Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] 1 zdjecie z 50mm 1.4

rafael
04-09-2009, 16:16
1. pierwsze foto moim nowym nabytkiem 50mm 1.4 :)
ostrość" siada" na tym portalu:(

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img3.imageshack.us/i/24102712.jpg/)

mOSAd
04-09-2009, 18:18
ostrość" siada" na tym portalu:(
Na czym ostrość siada? Plik to plik, zarówno imageshack jak i przeglądarka nic z nim nie robią poza wyświetleniem. A przynajmniej ja nigdy nic podobnego nie zauważyłem.
A co do zdjecia, to smutne jakieś. Światełko ok chyba, choć ta plama na czole... no nie jestem do końca przekonany. Łagodne linie burzy prawe ramię modelki z obojczykiem. Dziwnie trochę wyszła faktura skóry, tak jakby miejscami była zostawiona oryginalna, miejscami wygładzona. Ale to pewnie kwestia pomniejszenia i światła w sporej mierze. Kadr centralny, chyba za mocno. Wzrok ucieka z oczu i ust bardzo szybko na inne, mniej ciekawe, elementy zdjęcia.
Ogólnie jak zwykle dobra robota.

Madlenne
04-09-2009, 22:25
Od kiedy ludzie nie mają faktury skóry?

ThomasVoland
04-09-2009, 23:49
Ja tam fakturę widzę. Z ostrością to fakt - siada przy zapisie do jpg, a nie przy wyświetlaniu. Przy wyświetlaniu mogą być inne kolory (opera, FF itp. moga wyświetlać inaczej niż PS i przeglądarki grafiki na kompie)

grudzinsky
04-09-2009, 23:57
odnosze wrazenie, ze ostrosc poszla na niewlasciwe oko...z tego co mi kiedys mowiono to ostrosc powinna byc na blizszym oku, a tu jest na odwrot. no i ta czarna plama (cien) przy uchu i cienie pod broda. sa zbyt czarne. wielkie niedociagniecia w obrobce. widac to przy nosie...

mOSAd
05-09-2009, 00:13
Przy wyświetlaniu mogą być inne kolory (opera, FF itp. moga wyświetlać inaczej niż PS i przeglądarki grafiki na kompie)
Ummm, a to niby jakim cudem? Nieprawda. To o czym piszesz, tyczy sie tylko i wyłącznie zdjęć w innej przestrzeni barw niż sRGB, ale generalnie jest bardzo silne zalecenie, by publikacja zdjęć w sieci odbywała się wyłącznie w sRGB, zatem każda przeglądarka, program graficzny, niegraficzny - wyświtli je identycznie. Dopóki nie zacznie skalować przynajmniej (bo to już algorytmy własne dochodzą wtedy).

ThomasVoland
05-09-2009, 03:03
Najpierw piszesz, że kłamię, a później że to prawda w przypadku wszystkich przestrzeni barw poza sRGB. Ja mam ustawione w 'Edit > Color Settings' RGB: sRGB, a w 'View > Proof setup' Adobe RGB (bo tak mam ustawione w aparacie). Być może źle, ale zmiana nic nie daje. W każdym razie niektóre zdjęcia w przeglądarce wyglądają inaczej (np te które tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=112836) dzisiaj pokazałem). Jeśli coś robię źlę to chętnie się dowiem co, żeby pozbyć się tego problemu.

mOSAd
05-09-2009, 08:13
Najpierw piszesz, że kłamię, a później że to prawda w przypadku wszystkich przestrzeni barw poza sRGB. Ja mam ustawione w 'Edit > Color Settings' RGB: sRGB, a w 'View > Proof setup' Adobe RGB (bo tak mam ustawione w aparacie). Być może źle, ale zmiana nic nie daje. W każdym razie niektóre zdjęcia w przeglądarce wyglądają inaczej (np te które tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=112836) dzisiaj pokazałem). Jeśli coś robię źlę to chętnie się dowiem co, żeby pozbyć się tego problemu.
Gdzieś pewnie podczepiony jest wątek o tym, najprawdopodobniej autorstwa JK. Zgaduję, że część osób publikuje jednak niechcący i nieświadomie w nie-sRGB (najczęściej AdobeRGB). Przepraszam za zarzucenie kłamstwa - to taka trochę ironia była, ale chodzi o to by uświadomić ludzi, a nie zwalać na wyświetlarki. Może źle do tematu podszedłem.
Jeżeli dobrze pamiętam, to by zdjęcia skonwertować z używanej przestrzeni kolorów, do uniwersalnego formatu sieciowego, internetowego czy webowego, jak niektórzy mówią, czyli do sRGB, należy użyć opcji z File, Export to Web, Convert to Web, Publish to Web - jakoś tak to brzmi. I jeszcze tam chyba coś pozaznaczać dobrze. I w ten sposób przygotowywać zdjęcia do publikacji w sieci. Publikacja w Adobe RGB to bardzo zły pomysł i przychyliłbym się tu do opinii kilku innych osób - nawet błąd. Objawiający się właśnie innym wyświetlaniem kolorów przez różne programy. Adobe RGB nie zostało zatwierdzone w internecie jako standard (mówiąc w uproszczeniu) i stąd mało który twórca oprogramowania to obsługuje. Jest to po prostu dla programistów kolejna rzecz do obsługi podczas wyświetlania JPGów - niby banalna, ale jakoś nikt nie chce tego obsługiwać. Nie wiem w tej chwili jakie są zalecenia organizacji standaryzującej internetowe drobiazgi. Ale nawet jeśli nie w sieci, to potem zdjęcie ściągnięte na dysk i widziane różnymi programami, wysłane przez Ciebie mejlem komuś - nigdy nie powinno być w Adobe RGB. Bo nigdy nie będziesz pewien jak zostanie wyświetlone.
Nie znam się zbytnio na zarządzaniu kolorem i przestrzeniami, ale wydaje mi się że nawet spora część labów fotograficznych zignoruje profil Adobe RGB i wydrukuje zdjęcie tak jakby było zrobione w sRGB - czyli z błędnymi kolorami.
EDIT: To takie trochę szczęście w nieszczęściu, że oba profile barwne są podobne. Z jednej strony nie widać dużych różnic. Ale z drugiej, jakby jakiś koor robił się zamiast żółtego - zielony na przykład, od razu byłoby to widać i mało kto popełniałby ten błąd. Lub twórcy oprogramowania, szybciej nauczyli się obsługiwać znaczniki przestrzeni barw.

drMarco
06-09-2009, 14:58
Mi się podoba jedynie ta ostrość może na drugie oko powinna być.