PDA

Zobacz pełną wersję : szklarnia do s3pro

goblinos
04-09-2009, 16:11
Witam
Jestem w trakcie rozterek nad zmianą systemu Canon->Nikon (Fuji S3Pro). Dotychczasowy zestaw Canona składał się z 20D + 17-50 AF + 50mm AF + 85mm AF + 28mm MF + 550EX
Ponieważ S3pro nie mierzy światła z obiektywami manualnymi wszystkie powinny być AF. Fotografuję głównie portrety, widoki, czasem architekturę. Obiektywy jakie potrzebuję, i które dotychczasowo się sprawdzały to:
1. jasna stałka 85mm do portretów
2. jasna stałka w zakresie około 28-35 mm do szerszych portretów
3. uniwersalny zoom do wszystkiego lub szerokokątny zoom w zakresie do 24mm

Najmniejszy problem jest z kupnem 85mm bo cena Nikona jest podobnie jak Canona.
Z resztą mam problemy. Budżet jaki będę miał na wszystkie szkła po sprzedaniu Canonowych to max 4000zł. Po kupnie 85mm zostanie około 2500zł. I za to chciałbym kupić jakąś szerokoątną stałke i zoom. Pierwotnie mysłałem o 16-85 VR, ale jeszcze nie końca nie jestem przekonany. Dużo sie mówi również o wolnym AF w S3pro, więc dobór obiektywów powinien też uwzględniać tą wadę.

będe wdzięczny za pomoc
pozdrawiam
goblinos

aha, nie chciałbym już kupować Tamrona 17-50, ma głośny AF i nie byłem zadowolony ze zdjęć na szerokim kącie.

wasilewk
04-09-2009, 16:27
... aha, nie chciałbym już kupować Tamrona 17-50, ma głośny AF i nie byłem zadowolony ze zdjęć na szerokim kącie.

To spróbuj Sigmę 10-20 - tam dopiero zobaczysz zniekształcenia na szerokim !

Do tematu:
A co myślisz o Nikkorze 20/2.8 ? Ja go chwalę, choć kupiłem używany.

Pzdr.

goblinos
04-09-2009, 16:35
A co myślisz o Nikkorze 20/2.8 ? Ja go chwalę, choć kupiłem używany.
Pzdr.

20mm to za szeroko, stałkę potrzebuje w przedziale 28-35mm, a na szerszy kąt to zoom. Chętnie pokryłbym stałkami pełen zakres ale nie stać mnie :)

gALL
04-09-2009, 22:11
Daj sobie spokoj ze zmiana systemu. Dokup do swojego systemu co potrzebujesz i dalej ciesz sie fotografia.

S3Pro ma ten sam AF co F80, F65, F75, D100, D70(s). Az tak wolny to on nie jest, nie przesadzajmy. Poza tym przy tym co masz w Canonie to zaskoczy Cie, ze dziala w takich ciemnosciach przy jakich Canon juz dawno powiedzial "bujaj sie".

goblinos
05-09-2009, 09:43
Daj sobie spokoj ze zmiana systemu. Dokup do swojego systemu co potrzebujesz i dalej ciesz sie fotografia.
Problem w tym, że to czego mi brakuje da mi matryca w Fuji. Wkurzają mnie przepalenia i czarne plamy które tylko małym stopniu da się wyciągnąć obrabiając RAWy. Dlatego decyzja z zmianie systemu.

Poza tym przy tym co masz w Canonie to zaskoczy Cie, ze dziala w takich ciemnosciach przy jakich Canon juz dawno powiedzial "bujaj sie".
chyba coś pomieszałeś :)

pzdr
goblinos