciem. ;)

Czornyj
25-11-2010, 09:56
Ja po prostu chwytam zębami :mrgreen: A ogólnie to mam swoją ulubioną końcówkę ze sprężynką i praktycznie jej nie zmieniam ;)

flyski
25-11-2010, 10:01
Mi nigdy nie udalo sie kombinerkami wyciagnac. Za mala powierzchnia do chwycenia (a do tego jeszcze nierownomiernie starta), powoduje, ze po prostu koncowka kombinerek sie zeslizguje. Obcinaczem do paznokci udaje mi sie to zawsze za pierwszym podejsciem. ;)

Faktycznie, jak jest dobrze dojechany rysik to może być taki problem :)
trzeba zmieniać jak jeszcze coś wystaje ;)
To zależy jak intensywnie się używa. Ja zmieniam raz na ruski rok

stig
25-11-2010, 12:51
Ja po prostu chwytam zębami :mrgreen: A ogólnie to mam swoją ulubioną końcówkę ze sprężynką i praktycznie jej nie zmieniam ;)Tyle, ze ta ze sprezynka (nota bene tez moja ulubiona -- innych nie uzywam) sciera sie chyba najszybciej.

manfred
01-12-2010, 20:55
Witam serdecznie mam pytanie do osób pracujących na tablecie wacom. W jaki szybki sposób zmniejszać obraz i powiększać w PS . Do tej pory w rolce od myszki miałem ustawione powiększanie i zmniejszanie. Pozdrawiam

de Fresz
01-12-2010, 21:59
Na Intousie 3 mam niby pod touch stripem, ale koniec końców i tak używam do tego klawiatury, na której cały czas spoczywa lewa ręka.

manfred
01-12-2010, 22:02
A przy Bamboo jaka będzie kombinacja przy pomocy lewej ręki?

de Fresz
01-12-2010, 22:07
Na klawiaturze - taka sama, niezależnie od tabletu ;-) A na tablecie - jaką sobie ustawisz, przyciski da się w sporym zakresie konfigurować.

volvo
22-12-2010, 22:51
Ja pożyczyłem wczoraj Pentagram P 2006 - używa ktoś z Was? Jest sens kupować jakiegoś Bambusa czy zostać przy tym P 2006 ?
Zastosowanie to retusz zdjęć i prosta grafika na stronę internetową (jak i o ile nauczę się tego narzędzia bo narazie jestem załamany) :(
od czego radzicie zacząć naukę zabawy z tabletem żeby wyczaić jak co działa i jakie są zasady?

stig
23-12-2010, 17:13
Ja pożyczyłem wczoraj Pentagram P 2006 - używa ktoś z Was? Jest sens kupować jakiegoś Bambusa czy zostać przy tym P 2006 ?Odpowiedz jest prosta — jesli Ci odpowiada, to po co szukac czegos innego? :)

od czego radzicie zacząć naukę zabawy z tabletem żeby wyczaić jak co działa i jakie są zasady?Nie rozumiem... Czego niby chcesz sie uczyc? Nie rysowales nigdy kredkami, pisakami, olowkiem, itd? Przeciez tablet po to powstal, zeby wrecz naturalne odruchy, przeniesc do komputera. Tu nie ma sie czego uczyc.

fushiro
23-12-2010, 22:51
od czego radzicie zacząć naukę zabawy z tabletem żeby wyczaić jak co działa i jakie są zasady?

Odłącz mysz i schowaj głęboko do szuflady. Daj sobie kilka dni. Nie ściskaj mocno pióra.

volvo
25-12-2010, 10:55
jest lepiej niż było ale da się przyzwyczaić chyba macie rację, że to kwestia czasu :)

KEYZOR
25-12-2010, 19:22
Wlasnie mecze mojego intuosa 4, mam pytanie czy ktos wie jak ustawic PS i tablet zeby mozna bylo za pomoca kolka zmienia opacity pedzla. Normalnie zmiana opacity skrotem klawiszowym to naciskanie liczb ale nie weim jak to podpiac do koleczka, ma ktos jakis pomysl??

stig
25-12-2010, 21:20
Wlasnie mecze mojego intuosa 4, mam pytanie czy ktos wie jak ustawic PS i tablet zeby mozna bylo za pomoca kolka zmienia opacity pedzla. Normalnie zmiana opacity skrotem klawiszowym to naciskanie liczb ale nie weim jak to podpiac do koleczka, ma ktos jakis pomysl??O ile wiem, to w Shopie nie ma klawiszy odpowiedzialnych za zmniejszanie/zwiekszanie krycia brusha. Tylko klawiszami 1-0 mozesz ustalac okreslone krycie. Tak wiec nie da sie tego zamapowac pod pierscien dotykowy Intuosa.

KEYZOR
25-12-2010, 22:11
To mnie chlopie nie pocieszyles. No ale trudno i tak jest to kawal za..... sprzetu. Dzieki za odpowiedz ;)

tunerek
03-02-2011, 17:28
Mam pytanie jaka wersja PSE jest w komplecie bo zasganawiam sie czy kupic Pse 9 czy Bamboo fun. Piotrek

McSimus
08-02-2011, 16:57
Aktualnie do tabletów Wacoma do pobrania (w nowej formie dystrybucji oprogramowanie ściąga się z serwera, nie ma dołączanych płytek) jest PSE 8.

manfred
09-09-2011, 10:11
Jesli już mowa o tabletach mam pytanie po reinstalacji systemu i zainstalowaniu sterów do bamboo mam problem z malowaniem gdy robię szybkie ruchy ;-) to brush tak jakby w zwolnionym tempie podążał za moją ręką co mnie trochę irytuje. Pozdrawiam

Andy_O
09-09-2011, 10:25
O ile wiem, to w Shopie nie ma klawiszy odpowiedzialnych za zmniejszanie/zwiekszanie krycia brusha. Tylko klawiszami 1-0 mozesz ustalac okreslone krycie. Tak wiec nie da sie tego zamapowac pod pierscien dotykowy Intuosa.

We właściwosciach pędzla wchodzisz w "other dynamics" i tam masz zmianę Opacity i Flow - mozesz z menu rozwijalnego wybrać sposób sterowania: Fade / Pen pressure / Pen tilt / Stylus wheel.

sokrates
09-09-2011, 10:30
Mi nigdy nie udalo sie kombinerkami wyciagnac. Za mala powierzchnia do chwycenia (a do tego jeszcze nierownomiernie starta), powoduje, ze po prostu koncowka kombinerek sie zeslizguje. Obcinaczem do paznokci udaje mi sie to zawsze za pierwszym podejsciem. ;)

Victorinox robi takie zajefajne scyzoryki z kombinerkami - ja mam Red Atlas - ichnimi kombinerkami da radę komarowi wyrwać ząb mleczny bez zabijania pacjenta :-) węc mniemam że wymiana nawet mocno zajechanej końcówki będzie drobnostką :-)

Auro
11-09-2011, 18:40
a ja mam pytanie odnosnie rozmiaru czy a6 wystarczy do obrobki zdjec, czasem jakies kreslenie czy lepiej a5? szukam jakiejs taniej alternatywy dla intuosa i a6 jest w calkiem niezlej cenie pytanie czy nie bede zalowal ze nie wybalem a5 :P

pozdrawiam,

morzon
11-09-2011, 19:21
Do zdjęć A6 zdecydowanie jest ok. Absolutnie nie odczuwam potrzeby posiadania większego, podejrzewam, że wręcz bardziej by mi przeszkadzał.

samson09
13-09-2011, 14:03
Do zdjęć A6 zdecydowanie jest ok. Absolutnie nie odczuwam potrzeby posiadania większego, podejrzewam, że wręcz bardziej by mi przeszkadzał.

A który polecasz z A6?

morzon
13-09-2011, 14:05
Ja mam Bamboo Pen & Touch - jestem z niego zadowolony, dobrze mi się na nim pracuje. Nie potrafię nic polecać, bo nie miałem innych w rękach więc nie mam porównania ;)

samson09
13-09-2011, 14:09
Ja mam Bamboo Pen & Touch - jestem z niego zadowolony, dobrze mi się na nim pracuje. Nie potrafię nic polecać, bo nie miałem innych w rękach więc nie mam porównania ;)

I generalnie a6 w pełni Ci wystarcza do obróbki?

morzon
13-09-2011, 14:11
W zupełności.

samson09
13-09-2011, 14:12
A czym sie różni ver. fun od pen&touch?

morzon
13-09-2011, 14:41
Hmm - nie pamiętam już. Kiedyś jedna to była z dołączonym softem graficznym, jedna to była po prostu bez softu, a jest chyba jeszcze jedna taka trochę okrojona (mniej stopni nacisku, chyba przycisków mniej czy coś tam) - ale która jest która (i czy jeszcze takie są) to nie mam pojęcia.
W zasadzie ten pen&touch mógłby tych funkcji dotykowych nie mieć, bo działa to marnie i raczej mało przydatne, przynajmniej dla mnie.

witus
13-09-2011, 14:53
Fun jest teraz w dobrej cenie w vobisie ... kupiłem w zeszłym tygodniu, jest srebrny, nie palcuje się jak czarna wersja piano pen & touch, a różnica 30 zł tylko ... http://www.vobis.pl/oferta/peryferia/tablety_graficzne/lista.aspx?filtr=0!0!p!16786123 ... no i photoshop elements dostajemy ...

samson09
13-09-2011, 14:58
Fun jest teraz w dobrej cenie w vobisie ... kupiłem w zeszłym tygodniu, jest srebrny, nie palcuje się jak czarna wersja piano pen & touch, a różnica 30 zł tylko ... http://www.vobis.pl/oferta/peryferia/tablety_graficzne/lista.aspx?filtr=0!0!p!16786123 ... no i photoshop elements dostajemy ...

A konkretnie, który to z podanego linku bo ja tam żadnego fun nie widzę. Najtańszy Bamboo Pen za 199zł

A sorry już widzę :)

witus
13-09-2011, 15:07
http://www.vobis.pl/oferta/peryferia/tablety_graficzne/do_zastosowan_domowych/895360_bamboo_pen_i_touch_fun_small.aspx

samson09
13-09-2011, 15:12
No tak. tylko, że ps elements to raczej z wersją special edition za 479 dostajemy, a nie z tą. A wiesz czym różni się ten fun od zwykłego pen&touch?

witus
13-09-2011, 15:18
tym, że jest srebrny tylko i elements dostajesz jest na drugiej zakładce specyfikacji (specyfikacja techniczna) vobis spitolił opis sprawdź tu http://bamboo.wacom.pl/?page=fun

tu jest porównanie http://www.wacom.eu/index2.asp?pid=294&lang=pl&spid=15

samson09
13-09-2011, 15:26
A ten elements to na ile jest? Jakiś trial czy jak?

witus
13-09-2011, 15:29
nie wiem mam PS5 nie pobierałem go z wacoma ... gdzieś czytałem, że pełny i komercyjny więc fotki z niego można sprzedawać ... ale sprawdź to ! tak naprawdę w pudełku nie ma płytek instalacyjnych rejestrujesz tablet i pobierasz kody ... ja tego nie robiłem bo mam dopiero kilka dni i jeszcze się uczę i chłonę ;)

samson09
13-09-2011, 15:30
I jak wrażenia z użytkowania. Chodzi mi oczywiście o obróbkę zdjęć.

witus
13-09-2011, 15:36
to mój pierwszy raz pobawiłem się chwilę i musiałem wyjechać w delegację ... trzeba się przyzwyczaić bo kilkanaście lat z myszką robi swoje ... ale rysowanie obrysowanie kształtu, bajka ... rysowanie, szkicowanie bajka jakbyś brał kredki piórka do ręki ! ... ale na gotowo chyba bym jeszcze nie potrafił szybko obrobić ... trzeba się przyzwyczaić

samson09
13-09-2011, 15:41
Kusi mnie ta cena 199 za bamboo pen. Czy ten touch przydaje się podczas użytkowania/obróbki?

morzon
13-09-2011, 15:51
Nie przydaje kompletnie. Jeśli to JEDYNA różnica to bierz to bez Touch.

Edit:
jednak nie jedyna różnica. Nie masz przycisków na tablecie i masz 2x mniej poziomów nacisków. Brałbym w takim razie pen&touch.

witus
13-09-2011, 15:52
mi ten touch ratuje tyłek bo rysik mi się "klei" do tableta a z touchem daję radę :) ale gładzik z macbooka pro lepszy faktycznie ... gdybym nie miał macbook'a zdecydowanie brałbym touch bo można pozbyć się myszy jakoś piórkiem nie wyobrażam sobie obsługi komputera ... no i touch można wyłączyć jednym guzikiem ...

samson09
13-09-2011, 15:53
http://www.wacom.eu/index2.asp?pid=294&lang=pl&spid=15 różni się jeszcze poziomem nacisku, ale nie wiem czy to też ma jakieś znaczenie?

ok dzięki za rady.

Przemek Paśnik
13-09-2011, 17:04
Niedawno sam kupowałem tablet, zdecydowałem się na Pen&Touch jedynie przez przyciski i czułość. Możesz zaprogramować 4 przyciski na tablecie i dwa na piórku. Komfort pracy - przepaść w porównaniu do myszki

Foto7
07-10-2011, 17:03
Mam pytanie jaka wersja PSE jest w komplecie bo zasganawiam sie czy kupic Pse 9 czy Bamboo fun. Piotrek
Kupiłem Intuos4 S i był PS9 który już jest zainstalowany.