Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Voyager
Pikusław
04-09-2009, 19:53
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img186.imageshack.us/i/voyager.jpg/)
Pozwolilem sobie:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img512.imageshack.us/img512/1724/68445092.jpg)
I nie jest lepiej? A to zaledwie 3s w PSie.
Co do kadru. Brakuje mi jakiegos akcentu w mocnym punkcie, gdyby np. pajaczka tam umiescic - zdjecie by zyskalo.
PS.
Sorki za szum, ale na takiej miniaturce to... wiadomo :)
Pikusław
06-09-2009, 14:36
Jak dla mnie za jasne :D
Ale podejrzewam, ze te kwiatki takie szaro-bure nie byly :) Do tego moze Twoj monitor za bardzo wali po slepiach?
Pikusław
06-09-2009, 20:53
Niestety mam tandetnego LG na matrycy TN, owszem - jasny (poprzednio Gateway na S-PVA). Niestety zakup 'normalnego' monitora wciąż się przedłuża... ;/
No to mozesz miec male problemy z poprawnym wyswietlaniem zdjec :/
eldritch
08-09-2009, 22:27
Pikusław - skąd taka koszmarna (!!!) jakość tego zdjęcia???
swider - zdecydowanie za jasne. Trzeba rozświetlić tylko odrobinkę. BTW, myślę tak sobie, że poza specjalistami, większość osób ma przeciętne monitory i jak zdjęcie ma być głównie w takiej formie publikowane to musi się w miarę dobrze wyświetlać na "tandetnych" monitorach.
Pikusław
08-09-2009, 22:30
No cóż, mam tylko D60 z kitowym obiektywem xD
A co ty rozumiesz przez wyświetlanie na tandetnych monitorach ? Każdy monitor jest inny i na każdym to zdjecie inaczej wyglada.
swider - zdecydowanie za jasne.
Przepalow nie ma, a kwiatki mniemam byly biale, jak dla mnie nie jest za jasno. Ew. deko kontrasu mozna by dodac na platkach. Ale jak napisalem juz w poscie pod zdjeciem - to byly 3 sek. w PS i moje zdjecie mialo tylko pokazac, ze to wystarczy na lekkie poprawki fotki.
eldritch
08-09-2009, 22:41
A co ty rozumiesz przez wyświetlanie na tandetnych monitorach ? Każdy monitor jest inny i na każdym to zdjecie inaczej wyglada.
no właśnie rozumiem tak jak Ty...
często pada tu argument, że ktoś ma słaby monitor i nie widzi tego i owego, a ktoś ma super i jest ok. Większość osób ma zazwyczaj słaby monitor. Nie można śrubować fotek pod kątem super monitorów - IMHO oczywiście - bo to nie ma sensu.
często pada tu argument, że ktoś ma słaby monitor i nie widzi tego i owego, a ktoś ma super i jest ok. Większość osób ma zazwyczaj słaby monitor. Nie można śrubować fotek pod kątem super monitorów - IMHO oczywiście - bo to nie ma sensu.
Ale to kompletnie nie tak. Podejrzewam, ze nikt tutaj nie wstawia zdjec, ktore poprawnie moglby wyswietlic tylko monitor szerokogamutowy, do tego najlepiej za pierdylion zlotych - np. zdjecie w AdobeRGB. W mojej wczesniejszej wypowiedzi (dotyczacej zamieszczonej fotki) chodzilo o to, ze bardzo czesto tanie monitory maja tak podkrecona jasnosc, ze wala po oczach, az boli. Stad wychodza potem kwiatki z niedoswietlonymi/przejaranymi zdjeciami itp. Kwestie reprodukcji kolorow calkowicie pomijam w tym momecie. Nie trzeba miec od razu mega odjechanego monitora zeby w miare poprawnie wyswietlal foty, wystarczy wyregulowac tego co aktualnie posiadamy. A najlepiej byloby go skalibrowac.
No niestety... bawiac sie w fotografie trzeba zadbac o - wcale nie mniej wazny - sprzet do wyswietlania naszych obrazkow. Unikniemy pozniejszych rozczarowan np. przy odbieraniu zdjec z labu.
Pikusław
10-09-2009, 06:01
swider ma rację. Nikt mi nie wmówi że jakość obrazu typowego monitora z matrycą TN jest dobra. Wzorzec - monitory CRT (nawet najgorsze modele wyświetlały obraz z o niebo lepszym kontrastem i nasyceniem kolorów niż niejeden drogi LCD, widać niewielu pamięta że wtedy czarny był czarny a nie szary :P); ideał został zastąpiony badziewiem i każdy się nim jara :D Do niedawna miałem LCD z matrycą S-PVA - świecił słabiej ale za to jakość obrazu była nieporównywalnie lepsza od obecnego LG z TN-ką na pokładzie. Wyregulować to coś nie jest łatwe, głównie przez ową nadmierną jasność.
Wzorzec - monitory CRT (nawet najgorsze modele wyświetlały obraz z o niebo lepszym kontrastem i nasyceniem kolorów niż niejeden drogi LCD...
No nie do konca, tak bylo kilka lat temu. Obecnie dobre monitory LCD spokojnie dorownuja CRTkom. Ale fakt, ze tanie modele LCDkow nie nadaja sie do niczego... no moze z wyjatkiem prac biurowych typu pisanie, lazenie po necie :)