Zobacz pełną wersję : Jak wyzwalacz lampy studyjne sb-600?
Mam pytanie jak wyzwalac lampy studyjne sb-600 by moc stosowac krotsze czasy niz 250 np. 1000
po podlaczeniu lampy do aparatu nie mozna ustawic wiecej niz 250
dokladnie chodzi o to http://www.youtube.com/watch?v=LjOK2FK0Izs
tutaj lampa nie daje zbyt wiele swiatla, mozna stosowac krotsze czasy
czy w sb-600 jest to w ogole mozliwe? jak ustawic taki tryb?
jacek.gold
03-09-2009, 21:37
może sprecyzuj: czasy dłuższe (np 1/60) czy krótsze (np 1/500) bo raz piszesz tak a raz tak
Pershing
03-09-2009, 23:14
Jeśli chcesz ją używać z tym co masz w stopce czyli D50 to spokojnie można nawet z czasami 1/2000 bo to body ma migawkę szczelionową. Ograniczeniem może być wyzwalacz radiowy, ale na podczerwień śmiało.
mam d700, stopka jest stara
chcialbym uzyskac cos takiego jak na tym filmu, nie wiem czy sb-600 ma mozliwosc wyzwalac inne lampy tak jak lampa wbudowana. Tyle ze gdy otworzy sie lampa wbudowana to nie mozna dac krotszych czasow od 250, i swieci prosto na postac, a w filmie widac wyraznie ze lampa na stopce jest nakierowana na studyjne przez co nie doswietla osoby.
Pershing
03-09-2009, 23:58
Małe sprostowanie D50 ma migawkę hybrydową i mozna walczyć z krótkimi czasami. D700 to już inna bajka, bo to body ma właśnie szczelinówkę i powyżej 1/250s nie przeskoczysz, oczywiście wyzwalaczwem radiowym, bo w CLS-sie nie ma problemu. W body włączasz Auto FP, w sterowaniku lampy wbudowanej ustawiasz pozycję -- i spokojnie odpalasz Sabinę wbudowaną, która nie bierze udziału w ekspozycji, a wysyła tylko błysk komunikacyjny, który odpali Ci 600-kę
Pershing
04-09-2009, 02:29
Kurcze obejrzałem w całości filmik z podanego linka no i jestem w szoku. Teraz wiem o co Ci konkretnie chodziło, ale to przeczy wszelkim przyjętym zasadom. Z ciekawości jak wrócę do domu to sprawdzę czy to naprawdę działa czy to tylko jakaś prowokacja ewentuanie primaaprilisowy żarcik. Nie wiem tylko co to za tryb w lampie HSS czy HS, ktoś wie może jak w nikonie ten tryb się nazywa?
ThomasVoland
04-09-2009, 04:30
W nikonie to się HSS nazywa.
@Gallson Dobrze rozumiem, że po załączeniu w opcjach trybu Auto FP dalej nie możesz ustawić krótkich czasów? Bo jeśli ten tryb masz wyłączony to dlatego nie możesz ustawić bardzo krótkich czasów.
po podlaczeniu lampy do aparatu nie mozna ustawic wiecej niz 250a to dlaczego?
Można. Włącz w body AutoFP.
Tyle ze gdy otworzy sie lampa wbudowana to nie mozna dac krotszych czasow od 250,to się zdecyduj, lampa wbudowana, czy nasadzana w sanki Sb600, bo to jest różnica.
. W body włączasz Auto FP, w sterowaniku lampy wbudowanej ustawiasz pozycję -- i spokojnie odpalasz Sabinę wbudowaną, która nie bierze udziału w ekspozycji, a wysyła tylko błysk komunikacyjny, który odpali Ci 600-kęale kolega pyta o wyzwolenie lamp studyjnych, a nie o wyzwolenie sb600. Studyjnych tak nie odpali, bo przedbłysk rozładuje lampy studyjne.
Kurcze obejrzałem w całości filmik z podanego linka no i jestem w szoku. dziwne, ale możliwe.
W nikonie to się HSS nazywa..tak to się nazywa w canonie. W nikonie - tryb FP.
Żaden problem, lampa musi byc na body.
Pershing
07-09-2009, 20:49
Dzięki Jacku, bo właśnie jakoś to HSS mi nijak do Nikona nie pasowało. Nie miałem jeszcze okazji wypróbować czy faktycznie lampy bedą błyskać odpalane moją 800-ką z czasami np. 1/1000, ale jeśli tak, to wreszcie się pobawię z zamrażaniem ruchu czyli np. owoce wpadające do wody.
ThomasVoland
08-09-2009, 01:21
Sorry za pomyłkę, na lampie mi się odpala ikonka HSS po przejściu w krótkie czasy, stąd mój błąd
Bartek - NinoVeron
08-09-2009, 02:22
ten filmik był już na forum 9 m-cy temu :)
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=84383