PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc w D90 głębia ostrości oraz sport

horacy85
05-09-2009, 12:53
Witam,

Od niedawna staram się rozgryść Nikona D90 wraz z obiektywami 18-55 oraz 70-300 VR. Prosiłbym kogoś kto już używa dłużej niż ja tego aparatu o jakieś porady (nawet mogą być podane szczegółowe ustawienia w aparacie uwzględniając wszystkie możliwości), w danych sytuacjach.

1. Zdjęcia sportowe przy obiektywie 70-300VR w dzień przy dobrym ośietleniu bajer nawet nazwę z piłki tenisowej można zczytać przy (ISO ok 400, migawka 1,2000/4000, F ok 6), lecz już podczas zachmurzonego dnia kiedy tak naprawdę warunki są dobre do gry zdjęcia wychodzą już niewyraźnie (rozmazane oraz zaciemnione) oczywiście zwiększałem ISO ale nic nie dawało, gdyby czas migawki wydłużyć oczywiście obraz się rozmarze. Tutaj jeżeli ktoś może pomóc będę bardzo wdzięczny, oraz pytanie nr 2

2. Chcę uzyskać głębię ostrości. Przy 70-300VR nie ma problemu o ile przedmioty na drugim planie są daleko, a zależy mi o wyostrzenie pierwszego planu (postaci) oraz rozmyciu drugiego planu przy obiektywie 18-55. Jeżeli detal jest blisko, a reszta daleko nie ma problemu lecz w przypadku kiedy chcę wykonać danej osobie zdjęcie w całości np siedzącej na piasku lub trawie i właśnie, żeby te tło było rozmazane, a osoba wyostrzona (tutaj tak samo proszę o jakieś dokładne porady wraz z szczegółowym ustawieniem wszystkich parametrów chodzi o coś w tym stylu AF-A czy AF-S Fokus punktowy itp tid)

Maciek R
05-09-2009, 13:03
Głębie ostrości uzyskujesz zawsze, ale jaką - to jest różnica.

Głębia ostrości zależy między innymi od wartości przysłony - otwórz ją jak najbardziej (najmniejsza dostępna wartość) i wtedy uzyskasz "tło rozmazane" (oczywiście na tyle rozmazane na ile pozwala obiektyw).

Poza tym... szczerze polecam jakąs lekturę na tematy podstawowe (w tym przypadku osobiście mogę polecić książki Bryana Petersona).

edit:
Przy zwiększaniu ISO tracisz część szczegołów w porównaniu do ISO niższego.

Jester
05-09-2009, 13:22
Głębia ostrości zależy też od ogniskowej - jak piszesz ze chcesz ując całą osobę to mniemam że ustawiasz kita na 18-24 mm. A im szerszy kąt tym głębia ostrości głębsza się robi. Do takich zabaw najlepsze są stałki - 50 albo 85 mm. chociaz na 35 f/1.8 też się da. Chociaz tak jak przedmowca, radzilbym poczytac samemu o tym w literaturze której pelno na polkach w ksiegarniach :)

motzel
05-09-2009, 15:47
Głębia ostrości zależy też od ogniskowej - jak piszesz ze chcesz ując całą osobę to mniemam że ustawiasz kita na 18-24 mm. A im szerszy kąt tym głębia ostrości głębsza się robi. Do takich zabaw najlepsze są stałki - 50 albo 85 mm. chociaz na 35 f/1.8 też się da.

Głębia ostrości NIE ZALEŻY od ogniskowej. Przy założeniu takiego samego kadru (np. cała osoba) wraz ze zmianą ogniskowej zmieni się jedynie perspektywa. Zmniejszyć GO możesz jedynie otwierając bardziej obiektyw (ustawiając przysłonę na mniejszą wartość "f").

A odpowiadając autorowi wątku na pierwsze pytanie... no niestety, do zamrożenia obiektów w ruch potrzeba krótkiego czasu migawki, nic tu nie poradzisz. Żeby uzyskać poprawną ekspozycję możesz jedynie zwiększać ISO kosztem zaszumienia obrazu lub kupić jaśniejszy obiektyw.

Jester
05-09-2009, 15:54
Głębia ostrości NIE ZALEŻY od ogniskowej.

Dziwne rzeczy gadasz. Załóż sobie obiektyw np. 18-200 , ustaw priorytet przysłony na np 5.6 i spróbuj zrobić dwa zdjęcia z mniej wiecej takim samym kadrem i porównaj głębie na jednym i na drugim. Przecież im dłuższa ogniskowa tym bardziej spłaszcza się perspektywa o której wspominasz ale głębia ostrości też ulega zmianie.

horacy85
05-09-2009, 15:57
Co nieco czytałem odnośnie ustawień i głębi ostrości, ale nie wszystko w życiu jest książkowo. Tak jak pisałem na 18-55 łatwo mi jest uzyskać przy f3,5 i na 18mm lecz tylko szczegół jeżeli tło jest dalej ale co w przypadku całej osoby bo jak narazie tło łapie cały czas ostro. Spoko efekt uzyskuję przy obiektywie 70-300Vr jeżeli jest różnica pierwszego i drugiego planu lecz to zdjęcia z większej odległości więc narazie na 18-55 chciałbym coś popróbować.

A macie jakieś podpiwiedzi do pytania pierwszego zamieszczonego u góry w sprawie zdjęć sportowych. Bo bardzo zależy mi na tych dwóch pytaniach :)

motzel
05-09-2009, 16:28
Dziwne rzeczy gadasz. Załóż sobie obiektyw np. 18-200 , ustaw priorytet przysłony na np 5.6 i spróbuj zrobić dwa zdjęcia z mniej wiecej takim samym kadrem i porównaj głębie na jednym i na drugim. Przecież im dłuższa ogniskowa tym bardziej spłaszcza się perspektywa o której wspominasz ale głębia ostrości też ulega zmianie.

No właśnie, spróbuj to zrobić :-) Ustaw sobie 2 obiekty z metr od siebie i strzel przy tej samej przysłonie dwie fotki na różnych ogniskowych. Oczywiście tak, żeby obiekt, na który ostrzysz był tych samych rozmiarów na obu fotkach, a drugi był widoczny w kadrze. Potem sprawdź jak bardzo jest rozmyty ten drugi obiekt na obu fotkach. Gwarantuję Ci, że się zdziwisz. Rozmycie będzie identyczne, zobaczysz.

Ja już kiedyś to przerabiałem, bo też mi było ciężko to zrozumieć. Dłuższa ogniskowa powoduje taką zmianę perspektywy, że w wynikowym obrazku przeważnie pojawiają się obiekty, które są dalej od aparatu, przez co są bardziej rozmyte, a cały kadr WYDAJE SIĘ jakby miał mniejszą GO niż przy krótszych ogniskowych.

PS. Jeśli nie chce Ci się sprawdzać tego samemu, to sprawdź ten link (http://www.luminous-landscape.com/tutorials/dof2.shtml).

Jester
05-09-2009, 16:38
No dobra, przekonaleś mnie :D

Ale ( w nawiazaniu do tego co jest w linku) przyjmując ze ludzkie oko jest naiwne to raczej nikt z lupka nie siedzi i nie sprawdza czy obiekt daleko z tylu przy ogniskowej 17 mm jest ostry czy lekko poza ostroscia , na ogolnym kadrze wydaje sie ostry. I mysle ze z podobnym problemem spotyka się kolega horacy85

a wracajac jeszce do zwiazku ogniskowej i glebi ostrosci - w wiekszosci serwisow znajduje sie informacja ze ogniskowa jednak ma wplyw :P ;)

motzel
05-09-2009, 16:38
Co nieco czytałem odnośnie ustawień i głębi ostrości, ale nie wszystko w życiu jest książkowo.

Ależ wręcz przeciwnie ;-) Przy danej wielkości obiektu w kadrze GO zależy tylko od ustawionej przysłony, więc jeśli pracujesz już na największej dziurze Twojego obiektywu to jedyne co możesz zrobić to odsunąć obiekt od drugiego planu i/lub robić zdjęcia na bardziej jednolitym tle. (Albo kupić nowy obiektyw ;-)

Proponuję Ci, abyś poszukaj w Googlach (http://www.google.pl/search?hl=pl&source=hp&q=dof+calculator&lr=&btnG=Szukaj+w+Google)jakiegoś kalkulatora głębi ostrości (np. tego (http://www.dofmaster.com/dofjs.html)) i pobawił się różnymi ustawieniami, żeby zobaczyć jaki wpływ na GO mają ustawiona przysłona, ogniskowa i odległość od obiektu. Potem spróbuj to wykorzystać w praktyce.

A macie jakieś podpiwiedzi do pytania pierwszego zamieszczonego u góry w sprawie zdjęć sportowych. Bo bardzo zależy mi na tych dwóch pytaniach :)

Tak jak wcześniej pisałem. Chcesz zamrozić ruch (czyli uzyskać krótki czas migawki) ? To tylko kosztem niższej przysłony / większego ISO.

motzel
05-09-2009, 16:47
a wracajac jeszce do zwiazku ogniskowej i glebi ostrosci - w wiekszosci serwisow znajduje sie informacja ze ogniskowa jednak ma wplyw :P ;)

Jak widać zupełnie niesłusznie ;-) Oczywiście pośrednio tak - zarówno ogniskowa, jak i odległość od obiektu, na który ostrzysz ma wpływ na GO. Tylko, że zmieniając je uzyskuje się zupełnie inny kadr. A jednak to najpierw decydujesz co chciałbyś uzyskać na zdjęciu, a dopiero potem dobierasz odpowiednie środki, które mają posłużyć do osiągnięcia tego celu.

NBA
05-09-2009, 17:04
Witam,

2. Chcę uzyskać głębię ostrości. Przy 70-300VR nie ma problemu o ile przedmioty na drugim planie są daleko, a zależy mi o wyostrzenie pierwszego planu (postaci) oraz rozmyciu drugiego planu przy obiektywie 18-55. Jeżeli detal jest blisko, a reszta daleko nie ma problemu lecz w przypadku kiedy chcę wykonać danej osobie zdjęcie w całości np siedzącej na piasku lub trawie i właśnie, żeby te tło było rozmazane, a osoba wyostrzona (tutaj tak samo proszę o jakieś dokładne porady wraz z szczegółowym ustawieniem wszystkich parametrów chodzi o coś w tym stylu AF-A czy AF-S Fokus punktowy itp tid)

Postaw modela w plenerze, a potem sam się oddal, weź 70-300, ustaw priorytet przysłony (najmniejsze F jakie się da), ogniskową na powiedzmy 180 mm i zobaczysz że wyjdzie rozmazanie... Oczywiście bokeh nie będzie taki jak z 85 1.8 już o 1.4 nie wspomnę:)

Articool
05-09-2009, 19:13
Ja ze swojej strony mogę zaproponować Szeroki Kadr (http://www.szerokikadr.pl/poradnik/) Sporo wiedzy i nie tylko dla początkujących. O GO też tam był jakiś artykuł.

horacy85
05-09-2009, 22:36
Na większej ogniskowej przy oddaleniu się i małej wartości f. nie ma problemu lecz co w przypadku kiedy naprawdę nie mam miejsca i nie jestem w plenerze. Załóżmy jesteś w pomieszczeniu i masz 5x5 metrów to wtedy nie użyjesz 70-300mm bo jedynie co możesz zrobić to chyba zdjęcie twarzy przy tej wartości. Chciałbym w tym wypadku użyć 18-55 żeby objąć obiekt osobę w całości przy rozmazanym tle

mpwt
05-09-2009, 22:38
Polecam: http://www.dofmaster.com/dofjs.html :)

woytec60
05-09-2009, 22:51
Hmm...
http://wiecek.biz/przeslona_a_glebia_ostrosci.html
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=375
http://www.fotoporadnik.pl/fotografowanie-glebia-ostrosci.html
http://www.fotoporadnik.pl/glebia-ostrosci-zaaw-en.html
Powinno pomóc :)

mpwt
05-09-2009, 22:52
Nie, no da się. PS -> Filter -> Blur -> Lens blur :D
Ewentualnie nowy podręcznik do fizyki napisać ;)

adasb82
06-09-2009, 16:10
Czy ktoś jest w stanie ładnie wytłumaczyć mi opisy (dla ND90) odnośnie strony podanej przez motzel`a

Subject distance 2 m

Depth of field
Near limit 1.96 m
Far limit 2.04 m
Total 0.08 m

In front of subject 0.04 m (49%)
Behind subject 0.04 m (51%)

Hyperfocal distance 97.6 m
Circle of confusion 0.02 mm

Articool
06-09-2009, 17:06
Tam u dołu jest taki rysuneczek, na którym są zaznaczone te wszystkie elementy i można się zorientować.

Ostrość w Twoim przypadku mierzysz na obiekt oddalony o 2m. Ostry obraz rozpoczyna się 0,04m przed obiektem czyli po 1,96m a kończy 0,04m za obiektem czyli 2,04m. Wynika z tego że głębia ostrości wynosi 0,08m

Hyperfocal distance to jest najmniejsza odległość od aparatu na jaką musisz zmierzyć ostrość aby głębia dążyła do nieskończoności.
Natomiast circle of confusion to nie wiem jak wytłumaczyć ;]

adasb82
06-09-2009, 17:39
Dzięki, i tak sporo mi wyjaśniłeś.

motzel
06-09-2009, 21:19
Hyperfocal distance to jest najmniejsza odległość od aparatu na jaką musisz zmierzyć ostrość aby głębia dążyła do nieskończoności.

Dodać tu trzeba, że po nastawieniu na hiperfokalną głębia ostrości zaczyna się od połowy tej wartości. Czyli dla założeń podanych przez kolegę adasb82 po ustawieniu ostrości na 97,6m ostre będzie wszystko od 48,8m do nieskończoności.

Natomiast circle of confusion to nie wiem jak wytłumaczyć ;]

Po polsku to "krążek rozproszenia (http://www.google.pl/search?hl=pl&source=hp&q=kr%C4%85%C5%BCek+rozproszenia&lr=&btnG=Szukaj+w+Google)". Parametr, w przeciwieństwie do pozostałych, bardzo subiektywny. Jest to maksymalny rozmiar punktu światła na elemencie światłoczułym, który jest postrzegany przez ludzkie oko jako ostry. W kontekście tego kalkulatora nie jest to wartość wyliczona, a założona wartość CoC przyjęta do obliczeń. Wybierz inny typ aparatu i zobacz jak się będzie zmieniał - inny będzie dla Canona 50D (crop 1.6), inny dla C 1DmkII (crop 1.3), inny dla Nikona D90 (crop 1.5), a jeszcze inny dla pełnoklatkowców, czy średniego formatu.

Articool
06-09-2009, 21:35
Dokładnie tak jak motzel napisał. Dzięki za uzupełnienie mojej wypowiedzi.

mathu
06-09-2009, 22:04
Tylko pamiętajcie że wszelkie obliczenia GO dotyczą sytuacji kiedy ogląda się zdjęcie w całości a nie wycinek w skali 1:1. Ustawienie odległości hiperfokalnej wcale nie gwarantuje że wszystko będzie ostre w powiększeniu. Po prostu ta nieostrość zniknie po obejrzeniu zdjęcia w całości.

woytec60
07-09-2009, 07:41
Czy ktoś jest w stanie ładnie wytłumaczyć mi opisy (dla ND90) odnośnie strony podanej przez motzel`a

Subject distance 2 m

Depth of field
Near limit 1.96 m
Far limit 2.04 m
Total 0.08 m

In front of subject 0.04 m (49%)
Behind subject 0.04 m (51%)

Hyperfocal distance 97.6 m
Circle of confusion 0.02 mm

Odległość od obiektu (na który jest ustawiona ostrość) 2 m

Głębia ostrości:
Przed obiektem (czyli od) 1,96 m
Za obiektem (do) 2.04 m
Razem 0,08 m

Przed punktem ostrości 0,04 m (49%) - czyli jak rozkłada się GO, ile procent jest przed punktem (obiektem) a ile za
Za 0,04 m (51%)
(różnica w procentach jest tu niewidoczna bo z obydwu stron jest podane 0,04 m ale wynika to z zaokrąglenia wartości do drugiej liczby po przecinku, gdyby sprawdzić całe równanie to wyszłyby własnie takie wartości procentowe)

Odległość hiperfokalna 97,6 m (poczytaj o niej, np. tu: http://olympusclub.pl/sprzet/gsa-ostropci-i-odlegsopiperfokalna-w-aparatach-cyfrowych-np-w-c740uz.html , jest tam wszystko co potrzeba i bardzo ładnie opisane
Krążek rozproszenia 0.02 mm

:)

Waldo 2008
07-09-2009, 08:41
motzel - Głębia ostrości NIE ZALEŻY od ogniskowej. Przy założeniu takiego samego kadru (np. cała osoba) wraz ze zmianą ogniskowej zmieni się jedynie perspektywa. Zmniejszyć GO możesz jedynie otwierając bardziej obiektyw (ustawiając przysłonę na mniejszą wartość "f").
IMHO to bzdura. Takie same kadry można uzyskać przy różnych ogniskowych i przy różnych odległościach od obiektu fotografowanego.
Najszybciej podstawy dostaniesz w poradniku Pawła Dumy albo w fotomanii.

Waldo 2008
07-09-2009, 08:49
Mogę tylko dodać:
http://www.horazy.republika.pl/2_2.htm

mathu
07-09-2009, 09:16
IMHO to bzdura.
Na szczęście tylko IYHO.

Takie same kadry można uzyskać przy różnych ogniskowych i przy różnych odległościach od obiektu fotografowanego.
A GO zawsze pozostanie ta sama. Ciekawe, nie?

http://www.horazy.republika.pl/2_2.htm
Niech autor tego poradnika policzy sobie to co tam powypisywał. W szczególności niech uwzględni w swoich wyliczeniach odległość ostrzenia.

Waldo 2008
07-09-2009, 14:13
mathu dzięki za otwarcie oczu. Oparłem się tylko na tym fragmencie z poradnika fotomani ale dopiero teraz zerknąłem do fizyki i oczywiście masz rację.
Jeszcze raz dzięki za powrót na ziemię.

Waldo 2008
07-09-2009, 15:14
Kto szybko mówi, mówi dwa razy i w tym wypadku jest tak ze mną.
mathu- chyba się zgodzisz, że wzór na GO jest następujący:
w liczniku 2Ncf(do kwadratu)s(do kwadratu)
w mianowniku f(do czwartej) minus N(do kwadratu) c(do kwadratu) s(do kwadratu)
gdzie: f-ogniskowa
N-liczba przysłony
c- krążek rozmycia(rozdzielczość elementu na którym zapisywany jest obraz)
s- odległość na jaką nastawiony jest obiektyw.
GO zależy więc od ogniskowej

Quimeen
07-09-2009, 15:15
Coście wszyscy tak uparli się na tą ogniskową? ;)
Oczywiście, że GO zależy od ogniskowej.
Fragment z Szerokiego Kadru: Głębia ostrości zależy od trzech czynników: ogniskowej obiektywu, wielkości przysłony oraz odległości od fotografowanego obiektu.

TOP67
07-09-2009, 18:51
Jedni i drudzy mają rację. GO zależy od ogniskowej ale jednocześnie jest taka sama dla tej samej przysłony i skali odwzorowania, niezależnie od ogniskowej.
Przykład. Obiektyw 50mm, f=2.0, odległośc 5m, GO=0.8m (dla D90). Obiektyw 100mm, f=2.0, odległość 10m, GO=0,79m. Fotografując ten sam przedmiot różnymi ogniskowymi na tej samej przysłonie uzyskamy taką samą GO licząc wartości bezwzględne.
Ale w pierwszym przykładzie GO stanowi 16% odległości od obiektu, a w drugim 8%. Względnie w drugim przykładzie GO jest 2 razy mniejsza.

mpwt
07-09-2009, 19:51
Bądźcie tak łaskaw przeczytać coś z naszego forum: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=38252
Dziękuję.

motzel
08-09-2009, 09:00
Bądźcie tak łaskaw przeczytać coś z naszego forum: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=38252
Dziękuję.

Rewelacyjnie opisany temat, tyle, że nie ma tam ani słowa o skali odwzorowania.

Jedni i drudzy mają rację. GO zależy od ogniskowej ale jednocześnie jest taka sama dla tej samej przysłony i skali odwzorowania, niezależnie od ogniskowej.

Dokładnie tak :-) Przypominam tylko, że pytanie autora wątku dotyczyło GO przy danej skali odwzorowania (cała postać). A w tym wypadku GO zależy tylko od ustawionej przysłony.

eRJot
08-09-2009, 10:34
motzel, TOP67, macie oczywiście rację.

Polecam jeszcze tą stronkę (niestety po angielsku) z info nt. DOF: http://wrotniak.net/photo/tech/dof.html

http://wrotniak.net/photo/tech/dof.html#BASIC patrz pkt. 3:
"At the same lens aperture and image magnification (i.e., width of the frame, measured in the subject plane), depth of field remains approximately (moje podkreślenie) constant for various focal lengths.".

Czyli dokładnie to co napisał TOP67 powyżej.

mathu
08-09-2009, 13:12
Podam wam przypadek ekstremalny, makro w skali odwzorowania 1:1 dla obiektywu 200mm i 35mm da dokładnie taką samą GO. Gdyby było inaczej, to wszystkie obiektywy do makro miałyby maksymalnie standardową ogniskową.

TOP67
16-09-2009, 16:53
A ja zaryzykuję takie stwierdzenie. Większą GO uzyskamy dłuższym obiektywem.

W fotografii reklamowo/katalogowej priorytetem jest zwykle duża GO. Nie można jednak zwiększać przysłony, bo występuje problem dyfrakcji. Zależy on od wielkości otworu przysłony, ale chodzi o wymiar bezwzględny tego otworu. Dłuższy obiektyw ma większą średnicę otworu dla tej samej wartości przysłony niż obiektyw krótszy. Można go zatem bardziej przymknąć i uzyskać większą GO, dla tej samej skali odwzorowania. Sam pamiętam, że na Sinarze używało się przysłon 32 i 45.

soneri
03-07-2012, 21:26
Szanowni forumowicze do zestawu jaki posiadam dokupiłem obiektyw Nikkor 35mm 1.8. Brak ostrości w wybranym punkcie nie dawał mi spokoju, więc postanowiłem przeprowadzić test celności GO. Pod linkiem https://picasaweb.google.com/BogdanChrzan/3Lipca2012# są zapisane efekty moich prób. Bardzo proszę forumowiczów z dużym doświadczeniem o wyrażenie opinii, czy wyniki są poprawne? Zastanawiam się czy obiektyw wraz z aparatem powinien trafić do serwisu. Punkt ostrości był ustawiony zawsze na początku skali ekierki. Ostatnie dwa zdjęcia zostały wykonane obiektywem 18-105 Niikor.

Busterlbn
03-07-2012, 21:28
"Niestety, nie znaleziono strony."

soneri
03-07-2012, 22:10
"Niestety, nie znaleziono strony."

u mnie działa, czy jest jakiś sposób na wklejenie zdjęć do mojej wypowiedzi ?

Busterlbn
04-07-2012, 00:09
Tobie działa bo pewnie masz widoczność ustawioną tylko dla Ciebie. Wejdź w album>Czynności (na górze, nad zdjęciami)>Właściwości albumu>Na dole: Widoczność: zmień na Publiczny w internecie/Dostęp ograniczony, każda osoba mająca link.

soneri
04-07-2012, 22:18
Tobie działa bo pewnie masz widoczność ustawioną tylko dla Ciebie. Wejdź w album>Czynności (na górze, nad zdjęciami)>Właściwości albumu>Na dole: Widoczność: zmień na Publiczny w internecie/Dostęp ograniczony, każda osoba mająca link.

Miałeś rację już poprawiłem.

krzysiozboj
04-07-2012, 22:36
Raz to przy tak małej rozdzielczości nic sensownego nie można napisać, dwa to takie testy raczej niczego nie wniosą, cholera wie na co puszka ustawia ostrość, na którą kreskę. Do takich testów używa się plansz które jednoznacznie wymuszają punkt na który aparat ustawi AF. Ja w swojej pierwszej 35tce miałem BF przy większych odległościach, ok 90% zdjęć trafiało mi z AF wyraźnie za obiekt, przy małych odległościach trafiał dobrze.

Niestety 35tka czasem lubi płatać figle, szczególnie z D90 ale jest też tak że nawet z dobrą sztuką na pełnym otworze trzeba mieć odrobine pokory by trafiać dobrze z AF. U mnie dobrze trafione zdjęcie 35tką da nieco ostrzejszy obrazek niż 18-105, to da rady zauważyć ale na kolana nie kładzie tak jak np 105/2.8 które mam.

soneri
05-07-2012, 14:05
Na chwilę obecną większość zdjęć na małych dystansach wychodzi FF.
Wygląda na to, że będę musiał poświęcić dużo czasu na ćwiczenia z tym szkłem.