PDA

Zobacz pełną wersję : czy analog się starzeje od nieużywania?

pietia79
04-09-2009, 22:11
Podobobno nie ma głupich pytań, więc sobie pozwole zadać - jak w temacie.

kolega ma f100, kupił dawno temu w Londynie jak nie bylismy jeszcze Unii, potem weszły cyfrówki i wszystko się zmieniło ;) Ale do rzeczy. Byc może mógłbym go nabyć w niezlej cenie, aparat zrobił może kilkanascie filmów, więc praktycznie nieużywany. No własnie i tu moje pytanie. Czy to nie wpływa jakoś negatywnie na mechanikę jeśli np. w ciągu ostatnich dwóch trzech lat tylko stał na półce? Mechanizmy się nie zacierają itp.?

szulif
04-09-2009, 23:37
jesli z aparatem wszystko bylo ok to dwa, czy trzy lata lezakowania nic nie zmienily

miron19j
05-09-2009, 00:33
jeżeli tylko był przechowywany w odpowiednich warunkach (np. w domu) to nic mu się nie stało.

sprocket
05-09-2009, 01:08
Po tak dlugiej przerwie zapewne przelacznik pomiaru swiatla bedzie troche marudzil, to taka pieta Achillesowa moim zdaniem w F100.

Framek
05-09-2009, 01:20
Generalnie lepiej żeby aparat robił zdjęcia, a nie leżał w szufladzie. Jak już musi leżeć, to trzeba go przestrzelić bez filmu, od czasu do czasu (raz w miesiącu). Osobiście wolałbym kupić aparat z przebiegiem 200 rolek, niż taki z przebieg kilkunastu rolek, który 3 lata leżał nieużywany.

Pozostaje jeszcze kwestia tego jak dobra będzie cena...

nikonem
05-09-2009, 09:39
Witaj!
Wygląda więc na to, że warto kupić w dobrej cenie (nie wiem jakiej) tak, by wystarczyło na profesjonalny przegląd :-) Intuicja podpowiada mi, że przedmówca (Framek) może mieć rację- w aparacie sporo jest mechaniki a ta nie lubi długich przestojów... Ważne, że F100 generalnie ma dobre recenzje dlatego nad tematem warto się pochylić.

Pozdrawiam!

enthropia
05-09-2009, 23:36
Po tak dlugiej przerwie zapewne przelacznik pomiaru swiatla bedzie troche marudzil, to taka pieta Achillesowa moim zdaniem w F100.

Miałem, a właściwie mam to samo w F80.

pietia79
07-09-2009, 07:50
Witaj!
Wygląda więc na to, że warto kupić w dobrej cenie (nie wiem jakiej) tak, by wystarczyło na profesjonalny przegląd :-) Intuicja podpowiada mi, że przedmówca (Framek) może mieć rację- w aparacie sporo jest mechaniki a ta nie lubi długich przestojów... Ważne, że F100 generalnie ma dobre recenzje dlatego nad tematem warto się pochylić.

Pozdrawiam!

Aż się boje spytać ile taki przegląd kosztuje, cos mi swita ze ktos kto sprzedawał na gieldzie forumowej to pisał cos o 300 zl bodajze.
Dzięki wszystkim za pomoc, pozostaje namawiac kumpla na sprzedaz ("przeciez i tak nie używasz!" ;)

Le Sir
07-09-2009, 11:26
pietia79 co prawda jesteś już prawdziwym Warszawiakiem ;) Jednak gdybyś zawitał kiedyś do rodzinnej wsi to podjedź na ul. Hryniewieckiego 46, zrobią ci przegląd, od którego na pewno nie zbiedniejesz.

miron19j
07-09-2009, 12:00
Aż się boje spytać ile taki przegląd kosztuje...
zapytaj w BTfoto na Armii Ludowej 12
za przegląd i regulację Pentacona zapłaciłem 50 pln

pietia79
07-09-2009, 21:10
pietia79 co prawda jesteś już prawdziwym Warszawiakiem ;) Jednak gdybyś zawitał kiedyś do rodzinnej wsi to podjedź na ul. Hryniewieckiego 46, zrobią ci przegląd, od którego na pewno nie zbiedniejesz.

Z szacunkiem o moim rodzinnym miescie, jakiej wsi! ;)
Na razie jeszcze nie kupilem, wolałem sie troche dopytac zanim sie zdecyduje.

galu44
08-09-2009, 14:21
do 1000PLN bym brał w ciemno, w stolicy masz dobry serwis na al. Jerozolimskich, na przeciw Warty, jakby coś się działo. Jak się boisz, to mogę ci odpalić za friko 12 klatkową Konicę, wywołasz sobie i sprawdzisz czy jest OK, a jak nie to oddasz koledze, albo do muzeum (sam chętnie przyjmę, ew. jako bank części :D ).

pietia79
09-09-2009, 18:24
Bede namawiał kumpla, moze sie dogadamy i opchnie :) Na razie jeszcze nic pewnego.

marszull
10-09-2009, 10:41
do 1000PLN bym brał w ciemno, w stolicy masz dobry serwis na al. Jerozolimskich, na przeciw Warty, jakby coś się działo.
Adam Bieniek jakbys szukal w googlach, jak zawsze polecam.

galu44
10-09-2009, 14:36
doookładnie, ale nie chciałem reklamować tak wprost :)

Carolco
22-09-2009, 18:18
W tych czasach F100 z takim przebiegiem, to rodzynek. Tylko nie wiem, czy zdążysz go poużytkować? Bo gdybyś miał kupować, aby mieć i również nie używać za bardzo, to moim zdaniem nie wiem, czy jest sens. Chyba, że się mylę i trochę zamierzasz go pomęczyć od czasu do czasu, to oczywiście super sprawa :)