Zobacz pełną wersję : Definitywnie D50+18-70 Czy D70s+18-70
Może i kolejny raz to samo pytanie, ale muszę w końcu wybrać. Bardzo proszę o pomoc.
dołanczam się do tego:twisted:
Ja bym pisal do admina , ze search nie dziala na forum.
a ja żeby usunął posty nie wnoszące nic do topicu:twisted:
a ja zajrzalbym do slownika
a ja żeby usunął posty nie wnoszące nic do topicu:twisted:
Ja jednak zapuscilbym search , bo odkad wszedl D80 do sprzedazy to tematy w stylu co lepsze D70 czy 80 , co wybrac i szkielka do D80 wioda prym na grupie.
Mysle, ze jakbys sie zastosowal do tego co napisalem to predzej bys sie dowiedzial.
Watpie by komus chcialo sie po raz kolejny o tym pisal lub szukac i specjalnie Tobie wklejac tutaj.
A jak masz taka mine jak na wklejonej ikonce to nie zagladaj do body ze zdjetym obiektywem , bo lustro peknie ...
D80 - he he, ale jak już musisz to d70s przesiadłem sie z niego na d80, oba aparaty tzn. d70s i d50 robią dobre zdjęcia, ale więcej perełek w necie jest z d70/s i ma więcej funkcji wyciągnietych na zewnatrz, kółko, siatka podgląd i parę innych. D50 robi jakby bardziej gotowe zdjęcia, a z d70s można przy pomocy programów zewnetrznych lepiej je dopracować. Twój wybór - d70s to jednak wyższa półka tak czy tak.
nie ma znacznia w zasadzie ! D70 i D50 to w zasadzie to samo body kolego, tyle że szkło zawsze robi różnice,.
Mówią, że amatorzy zwracają uwagę na sprzęt, profesjonaliści - na kasę za zdjęcia a zawodowcy i mistrzowie - na ŚWIATŁO !
JeRRy
d70 i d50 to niestety nie to samo...chociazby 2 kolko nastawcze...
To napewno nie to samo body. D70s dostojniejszy i tyle. Co do zdjęć to dalej się uczę i w nich jak narazie nie widzę różnicy o zgozo.
puchbeary
09-10-2006, 21:52
jak jeszcze raz przeczytam że d70 jest lepszy bo ma drugie kółko nastawcze to się powiesze na pasku od mojego d50. Czy wy juz kompletnie rozum potraciliście?. Kółko dla was jest wyznacznikiem lepszej puszki? Co się z tymi ludzmi porobiło. A z czym d70 jest dostojniejszy kolego salomon? że większy ciut to dostojniejszy?. a może tak chłopaki na zdjęciach wykażecie wyższość którejś puszki co? Zaczynam dochodzić do wniosku, że nie ważne jest jakie zdjęcie ma kadr, czy kolory dobrze oddane i czy światło wystarczające tylko czy aparat ma drugie kółko.... ZGROZA!!!
Bylem dzisiaj i przy okazji ogladalem D80.
Pomijajac sprawe przepalania , to wygodniej sie trzyma od D50 , ma duuuzo wiekszy wizjer i LCD.
Ale zeby od razu sprzedawac D50 za 1500 i kupowac D80 za 3200 to lekka przesada ... ja wolalem do D50 kupic lepsze szklo i lampe i tak dzisiaj zrobilem :)
Pozniej mam w kolejce zakupow tele a moze kiedys body ale poki co D50 wystarcza, tylko czasu nie mam ostatnio na focenie :)
Tylko w tej chwili różnica w cenie D50 - D 70S w kicie z Tamronem 18-70 to 100 PLN.
Więc na dobre szkło/lampę nie starczy.
http://www.agito.pl/category/197?p=0&labels=1%7Cn28500%7C&pid=&prid=0&1=n28500
W fotobasi 2765 (Body + obiektyw) na 2999 (D70s kit) - 234 PLN różnicy.
Więc ten obiekty za 200 PLN to jaki chcesz kupić?
Karrlos , powiedz mi tylko , bo moze slepy jestem , co w Agito jest dostepne od reki ? NIC !
Wiec nie pisz o cenach czegos czego nie ma ...
Poza tym nie wiem czy zauwazyles ale ja pisalem o D50 <> D80 , o D70 nic nie wspomnialem ani slowem.
Mialem na mysli i mam nadal zmiane D50 na D70 , uwazam , ze to pomylka , sprzedawac za 1500 D50 a kupowac za ponad 3000 D80.
Za te roznice wolalbym kupic szkielko ...
Jak juz sie bawimy w teoretyzowanie to D50 body jest tansze o 440 pln od D70s body - www.ceneo.pl (http://www.ceneo.pl)
No mam nadzieję że ten zestaw http://www.agito.pl/product/16860?cid=197 bo ma czas 2-3 dni. Reszta nieznana.
Ok Ciebie nie zrozumiałem bo temat jest co wybrać D50 a D70.
december
10-10-2006, 10:03
To napewno nie to samo body. D70s dostojniejszy i tyle. Co do zdjęć to dalej się uczę i w nich jak narazie nie widzę różnicy o zgozo.
no bez przesady...???dostojność?? czyli zdjęcia można robić dostojniej z d 70? hmmm.. po raz kolejny powtarzam, że to aparat robi zdjęcie, ale wg co każe mu człowiek. Zdecydowanie potwierdzam że najważniejsze jest szkło.18 70 ma opinię dobrego (jak na amatorskie szkła i nie ważne czy podepniesz je do d 50 czy do d 70s, bo efekty będą bardzo zbliżone). kwestia jest, ile drożej zapłacisz za przyjemność focenia d 70, który jest "dostojniejszy" :).
piotereks
10-10-2006, 10:25
A powiedz jaki obiektyw kupiles do D-50 bo ja mam podobny dylemat co TY?
Jako posiadacz D50 mogę ze swojej strony dodac , że dostojność D70 :) ,że zacytuję nie ma tu nic do rzeczy. Dla mnie osobiście D50 leżał duzo lepiej w reku i to zadecydowało o kupnie. Rok temu różnica w cenie pomiędzy body D70 i D50 była na tyle znacząca ,że kupiłem D50 świadomnie rezygnując z pewnych plusów w ergonomii D70 jak choćby dodatkowe kółko .
PS. Jedyną ważną wg. mnie rzecza której brakuje D50 to dobrze rozwiązana współpraca z obiektywami manualnymi. Fotografowanie szkłami M42 z amatorską puszka , jaka jest D50 bywa trudne.. :) Ale tu ani D70 ani d80 nie pomoże.
CrazyLOL
10-10-2006, 10:45
Drugie kółko nastawcze, na pewno oferuje większy komfort pracy. Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do grzebania w menu i mu to nie przeszkadza - jego sprawa ;p
Było o tym milion razy na forum, ale dla upewnienia się w 220% zapytam:
Jakie są różnice pomiędzy D50 a D70 jeśli chodzi o współprace z lampami? D50 nie ma trybu commander, i z tego co pamiętam coś nie tak tam z wyzwalaniem lamp? (ma chyba tylko iTTL, a co z grupami lamp?). Jeśli zdecyduje się na lustro, to chciałbym by służyło mi możliwie najdłużej i w różnych warunkach pracy ;p
za Fotopolis.pl..
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3137
i z testu wyciagniete róznice
skok czułości ISO: D50 co 1EV / D70 co 1/3EV
najkrótszy czas otwarcia migawki: D50 1/4000sek. / D70 1/8000sek.
pomiar światła: D50 3D Color Matrix z sensorem 420-pikselowym, 1% spot / D70 1005-pikselowy sensor, 2.5% spot
zdjęcia seryjne: D50 2.5kl/sek. / D70 3kl/sek.
pomiar ostrości: D50 AF-S, AF-C, AF-A / D70 AF-S, AF-C
monitor: D50 2 cale / D70 1.8 cala
pamięć: D50 SD / D70 CF
monitor: D50 2 cale / D70 1.8 cala
d70s ma 2.0 cale
d70s ma 2.0 cale
Watek jest o D50 i 70s a Kradek opisal roznice miedzy D50 i D70.
Jesli juz D70s to ma takze szybsze fotki seryjne.
Fakt nie zwróciłem uwagi. Ale to chyba była jedyna róznica pomiędzy D70 a D70s - większy telewizor.
Pozdrawiam
CrazyLOL
10-10-2006, 17:39
No tak, ale nie ma nic o współpracy z lampami zwenętrzymi, a na tym mi najbardziej zależało.
No tak, ale nie ma nic o współpracy z lampami zwenętrzymi, a na tym mi najbardziej zależało.
Bez różnicy. Oba działają tak samo.
Pawełfoto
10-10-2006, 17:55
za Fotopolis.pl..
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3137
skok czułości ISO: D50 co 1EV / D70 co 1/3EV
Tak, skok ISO jest dakładnie taki, ale bez używania lampy i w programie P aparat dobiera różne ISO zależne od sceny, np ISO 220, 460 720, 1100 itd...
CrazyLOL
10-10-2006, 19:16
Bez różnicy. Oba działają tak samo.Słyszałem (nawet chyba na tym forum czytałem) że D50 nie ma trybu commander. W D50 jest CLS, czy tylko iTTL ? Inna sprawa, że ponoć (znów nawiązanie do innego wątku) te systemy niespecjalnie sprawdzają się w ostrym świetle zastanym (plenery).
To może napisze tak: Czy D50 jest wystarczającym sprzętem by zacząć przygodę z pracą w studiu? Czy może do takich zadań lepiej wybrać D70(s) ?