PDA

Zobacz pełną wersję : Optymalny wybór lampy do D90

Ronol
03-09-2009, 19:38
Witam - jak wielu stoje przed zakupem lampy
Byłem przez kilka dni użytkownikiem lampy SB 600 - fajna lampa wygodna w uzytkowaniu a co dla mnie najważniejsze wzrasta moja kreatywność.
Szukam czegoś optymalnego dla D90
na czym mi zależy:
-kupić raz a dobrze
-raczej jestem zdecydowany wykorzystywać jedną lampę
-wykorzystanie iTTL
-regulowana głowica ile tylko wejdzie - taa kreatywność mi odpowiada)

co foce:
wiec tak, wszystko amatorsko (nic zawodowo)
nie pisze sie na focenie w kościołach czy na ślubach - po prostu nie odpowiada mi forma tej fotografi
natomiast bardzo odpowiada mi forma fotografii plenerowej oraz studyjnej (+światło zastałe)
wiec plenery wycieczki, dom, imprezy z przyjaciółmi, w klubach itd itd

cena - ba oczywiście chce jak najmniej :) ba jak mi ktoś sprezentuje - będę dozgonnie wdzięczny :)
a teraz na poważnie..jak będzie bardzo bardzo baaaardzo warto to max kwota wartości SB900 i ani złotóki więcej
(czyli gdzies w okolicach 1400zł to max max max)

PS. Szkło ? ważna - ok Nikor 18-105 (kit)
PS. czasem sie zastanawiam czy niekupić lampy za 1000zł i jakąś 50mm za 600zł...
PSS wiec dylemat mam..

mkl
03-09-2009, 19:57
Bawiłem się SB-600, SB-800. Kupiłem Metz 58 AF-1. Czasami zastanawiam się, czy nie przedobrzyłem, ale biorąc pod uwagę obecne ceny SB-600, to chyba się nie opłaca. Rok temu kosztowała prawie tyle co ma w nazwie - wtedy opłacało się kupić. Sądzę, że SB-600 + 50mm byłby dobrym zakupem. Rok temu też taki zestaw próbowałem kupić, ale sklep nie wywiązał się z zamówienia...

Ronol
03-09-2009, 20:03
Dzięki za info w sumie wiesz światła nigdy dość :)
Ale raczej na początku wolałbym się skupić ad wyborem lamp..
Później pójdę po rozum do głowy..o ile nie kupie drogiej lampy a kasy zabraknie :) hahaha :)
W brew pozorom plenery dla mnie osobiście (w sensie sesje) chyba są wymagające dla lampy..??

arturherda
03-09-2009, 20:09
Jesli stac Cie na SB900 to zdecydowanie bierz te lampe. Jesli chcesz miec dobra lampe w nizszej cenie to zdecydowanie polecam nowego Nissina866Pro (poczytaj w tym dziale moje wypowiedzi pozytywne i negatywne na temat tej lampy) z D90 akurat sprawdzalem i pracuje baaaaardzo dobrze. Jesli boisz sie nowosci to pomysl o Metzu 48AF1, bardzo fajna lampa. SB600 odpusc sobie w tej cenie to nieporozumienie, Metz i Nissin zaoferuja Ci o niebo wiecej. Mam Metza, Nissina i mialem Sabine i wiem co pisze.

krolewicz
03-09-2009, 20:09
ciągle piszesz o kreatywności, jasne szkiełko plus lampa, to zabawa z błyskaniem i GO - jakie to kreatywne!

mkl
03-09-2009, 20:18
Dzięki za info w sumie wiesz światła nigdy dość :)
Ale raczej na początku wolałbym się skupić ad wyborem lamp..
Później pójdę po rozum do głowy..o ile nie kupie drogiej lampy a kasy zabraknie :) hahaha :)
W brew pozorom plenery dla mnie osobiście (w sensie sesje) chyba są wymagające dla lampy..??

Hmmm... Byłem tylko na jednym plenerze z lampą. Trzeba umieć z niej korzystać. Ja jeszcze nie miałem okazji wykorzystać pełnię możliwości mojej lampy. Lampy maja tryb TTL-BL, który właśnie dedykowany jest do plenerów (kiedy często masz silne światło z tyłu).

Fajna stronka o użyciu lampy (także w plenerze):
http://foto.jasiu.pl/index.html

Jest jeszcze Metz 48 AF-1, który jest w cenie SB-600, a nieco mocniejszy.

ThomasVoland
03-09-2009, 20:33
Ja przed zakupem lampy studiowałem wszystkie tematy o lampach i wybór padł na wspominanego wcześniej Metza AF-1 (http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/metz-48-af-1-digital-50zl-w-prezencie,7253s). Gdybym miał kupować drugi raz to na 100% wybrał bym tak samo, ew. najwyższy model, ale raczej bym go nie był w stanie w pełni wykorzystać. W każdym razie kolejna lampa też będzie Metza. W razie czego zerknij do mojej galerii na digarcie (link w stopce), wszystkie ostatnie fotki były świecone tym metzem, chociaż póki co dopiero się ucze go wykorzystywać i jeszcze daleko mi do tego, co można z niej wyciągnąć

Ronol
03-09-2009, 20:33
arturherda no wiesz ok kupić można ale tak jak napisałem - jak bardzo warto to ok zrozumię - szukam ew dobrej alternatywy
krolewicz Twoja odp ? to z przekąsem ją traktować.. ?:)
mkl owszem może trzeba się nauczyć - no ale aby się anuczyć to muszę mieć lampę :)

Czytałem temat o Nissin 866 - tak się zastanawiam czy czasem nie wstrzymać się do testów.. bo może się okazać ze ta lampa będzie trafna, czytałem również o wersji Nissin 622 ale to chyba porównanie z SB600...

Co do poradników - dzięki za link - ale już czytałem go dużo wcześniej

Metz 48 AF-1 ok zapoznam temat.. dziękuję również

mkl
03-09-2009, 20:57
mkl owszem może trzeba się nauczyć - no ale aby się anuczyć to muszę mieć lampę :)

Jeżeli chcesz się pobawić światłem niedużym kosztem, to polecam takie chińskie żarówki błyskowe. Taka żaróweczka ma 40Ws montuje się ją w zwykłym gwincie żarówkowym E27. Ustrojstwo ma fotocelę i błyska razem z twoją lampą w aparacie. Mamy 3 sztuki w pracy do fotografowania naszych produktów. Można kupić od kilkunastu PLN.
W robocie mamy też zestaw SB-R1C1. Ale kurcze leży i się kurzy... Aż serce boli.

adolfik9501
03-09-2009, 21:36
(...) czytałem również o wersji Nissin 622 ale to chyba porównanie z SB600... (...)

Di622 to lampa dla ludzi którzy potrzebują czegoś więcej niż wbudowana (a pstrykają wybitnie amatorsko), a mają do wydania 500PLN i ani złotówki więcej ;) SB600 to jednak inna liga.

arturherda
03-09-2009, 21:44
Wiec ja napisze Ci tak: Do uzytku amatorskiego kupilbym zdecydowanie 866 Pro. Tak jak napisalem w watku o Nissinie, z D90 jeszcze trafniej naswietla niz Metz, choc Metz pracuje bez zastrzezen. Metz ma swiatlo modelujace 3 sec a Nissin 1 chyba. Ja posiadalem Metza wczesniej juz i sabinke, stad tez nie balem sie ryzyka zakupu nowosci jak Nissin. Po zakupie i dostrzezeniu wad i zalet sprzedalem sabinke i zostawilem dwie lepsze, z ktorych zdecydowanie wiekszym szacunkiem darze Nissina (az sam jestem tym zaskoczony - bo zawsze uwazalem, ze sabina albo metz).
Kup sobie Nissina 866 a za pozostale Nissina 622 i bedziesz mial oswietlenie jak ta lala (ale w manualu tylko gdyz 622 nie lata w TTL wirelles). Dwie lampki dadza Ci o niebo wiecej niz jedna SB900, w szczegolnosci w rodzaju fotografii, o ktorym piszesz.

adolfik9501
03-09-2009, 21:57
Tylko przypominam, że Di622 do wyzwolenia zdalnego potrzebuje błysku TTL (z przedbłyskami). Di466 ma dodatkowo opcję wyzwalanie przez każdą lampę (na 1 błysk) czy to starusieńką, czy nówkę w trybie manual. Ale znacznie słabsza jest, a niewiele tańsza.

EDIT: ja mimo wszystko poszedłbym w SB900. Raz a dobrze.

Ronol
03-09-2009, 22:59
mkl daj mi jak możesz link do tego ustrojstwa :) z góry dzięki :)

Panowie..lampę na początek jedna (sztuk 1)

Za nim bede chciał kupić drugą minie trochę czasu i wtedy owszem już będę miał nakreślone co i jak :)

Więc teraz jedynie co mi pozostaje to metz vs nissin 866 vs sb 900........... ?

ot pytanie..

PS. Właśnie zakończyłem oglądać Polski film REZERWAT :) śmieszny fajny klimatyczny o fotografii :)

arturherda ten Twój wątek to zaczyna się pod newsem o lampie ? mówimy o tym samym ?

XGrzesX
03-09-2009, 23:40
arturherda, mam do Ciebie prośbę. Czy możesz mi podać wymiary tego Nissina Di866 np. przy lampie wyprostowanej. Nigdzie nie mogę znaleźć tych informacji a ciekawy jestem jak ona się ma gabarytowo do Metz 48 czy SB-900.

Dzięki.

arturherda
04-09-2009, 00:19
Nissin jest dokladnie pomiedzy Metzem a Sabina 900. Tutaj masz instrukcje: http://www.migomex.com.pl/userfiles/file/instrukcje/NissinDi866.pdf

XGrzesX
04-09-2009, 00:34
Nissin jest dokladnie pomiedzy Metzem a Sabina 900. Tutaj masz instrukcje: http://www.migomex.com.pl/userfiles/file/instrukcje/NissinDi866.pdf

Dzięki. W instrukcji podane są wymiary 74 x 134 x 110mm.
Czy 74 to grubość, 110 szerokość a 134 to wysokość wyprostowanej lampy ?

mkl
04-09-2009, 06:48
mkl daj mi jak możesz link do tego ustrojstwa :) z góry dzięki :)

Z tym kilkanaście PLN to trochę przesadziłem, ale poniżej 50 można kupić. Mamy 3 sztuki tego modelu. Sprawują się nieźle jak na taką amatorkę, którą uprawiamy.
http://www.allegro.pl/item720385962_f_zarowka_blyskowa_slave_flash_3200_ 45ws.html

Za nim bede chciał kupić drugą minie trochę czasu i wtedy owszem już będę miał nakreślone co i jak :)
Więc teraz jedynie co mi pozostaje to metz vs nissin 866 vs sb 900........... ?
ot pytanie..

Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie. Ile chcesz na tą lampę przeznaczyć. Jeżeli to ma być max 1000 PLN, to parametry vs cena najlepiej wypada Nissin ewentualnie w tej cenie może być słabszy Metz 48. Jeżeli cenowo celujesz jednak w SB-900 wybór masz pomiędzy 900-tką a Metzem 58 (wybór dowolny, używając lampy amatorsko i tak nie wyczujesz subtelnych różnic pomiędzy 900 a metzem)... Ja z mojego Metza jestem zadowolony, tak samo jak byłbym zadowolony z SB-900.

Antonioo
04-09-2009, 07:58
Jeżeli cenowo celujesz jednak w SB-900 wybór masz pomiędzy 900-tką a Metzem 58 (wybór dowolny, używając lampy amatorsko i tak nie wyczujesz subtelnych różnic pomiędzy 900 a metzem)... Ja z mojego Metza jestem zadowolony, tak samo jak byłbym zadowolony z SB-900.

A jeśli chodzi o możliwości ruchowe/mobilne (odchylanie, obracanie palnika) lamp, to czy któraś ma przewagę nad inną, czy mają takie same możliwości?

mkl
04-09-2009, 09:45
A jeśli chodzi o możliwości ruchowe/mobilne (odchylanie, obracanie palnika) lamp, to czy któraś ma przewagę nad inną, czy mają takie same możliwości?

Każda z ostatnio przytoczonych ma mozliwość ruchu palnika w poziomie i w pionie.

fotograf58
04-09-2009, 15:25
Miałem kiedyś D70 i robił idealne zdjęcia z SB600, z D200 to tylko SB800, wiec moim zdanie z D90 tylko SB900, prawdopodobnie taka jest polityka Nikona. O innych lampach nie mogę się wypowiedzieć, nigdy nie pracowałem z nimi.

Ronol
04-09-2009, 21:07
Dzięki Wszystkim za udział w dyskusji

Tak właśnie - te obracane palniki i jakość urządzenia to jak powszechnie wiadomo dość istotna sprawa.

Inna....sprawa...Nissin 866 może być względnie ciekawym projektem ale oprócz przytoczonych już "niusów" - chyba wstrzymam się z kilkoma testami tej lampy.. chociaż patrząc na SB-900 to ta lampa wygląda jakoś tak z klasą :) - też macie takie odczucia ?

Kiedy jest w ogole dobry moment na kupienie lampy w kwestii cenowej ? Zauwazyłęm ,ze od kwietnia/maja ceny zawsze szybują.. czy lamp też to dotyczy ?

fotograf58
04-09-2009, 22:14
Kiedy jest w ogole dobry moment na kupienie lampy w kwestii cenowej ? Zauwazyłęm ,ze od kwietnia/maja ceny zawsze szybują.. czy lamp też to dotyczy ?

Dobre ceny już nie wrócą, takie jak z końca ubiegłego roku. A wzrost cen jest spowodowany świętami-grudzień, komuniami-kwiecień, maj, wakacjami- miesiące wakacyjne. Moim zdaniem dotyczy to też lamp błyskowych, zwłaszcza zakupy przedświąteczne.

adolfik9501
04-09-2009, 22:21
Zawsze jest dobry moment i zawsze jest za drogo ;)

Ronol
04-09-2009, 22:23
Dobre !:)

Moonbeam
04-09-2009, 23:01
Każda z ostatnio przytoczonych ma mozliwość ruchu palnika w poziomie i w pionie.

Nie do końca. SB 600 ma ograniczone kąty. W kadrach pionowych korzystając z gripa nie można błyskać w górę i do tyłu. Wbrew pozorom to bardzo istotne i denerwujące ograniczenie, które spowodowało że jak najszybciej przesiadłem się na SB-900.

mkl
05-09-2009, 08:22
Zakres ruchu SB600 to od -90 do +180 w poziomie (czyli pokrywa 3/4 okręgu) i 90 stopni w pionie. Dla zastosowania amatorskiego wystarcza, Fakt w pracy zawodowej z gripem może być upierdliwie. Aczkolwiek SB600 i tak jest najmniej korzystnym zakupem. Dla porównania METZ 48 ma od -120 do 180 i od -7 do 90... Te -7 stopni przydaje się czasami szczególnie jak robi się fotki na allegro szerokim kątem ;)

Tak na marginesie... Czemu akurat lampy mają większy kąt w stronę lewo niż w prawo. Akurat przy gripie przydałby się większy prawy kąt (patrz SB600).

hanniballecter2
05-09-2009, 08:36
Słuchajcie z tą mocą Nissina w stosunku do SB-900 to nie jest tak do końca.
Po pierwsze - Nissin podaje moc 60 ale dla ogniskowej 105 mm a Nikon podaje dla ogniskowej 35 mm.
Po drugie Nikon zdecydowanie lepiej jest w stanie gospodarować mocą błysku ze względu na zoom sięgający 200 mm (w Nissinie max zoom to 105 mm - czyli lepsze gospodarowanie SB w zakresie 105 -200) i możliwość wykrywania rodzaju matrycy aparatu (dla DX liczba przewodnia jest zdecydowanie większa).

Dla matrycy FX liczba przewodnia SB-900 wynosi 34 dla 35 mm ale już 49,5 dla 105 mm ( Nissini podaje dla 105 mm)
Dla matrycy DX liczba przewodnia SB-900 wynosi 40 dla 35 mm i odpowiednio 52,5 dla 105 mm.
CO prawda Nissin jak wspomniałem podaje dla 105 mm bodajże 60 - ale ciężko zweryfikować na ile producenta poniosła fantazja a na ile jest to realna liczba przewodnia - bo co do SB-900 można w pełni ufać danym producenta.

PS. 1 - Dane z instrukcji SB-900 (tabele na 135 stronie instrukcji angielskiej - symbol F18 )
PS. 2 - Nie ulegajcie marketingowi szczególnie panów z Fotojokera którzy ostatnio z wielkim przekonaniem twierdzili że Nissin jest dwa razy mocniejszy od SB-900 - śmiech na sali i politowanie oraz brak kompetencji albo złośliwość.

Pozdrawiam

mkl
05-09-2009, 08:48
To może od razu z grubej rury... METZ 76 MZ-5
http://www.metz.de/en/photo-electronics/mecablitz-models/sca-flash-units/mecablitz-76-mz-5-digital/product-information.html ;););)

Ronol
05-09-2009, 10:33
Tak na marginesie... Czemu akurat lampy mają większy kąt w stronę lewo niż w prawo. Akurat przy gripie przydałby się większy prawy kąt (patrz SB600).

to chyba dlatego, że większość osob robiąc kadr pionowy apart obraca na lewą stronę :) i zobacz jak wtedy zmienia się ułożenie lampy :)

PS. Mam D90 z gripem to już jest nie mały sprzęt pamiętam, że jak założyłem pierwszy raz SB600 to przeżyłem mały szok zestaw zrobił się większy :) i cięższy.. pierwsze.. 40 minut zdjęć aby zobaczyć jak to z lampą jest fajnie i mówie sobie o nie.. jakoś mi wszystko za duże..z kolei nie należę do osób szczególnie wysokich :) wręcz niskich :)
Ale po 2 diach zrobiłem podejście numer dwa..i stwierdziłem, że idzie się przyzwyczaić :)

mkl ten link od Ciebie :)) hehehe nie no aż tak to nie :)

mkl
05-09-2009, 11:25
to chyba dlatego, że większość osob robiąc kadr pionowy apart obraca na lewą stronę :) i zobacz jak wtedy zmienia się ułożenie lampy :)

No... Czyli lampa ma większy kąt wychylenia w stronę podłogi niż w stronę sufitu... Trochę bez sensu jak dla mnie. Moim zdaniem byłoby lepiej, gdyby był większy kąt wychylenia w prawo, tedy na pionowym kadrze można by wychylić lampę o dowolny kąt w zakresie 0-180 stopni.

PS. Mam D90 z gripem to już jest nie mały sprzęt pamiętam, że jak założyłem pierwszy raz SB600 to przeżyłem mały szok zestaw zrobił się większy :) i cięższy.. pierwsze.. 40 minut zdjęć aby zobaczyć jak to z lampą jest fajnie i mówie sobie o nie.. jakoś mi wszystko za duże..z kolei nie należę do osób szczególnie wysokich :) wręcz niskich :)
Ale po 2 diach zrobiłem podejście numer dwa..i stwierdziłem, że idzie się przyzwyczaić :)

To przeżyjesz jeszcze większy szok, jak założysz SB900 albo METZ 58... Ja mam D80 + grip. Do tego jeszcze lampa... Naprawdę staje się to średnio wygodne. Ale cóż. Coś za coś...

mkl ten link od Ciebie :)) hehehe nie no aż tak to nie :)

Pewnie nie wiedziałbym jak skorzystać z takiej lampy. Chciałbym sobie sprawić ze dwie lampy studyjne takie pomiędzy 300Ws a 600Ws. Niestety mam problem lokalowy - nie miałbym gdzie tego staffu trzymać ani używać :???:

coroner
05-09-2009, 12:59
CO prawda Nissin jak wspomniałem podaje dla 105 mm bodajże 60 - ale ciężko zweryfikować na ile producenta poniosła fantazja a na ile jest to realna liczba przewodnia - bo co do SB-900 można w pełni ufać danym producenta.

Raczysz żartować... W kwietniowym Digital Foto Video robili testy lamp dostępnych na rynku. Oto jak wyszła SB-900:
Przy 35mm miał LP=27,2 (producent podaje 34), przy 70mm miał LP=33,6 (producent podaje 44)

Ronol
05-09-2009, 13:10
coroner mam tą gazetę również
Ale wiesz każdy przedział cenowy ma jakieś tam swoje hity
Tyle, że ja wole też patrzeć na jakość produktu w końcu lampy nie kupuje sie na pół roku ani na rok..

coroner
05-09-2009, 13:15
Ja tylko chciałem skonfrontować zdanie o ślepym zaufaniu do Nikona...
Lampę kupuje się na dłuższy czas, z tym nie ma co się kłócić. Ja zaufałem Metz'owi i nie żałuję. Super lampa.

Ronol
05-09-2009, 13:31
A swoją lampę do konfrontacji postawił byś raczej do SB 600 czy do SB 900 ? (względnie nissin 622 lub 866) ?

coroner
05-09-2009, 13:34
Obiektywnie rzecz biorąc postawiłbym powyżej Di622 i powyżej SB-600, moim zdaniem to taka półka pośrednia między SB-600 a 800/900, i to za cenę niższą od SB-600

Ronol
05-09-2009, 13:37
O widzisz dużo mi nakreśliłeś, a jak tam na bateriach lampa sie sprawuje ? W sumie to kwestia chyba jak robisz zdjecia z lampą częśto na pełnej mocy? czy tak różnie ?

igsux3
05-09-2009, 13:38
coroner a jakieś pozostałe lampy w tym zestawieniu? w sensie jak wypada SB-900 wzgledem 800,metza 58, nissina (jeśli był) ?

Ronol
05-09-2009, 13:39
Chyb ten test jest na necie..ja mam go chyba na dołączonej płycie CD.

adolfik9501
05-09-2009, 17:52
Chyb ten test jest na necie..ja mam go chyba na dołączonej płycie CD.

To na rapida go co by kolegom pokazać ;)

Ronol
05-09-2009, 21:41
za pioruna nie wiem jak się wrzuca na rapida :(

adolfik9501
05-09-2009, 21:53
http://www.megaupload.com/

Prościej się chyba nie da... Jak się załaduje powstaje śmieszny link, który to link prowadzi do stronki z uploadowanym plikiem ;)

Ronol
05-09-2009, 22:12
plik nazwałem: _dla forum_nikon.pl_lampy_blyskowe.pdf
wyswietla jako: lampy_blyskowe.pdf

Gra wszystko ?

coroner
05-09-2009, 22:18
O widzisz dużo mi nakreśliłeś, a jak tam na bateriach lampa sie sprawuje ? W sumie to kwestia chyba jak robisz zdjecia z lampą częśto na pełnej mocy? czy tak różnie ?

Nie potrafię dokładnie powiedzieć... Ale lampa jest na prawdę bardzo oszczędna. 300-400 błysków spokojnie można strzelić na jednym komplecie.

coroner a jakieś pozostałe lampy w tym zestawieniu? w sensie jak wypada SB-900 wzgledem 800,metza 58, nissina (jeśli był) ?

Nissina na pewno nie było, SB-800 chyba też nie, bo wyszła już z rynku.
Metz 58 przy 35mm miał LP=30,4 (wg producenta 35), przy 70mm miał LP=40,8 (według producenta 46)

Ronol
05-09-2009, 22:24
http://www.megaupload.com/?d=BZBRBAMO

adolfik9501
05-09-2009, 22:30
plik nazwałem: _dla forum_nikon.pl_lampy_blyskowe.pdf
wyswietla jako: lampy_blyskowe.pdf

Gra wszystko ?

No ba! :)

igsux3
07-09-2009, 12:00
http://www.megaupload.com/?d=BZBRBAMO

Ogromne dzięki :-D

Ronol
07-09-2009, 12:15
Proszę.

Nad tematem lamp posiedze - ale chyba wybiorę jakiś topowy model..tak jak pisałem .. raz a dobrze...

XGrzesX
12-09-2009, 23:04
Przymierzam się do zakupu lampy do D90. W chwili obecnej zastanawiam się nad Nissinem Di866 oraz SB-900 i mam następujące pytania:
1. Czy D90 bez gripa z założoną SB-900 bedzie się wygodnie trzymała z racji rozmiarów tej lampy ?
2. Z tego co zauważyłem SB-900 wyświetla zasięg na wyświetlaczu natomiast Nissin wyświetla zasięg tylko w trybach M i Av. Czy wyświetlanie zasięgu jest przydatne i warto na to zwracać uwagę ?
3. Z tego co wyczytałem Nissin w trybie Av nie ustawia przysłony takiej jak w aparacie. Czy to poważna wada ?
4. Czy problem z mocowaniem lampy Sb-900 polegający na tym że lampa się lekko buja pojawia się po jakimś czasie używania czy jeśli występuje to już od nowości ? Czy warto sprawdzać mocowanie na aparacie w sklepie ?

Ronol
12-09-2009, 23:25
Mam D90 z gripem - po założeniu SB600 już zrobiło się duże i mało/mniej wygodnie ale idzie się przyzwyczaić :)
na resztę nie odpowiem - bo nie wiem.

Antonioo
12-09-2009, 23:37
Przymierzam się do zakupu lampy do D90. W chwili obecnej zastanawiam się nad Nissinem Di866 oraz SB-900 i mam następujące pytania:
1. Czy D90 bez gripa z założoną SB-900 bedzie się wygodnie trzymała z racji rozmiarów tej lampy ?
2. Z tego co zauważyłem SB-900 wyświetla zasięg na wyświetlaczu natomiast Nissin wyświetla zasięg tylko w trybach M i Av. Czy wyświetlanie zasięgu jest przydatne i warto na to zwracać uwagę ?
3. Z tego co wyczytałem Nissin w trybie Av nie ustawia przysłony takiej jak w aparacie. Czy to poważna wada ?
4. Czy problem z mocowaniem lampy Sb-900 polegający na tym że lampa się lekko buja pojawia się po jakimś czasie używania czy jeśli występuje to już od nowości ? Czy warto sprawdzać mocowanie na aparacie w sklepie ?

dziś sprawdzałem w pracy...:)

1. cholernie okrutnie się trzyma bez gripa...łapa boli po kilko minutach....;/
4.Nowka sb-900 w sankach od mojej d90 w którym siedziała jakaś lampa może przez 5 minut lekko "buja" się na boki, tzn nie siedzi idealnie,są jakby luzy....ale może tak ma być...:)

Fefka
13-09-2009, 00:35
Mam D90 bez gripa i jak narazie nie przeszkadza mi praca z lampą. Może jakbym dokupił gripa i z nim trochę popracował to zmieniłbym zdanie. Reasumując da się wytrzymać.

szarakdorsz
18-09-2009, 17:12
Nie ukrywam, że to mój pierwszy post tutaj. Więc witam się z wszystkimi.

Przymierzam się do kupna jakiejś porządnej lampy błyskowej do mojego D90. Chciałbym zacząć przygodę z fotografią ślubną na początek jako asystent i właśnie zaczynam się doposażać. Ogólnie wcześniej nie miałem jakoś potrzeby aby myśleć o zewnętrzej lampie więc nie jestem dość dobrze rozeznany w firmach i modelach.

Myśle nad SB800 (np. używaną z allegro - warto?), ew. SB600 (ale z tego co czytałem tutaj nie warto). Polecili byście coś z innych firm? (Widziałem, że dość często wymieniany był Metz AF-1 48). Budżet, no cóż do 1000 zł. ;)

Serdecznie pozdrawiam,
Szarak.

XGrzesX
18-09-2009, 17:45
Na śluby Metz 48 i SB-600 trochę za słabe. Rozważ zakup SB-800, SB-900 lub Metz 58.
Czy warto używaną SB-800 na allegro to nie wiem. Z tego co widzę chcą za taką lampę ok 1000 PLN. Jako ciekawostkę powiem, że w zeszłą niedzielę byłem na giełdzie fotograficznej (Warszawa, Stodoła) i facet miał nową SB-800 z roczna gwarancją za 1200 PLN. Ehhh... Trochę żałuje, że jej nie kupiłem ....

Antonioo
18-09-2009, 18:02
........... facet miał nową SB-800 z roczna gwarancją za 1200 PLN. Ehhh... Trochę żałuje, że jej nie kupiłem ....

ale czy nie warta dopłacić 200 zł do sb-900???

XGrzesX
18-09-2009, 18:17
ale czy nie warta dopłacić 200 zł do sb-900???

Zdania są podzielone. SB-900 jest nowsza a SB-800 mniejsza.

Antonioo
18-09-2009, 18:34
jakby były obie dostępne od ręki ....to nadal nie wiedziałbym którą wybrać:D, a tak to "szczęście w nieszczęściu"że wybór jest poniekąd narzucony......ehhhh......no nie wiem dalej....: /

Photoartbox
18-09-2009, 18:56
Na śluby Metz 48 i SB-600 trochę za słabe.

Dlaczego? Jest wielu fotografow, ktorym w zupelnosci wystarczaja, w tym i ja:) Metz 48 jest w stanie dobrze oswietlic bardzo duza sale.

Piotr_
18-09-2009, 19:02
Dlaczego? Jest wielu fotografow, ktorym w zupelnosci wystarczaja, w tym i ja:) Metz 48 jest w stanie dobrze oswietlic bardzo duza sale.

Ale ty masz D700 i do doświetlenia wystarczy ci świeczka :)

Photoartbox
18-09-2009, 19:05
Ale ty masz D700 i do doświetlenia wystarczy ci świeczka :)

Juz z D300 Metz dawal rade ;)

XGrzesX
18-09-2009, 19:07
Metz 48 jest w stanie dobrze oswietlic bardzo duza sale.
Kościół też ?

Photoartbox
18-09-2009, 19:12
Kościół też ?

Uwazasz ze nie? Pracowales juz z ta lampa, czy tylko piszesz co Ci sie wydaje?

XGrzesX
18-09-2009, 19:14
Uwazasz ze nie? Pracowales juz z ta lampa, czy tylko piszesz co Ci sie wydaje?

Nie pracowałem. Pisze to co mi się wydaje (bazuje bardziej na opiniach innyc ale mogę się mylić).

Photoartbox
18-09-2009, 19:16
Nie pracowałem. Pisze to co mi się wydaje (bazuje bardziej na opiniach innyc ale mogę się mylić).

Skad wziales te opinie? Podaj zrodla.

XGrzesX
18-09-2009, 19:26
Skad wziales te opinie? Podaj zrodla.
Główne źródło to nikon.org.pl. Było kilka wypowiedzi tego typu:
"jedną sb 600 dużej słabo oświetlonej sali nie doświetlisz"

szarakdorsz
18-09-2009, 21:10
Panowie spokojnie, ;)

Na razie będę w sumie na ślubach i weselach jako asystent więc chyba najmocniejszej lampy mieć nie muszę, a np. taki Metz AF-1 48 do codziennych zadań mi powinien wystarczyć, prawda? (sporadyczne portrety, praca w średnich/małych pomieszczeniach, doświetlanie twarzy aby usunąć cienie itp.) Jak sobie znajdę fundusze to pewnie i tak przesiąde się na 900'setke lub odpowiednik innej firmy ;).

ThomasVoland
19-09-2009, 01:04
Główne źródło to nikon.org.pl. Było kilka wypowiedzi tego typu:
"jedną sb 600 dużej słabo oświetlonej sali nie doświetlisz"
Pisałeś o Metzu, a teraz o słabszej SB600

BART3skiing
19-09-2009, 12:40
Byłem posiadaczem SB-600 i przesiadłem się na SB-900 mówie ci bez porównania

Photoartbox
20-09-2009, 08:43
Panowie spokojnie, ;)

Na razie będę w sumie na ślubach i weselach jako asystent więc chyba najmocniejszej lampy mieć nie muszę, a np. taki Metz AF-1 48 do codziennych zadań mi powinien wystarczyć, prawda? (sporadyczne portrety, praca w średnich/małych pomieszczeniach, doświetlanie twarzy aby usunąć cienie itp.) Jak sobie znajdę fundusze to pewnie i tak przesiąde się na 900'setke lub odpowiednik innej firmy ;).

Spoko, spoko ;) Nawet jak z asystenta przeobrazisz sie w glownego, to Metz 48 Ci tez wystarczy :)

XGrzesX
23-09-2009, 14:25
Mam pytanko do osób które dysponują Nissinem Di866 oraz Nikonem SB-900. Czy SB-900 jest dużo większa od Di866 ?

adolfik9501
23-09-2009, 14:57
2 minuty szukania (ale trzeba sobie zadać trudu):

SB900: 78x148x118
Di866P: 74x134x110

XGrzesX
23-09-2009, 15:16
2 minuty szukania (ale trzeba sobie zadać trudu):

SB900: 78x148x118
Di866P: 74x134x110

Dzięki. Zastanawiam się tylko czy te wymiary dotyczą lampy ustawionej pod kątem 90 stopni ?

adolfik9501
23-09-2009, 15:21
Tak, pod kątem 90 stopni.

SB800 - 70,5x129,5x93

Lesiu83
23-09-2009, 22:44
XGrzesX - jeśli masz pieniądze na sb900 to ją bierz do rozmiarów się bardzo szybko przyzwyczaisz ...

marcineq30
24-09-2009, 20:44
Mam pytanie odnośnie lampy Metz 58 AF-1 digital jak wypada o na w poruwnaniu z SB 900 ??

radzizdo
25-09-2009, 15:04
Jesli stac Cie na SB900 to zdecydowanie bierz te lampe. Jesli chcesz miec dobra lampe w nizszej cenie to zdecydowanie polecam nowego Nissina866Pro (poczytaj w tym dziale moje wypowiedzi pozytywne i negatywne na temat tej lampy) z D90 akurat sprawdzalem i pracuje baaaaardzo dobrze. Jesli boisz sie nowosci to pomysl o Metzu 48AF1, bardzo fajna lampa. SB600 odpusc sobie w tej cenie to nieporozumienie, Metz i Nissin zaoferuja Ci o niebo wiecej. Mam Metza, Nissina i mialem Sabine i wiem co pisze.

Zgadzam się w 100 % - SB900 jest sprzętem profesjonalnym z bogatym wachlarzem ustawień osobistych