Zobacz pełną wersję : Optymalny wybór lampy do D90
Witam - jak wielu stoje przed zakupem lampy
Byłem przez kilka dni użytkownikiem lampy SB 600 - fajna lampa wygodna w uzytkowaniu a co dla mnie najważniejsze wzrasta moja kreatywność.
Szukam czegoś optymalnego dla D90
na czym mi zależy:
-kupić raz a dobrze
-raczej jestem zdecydowany wykorzystywać jedną lampę
-wykorzystanie iTTL
-regulowana głowica ile tylko wejdzie - taa kreatywność mi odpowiada)
co foce:
wiec tak, wszystko amatorsko (nic zawodowo)
nie pisze sie na focenie w kościołach czy na ślubach - po prostu nie odpowiada mi forma tej fotografi
natomiast bardzo odpowiada mi forma fotografii plenerowej oraz studyjnej (+światło zastałe)
wiec plenery wycieczki, dom, imprezy z przyjaciółmi, w klubach itd itd
cena - ba oczywiście chce jak najmniej :) ba jak mi ktoś sprezentuje - będę dozgonnie wdzięczny :)
a teraz na poważnie..jak będzie bardzo bardzo baaaardzo warto to max kwota wartości SB900 i ani złotóki więcej
(czyli gdzies w okolicach 1400zł to max max max)
PS. Szkło ? ważna - ok Nikor 18-105 (kit)
PS. czasem sie zastanawiam czy niekupić lampy za 1000zł i jakąś 50mm za 600zł...
PSS wiec dylemat mam..
Bawiłem się SB-600, SB-800. Kupiłem Metz 58 AF-1. Czasami zastanawiam się, czy nie przedobrzyłem, ale biorąc pod uwagę obecne ceny SB-600, to chyba się nie opłaca. Rok temu kosztowała prawie tyle co ma w nazwie - wtedy opłacało się kupić. Sądzę, że SB-600 + 50mm byłby dobrym zakupem. Rok temu też taki zestaw próbowałem kupić, ale sklep nie wywiązał się z zamówienia...
Dzięki za info w sumie wiesz światła nigdy dość :)
Ale raczej na początku wolałbym się skupić ad wyborem lamp..
Później pójdę po rozum do głowy..o ile nie kupie drogiej lampy a kasy zabraknie :) hahaha :)
W brew pozorom plenery dla mnie osobiście (w sensie sesje) chyba są wymagające dla lampy..??
arturherda
03-09-2009, 20:09
Jesli stac Cie na SB900 to zdecydowanie bierz te lampe. Jesli chcesz miec dobra lampe w nizszej cenie to zdecydowanie polecam nowego Nissina866Pro (poczytaj w tym dziale moje wypowiedzi pozytywne i negatywne na temat tej lampy) z D90 akurat sprawdzalem i pracuje baaaaardzo dobrze. Jesli boisz sie nowosci to pomysl o Metzu 48AF1, bardzo fajna lampa. SB600 odpusc sobie w tej cenie to nieporozumienie, Metz i Nissin zaoferuja Ci o niebo wiecej. Mam Metza, Nissina i mialem Sabine i wiem co pisze.
krolewicz
03-09-2009, 20:09
ciągle piszesz o kreatywności, jasne szkiełko plus lampa, to zabawa z błyskaniem i GO - jakie to kreatywne!
Dzięki za info w sumie wiesz światła nigdy dość :)
Ale raczej na początku wolałbym się skupić ad wyborem lamp..
Później pójdę po rozum do głowy..o ile nie kupie drogiej lampy a kasy zabraknie :) hahaha :)
W brew pozorom plenery dla mnie osobiście (w sensie sesje) chyba są wymagające dla lampy..??
Hmmm... Byłem tylko na jednym plenerze z lampą. Trzeba umieć z niej korzystać. Ja jeszcze nie miałem okazji wykorzystać pełnię możliwości mojej lampy. Lampy maja tryb TTL-BL, który właśnie dedykowany jest do plenerów (kiedy często masz silne światło z tyłu).
Fajna stronka o użyciu lampy (także w plenerze):
http://foto.jasiu.pl/index.html
Jest jeszcze Metz 48 AF-1, który jest w cenie SB-600, a nieco mocniejszy.
ThomasVoland
03-09-2009, 20:33
Ja przed zakupem lampy studiowałem wszystkie tematy o lampach i wybór padł na wspominanego wcześniej Metza AF-1 (http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/metz-48-af-1-digital-50zl-w-prezencie,7253s). Gdybym miał kupować drugi raz to na 100% wybrał bym tak samo, ew. najwyższy model, ale raczej bym go nie był w stanie w pełni wykorzystać. W każdym razie kolejna lampa też będzie Metza. W razie czego zerknij do mojej galerii na digarcie (link w stopce), wszystkie ostatnie fotki były świecone tym metzem, chociaż póki co dopiero się ucze go wykorzystywać i jeszcze daleko mi do tego, co można z niej wyciągnąć
arturherda no wiesz ok kupić można ale tak jak napisałem - jak bardzo warto to ok zrozumię - szukam ew dobrej alternatywy
krolewicz Twoja odp ? to z przekąsem ją traktować.. ?:)
mkl owszem może trzeba się nauczyć - no ale aby się anuczyć to muszę mieć lampę :)
Czytałem temat o Nissin 866 - tak się zastanawiam czy czasem nie wstrzymać się do testów.. bo może się okazać ze ta lampa będzie trafna, czytałem również o wersji Nissin 622 ale to chyba porównanie z SB600...
Co do poradników - dzięki za link - ale już czytałem go dużo wcześniej
Metz 48 AF-1 ok zapoznam temat.. dziękuję również
mkl owszem może trzeba się nauczyć - no ale aby się anuczyć to muszę mieć lampę :)
Jeżeli chcesz się pobawić światłem niedużym kosztem, to polecam takie chińskie żarówki błyskowe. Taka żaróweczka ma 40Ws montuje się ją w zwykłym gwincie żarówkowym E27. Ustrojstwo ma fotocelę i błyska razem z twoją lampą w aparacie. Mamy 3 sztuki w pracy do fotografowania naszych produktów. Można kupić od kilkunastu PLN.
W robocie mamy też zestaw SB-R1C1. Ale kurcze leży i się kurzy... Aż serce boli.
adolfik9501
03-09-2009, 21:36
(...) czytałem również o wersji Nissin 622 ale to chyba porównanie z SB600... (...)
Di622 to lampa dla ludzi którzy potrzebują czegoś więcej niż wbudowana (a pstrykają wybitnie amatorsko), a mają do wydania 500PLN i ani złotówki więcej ;) SB600 to jednak inna liga.
arturherda
03-09-2009, 21:44
Wiec ja napisze Ci tak: Do uzytku amatorskiego kupilbym zdecydowanie 866 Pro. Tak jak napisalem w watku o Nissinie, z D90 jeszcze trafniej naswietla niz Metz, choc Metz pracuje bez zastrzezen. Metz ma swiatlo modelujace 3 sec a Nissin 1 chyba. Ja posiadalem Metza wczesniej juz i sabinke, stad tez nie balem sie ryzyka zakupu nowosci jak Nissin. Po zakupie i dostrzezeniu wad i zalet sprzedalem sabinke i zostawilem dwie lepsze, z ktorych zdecydowanie wiekszym szacunkiem darze Nissina (az sam jestem tym zaskoczony - bo zawsze uwazalem, ze sabina albo metz).
Kup sobie Nissina 866 a za pozostale Nissina 622 i bedziesz mial oswietlenie jak ta lala (ale w manualu tylko gdyz 622 nie lata w TTL wirelles). Dwie lampki dadza Ci o niebo wiecej niz jedna SB900, w szczegolnosci w rodzaju fotografii, o ktorym piszesz.
adolfik9501
03-09-2009, 21:57
Tylko przypominam, że Di622 do wyzwolenia zdalnego potrzebuje błysku TTL (z przedbłyskami). Di466 ma dodatkowo opcję wyzwalanie przez każdą lampę (na 1 błysk) czy to starusieńką, czy nówkę w trybie manual. Ale znacznie słabsza jest, a niewiele tańsza.
EDIT: ja mimo wszystko poszedłbym w SB900. Raz a dobrze.
mkl daj mi jak możesz link do tego ustrojstwa :) z góry dzięki :)
Panowie..lampę na początek jedna (sztuk 1)
Za nim bede chciał kupić drugą minie trochę czasu i wtedy owszem już będę miał nakreślone co i jak :)
Więc teraz jedynie co mi pozostaje to metz vs nissin 866 vs sb 900........... ?
ot pytanie..
PS. Właśnie zakończyłem oglądać Polski film REZERWAT :) śmieszny fajny klimatyczny o fotografii :)
arturherda ten Twój wątek to zaczyna się pod newsem o lampie ? mówimy o tym samym ?
arturherda, mam do Ciebie prośbę. Czy możesz mi podać wymiary tego Nissina Di866 np. przy lampie wyprostowanej. Nigdzie nie mogę znaleźć tych informacji a ciekawy jestem jak ona się ma gabarytowo do Metz 48 czy SB-900.
Dzięki.
arturherda
04-09-2009, 00:19
Nissin jest dokladnie pomiedzy Metzem a Sabina 900. Tutaj masz instrukcje: http://www.migomex.com.pl/userfiles/file/instrukcje/NissinDi866.pdf
Nissin jest dokladnie pomiedzy Metzem a Sabina 900. Tutaj masz instrukcje: http://www.migomex.com.pl/userfiles/file/instrukcje/NissinDi866.pdf
Dzięki. W instrukcji podane są wymiary 74 x 134 x 110mm.
Czy 74 to grubość, 110 szerokość a 134 to wysokość wyprostowanej lampy ?
mkl daj mi jak możesz link do tego ustrojstwa :) z góry dzięki :)
Z tym kilkanaście PLN to trochę przesadziłem, ale poniżej 50 można kupić. Mamy 3 sztuki tego modelu. Sprawują się nieźle jak na taką amatorkę, którą uprawiamy.
http://www.allegro.pl/item720385962_f_zarowka_blyskowa_slave_flash_3200_ 45ws.html
Za nim bede chciał kupić drugą minie trochę czasu i wtedy owszem już będę miał nakreślone co i jak :)
Więc teraz jedynie co mi pozostaje to metz vs nissin 866 vs sb 900........... ?
ot pytanie..
Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie. Ile chcesz na tą lampę przeznaczyć. Jeżeli to ma być max 1000 PLN, to parametry vs cena najlepiej wypada Nissin ewentualnie w tej cenie może być słabszy Metz 48. Jeżeli cenowo celujesz jednak w SB-900 wybór masz pomiędzy 900-tką a Metzem 58 (wybór dowolny, używając lampy amatorsko i tak nie wyczujesz subtelnych różnic pomiędzy 900 a metzem)... Ja z mojego Metza jestem zadowolony, tak samo jak byłbym zadowolony z SB-900.
Antonioo
04-09-2009, 07:58
Jeżeli cenowo celujesz jednak w SB-900 wybór masz pomiędzy 900-tką a Metzem 58 (wybór dowolny, używając lampy amatorsko i tak nie wyczujesz subtelnych różnic pomiędzy 900 a metzem)... Ja z mojego Metza jestem zadowolony, tak samo jak byłbym zadowolony z SB-900.
A jeśli chodzi o możliwości ruchowe/mobilne (odchylanie, obracanie palnika) lamp, to czy któraś ma przewagę nad inną, czy mają takie same możliwości?
A jeśli chodzi o możliwości ruchowe/mobilne (odchylanie, obracanie palnika) lamp, to czy któraś ma przewagę nad inną, czy mają takie same możliwości?
Każda z ostatnio przytoczonych ma mozliwość ruchu palnika w poziomie i w pionie.
fotograf58
04-09-2009, 15:25
Miałem kiedyś D70 i robił idealne zdjęcia z SB600, z D200 to tylko SB800, wiec moim zdanie z D90 tylko SB900, prawdopodobnie taka jest polityka Nikona. O innych lampach nie mogę się wypowiedzieć, nigdy nie pracowałem z nimi.
Dzięki Wszystkim za udział w dyskusji
Tak właśnie - te obracane palniki i jakość urządzenia to jak powszechnie wiadomo dość istotna sprawa.
Inna....sprawa...Nissin 866 może być względnie ciekawym projektem ale oprócz przytoczonych już "niusów" - chyba wstrzymam się z kilkoma testami tej lampy.. chociaż patrząc na SB-900 to ta lampa wygląda jakoś tak z klasą :) - też macie takie odczucia ?
Kiedy jest w ogole dobry moment na kupienie lampy w kwestii cenowej ? Zauwazyłęm ,ze od kwietnia/maja ceny zawsze szybują.. czy lamp też to dotyczy ?
fotograf58
04-09-2009, 22:14
Kiedy jest w ogole dobry moment na kupienie lampy w kwestii cenowej ? Zauwazyłęm ,ze od kwietnia/maja ceny zawsze szybują.. czy lamp też to dotyczy ?
Dobre ceny już nie wrócą, takie jak z końca ubiegłego roku. A wzrost cen jest spowodowany świętami-grudzień, komuniami-kwiecień, maj, wakacjami- miesiące wakacyjne. Moim zdaniem dotyczy to też lamp błyskowych, zwłaszcza zakupy przedświąteczne.
adolfik9501
04-09-2009, 22:21
Zawsze jest dobry moment i zawsze jest za drogo ;)
Moonbeam
04-09-2009, 23:01
Każda z ostatnio przytoczonych ma mozliwość ruchu palnika w poziomie i w pionie.
Nie do końca. SB 600 ma ograniczone kąty. W kadrach pionowych korzystając z gripa nie można błyskać w górę i do tyłu. Wbrew pozorom to bardzo istotne i denerwujące ograniczenie, które spowodowało że jak najszybciej przesiadłem się na SB-900.
Zakres ruchu SB600 to od -90 do +180 w poziomie (czyli pokrywa 3/4 okręgu) i 90 stopni w pionie. Dla zastosowania amatorskiego wystarcza, Fakt w pracy zawodowej z gripem może być upierdliwie. Aczkolwiek SB600 i tak jest najmniej korzystnym zakupem. Dla porównania METZ 48 ma od -120 do 180 i od -7 do 90... Te -7 stopni przydaje się czasami szczególnie jak robi się fotki na allegro szerokim kątem ;)
Tak na marginesie... Czemu akurat lampy mają większy kąt w stronę lewo niż w prawo. Akurat przy gripie przydałby się większy prawy kąt (patrz SB600).
hanniballecter2
05-09-2009, 08:36
Słuchajcie z tą mocą Nissina w stosunku do SB-900 to nie jest tak do końca.
Po pierwsze - Nissin podaje moc 60 ale dla ogniskowej 105 mm a Nikon podaje dla ogniskowej 35 mm.
Po drugie Nikon zdecydowanie lepiej jest w stanie gospodarować mocą błysku ze względu na zoom sięgający 200 mm (w Nissinie max zoom to 105 mm - czyli lepsze gospodarowanie SB w zakresie 105 -200) i możliwość wykrywania rodzaju matrycy aparatu (dla DX liczba przewodnia jest zdecydowanie większa).
Dla matrycy FX liczba przewodnia SB-900 wynosi 34 dla 35 mm ale już 49,5 dla 105 mm ( Nissini podaje dla 105 mm)
Dla matrycy DX liczba przewodnia SB-900 wynosi 40 dla 35 mm i odpowiednio 52,5 dla 105 mm.
CO prawda Nissin jak wspomniałem podaje dla 105 mm bodajże 60 - ale ciężko zweryfikować na ile producenta poniosła fantazja a na ile jest to realna liczba przewodnia - bo co do SB-900 można w pełni ufać danym producenta.
PS. 1 - Dane z instrukcji SB-900 (tabele na 135 stronie instrukcji angielskiej - symbol F18 )
PS. 2 - Nie ulegajcie marketingowi szczególnie panów z Fotojokera którzy ostatnio z wielkim przekonaniem twierdzili że Nissin jest dwa razy mocniejszy od SB-900 - śmiech na sali i politowanie oraz brak kompetencji albo złośliwość.
Pozdrawiam
To może od razu z grubej rury... METZ 76 MZ-5
http://www.metz.de/en/photo-electronics/mecablitz-models/sca-flash-units/mecablitz-76-mz-5-digital/product-information.html ;););)
Tak na marginesie... Czemu akurat lampy mają większy kąt w stronę lewo niż w prawo. Akurat przy gripie przydałby się większy prawy kąt (patrz SB600).
to chyba dlatego, że większość osob robiąc kadr pionowy apart obraca na lewą stronę :) i zobacz jak wtedy zmienia się ułożenie lampy :)
PS. Mam D90 z gripem to już jest nie mały sprzęt pamiętam, że jak założyłem pierwszy raz SB600 to przeżyłem mały szok zestaw zrobił się większy :) i cięższy.. pierwsze.. 40 minut zdjęć aby zobaczyć jak to z lampą jest fajnie i mówie sobie o nie.. jakoś mi wszystko za duże..z kolei nie należę do osób szczególnie wysokich :) wręcz niskich :)
Ale po 2 diach zrobiłem podejście numer dwa..i stwierdziłem, że idzie się przyzwyczaić :)
mkl ten link od Ciebie :)) hehehe nie no aż tak to nie :)
to chyba dlatego, że większość osob robiąc kadr pionowy apart obraca na lewą stronę :) i zobacz jak wtedy zmienia się ułożenie lampy :)
No... Czyli lampa ma większy kąt wychylenia w stronę podłogi niż w stronę sufitu... Trochę bez sensu jak dla mnie. Moim zdaniem byłoby lepiej, gdyby był większy kąt wychylenia w prawo, tedy na pionowym kadrze można by wychylić lampę o dowolny kąt w zakresie 0-180 stopni.
PS. Mam D90 z gripem to już jest nie mały sprzęt pamiętam, że jak założyłem pierwszy raz SB600 to przeżyłem mały szok zestaw zrobił się większy :) i cięższy.. pierwsze.. 40 minut zdjęć aby zobaczyć jak to z lampą jest fajnie i mówie sobie o nie.. jakoś mi wszystko za duże..z kolei nie należę do osób szczególnie wysokich :) wręcz niskich :)
Ale po 2 diach zrobiłem podejście numer dwa..i stwierdziłem, że idzie się przyzwyczaić :)
To przeżyjesz jeszcze większy szok, jak założysz SB900 albo METZ 58... Ja mam D80 + grip. Do tego jeszcze lampa... Naprawdę staje się to średnio wygodne. Ale cóż. Coś za coś...
mkl ten link od Ciebie :)) hehehe nie no aż tak to nie :)
Pewnie nie wiedziałbym jak skorzystać z takiej lampy. Chciałbym sobie sprawić ze dwie lampy studyjne takie pomiędzy 300Ws a 600Ws. Niestety mam problem lokalowy - nie miałbym gdzie tego staffu trzymać ani używać :???:
CO prawda Nissin jak wspomniałem podaje dla 105 mm bodajże 60 - ale ciężko zweryfikować na ile producenta poniosła fantazja a na ile jest to realna liczba przewodnia - bo co do SB-900 można w pełni ufać danym producenta.
Raczysz żartować... W kwietniowym Digital Foto Video robili testy lamp dostępnych na rynku. Oto jak wyszła SB-900:
Przy 35mm miał LP=27,2 (producent podaje 34), przy 70mm miał LP=33,6 (producent podaje 44)
coroner mam tą gazetę również
Ale wiesz każdy przedział cenowy ma jakieś tam swoje hity
Tyle, że ja wole też patrzeć na jakość produktu w końcu lampy nie kupuje sie na pół roku ani na rok..
Ja tylko chciałem skonfrontować zdanie o ślepym zaufaniu do Nikona...
Lampę kupuje się na dłuższy czas, z tym nie ma co się kłócić. Ja zaufałem Metz'owi i nie żałuję. Super lampa.
A swoją lampę do konfrontacji postawił byś raczej do SB 600 czy do SB 900 ? (względnie nissin 622 lub 866) ?
Obiektywnie rzecz biorąc postawiłbym powyżej Di622 i powyżej SB-600, moim zdaniem to taka półka pośrednia między SB-600 a 800/900, i to za cenę niższą od SB-600
O widzisz dużo mi nakreśliłeś, a jak tam na bateriach lampa sie sprawuje ? W sumie to kwestia chyba jak robisz zdjecia z lampą częśto na pełnej mocy? czy tak różnie ?
coroner a jakieś pozostałe lampy w tym zestawieniu? w sensie jak wypada SB-900 wzgledem 800,metza 58, nissina (jeśli był) ?
Chyb ten test jest na necie..ja mam go chyba na dołączonej płycie CD.
adolfik9501
05-09-2009, 17:52
Chyb ten test jest na necie..ja mam go chyba na dołączonej płycie CD.
To na rapida go co by kolegom pokazać ;)
za pioruna nie wiem jak się wrzuca na rapida :(
adolfik9501
05-09-2009, 21:53
http://www.megaupload.com/
Prościej się chyba nie da... Jak się załaduje powstaje śmieszny link, który to link prowadzi do stronki z uploadowanym plikiem ;)
plik nazwałem: _dla forum_nikon.pl_lampy_blyskowe.pdf
wyswietla jako: lampy_blyskowe.pdf
Gra wszystko ?
O widzisz dużo mi nakreśliłeś, a jak tam na bateriach lampa sie sprawuje ? W sumie to kwestia chyba jak robisz zdjecia z lampą częśto na pełnej mocy? czy tak różnie ?
Nie potrafię dokładnie powiedzieć... Ale lampa jest na prawdę bardzo oszczędna. 300-400 błysków spokojnie można strzelić na jednym komplecie.
coroner a jakieś pozostałe lampy w tym zestawieniu? w sensie jak wypada SB-900 wzgledem 800,metza 58, nissina (jeśli był) ?
Nissina na pewno nie było, SB-800 chyba też nie, bo wyszła już z rynku.
Metz 58 przy 35mm miał LP=30,4 (wg producenta 35), przy 70mm miał LP=40,8 (według producenta 46)
http://www.megaupload.com/?d=BZBRBAMO
adolfik9501
05-09-2009, 22:30
plik nazwałem: _dla forum_nikon.pl_lampy_blyskowe.pdf
wyswietla jako: lampy_blyskowe.pdf
Gra wszystko ?
No ba! :)
http://www.megaupload.com/?d=BZBRBAMO
Ogromne dzięki :-D
Proszę.
Nad tematem lamp posiedze - ale chyba wybiorę jakiś topowy model..tak jak pisałem .. raz a dobrze...
Przymierzam się do zakupu lampy do D90. W chwili obecnej zastanawiam się nad Nissinem Di866 oraz SB-900 i mam następujące pytania:
1. Czy D90 bez gripa z założoną SB-900 bedzie się wygodnie trzymała z racji rozmiarów tej lampy ?
2. Z tego co zauważyłem SB-900 wyświetla zasięg na wyświetlaczu natomiast Nissin wyświetla zasięg tylko w trybach M i Av. Czy wyświetlanie zasięgu jest przydatne i warto na to zwracać uwagę ?
3. Z tego co wyczytałem Nissin w trybie Av nie ustawia przysłony takiej jak w aparacie. Czy to poważna wada ?
4. Czy problem z mocowaniem lampy Sb-900 polegający na tym że lampa się lekko buja pojawia się po jakimś czasie używania czy jeśli występuje to już od nowości ? Czy warto sprawdzać mocowanie na aparacie w sklepie ?
Mam D90 z gripem - po założeniu SB600 już zrobiło się duże i mało/mniej wygodnie ale idzie się przyzwyczaić :)
na resztę nie odpowiem - bo nie wiem.
Antonioo
12-09-2009, 23:37
Przymierzam się do zakupu lampy do D90. W chwili obecnej zastanawiam się nad Nissinem Di866 oraz SB-900 i mam następujące pytania:
1. Czy D90 bez gripa z założoną SB-900 bedzie się wygodnie trzymała z racji rozmiarów tej lampy ?
2. Z tego co zauważyłem SB-900 wyświetla zasięg na wyświetlaczu natomiast Nissin wyświetla zasięg tylko w trybach M i Av. Czy wyświetlanie zasięgu jest przydatne i warto na to zwracać uwagę ?
3. Z tego co wyczytałem Nissin w trybie Av nie ustawia przysłony takiej jak w aparacie. Czy to poważna wada ?
4. Czy problem z mocowaniem lampy Sb-900 polegający na tym że lampa się lekko buja pojawia się po jakimś czasie używania czy jeśli występuje to już od nowości ? Czy warto sprawdzać mocowanie na aparacie w sklepie ?
dziś sprawdzałem w pracy...:)
1. cholernie okrutnie się trzyma bez gripa...łapa boli po kilko minutach....;/
4.Nowka sb-900 w sankach od mojej d90 w którym siedziała jakaś lampa może przez 5 minut lekko "buja" się na boki, tzn nie siedzi idealnie,są jakby luzy....ale może tak ma być...:)
Mam D90 bez gripa i jak narazie nie przeszkadza mi praca z lampą. Może jakbym dokupił gripa i z nim trochę popracował to zmieniłbym zdanie. Reasumując da się wytrzymać.
szarakdorsz
18-09-2009, 17:12
Nie ukrywam, że to mój pierwszy post tutaj. Więc witam się z wszystkimi.
Przymierzam się do kupna jakiejś porządnej lampy błyskowej do mojego D90. Chciałbym zacząć przygodę z fotografią ślubną na początek jako asystent i właśnie zaczynam się doposażać. Ogólnie wcześniej nie miałem jakoś potrzeby aby myśleć o zewnętrzej lampie więc nie jestem dość dobrze rozeznany w firmach i modelach.
Myśle nad SB800 (np. używaną z allegro - warto?), ew. SB600 (ale z tego co czytałem tutaj nie warto). Polecili byście coś z innych firm? (Widziałem, że dość często wymieniany był Metz AF-1 48). Budżet, no cóż do 1000 zł. ;)
Serdecznie pozdrawiam,
Szarak.
Na śluby Metz 48 i SB-600 trochę za słabe. Rozważ zakup SB-800, SB-900 lub Metz 58.
Czy warto używaną SB-800 na allegro to nie wiem. Z tego co widzę chcą za taką lampę ok 1000 PLN. Jako ciekawostkę powiem, że w zeszłą niedzielę byłem na giełdzie fotograficznej (Warszawa, Stodoła) i facet miał nową SB-800 z roczna gwarancją za 1200 PLN. Ehhh... Trochę żałuje, że jej nie kupiłem ....
Antonioo
18-09-2009, 18:02
........... facet miał nową SB-800 z roczna gwarancją za 1200 PLN. Ehhh... Trochę żałuje, że jej nie kupiłem ....
ale czy nie warta dopłacić 200 zł do sb-900???
ale czy nie warta dopłacić 200 zł do sb-900???
Zdania są podzielone. SB-900 jest nowsza a SB-800 mniejsza.
Antonioo
18-09-2009, 18:34
jakby były obie dostępne od ręki ....to nadal nie wiedziałbym którą wybrać:D, a tak to "szczęście w nieszczęściu"że wybór jest poniekąd narzucony......ehhhh......no nie wiem dalej....: /
Photoartbox
18-09-2009, 18:56
Na śluby Metz 48 i SB-600 trochę za słabe.
Dlaczego? Jest wielu fotografow, ktorym w zupelnosci wystarczaja, w tym i ja:) Metz 48 jest w stanie dobrze oswietlic bardzo duza sale.
Dlaczego? Jest wielu fotografow, ktorym w zupelnosci wystarczaja, w tym i ja:) Metz 48 jest w stanie dobrze oswietlic bardzo duza sale.
Ale ty masz D700 i do doświetlenia wystarczy ci świeczka :)
Photoartbox
18-09-2009, 19:05
Ale ty masz D700 i do doświetlenia wystarczy ci świeczka :)
Juz z D300 Metz dawal rade ;)
Metz 48 jest w stanie dobrze oswietlic bardzo duza sale.
Kościół też ?
Photoartbox
18-09-2009, 19:12
Kościół też ?
Uwazasz ze nie? Pracowales juz z ta lampa, czy tylko piszesz co Ci sie wydaje?
Uwazasz ze nie? Pracowales juz z ta lampa, czy tylko piszesz co Ci sie wydaje?
Nie pracowałem. Pisze to co mi się wydaje (bazuje bardziej na opiniach innyc ale mogę się mylić).
Photoartbox
18-09-2009, 19:16
Nie pracowałem. Pisze to co mi się wydaje (bazuje bardziej na opiniach innyc ale mogę się mylić).
Skad wziales te opinie? Podaj zrodla.
Skad wziales te opinie? Podaj zrodla.
Główne źródło to nikon.org.pl. Było kilka wypowiedzi tego typu:
"jedną sb 600 dużej słabo oświetlonej sali nie doświetlisz"
szarakdorsz
18-09-2009, 21:10
Panowie spokojnie, ;)
Na razie będę w sumie na ślubach i weselach jako asystent więc chyba najmocniejszej lampy mieć nie muszę, a np. taki Metz AF-1 48 do codziennych zadań mi powinien wystarczyć, prawda? (sporadyczne portrety, praca w średnich/małych pomieszczeniach, doświetlanie twarzy aby usunąć cienie itp.) Jak sobie znajdę fundusze to pewnie i tak przesiąde się na 900'setke lub odpowiednik innej firmy ;).
ThomasVoland
19-09-2009, 01:04
Główne źródło to nikon.org.pl. Było kilka wypowiedzi tego typu:
"jedną sb 600 dużej słabo oświetlonej sali nie doświetlisz"
Pisałeś o Metzu, a teraz o słabszej SB600
BART3skiing
19-09-2009, 12:40
Byłem posiadaczem SB-600 i przesiadłem się na SB-900 mówie ci bez porównania
Photoartbox
20-09-2009, 08:43
Panowie spokojnie, ;)
Na razie będę w sumie na ślubach i weselach jako asystent więc chyba najmocniejszej lampy mieć nie muszę, a np. taki Metz AF-1 48 do codziennych zadań mi powinien wystarczyć, prawda? (sporadyczne portrety, praca w średnich/małych pomieszczeniach, doświetlanie twarzy aby usunąć cienie itp.) Jak sobie znajdę fundusze to pewnie i tak przesiąde się na 900'setke lub odpowiednik innej firmy ;).
Spoko, spoko ;) Nawet jak z asystenta przeobrazisz sie w glownego, to Metz 48 Ci tez wystarczy :)
Mam pytanko do osób które dysponują Nissinem Di866 oraz Nikonem SB-900. Czy SB-900 jest dużo większa od Di866 ?
adolfik9501
23-09-2009, 14:57
2 minuty szukania (ale trzeba sobie zadać trudu):
SB900: 78x148x118
Di866P: 74x134x110
2 minuty szukania (ale trzeba sobie zadać trudu):
SB900: 78x148x118
Di866P: 74x134x110
Dzięki. Zastanawiam się tylko czy te wymiary dotyczą lampy ustawionej pod kątem 90 stopni ?
adolfik9501
23-09-2009, 15:21
Tak, pod kątem 90 stopni.
SB800 - 70,5x129,5x93
XGrzesX - jeśli masz pieniądze na sb900 to ją bierz do rozmiarów się bardzo szybko przyzwyczaisz ...
marcineq30
24-09-2009, 20:44
Mam pytanie odnośnie lampy Metz 58 AF-1 digital jak wypada o na w poruwnaniu z SB 900 ??
radzizdo
25-09-2009, 15:04
Jesli stac Cie na SB900 to zdecydowanie bierz te lampe. Jesli chcesz miec dobra lampe w nizszej cenie to zdecydowanie polecam nowego Nissina866Pro (poczytaj w tym dziale moje wypowiedzi pozytywne i negatywne na temat tej lampy) z D90 akurat sprawdzalem i pracuje baaaaardzo dobrze. Jesli boisz sie nowosci to pomysl o Metzu 48AF1, bardzo fajna lampa. SB600 odpusc sobie w tej cenie to nieporozumienie, Metz i Nissin zaoferuja Ci o niebo wiecej. Mam Metza, Nissina i mialem Sabine i wiem co pisze.
Zgadzam się w 100 % - SB900 jest sprzętem profesjonalnym z bogatym wachlarzem ustawień osobistych