Zobacz pełną wersję : "zmiekczanie" fotek, problem
kameleon30
04-09-2009, 10:40
Witam, od jakiegos czasu probuje uzyskac w PS efekt "zmiekczenia"zdjecia ( nie wiem jak to dokladnie nazwac), cos takiego jak w linku ponizej (chodzi o postac tedego po prawej :)
http://www.wielkiejol.com/foto/big/news_1247573062.jpg
Bardzo czesto spotykam sie z tym efektem na roznych stronach jednak jak do tej pory nie udalo mi sie znalezc dobrego tutoriala. Zapewne uzyto tam blura, ale nie wiem jak uzyskac efekt takiego pastelowego, czasem "miekkiego" stylu. Ciezko mi wylumaczyc ale pewnie wiecie o co chodzi :) Moze uzyto w tym przypadku czegos w stylu glamour glow?
Blur, mieszanie warstw, poziomy, krzywe, zmniejszanie nasycenia... i jakoś idąc tymi krokami do tego powinno się dojść.
Blur (można też użyć "smart blur") na nowej warstwie, ustaw w tryb overlay i przeźroczystość na 10-15%
rozmycie gaussowskie potem mnozenie odwrotności a potem mozesz krzywymi albo jasnośc/ kontrast dopasowac preferencje
kameleon30
04-09-2009, 17:54
dzieki wielkie za rady :) wreszcie sie udalo :)
korzystajac z okazji (nie chce zakladac kolejnego tematu) zapytam o jeszcze jedna rzecz - ostatnio bardzo modne stalo sie uzywanie w grafikach motywow np. rozbryzgane krople, plamy, rozne ksztalty owalne w stylu dj itp. W necie jest sporo darmowych pedzli wlasnie w tym stylu (zreszta tutoriale takze sa na nich oparte), wszystko pieknie jak taka grafika idzie tylko na www, z tym nie ma problemu. Jednak widzialem duzo takich grafik w gazetach a takze bilboadrach. O co mi dokladnie chodzi? Pedzle do PS sa przewaznie w malej rozdzialce (nie wiem jak to fachowo sie nazywa) i przy ustawieniu duzego rozmiaru pedzla takie ksztalty traca duzo na jakosci (wchodzi pikseloza). Jest jakis sposob zeby takie pedzle moc wykorzystywac przy wiekszych projektach niz tylko na www? (powiedzmy ze chodzi o A4). Wiem ze mozna recznie krzywymi podobne rzeczy uzyskac ale nie raz widzialem reklamy z uzyciem wspomnianych wyzej "kleksow" gdzie ksztly byly perfekcyjnie "dociete" bez wrazenia rozmycia zbyt mocnym rozciaganieciem takiej warstwy. Nie wiem czy wiecie o co mi dokladnie chodzi ale ten temat nie daje mi spokoju :)