PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wyzwalacz lampy studyjne sb-600?

Gallson
03-09-2009, 21:32
Mam pytanie jak wyzwalac lampy studyjne sb-600 by moc stosowac krotsze czasy niz 250 np. 1000
po podlaczeniu lampy do aparatu nie mozna ustawic wiecej niz 250
dokladnie chodzi o to http://www.youtube.com/watch?v=LjOK2FK0Izs
tutaj lampa nie daje zbyt wiele swiatla, mozna stosowac krotsze czasy
czy w sb-600 jest to w ogole mozliwe? jak ustawic taki tryb?

jacek.gold
03-09-2009, 21:37
może sprecyzuj: czasy dłuższe (np 1/60) czy krótsze (np 1/500) bo raz piszesz tak a raz tak

Gallson
03-09-2009, 21:44
poprawilem

Pershing
03-09-2009, 23:14
Jeśli chcesz ją używać z tym co masz w stopce czyli D50 to spokojnie można nawet z czasami 1/2000 bo to body ma migawkę szczelionową. Ograniczeniem może być wyzwalacz radiowy, ale na podczerwień śmiało.

Gallson
03-09-2009, 23:30
mam d700, stopka jest stara
chcialbym uzyskac cos takiego jak na tym filmu, nie wiem czy sb-600 ma mozliwosc wyzwalac inne lampy tak jak lampa wbudowana. Tyle ze gdy otworzy sie lampa wbudowana to nie mozna dac krotszych czasow od 250, i swieci prosto na postac, a w filmie widac wyraznie ze lampa na stopce jest nakierowana na studyjne przez co nie doswietla osoby.

Pershing
03-09-2009, 23:58
Małe sprostowanie D50 ma migawkę hybrydową i mozna walczyć z krótkimi czasami. D700 to już inna bajka, bo to body ma właśnie szczelinówkę i powyżej 1/250s nie przeskoczysz, oczywiście wyzwalaczwem radiowym, bo w CLS-sie nie ma problemu. W body włączasz Auto FP, w sterowaniku lampy wbudowanej ustawiasz pozycję -- i spokojnie odpalasz Sabinę wbudowaną, która nie bierze udziału w ekspozycji, a wysyła tylko błysk komunikacyjny, który odpali Ci 600-kę

Pershing
04-09-2009, 02:29
Kurcze obejrzałem w całości filmik z podanego linka no i jestem w szoku. Teraz wiem o co Ci konkretnie chodziło, ale to przeczy wszelkim przyjętym zasadom. Z ciekawości jak wrócę do domu to sprawdzę czy to naprawdę działa czy to tylko jakaś prowokacja ewentuanie primaaprilisowy żarcik. Nie wiem tylko co to za tryb w lampie HSS czy HS, ktoś wie może jak w nikonie ten tryb się nazywa?

ThomasVoland
04-09-2009, 04:30
W nikonie to się HSS nazywa.
@Gallson Dobrze rozumiem, że po załączeniu w opcjach trybu Auto FP dalej nie możesz ustawić krótkich czasów? Bo jeśli ten tryb masz wyłączony to dlatego nie możesz ustawić bardzo krótkich czasów.

Jacek_Z
07-09-2009, 20:20
po podlaczeniu lampy do aparatu nie mozna ustawic wiecej niz 250a to dlaczego?
Można. Włącz w body AutoFP.

Tyle ze gdy otworzy sie lampa wbudowana to nie mozna dac krotszych czasow od 250,to się zdecyduj, lampa wbudowana, czy nasadzana w sanki Sb600, bo to jest różnica.

. W body włączasz Auto FP, w sterowaniku lampy wbudowanej ustawiasz pozycję -- i spokojnie odpalasz Sabinę wbudowaną, która nie bierze udziału w ekspozycji, a wysyła tylko błysk komunikacyjny, który odpali Ci 600-kęale kolega pyta o wyzwolenie lamp studyjnych, a nie o wyzwolenie sb600. Studyjnych tak nie odpali, bo przedbłysk rozładuje lampy studyjne.

Kurcze obejrzałem w całości filmik z podanego linka no i jestem w szoku. dziwne, ale możliwe.

W nikonie to się HSS nazywa..tak to się nazywa w canonie. W nikonie - tryb FP.
Żaden problem, lampa musi byc na body.

Pershing
07-09-2009, 20:49
Dzięki Jacku, bo właśnie jakoś to HSS mi nijak do Nikona nie pasowało. Nie miałem jeszcze okazji wypróbować czy faktycznie lampy bedą błyskać odpalane moją 800-ką z czasami np. 1/1000, ale jeśli tak, to wreszcie się pobawię z zamrażaniem ruchu czyli np. owoce wpadające do wody.

ThomasVoland
08-09-2009, 01:21
Sorry za pomyłkę, na lampie mi się odpala ikonka HSS po przejściu w krótkie czasy, stąd mój błąd

Bartek - NinoVeron
08-09-2009, 02:22
ten filmik był już na forum 9 m-cy temu :)
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=84383