Zobacz pełną wersję : Jakie obiektywy do Kościoła
quantum678
03-09-2009, 21:18
Jakimi najczesciej obiektywami do kościoła i na przyjęcie najczęściej robicie .
Reasumując co trzeba mieć w pierwszej kolejności ?
o tym tu jest z 200 stron tekstu !! od szukajki zaczynajmy. W tych wątkach wrzucamy TYLKO zdjęcia !
Nie ten dział:) A co do pytania to jasne obiektywy, kolego jasne, od 2.8 w dół ;)
w skrócie: mega szeroko, 35, 50,85 i cos ponad 100.
f2.8 najciemniej
quantum678
03-09-2009, 21:27
pomyliłem się przepraszam
Przede wszystkim to dwa (albo i trzy) body, jeśli jesteś jedynym / głównym fotografem.
A co do szkieł to oczywiście jak najjaśniejsze, na dobry początek 24 i 85 mm na przykład (choć niektórzy wolą 35 czy 50) - mówię o pełnej klatce, jeśli na DX to sobie przelicz :-) A jak nie masz czasu: 85 i 50 zostają, bo na DX tak samo dobrze się sprawdzają, a na szerokim kącie to Tokina 11-16/2.8.
Przy czym fajnie by było, gdyby body potrafiło robić foty przy czułości 1600.
Lampa (w ogóle oświetlenie) też jest ważna, ale dłuższy temat. W sumie chyba nawet ważniejszy, niż szkła...
Aha - mając dwa body możesz sobie odpuścić kupowanie zooma (moim zdaniem).
ufolek012
07-09-2009, 22:25
moim zdaniem ideał to 24-70 f2.8 i 70-200 f2.8 nikorra, kwestia ile kasy chcesz przeznaczyć i czy pełna klatka czy dx , tym pierwszym fotografuje na d700 i naprawdę świetnie się spisuje wogle af błyskawicznie działa
To prawda, ale ja się będę upierał przy przynajmniej rozważeniu opcji 2xbody + 2xjasne stałki - zamiast jedno body + zoom. Oczywiście nie uważam, że moje rozwiązanie jest jedynie słuszne, ale równie godne przemyślenia.
Grygolas
10-09-2009, 10:47
HEHE fajny tytuł tematu:)
Idąc nieco pokrętnym rozumowaniem - obiektyw do kościoła musi być:
1. Czysty
2. Bez skaz
3. Najjaśniejszy
4. Osłonięty
5. Poświęcony
6. Najlepiej z takim małym srebrnym krzyżykiem na obudowie:)
(tudzież półksiężyc jeśli wybieramy się do meczetu)
i dobra rada na koniec-do oczyszczania obiektywu nie wolno używać alkoholu...
czyżby unijne dofinansowanie urodziło nam kolejnego w tym roku - gdzieś tysiącpińćsetczterdziestegoczwartego ;) - fotografa ślubnego , który zdobywa niezbędne doświadczenie pytaniami na forum ? :lol:
sory za sarkazm ale już mnie rozpieprzają tego typu zapytania, tym bardziej w sytuacji, iż jest ich poniżej pół tony...
Photoartbox
10-09-2009, 11:08
HEHE fajny tytuł tematu:)
Idąc nieco pokrętnym rozumowaniem - obiektyw do kościoła musi być:
1. Czysty
2. Bez skaz
3. Najjaśniejszy
4. Osłonięty
5. Poświęcony
6. Najlepiej z takim małym srebrnym krzyżykiem na obudowie:)
(tudzież półksiężyc jeśli wybieramy się do meczetu)
i dobra rada na koniec-do oczyszczania obiektywu nie wolno używać alkoholu...
Nie no, wino mszalne chyba jest dopuszczalne. ;)
czyżby unijne dofinansowanie urodziło nam kolejnego w tym roku - gdzieś tysiącpińćsetczterdziestegoczwartego ;) - fotografa ślubnego , który zdobywa niezbędne doświadczenie pytaniami na forum ? :lol:
sory za sarkazm ale już mnie rozpieprzają tego typu zapytania, tym bardziej w sytuacji, iż jest ich poniżej pół tony...
Niestety, teraz prawie każdy kupujący lustrzankę to.... fotograf ślubny ;)
Nie no, wino mszalne chyba jest dopuszczalne. ;)
czerwone, bo białe na szkłach słabo winietuje, a bez winiety - wiadomo - ślubu/wesela nie da rady ;-)
Jacek Wrzesińsk
11-09-2009, 17:41
Niestety, teraz prawie każdy kupujący lustrzankę to.... fotograf ślubny ;)
:mrgreen::mrgreen::mrgreen: Dobre!!
krzysiekn
11-09-2009, 20:02
no to dalej tym śladem. Mam nikona L 18. Jaki obiektyw do niego dokupić i jaką lampę do ślubniaków ?