Zobacz pełną wersję : d80 problem z robieniem zdjec
Witam .Zaopatrzylem sie niedawno w nikona d80 i dzisaj zaczalem sie nim bawic.To moj pierwszy nikon i zaczolem pstrykac zdjec i bawic sie w opcjach po czym nie moge teraz zrobic zdjecia gdyz pojawia mi sie informacja "fo;der nie zawiera zdjec" czy jest to efekt ze cos mnoze przelaczylem i jak tak to co a czy moze przyczyna tkwi w czyms innym?
wlozylem karte zrobilem pare zdjec nastepnie usunolem te zdjecia po czym nie moge zrobic zdjecia bo pojawia sie notka "folder nie zawiera zdjec
BugsBunny
07-10-2006, 19:37
Spróbuj sformatować ponownie kartę w aparacie. Sprawdź też ustawienie Folder Odtwarzania i ew przestaw na Wszystkie.
....spadłem ku.... z krzesła
a może po prostu wyjdź z trybu podglądu co??
Mkwiek nie denerwuj się to dopiero początki
Nikon staje sie coraz bardziej popularny.:) Ciekawe czy we wszystkim innym autor też jest takim fachowcem :)
Rośnie nam pokolenie .............................. szkoda słów :twisted:
andrzej500
07-10-2006, 20:01
po lewej stronie na obudowie pod gumką obok wejścia usb,video i dc in iest przycisk (mało widoczny)
to jest RESET. trzeba wyłączyć aparat i go wcisnąc.
Może masz włączony tryb robienia bez karty.
walkzen, zresetuj aparat metodą dwóch przycisków ( powrót do ustawień fabrycznych ) oba oznaczone kolorem zielonym po prawej stronie korpusu, naciskając je jednocześnie przez ok. dwie sekundy.
Zakładam że karta była sformatowana i zacznij jeszcze raz. Powodzenia
dzieki za rade ale nie powiodlo sie
Może masz wadliwą kartę pamięci. Spróbuj zmienić.
W D50 jest w setupie ustawiony jest folder w ktorym trzymane sa fotki , mozna utworzyc folder o dowolnej nazwie ale nalezy o tym powiadomic aparat.
Wydaje mi sie , ze autor watku skasowal fotki ale takze folder i body nie wie gdzie ma zapisywac.
jest tak ze lustro klapie jezeli masz na mysli dzwiek podczas robienia zdjecia a mimo to pokazuje sie ten komunikat nie bylo tego zaraz po wlaczeniu aparatu pierwszy raz zrobilem pare zdjec i bylo ok potem je skasowalem i nie idzie proowalem tworzyc nowe foldery resetowac ale nadal sie pojawia ta wiadomosc takze moze ktos jednak wie jak to przejsc
1. Czyta ci karte ? wyswietla ile mozesz zrobic zdjec? jest na pewno sprawna?
Albo... poprzestawiales cos w menu uzytkownika.
Jednak biorac pod uwage, ze nawet bez instrukcji, cale menu
jest po naszemu i jeszcze z helpem (trzeba w "language" wybrac "polski" :):) ).
Ew. mam jeszcze analoga i moglbym sie na niego zamienic.
Tam jest wszystko proste, dopoki rolka sie nie skonczy.
Potem trzeba do serwisu ;)
Wg mnie coś może być nie tak z kartą - postaraj się sprawdzić aparat z inną. Czy udało ci się ją przeformatować? Spróbuj też ją wyciągnąć i wsadzić dobrze dociskając.
Pozostałe osoby proszę o zaniechanie tych nic nie wnoszących, złośliwych komentarzy.
To i ja pozwole sobie na OT. Poziom wiekszości odpowiedzi w tym wątku jest żenujący...
mati_wrc
08-10-2006, 08:25
walkzen skąd jesteś? Jak z Krakowa to jakbyś podjechał gdzies w moją okolicę to spróbuję Ci pomoć i rzucić na to okiem, mam inne karty SD więc można by sprawdzić czy to wina karty.
Jezeli slychac klapniecie lustra, czyli "fizycznie" aparat robi zdjecie, po czym wyswietla sie napis o braku folderu, to moze problem polega na tym, ze przy wlaczonym podgladzie zdjec (po zrobieniu foty) aparat probuje czytac z innego folderu niz zapisal.
Podlacz aparat do komputera, lub wloz karte do czytnika i sprawdz czy gdzies na karcie zapisane sa zdjecia.
Czy formatowales karte w aparacie i to nie pomoglo? Czy karta nie jest zabezpieczona przed zapisem malym przelacznikiem na bocznej sciance?
walkzen - tak na poważnie teraz. uzupełnij stopkę o nazwę miejscowości. jeżeli masz jakieś problemy i nie możesz sobie poradzić ktośCi na pewno pomoże! tylko napisz skąd jesteś!
- reset ustawien aparatu
- format karty
- zalozenie nowego katalogu (menu USTAWIENIA)
- wskazanie go, jako docelowego (menu USTAWIENIA)
- wybranie opcji "biezacy" w MENU ODTWARZANIA
- wykonanie zdjecia
- podglad
Jesli powyzszy zestaw nie dziala, powstaje wrazenie, jakby
karta nie wspolpracowala.
Tylko jezeli daje sie formatowac, to troche dziwne.
Btw: menu D80 poczatkowo naprawde jest dosc skomplikowane ;)
i wymaga chwili zastanowienia przed wybraniem jakiejs nie do konca
zrozumianej opcji.
aries.mehehe
08-10-2006, 17:02
Czy karta nie jest zabezpieczona przed zapisem malym przelacznikiem na bocznej sciance?
Już chciałem napisać "Właśnie... jeśli jest podgląd po zrobieniu zdjęcia a karta jest zabezpieczona, to właśnie tak się będzie działo." ale sprawdziłem przed wysłaniem posta jak się zachowuje D50 -przy próbie wciśnięcia spustu wyświetla "Card is locked" -na górnym LCD jest cały czas "CHA" i "0".