PDA

Zobacz pełną wersję : LENS ADAPTER M42 z soczewka

Strony : 1 [2]

miakag
18-08-2010, 01:18
Witam.
Mój pierwszy post tutaj :).

Czytam i czytam, późna godzina... w końcu udało mi się odłożyć trochę pieniędzy na adapter z soczewką... a po niedzielnych pląsach w lesie z pentaxem i heliosem stwierdziłam, że nie oddam tego obiektywu tak łatwo ;).

W tym momencie siedzę na nikonie D90.

I tu mam pytanie... czy adapter BEZ soczewki tj bez możliwości ostrzenia na nieskończoność, uniemożliwi mi robienie zdjęć na f.2 na heliosie? Bo gdzieś ktoś pisał że ostrzy mu dopiero od f.4.5 czy coś w tym stylu.

A ja f.2 uwielbiam używać zw na piękny bokeh... bez tego wszystko nie ma sensu ;).

Pozdrawiam!

adolfik9501
18-08-2010, 11:12
Witam.
Mój pierwszy post tutaj :).

Czytam i czytam, późna godzina... w końcu udało mi się odłożyć trochę pieniędzy na adapter z soczewką... a po niedzielnych pląsach w lesie z pentaxem i heliosem stwierdziłam, że nie oddam tego obiektywu tak łatwo ;).

W tym momencie siedzę na nikonie D90.

I tu mam pytanie... czy adapter BEZ soczewki tj bez możliwości ostrzenia na nieskończoność, uniemożliwi mi robienie zdjęć na f.2 na heliosie? Bo gdzieś ktoś pisał że ostrzy mu dopiero od f.4.5 czy coś w tym stylu.

A ja f.2 uwielbiam używać zw na piękny bokeh... bez tego wszystko nie ma sensu ;).

Pozdrawiam!

Adapter bez soczewki pozwala robić zdjęcia w pełnym zakresie przysłon bez pogorszenia obrazu przy małym przymknięciu, jak to jest w przypadku adaptera z soczewką gdzie 2 czy 3 działki trzeba odpuścić.

introll
18-08-2010, 12:43
tylko do lumixa tak mi sie wtydaje

samson09
26-08-2010, 08:23
http://allegro.pl/show_item.php?item=1188416367 a ja znalazłem coś takiego. Co wy na to?

maciek123
09-09-2010, 20:39
Hej, skoro jestem tu nowy a to mój pierwszy post to chce się przywitać.
A mój problem jest taki:
Chciałbym mieć z D40 jakiś obiektyw do portretów, czytałem, myślałem i wymyśliłem tę przejściówkę na m42.
Zatem czy taka przejściówka i helios 44m4 z D40 jest w stanie stworzyć jakieś dobre portrety czy muszę wydać 600 zł na nikkora i tak bez silniczka? I czy do portretów przejściówkę z czy bez soczewki?
Wiem, że czytając cały wątek w pewnym momencie mógłbym te odpowiedzi znaleźć, lecz nie mam czasu bo wyjeżdżam i potrzebuję taki sprzęt na szybko.

karabud
09-09-2010, 20:41
Uzyj wyszukiwarki i przecytaj nawet ten watek. Twoje pytanie padlo ze 30 razy.

maciek123
09-09-2010, 20:54
Co do portretów to w wyszukiwarce nie ma takiego hasła, ale już zaczynam czytać może pojutrze skończę tylko nie mam tyle czasu ;)
O D40 też nikt nie wspominał.

przespol
14-10-2010, 16:09
Szukam jasnego szkła o ogniskowej około 135. Chciałbym aby ostrzył na nieskończoność ale bez adaptera z soczewką. Szukałem na aledrogo ale chyba nie ma nic konkretnego. Czy ktoś może mi pomóc i podesłać linka do ciekawej i niedrogiej oferty ? Dzięki

adolfik9501
14-10-2010, 17:20
Szukam jasnego szkła o ogniskowej około 135. Chciałbym aby ostrzył na nieskończoność ale bez adaptera z soczewką. Szukałem na aledrogo ale chyba nie ma nic konkretnego. Czy ktoś może mi pomóc i podesłać linka do ciekawej i niedrogiej oferty ? Dzięki

1. Tair 11A 135/2.8 + dupka >300 PLN
2. (MC) Jupiter 37A(M) + dupka ok. 150
3. Nikkory manualne - różnie, ale na ogół nie taniej ;)
4. Kaleinar 5H (Arsat) 100/2.5 ok. 150
5. Czasami się trafi jakiś Vivitar czy Soligor z mocowaniem T2 lub pod Nikona - ceny różne ale mniej niż 100 bym nie oczekiwał.

EDIT: Tak w ogóle to nie ten dział ;)

przespol
14-10-2010, 20:33
1. Tair 11A 135/2.8 + dupka >300 PLN
2. (MC) Jupiter 37A(M) + dupka ok. 150
3. Nikkory manualne - różnie, ale na ogół nie taniej ;)
4. Kaleinar 5H (Arsat) 100/2.5 ok. 150
5. Czasami się trafi jakiś Vivitar czy Soligor z mocowaniem T2 lub pod Nikona - ceny różne ale mniej niż 100 bym nie oczekiwał.

EDIT: Tak w ogóle to nie ten dział ;)

No faktycznie nie ten dział. Rozpędziłem się i nie zauważyłem. Mój błąd. Jeszcze proszę o jedną odpowiedź i posta można skasować/przeniesc :)

Pytanie brzmi gdzie tą słynna dupke można dostać na aledrogo :) Oraz jak rozpoznać czy szkło pozwoli na wymiane mocowania. Z tego co widze to piszą mocowanie m42 i koniec. Wyjątek to ten Tiar ale to dla mnie za drogo. Szkła bym raczej używał do potretów, no może takich trochę szerszych potretów :) Czy potrzebuje tej dupki czy może sie nie szczypać i kupić tego Jupitera albo Arsata? Który lepszy Waszym zdaniem?

amirez
14-10-2010, 21:16
Oryginalna tzw. "dupka" to pierścień i zazwyczaj 3 małe śrubki. Odkręcasz śrubki, zdejmujesz pierścień, zakładasz nowy /z mocowaniem Nikona/, przykręcasz śrubki.
Jak nie ma oddzielnego pierścienia, to "dupki" nie podmienisz. Na forum jest gdzieś wątek, gdzie są wymienione wszystkie obiektywy pozwalające na podmianę mocowania.
"Słynną dupkę" dostaniesz na aledrogo. Sugerowane są oryginalne radzieckie /pierścień gładki/. Japońskie, koreańskie podróbki /pierścień karbowany/ mogą mieć ponoć feler w postaci złej konstrukcji, co uniemożliwia ostrzenie na nieskończoność.
Mam Jupitera z ruską i wszystko OK.
Ruska ma napis: kn-a/h, czyli po naszemu chyba kp-a/h, i ciężko ja ustrzelić.
---------------
np.
http://allegro.pl/pierscien-t2-m42-0-75-do-nikon-sklep-warszawa-i1235145310.html

przespol
14-10-2010, 23:43
Oryginalna tzw. "dupka" to pierścień i zazwyczaj 3 małe śrubki. Odkręcasz śrubki, zdejmujesz pierścień, zakładasz nowy /z mocowaniem Nikona/, przykręcasz śrubki.
Jak nie ma oddzielnego pierścienia, to "dupki" nie podmienisz. Na forum jest gdzieś wątek, gdzie są wymienione wszystkie obiektywy pozwalające na podmianę mocowania.
"Słynną dupkę" dostaniesz na aledrogo. Sugerowane są oryginalne radzieckie /pierścień gładki/. Japońskie, koreańskie podróbki /pierścień karbowany/ mogą mieć ponoć feler w postaci złej konstrukcji, co uniemożliwia ostrzenie na nieskończoność.
Mam Jupitera z ruską i wszystko OK.
Ruska ma napis: kn-a/h, czyli po naszemu chyba kp-a/h, i ciężko ja ustrzelić.
---------------
np.
http://allegro.pl/pierscien-t2-m42-0-75-do-nikon-sklep-warszawa-i1235145310.html

Dzięki! Ten pierścień który podałeś w linku zalicza się do której grupy? Czy dobrze Cię zrozumiałem, że z ten pierścień można podmienić pod Jupitera z wymiennym pierścieniem? Czy na Twoje oko któryś z powyższych
http://allegro.pl/listing.php/search?string=jupiter&from_showcat=1&category=50597&buy=1&order=bd&view=gtext da sie zmodyfikować z pierścienień o którym wspomniałeś? Z góry dziękuje za opinie.

adolfik9501
15-10-2010, 07:51
Wymienną dupkę mają tzw. ruskie obiektywy z oznaczeniem A po modelu.

Np. Tair 11 A, (MC) Jupiter 37 A(M), itp. Musi być to A. Nie wiem tylko czy sprawdza się to z każdym obiektywem lustrzanym (MTO, Rubinar), lecz ta ogniskowa Cię nie interesuje ;)

amirez
15-10-2010, 16:34
Tutaj widać wyraźnie, że "dupka" na pierścieniu i do odkręcenia:
http://www.aukcjoner.pl/gallery/003020995-Aukcje-internetowe%3A-darmowa-galeria-zdjec.html#I7

http://allegro.pl/jupiter-3-5-135-i1269285237.html

Tutaj mocowanie na stałe
http://allegro.pl/portret-idealny-jupiter-9-2-135mm-dla-apsc-i1274074104.html
i nic nie odkręcisz i nie przykręcisz. Chociaż na forum są posty o modyfikacji obiektywów, tzn. rozbebeszyć obiektyw, spiłować pierścień dystansowy, co przesunie soczewkę i da nieskończoność w połączeniu z pierścieniem bez soczewki.

Z obiektywami lustrzanymi /MTO/ lepiej nie kombinować. Nikon ma konstrukcję, gdzie góra body jest za szeroka, a obiektyw ma za duża średnicę i to nie pozwala na jego podłączenie /podpięcie/ do aparatu.
Też gdzieś to było na forum.
W tej chwili na aledrogo nie ma oryginalnego ruskiego. Wszystko koreańczyki ;)
Spróbuj na forum, może ktoś będzie chciał się wyzbyć, albo szukać na ale w innych działach. Kiedyś był za 15 zł, ale nie w foto.
Nie twierdzę, na 100%, że dostępne obecnie nie zadziałają prawidłowo. Gdzieś tylko kiedyś czytałem, że ruskie lepsze.
Moja ruska ma czerwoną kropkę na bagnecie, ta z linku ma na pierścieniu. Czyli będzie podróba ;)
----------------
Przed zakupem najlepiej skonsultować ze sprzedawcą co i jak!

przespol
16-10-2010, 00:28
Wielke dzieki amierez. Teraz wszystko jasne - oprócz tego jak taką "dupkę" dostać na aledrogo :) To chyba nie jest adapter T-Mount -> Nikon http://allegro.pl/adapter-t2-do-apapratow-nikon-d40-d60-d80-d90-itp-i1266268057.html? Co wpisać w szukajke na alle?

adolfik9501
16-10-2010, 11:22
Wielke dzieki amierez. Teraz wszystko jasne - oprócz tego jak taką "dupkę" dostać na aledrogo :) To chyba nie jest adapter T-Mount -> Nikon http://allegro.pl/adapter-t2-do-apapratow-nikon-d40-d60-d80-d90-itp-i1266268057.html? Co wpisać w szukajke na alle?

1. Podobno wykręcając środkowy pierścień z adaptera T2 dostajemy identyczną dupkę z oryginalną, choć spotkałem się też z opiniami że T2 i dupka jednak się różnią wymiarami ciut.
2. Generalnie w ciągłej sprzedaży dupki na Alle kupisz tylko u jednego gościa. Aukcja zakończona -> http://allegro.pl/aj-nieskonczonosc-dla-nikon-i-ob-manualnych-i1193023428.html Drogo, z eBaya przy kupnie 10 sztuk wychodzi coś koło 30PLN/1 szt. Można także czasem trafić od kogoś za mniejsze pieniądze lecz to bardzo rzadko.

przespol
16-10-2010, 13:47
Dzięki za info. Teraz już tylko upolować tą dupkę i biorę Jupitera. Pozdrawiam!

amirez
16-10-2010, 16:25
Napisz do gościa z
http://allegro.pl/aj-nieskonczonosc-dla-nikon-i-ob-manualnych-i1193023428.html
może będzie miał. Tylko cena jest okrooopna ;)

NiKtos
27-01-2011, 14:38
Witam!

Wiem, że temat stary, ale mam małe pytanko. Kolega (trochę interesuje się fotografią) powiedział mi, że do mojego D80 i heliosa 44M-4 mogę użyć adapter bez z soczewki, a specjalną soczewkę zamontować na "przód" obiektywu. Podobno dzięki temu obiektyw będzie ostrzył na nieskończoność bez straty jakości. Nigdy o czymś takim nie słyszałem. Jego tato zajmuje się fotografią, ale myślę, że kolega po prostu coś źle usłyszał. Prosiłbym, aby wypowiedział się jakiś spec.

Pozdrawiam
znienawidzony Kuba

loki_p
28-01-2011, 08:53
Kolega (trochę interesuje się fotografią) powiedział mi, że do mojego D80 i heliosa 44M-4 mogę użyć adapter bez z soczewki, a specjalną soczewkę zamontować na "przód" obiektywu. Podobno dzięki temu obiektyw będzie ostrzył na nieskończoność bez straty jakości. Nigdy o czymś takim nie słyszałem.
Czy soczewka będzie z przodu czy z tyłu nie ma to znaczenia. Będzie to dodatkowy element optyczny którego raczej nie przewidywał konstruktor szkła. Taki element nie może nie wpływać na jakość. Czy ten wpływ będzie większy czy mniejszy jak element będzie z przodu a nie z tyłu, tego nie wiem. Na pewno jakiś wpływ będzie.

Jego tato zajmuje się fotografią

A ja znam kogoś kto był w Ameryce...

szymonvader
28-01-2011, 15:08
ja kupię najtańszą za 28 zł. Mam 2 obiektywy i z czystej ciekawości sprawdzę. Jeżeli się sprawdzi to może kupię coś lepszego, jeżeli nie to odpuszczę sobie.

NiKtos
28-01-2011, 21:17
Dziękuję za odpowiedź :D

"A ja znam kogoś kto był w Ameryce..." to gratuluję!

Pozdrawiam :D

Fajnie by było sprawdzić, myślę, że jest warto :)

Seeker
30-01-2011, 02:38
"A jakby całkowicie zeszlifować pierścień i zostawić tylko tą część, gdzie jest gwint. Następnie nakręcić to z klejem na obiektyw (są kleje do metalu, nawet mocno trzymają). Pozwoliłoby to zbliżyć obiektyw do filmu/matrycy. Może zniknąłby problem ostrzenia na nieskończoność?"

Wlasnie zamierzam takie cudo wystrugac, tylko dla odmiany
z mocowania obiektywow od Zenita.
Nie trzeba pozbywac sie pierscienia, bo go nie ma, ale za to
bagnet bede musial sam wyrzezbic.

Nie wiem jeszcze, ktorego Heliosa tam wpakowac. Mam 44-2 i 44-4.
Wolalbym ten drugi ze wzgledu na mniej skomplikowana
obsluge przyslony.

Problemu wymieniony patent nie rozwiazuje w zupelnosci,
jednak staje sie od wyraznie mniejszy. Inne usprawnienia
moga byc przez to mniej naciagane.

cocolino41
11-02-2011, 01:20
witam . jest to moj pierwszy post wiec wybaczcie jesli w zlym miejscu napisalem ,

ale co sadzicie o tym obiektywie : Pentacon Prakticar 2.8/135
B-mount version of the Orestor 2.8/135, 1st version with metal barrel, 2nd version with plastic barrel and shorter lens hood, 2nd version also labeled 'Carl Zeiss Jena P' and 'Meyer Optik'.

i jak sie on ma do tych przejsciowek z soczewka lub bez .

pozdrawiam .

JacekCz
11-02-2011, 19:55
witam . jest to moj pierwszy post wiec wybaczcie jesli w zlym miejscu napisalem ,

ale co sadzicie o tym obiektywie : Pentacon Prakticar 2.8/135

i jak sie on ma do tych przejsciowek z soczewka lub bez .

tylko bez przejściówek. Natywny 135mm z bagnetem nikona kupisz za 250zł

Z bagnetem praktiki B chyba nic nie zrobisz, nie istnieją przejściówki.

Vifoto
11-02-2011, 20:32
Tak czytam sobie ten wątek, przytoczę moją wypowiedź z innego wątku na temat pozycji dodatkowej soczewki w konwerterze.

Konwerter z soczewką czy bez? Konwerter bez soczewki spełnia zadanie przy zastosowaniu makro. Jest alternatywne rozwiązanie dla zastosowania dodatkowej soczewki. Soczewka zakładana w razie potrzeby z przodu obiektywu. Dla soczewki z tyłu obiektywu mamy do uwzględnienia register distance ok. 7mm ( róznica dystans Nikon ,grubośc konwertera, dystans M42, gwint). Potrzebna soczewka dla tej różnicy to ok.-5dioprii. Dla soczewki z przodu obiektywu do uwzględnienia jest tylko różnica 1,7mm ( różnica Nikon, M42, 0,7mm konwerter).
Tak więc do zmiany jest wielkość czterokrotnie mniejsza, zatem ingerencja w optykę układu jest mniejsza. Dodać należy że działanie destrukcyjne soczewki w obu przypadkach maleje w miarę stosowania większych ogniskowych.

cocolino41
12-02-2011, 00:05
tylko bez przejściówek. Natywny 135mm z bagnetem nikona kupisz za 250zł

Z bagnetem praktiki B chyba nic nie zrobisz, nie istnieją przejściówki.
ale ja go mam z bagnetem sony/minolta i jest ( bylo ok , znaczy nieskonczonosc) chcialem zapytac czy jesli przykleje przejscowke taka zwykla za 30 zl ,to bedzie nieskonczonosc w Nikonie ,

JacekCz
12-02-2011, 09:42
czy jesli przykleje przejscowke taka zwykla za 30 zl ,to bedzie nieskonczonosc w Nikonie ,bo przyznam ze troszke sie zszokowalem tymi informacjami o problemach szkiel M42

Bo to nie jest do szokowania tylko prosta matematyka. Jest odległość bazowa i tyle. Plus grubość przejściówki. A że kraj był 20 lat zwolniony z matmy na maturze....

A ja właśnie za 160zł sobie kupiłem 135mm na bagnet, przysłona (i pomiar!) ślicznie działa i żadnych problemów. Zdjęcie na dowolnej przysłonie do zrobienia w ułamku sekundy.

cocolino41
13-02-2011, 01:48
Bo to nie jest do szokowania tylko prosta matematyka. Jest odległość bazowa i tyle. Plus grubość przejściówki. A że kraj był 20 lat zwolniony z matmy na maturze....

A ja właśnie za 160zł sobie kupiłem 135mm na bagnet, przysłona (i pomiar!) ślicznie działa i żadnych problemów. Zdjęcie na dowolnej przysłonie do zrobienia w ułamku sekundy.

matematyka matematyką ,tyle ze inne systemy nie maja problemow z tą milimetrowa gruboscia przejsciowki ,ale nie oto chodzi .

bez urazy Jacku ale ja nie pytam co kupic i za ile , mam ten obiektyw i wiem jak rysuje dlatego zalezy mi na tym by dzialal rownie tak samo jak w poprzednim systemie ,i chyba bede zmuszony znow zaryzykowac i sprawdzic samemu (tak jak to bylo przy likwidacji orginalnego mocowania ).

dziekuje za podpowiedzi i pozdrawiam

JacekCz
13-02-2011, 06:17
matematyka matematyką ,tyle ze inne systemy nie maja problemow z tą milimetrowa gruboscia przejsciowki ,ale nie oto chodzi .
...
o zalezy mi na tym by dzialal rownie tak samo jak w poprzednim systemie ,i chyba bede zmuszony znow zaryzykowac i sprawdzic samemu (tak jak to bylo przy likwidacji orginalnego mocowania ).

Po prostu kupiłeś najgorszy system do zabawy w m42.
Jak bez matematyki to uzasadnić. Po prostu spisek Żydów i cyklistów.

PS. Na plastyce, miodzie, rysowaniu itp to się nie znam, więc wybacz.

NiKtos
22-02-2011, 15:28
Co konkretnie Pan kupił za te 160 zł?

FeGietek
12-03-2012, 23:34
Właczam sie do tematu po przeczytaniu znacznej liczby postów. Mam Nikona D70 i chce go używać z obiektywem Jupiter 37A. Zatem potrzeba odpowiedniego mocowania. Reklamowano tu wcześniej nabycie takowej przejściówki vel wymiennego mocowania u sprzedawcy "adamjaku", który na chwile obecna nie oferuje tego, co było np. w aukcji : http://archiwumallegro.pl/aj_nieskonczonosc_dla_nikon_i_ob_manualnych-1516890026.html

Ma natomiast dwie inne propozycje : linki --> oferta nr 2200696707
NIESPOTYKANE MAKRO aparat NIKON obiektyw gwint M42 /http://allegro.pl/niespotykane-makro-aparat-nikon-obiektyw-gwint-m42-i2200696707.html
===
oferta nr 2197437451
Pierscienie MAKRO dla korpusów NIKON obiektyw M-42 / http://allegro.pl/pierscienie-makro-dla-korpusow-nikon-obiektyw-m-42-i2197437451.html.
Pytanie zatem, czy warto się opierać przy szukaniu wersji z aukcji sprzed roku (oznakowana KP-A/H) z czerwona kropką na bagnecie a nie pierścieniu, mocowanie pracujące na nieskończoność (te elementy wyróżnione z w jednym z postów tutaj). A może w tych nowych propozycjach rozszerzają się możliwości, pomimo braku tych rosyjskich oznakowań wskazujących na oryginalność (niezawodność?) mocowania? Czy ma ktoś jakieś uwagi, doświadczenia, spostrzeżenia?
Pozdrawiam
Marek

adolfik9501
13-03-2012, 00:31
Właczam sie do tematu po przeczytaniu znacznej liczby postów. Mam Nikona D70 i chce go używać z obiektywem Jupiter 37A. Zatem potrzeba odpowiedniego mocowania. Reklamowano tu wcześniej nabycie takowej przejściówki vel wymiennego mocowania u sprzedawcy "adamjaku", który na chwile obecna nie oferuje tego, co było np. w aukcji : http://archiwumallegro.pl/aj_nieskonczonosc_dla_nikon_i_ob_manualnych-1516890026.html(...)

Kup adapter Nikon/T2 (http://allegro.pl/adapter-redukcja-nikon-ai-ais-af-na-t2-t-2-bonus-i2165222460.html) i wykręć środkowy pierścień, a dostaniesz dupencję do Jupitera ;)

FeGietek
13-03-2012, 00:47
Dzięki Kolego, sprawa wydaje się być prostsza niż podejrzewałem :)

wercyngetoryx
26-10-2013, 22:24
Witam, odgrzeje trochę wątek. Na forum znalazłem informacje o podłączaniu obiektywów starego typu do cyfrowych nikonów serii D. Sam posiadam D90 i chciałbym podłączyć do niego coś takiego jak obiektyw Prakticar 3.5 135 mm. Wiem, ze trzeba dokupić adapter. Może mi ktoś na chłopski rozum w7ytłumaczyć jaki ewentualnie adapter kupić i czy obiektyw jakoś trzeba jeszcze dodatkowo przerabiać?

pszemson
27-10-2013, 02:07
Daj sobie siana bo nie warto. Jak stosować stare szkła to z nexem.

wercyngetoryx
27-10-2013, 11:16
Czym jest nex?Na wątku w tutejszym forum są kapitalne zdjęcia wykonywane starymi obiektywami. Cena tych obiektów tez jest duzo bardziej przystępna od od nowych obiektywów systemowych lub nawet niesystemowych. Wykonanie też bardziej trwałe.