Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Próba chmur w mieście
Lavender
05-09-2009, 21:15
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img188.imageshack.us/img188/8852/wwap.jpg)
Pierwsze moje zdjecie (statyw) na forum ;), słabe - wiem.
Nie wiem co jest, że nie ostrzy mi szkło... jest strasznie brudne wiem.... ale sam sie za to nie wezmę...
Jak już zadbam o czyszczenie, to chciałbym wiedziec jaki błąd robię w tym zdjęciu... robię ich masę wiec liczę na odzew kolegów tych prof i amat ;)
Zdjęcie ISO 800, 30s/f22
Pstrykam N D80 18-135; 3,5:5,6
Pierwszy błąd - ISO 800. Trzeba było dać ISO 100.
Drugi - f/22 - nie warto przymykać tak szkła gdyż jego właściwości optyczne spadają. Wystarczy mniejsza wartość.
jurek1906
05-09-2009, 21:27
Tak jak pisze Nemeth, gwiazdki wyjdą Ci na latarniach na f9 :)
No tak jak napisali przedmowcy.....ISO 100 i f8-f16 stabilny statyw i wyostrzenie po zmniejszeniu!!!!
Obiektyw moze byc brudny a na zdjeciu tego raczej nie zobaczysz.....jezeli masz jakies plamki a wydaje mi sie ze masz na srodku prawie to jest brudna matryca (filtr na niej) a nie szklo!
grudzinsky
05-09-2009, 22:51
Tak jak pisze Nemeth, gwiazdki wyjdą Ci na latarniach na f9 :)
a co to jest f9? ;)
mrpawcio
05-09-2009, 23:46
A szkło Ci nie ostrzy bo jest ciemno jak w d...e. Spróbuj nastawić pkt AF na latarnie, blok ze światłami w oknach, powinno dać radę.
grudzinsky
05-09-2009, 23:48
A szkło Ci nie ostrzy bo jest ciemno jak w d...e. Spróbuj nastawić pkt AF na latarnie, blok ze światłami w oknach, powinno dać radę.
najlepszym rozwiazeniem bedzie ustawienie ostrosci manualnie na nieskonczonosc. przy szerokim kacie to nie robi roznicy ;)
Lavender
06-09-2009, 11:07
Wielkie dzięki kolegom, ale tak czytam i czytam że te kitowe zestawy to jest jednak wielka lipa, mi te szkło 18-135 jakoś nie ostrzy. Nawet przy świetle AF lata cały czas i nie potrafi złapać ostrość, może ten typ tak ma. Owszem ratuję się ustawianiem manualnie ostrości AE-L/AF-L... Czy macie takie doświadczenia z takmi sprzętem że nie ostrzy... Powieniem chyba zakupić coś "odrębnie" i mieść spokój, ten 18-135 mnie wpienia od dawna...
grudzinsky
06-09-2009, 11:12
zanim zainwestujesz kase w inne szklo naucz sie robic zdjec na tym co masz. 18-135 wcale taki zly nie jest. widzialem foty z niego i szczena mi odpadla...wszystko zalezy od umiejetnosci. Ty ich jeszcze nie posiadasz, ale dojdziesz do tego czytajac, duzo czytajac i jeszcze wiecej robiac zdjec. wazne jest tez zapoznanie sie z programem do obrobki zdjec. GIMP bedzie wystarczajacy...
Lavender
06-09-2009, 21:31
zanim zainwestujesz kase w inne szklo naucz sie robic zdjec na tym co masz. 18-135 wcale taki zly nie jest. widzialem foty z niego i szczena mi odpadla...wszystko zalezy od umiejetnosci. Ty ich jeszcze nie posiadasz, ale dojdziesz do tego czytajac, duzo czytajac i jeszcze wiecej robiac zdjec. wazne jest tez zapoznanie sie z programem do obrobki zdjec. GIMP bedzie wystarczajacy...
Jasne. Generalnie robi foty bez software czyli programów, z tego co wiedzę na forum PS czy GIMP są nieodzowne aby coś w tej socjecie znaczyć. Super że wszystko można podciągnąć/wyostrzyć, taki life jak rozumiem... a moze kolega poradzi jakąś pozycję książkową w temacie nikon i/lub photo cyfr. właśnie czytam B. Petersona - Ekspozycja bez tajemnic.
Jasne. Generalnie robi foty bez software czyli programów, z tego co wiedzę na forum PS czy GIMP są nieodzowne aby coś w tej socjecie znaczyć.
Wow!
Od miesiecy czytam tutaj o metodach obrobki.....na tym forum 99% zdjec jest edytowana bardziej lub mniej!
Puszka nie zrobisz foty idealnej.....poza tym jak robisz RAWy (a warto) to robisz po to zeby je wlasnie edytowac w programie do tego przeznaczonym np. PS, Gimp czy Cpature NX;)
A co do twojego zdjecia to obrobka by wiele nie pomogla......to zdjecie nalezy wyostrzyc! Kazde zdjecie po zmniejszeniu nalezy wyostrzyc;)
Pozdrawiam
Grzegorz
grudzinsky
06-09-2009, 21:43
Fotografia od A do Z
co do programow do obrobki. w XXI wieku to jest Twoja ciemnia fotograficzna gdzie wywolujesz cyfrowe negatywy (pliki NEF). bez tego w dzisiejszym swiecie nie ruszysz...dlatego tak jak wczesniej napisalem zaprzyjaznij sie z GIMP'em (darmowy odpowiednik PS'a)