PDA

Zobacz pełną wersję : af-s a śrubokręt

noraczej
06-09-2009, 11:02
zdecydowanie nie wiedziałem gdzie taki wątek zamieścić ale że będzie o d70s (po części) to wypadło tutaj ;)
ale do rzeczy...
zastanawiam się, od czego zależy 'jakość' autofokusa (czyt. szybkość, celność) w przypadku obiektywów z silnikiem (af-s) podłączonych do puszki ze śrubokrętem (d70s) ? czy w takim wypadku za ustawianie ostrości odpowiedzialny jest sam obiektyw (czyli wszystko zależy od jakości autofokusa obiektywu) czy mechanizm autofokusa z puszki też ? np. czy d70s z nikkorem 17-55/2.8 będzie ostrzył tak samo szybko/celnie jak powiedzmy d90 (który zapewne 'śrubokręt' ma 'lepszy' niż d70s) z tym samym obiektywem ? z tego co ja wymyśliłem to powinno tak być bo od ustawiania ostrości obiektyw ma swój silniczek i cały system i nie potrzebuje korzystać ze śrubokręta (?) w takim razie, czy przy korzystaniu z obiektywów af-s można ustawić autofokus w body na 'M' ?
nie mam tego jak sprawdzić bo 17-55 będę miał dopiero w przyszłym tyg ;)
ale ważniejsze - czy moja teoria nt. autofokusów jest słuszna ? od tego będzie zależał kierunek mojego rozszerzania systemu ;)

ps. jest jakiś sensowny synonim słowa 'autofokus' ? :D

Quimeen
06-09-2009, 11:07
Śrubokręt nie ma żadnego wpływu na obiektywy AF-S.
Ustawiając w body przełącznik AF na M obiektyw nie będzie ostrzył automatycznie, nieważne czy AF czy AF-S.
Ten przełącznik jest jednak stworzony dla obiektywów AF. AF-S mają własny przełącznik A/M - M.

woytec60
06-09-2009, 11:08
W obiektywach AF-S działa tylko silnik w obiektywie.
Co nie znaczy, że na szybkość ustawienia ostrości nie ma wpływu puszka.
Ma ale jakość użytego w puszce sensora a nie silnik.

PS
O przełączniku już napisali powyżej ;)

maciek.evo
06-09-2009, 11:10
śrubokręt przy svm nie działa :) wszystko zalezy od mechanizmu af w szkle :)

///ile szybkich odpowiedzi :P

//a tak w ogóle to af z tym obiektywem będzie Ci działał lepiej niż np z kitowym przez lepsze światło

Quimeen
06-09-2009, 11:19
Dokładnie to działa tak. Gdy mamy podpięty obiektyw AF i przełącznik w body ustawiony na AF śrubokręt z aparatu się wysuwa i mechanicznie jest zesprzęglony z obiektywem, co czuć obracając pierścieniem ostrości (obracamy wtedy również silnikiem w body). Ustawiając przełącznik w body na M śrubokręt się chowa. Pierścień ostrości chodzi lżej.
Gdy podłączymy obiektyw AF-S i w body ustawimy AF aparat wykryje obiektyw z własnym silnikiem i nie wysunie śrubokrętu. Natomiast gdy przełączymy na M, aparat elektronicznie zablokuje AF w obiektywie. Analogocznie wtedy działa przełącznik AF/M - M w obiektywie.

noraczej
06-09-2009, 11:23
no to w sumie dobrze że tak jest ;)
dzięki za odp!
pzdr

KKorzeniowski
06-09-2009, 18:29
Od śrubokręta to tak na prawdę zależy bardzo niewiele... Nie mówię, że wcale, żeby mnie tu co po niektórzy nie zjechali, ale zdecydowanie mniej, niż od układu pomiarowego autofocusa.

Szybkość ostrzenia zależy w głównej mierze od układu AF w puszce. W D70s jest to Multi-CAM900, czyli taki sam, jak w D100. W D90 jest Multi-CAM1000, taki sam montowany jest również w D80, D3000, D5000, czyli średnia półka. Aby mieć coś więcej, trzeba sięgnąć półkę wyżej, i zakupić np. D300, gdzie jest Multi-CAM3500, czyli ten sam układ, który jest w D3, D3X, D300s i D700. Myślę, że w puszkach z tym samym układem AF, ostrzenie będzie odbywało się zaryzykuję stwierdzenie identycznie, jeśli chodzi o prędkość i celność (przy porównywaniu z tym samym obiektywem AF-S), przy obiektywach bez silnika różnice pewnie będą, ale wątpię, że zauważalne. Myślę, że silniki śrubokręta są w większości modeli te same, i kluczowe jest, jaki układ AF dokonuje pomiaru, i decyduje o tym, czy ostrość już została złapana, czy nie...

pozdr. KK

kichu
06-09-2009, 19:01
nie tylko uklad i ale i oprogramowanie/algorytmy

jest roznica w predkosci ostrzenia miedzy D300 a D300s oraz miedzy D700 a D3/D3x na korzysc tych drugich, widac to szczegolnie w przypadku trybow uzywajacych spora ilosc punktow AF...
a wiec wymagajacej wiekszej mocy obliczeniowej... algorytmy maja znaczenie... i wlasnie dzieki nim co ciekawe D300s jest blizej jesli chodzi o szybkosc do D3, niz D700 :)

nie sa to roznice powalajace, ale do wychwycenia jesli sie np. dluzej uzywa D3 a pozniej wezmie do reki D700