PDA

Zobacz pełną wersję : Agencja Forum, East News - pracuje ktoś?

stachu321
04-09-2009, 20:32
Witam,
mam do was pytanie, czy ktoś z obecnych na forum współpracuje z agencją fotograficzną Forum bądź East News? Pytam, bo chciałbym zasięgnąć informacji odnośnie orientacyjnych miesięcznych przychodów z tytułu takiej 'zabawy', patrząc pod kątem typowego miasta wojewódzkiego. Chodzi mi głownie o określenie ilości zleceń w ciągu miesiąca, stawek i jak to w ogóle się prezentuje, czy sami zdobywacie zlecenia czy są wam narzucane 'odgórnie' przez agencję.

Z góry dzięki za wszelkie info na ten temat, będę bardzo wdzięczny ;)

tomasonline
08-09-2009, 14:11
Zlecenia przychodzą ale też szukasz samemu tematów których nikt inny nie zrobił lub można je zrobić lepiej - takich aby nie pokryły ich fotki z następnego dnia. Budujesz bazę zdjęć, zysk przychodzi z czasem, zależnie od tego co jest popularne, dla jakiej agencji pracujesz, jakie tematy robisz.

pradut
09-09-2009, 20:24
polecam wątek

http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1462700

damciop03
09-09-2009, 21:39
Ja próbowałem sobie załatwić praktyki w jedenej z tych agencji poniewaz chodze do szkoł fotograficznej ale nie ma miejsc a szkoda bo wiele dobrego słyszałemo pracy tam:)

mini21
09-09-2009, 23:08
To ja może dodam dwa słowa od siebie.

Mi udało się dostać na praktyki do innej agencji w Warszawie.
Miesiąc potem podpisano ze mną umowę agencyjną.

Co do samych zleceń, to praktycznie ich nie ma.
Samemu trzeba się starać.
O akredytację nie łatwo, bo zazwyczaj, gdy ja dowiaduję się z prasy, tv czy internetu o jakieś ciekawej imprezie, to akredytację są już wydane.

Udało mi się chyba z 2-3 razy wejść na jakąś imprezę podając, że jestem z agencji, ale to pojedyncze przypadki.
No i wszystko trzeba robić na cito.
Zdjęcia z jakieś imprezy muszą zostać dostarczone do agencji najpóźniej do 8 następnego dnia.

marszull
09-09-2009, 23:33
Mini21 to pochwal sie co to za agencja.

mini21
09-09-2009, 23:42
Wolę nie.
Zresztą, naprawdę nie ma czym się chwalić.
Jak chcesz, to pisz PW.

jasiu102
11-09-2009, 18:39
east news sprzedaje duzo fot do internetu, ale masz ok 10 zl za zdjecie, ale to i tak prawie tyle co do przeglądu sportowego :). Jednak żeby zarobić jakąś przyzwoitą kasę w agencji trzeba robić dużo, dobrze, i najlepiej w wawie.
A i rzadko się zdarza, żeby dzwonili ze zleceniami, chyba że w PAP-ie.
Pracując dla Reportera ze 3 razy zadzwonili, żebym coś tam zrobił.

tomasonline
13-09-2009, 01:52
A co chcieli? ;)

myszak
13-09-2009, 20:07
Na jakich zasadach następuje rozliczenie? Umowa o dzieło? Faktura? Trzeba prowadzić działalność gospodarczą?

para_wodna
19-09-2009, 23:59
Z agencjami to jest tak, że jeśli chce się dostać w jej szeregi trzeba wyjść z inicjatywą. Robić dużo dobrych i zaskakujących zdjęć a później przesyłać w odpowidnie miejsce. Jeśli się spodobają to zaproszą do współpracy, którą będą podtrzymywać jeśli zlecenia będą wykonywane na czas i z odpowiednimi podpisami.
Mój znajomy pracuje dla Axel Springer Polska i w taki właśnie sposób sie tam dostał - był po prostu we właściwym miejscu o właściwym czasie. Nie ma co liczyć na newsy z gazet czy internetu, trzeba mieć szybsze źródła informacji.
Być jak niegdyś Weegee :)

marszull
20-09-2009, 02:05
przepraszam ale Axel to nie jest naprawde zadna dobra agencja
maja duzo tytulow do obslugi ale dowiedz sie od znajomego na jakich zasadach musza oddawac zdjecia (chyba ze cos sie zmienilo)

jasiu102
20-09-2009, 09:30
mozna na umowę zlecenie na fakturę na rachunek. Jak kto woli. Nie trzeba prowadzić działalności. Trzeba się tylko zastanowić czy się opłaca. Gazety i (nie mowiąc o internecie) i tak mało płaca a agencja zabiera połowę tej kwoty :). Średnio za zdjecie płacą od 20 do 100 złotych. Ile trzeba sprzedać, żeby wyciągnąć 1000? Powiedzmy 15 zdjęć. Czyli trzeba zrobić 15 różnych wydarzeń (chyba że z jednego sprzeda się kilka, ale to juz trzeba mieć fart). Wszystko by było fajnie. Ale na tych wydarzeniach jest jeszcze 10 innych fotoreporterów.Wniosek jest taki. Robisz zajebiste zdjęcie, bijesz na głowę swoich konkurentów (ile razy moze się tak wydarzyć w miesiącu?) i dostajesz za fotę 50 złotych :). Na paliwo wydałeś 20 zł, poświecileś 2 godziny na zrobienie zdjęcia i wyłanie i zarabiasz na tym 30 złotych. Świetna fucha :)

Redowy
03-01-2017, 14:53
Witajcie. Dla założyciela tego tematu - Ja pracuje w East News. Zaczynając pracę podpisujesz umowę, umowę przysyłają Ci Mailem po przeczytaniu dokładnie i po wypełnieniu odpowiednich pól odsyłasz do agencji. Gdy agencja otrzyma od Ciebie umowę wypełnioną itd. dostajesz skrzynkę pocztową, legitymację oraz dostęp do panelu administracyjnego + konto na FTP. Jeżeli chodzi o sprzedaż zdjęć to jest to różnie z tym. @jasiu102
dostajesz za fotę 50 złotych heh skąd taki wniosek że dostaniesz "aż tyle?" otrzymane pieniądze za wykonane zdjęcie/zdjęcia zależą od cennika za zdjęcie który ustala agencja nie fotograf.

Jeszcze coś byś chciał wiedzieć? proponuję spróbować pracy w agencji wówczas przekonasz się jak ta praca wygląda i czy się opłaca czy też nie. To zależy kto na co liczy.

mmluty
08-01-2017, 20:30
Ale pytanie było zadane 8 lat temu. Pytający może już jest prezesem jakiejś agencji, a Ty mu rady dajesz.

FelTom
08-01-2017, 22:48
Rzeczywiście zacnie odkopany temat.
Niemniej z Twoją wypowiedzią się nie zgodzę. Forum, ani wątek, nie jest tylko dla jednego założyciela jakiegokolwiek tematu. Być może wątek przyda się komuś innemu. A w takim razie wypowiedź Redowy jak najbardziej też.