Zobacz pełną wersję : Topca 325 BC - ujemne napięcie
Wronaavd
05-09-2009, 15:05
Witam. Ostatnio dostałem w spadku lampę Topca 325 BC. Niestety po zmierzeniu napięcia na stopce otrzymałem wynik - (minus) 26V. Ujemne napięcie podobno usmaży elektronikę Nikona... Czy istnieje możliwość "odwrócenia" napięcia? Robił kiedyś ktoś coś podobnego?
Po drugie: lampa ta odpala z przycisku "test". Po podłączeniu fotoceli niestety nie chce odpalić (na żadnym z 3 trybów pracy). Może to być przyczyna właśnie tego ujemnego napięcia? Fotocela jest sprawna (działa z inną lampą).
truman20
05-09-2009, 17:45
Zmień przewody w mierniku, to będzie +26V :twisted: Po prostu lampa ma na stopce 26V (nie patrz na to czy + czy - ), ja bym jej nie podłączał, do aparatu. Ewentualnie fotocela. Widocznie lampa ma odwrotnie + niż inne lampy, dlatego jak mierzysz, wychodzi Ci -26V. Z tegoż samego powodu fotocela też może nie działać - bieguny są na odwrót.
Art Erie
05-09-2009, 17:54
"Ujemne napięcie, lub przekraczające 250Vna kontaktach lampy może spowodować nie tylko nieprawidłowe działanie, ale również zniszczyć układy sterujące w aparacie i lampie".
Fragment instukcji Fuji S5PRO
Wronaavd
05-09-2009, 23:30
truman20, przecież już napisałem, że nie zamierzam podpinać pod Nikona. Ale co dziwne fotocela też nie odpala go. Zenit za to sobie świetnie z nią radzi, nawet komputerek lampy działa :) I nie pisz, że nie ma znaczenia czy + czy - bo jest duża różnica (pisze o tym w większości instrukcji, że nawet małe ujemne napięcie może spalić elektronikę aparatu).
Wie ktoś może, czy da się zamienić to napięcie? Spróbować podmienić kable prowadzące do stopki? Czy jakieś inny patent?