Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Porownanie. Kiedys i dzis.
Sebastianito
03-09-2009, 19:03
Tytuł trochę przewrotny ale chciałem się z wami czymś podzielić. Mianowicie chciałem o skomentowanie moich dwóch zdjęć. Pierwsze zdjęcie jest z szuflady i zostało zrobione w 2006r. parę dni jak juz miałem Nikona D70 natomiast druga praca została wykonana tydzień temu. Co sadzicie?
1)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img515.imageshack.us/img515/6138/dsc913101.jpg)
2)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/1940650-1.jpg
źródło (http://plfoto.com/zdjecia_new2/1940650.jpg)
Dziękuje za uwagi.
Jak zrobiłem zdjęcie 1 myślałem ze to szczyt moich umiejętności... :)
eldritch
03-09-2009, 19:19
No rzeczywiście przewrotnie bo nie wiem o co chodzi.
1 to bardzo ładne zdjęcie - kadr niczego sobie, może nie rewelacja ale pocztówkę można by zrobić - do kalendarza też by się nadawało;
2 to dziwadło - ja takie zdjęcia nazywam hobbystycznymi - czyli robionymi dla satysfakcji autora (pt. umiem tak zrobić - ale fajnie), jego wartość fotograficzna nie jest duża, bo to zdjęcie w zasadzie nic nie przedstawia - ot woda i niebo. Owszem woda "ładna" i niebo też "ładne" tylko co to jest... pejzaż? Jeśli tak to nieszczególnie ciekawy - "NG" to to nie jest - w dodatku śmiem twierdzić, że jest nieakceptowalne w swej kreacji dla większości "zwykłych" ludzi - czyli jak sądzę odbiorców Twoich prac. A jeśli nie pejzaż to co? Sztuka? O jeśli to miałaby być sztuka to trzeba by rozdzielić to zdjęcie na dwa elementy - to co sfotografowałeś i to co z tym potem zrobiłeś. "To zdjęcie to nie jest sztuka."
Reasumując: zrobiłeś wielkie postępy w PSie i niewielkie - a wręcz cofnąłeś się w fotografii...
Oczywiście oceniam "Cię" tylko na podstawie tych dwóch zdjęć...!!!
PS. Zadaj sobie pytanie: po co zrobiłem zdjęcie nr 2.
Można powiedzieć że zdjęcie 2 jest lepsze bo jest dynamika fal i dramatyczne niebo ujęte w szerokim kadrze.
Ale ostatnio pokazałeś kilka równe fajnych jak nie lepszych ujęc w tej stylistyce.
Natomiast zdjęcie 1 jest "bardziej proste" i spokojniejsze (mniej dramatyczne ) nie jest w tej stylistyce co ostanie dlatego też wybieram nr 1 :)
w dodatku śmiem twierdzić, że jest nieakceptowalne w swej kreacji dla większości "zwykłych" ludzi - czyli jak sądzę odbiorców Twoich prac
E tam - większości "zwykłych" (i nie tylko) ludzi się takie obrazki bardzo podobają.
Al Koholik
03-09-2009, 19:32
Nic się na przełomie dziejów nie zmieniło.... woda rozmazuje się tak samo... :)
borregaard
03-09-2009, 19:33
Bardzo fajna fota nr 1.Świeży ,przyjemny w odbiorze krajobraz.
Druga,kolorystycznie ładny bałagan czyli ćwiczenie akademickie na temat...co można powyprawiać moim sprzętem i softem.....udane zresztą...:-D
Piotr_ek
03-09-2009, 19:40
Jedynka deczko ciemniej. D70 to bardzo dobra puszka. Oddaje piękne jpgi.
Dwójka to już inna bajka, wyższy poziom itp itd... oczywiście mi się podoba.
Ja Was tam chyba odwiedzę na tych wyspach... tylko czasu mi brak.
Sebastianito
03-09-2009, 19:41
No rzeczywiście przewrotnie bo nie wiem o co chodzi.
1 to bardzo ładne zdjęcie - kadr niczego sobie, może nie rewelacja ale pocztówkę można by zrobić - do kalendarza też by się nadawało;
2 to dziwadło - ja takie zdjęcia nazywam hobbystycznymi - czyli robionymi dla satysfakcji autora (pt. umiem tak zrobić - ale fajnie), jego wartość fotograficzna nie jest duża, bo to zdjęcie w zasadzie nic nie przedstawia - ot woda i niebo. Owszem woda "ładna" i niebo też "ładne" tylko co to jest... pejzaż? Jeśli tak to nieszczególnie ciekawy - "NG" to to nie jest - w dodatku śmiem twierdzić, że jest nieakceptowalne w swej kreacji dla większości "zwykłych" ludzi - czyli jak sądzę odbiorców Twoich prac. A jeśli nie pejzaż to co? Sztuka? O jeśli to miałaby być sztuka to trzeba by rozdzielić to zdjęcie na dwa elementy - to co sfotografowałeś i to co z tym potem zrobiłeś. "To zdjęcie to nie jest sztuka."
Reasumując: zrobiłeś wielkie postępy w PSie i niewielkie - a wręcz cofnąłeś się w fotografii...
Oczywiście oceniam "Cię" tylko na podstawie tych dwóch zdjęć...!!!
PS. Zadaj sobie pytanie: po co zrobiłem zdjęcie nr 2.
Prawdę mówiąc po części masz racje... Bardzo praktycznie i subtelnie mnie podsumowałeś. Moze masz racje z tym przejściem w fotografii i obsłudze softów. Kurde w życiu nie dostałem tak konstruktywnej krytyki! Dzieki wielkie, daje mi to DUŻO do myślenia i zastanowieniem się nad kolejnymi produkcjami.
Sebastianito
03-09-2009, 19:42
Nic się na przełomie dziejów nie zmieniło.... woda rozmazuje się tak samo... :)
Jestem od rozmytej wody na zdjęciach uzależniony.
Zarówno 1 i 2 mi się podobają, z naciskiem na 2-fajny klimacik, taki Kultenowski:wink:pozdrawiam
Może nie na temat ale podoba mi się twój podpis "Bo Canonem fotografii jest NIKON!" :D
Sebastianito
03-09-2009, 20:46
Może nie na temat ale podoba mi się twój podpis "Bo Canonem fotografii jest NIKON!" :D
zaslyszane od innego użytkownika z forum
Zdecydowanie 2-ka lepsza,..Postawiłeś Sobie zadanie i spróbowałeś je zrealizować,..To jedyna droga do DOBRYCH fotografii,.. czego Ci życzę.
Sebastianito
03-09-2009, 21:58
Dziękuje Ci mamoń!
Podoba mi się jedynka. :) Jak chce się coś porównać, to przynajmniej w porównywalnym kadrze.
Ja wybieram jedynke, dwójka jest perfekcyjnie obrobiona, ale az nazbyt przytłaczająco, "przygniata" mnie to zdjecie, ale negatywnie. Inaczej nie potrafie napisać.
katarina85
03-09-2009, 23:39
Zdecydowanie 2 zdjęcie :)
Widzisz chlopaki powiedzialey ze nie trza mymlac wody zeby bylo piknie:D Obie fajne ale 1. zwyklejsze....ale dobre!
Sebastianito
04-09-2009, 09:35
Wiec dziekuje wam za to co zostalo powiedziane. Wiem juz mniejwiecej w ktorym kierunku isc. :) Pozdrawaim.
Oba fajne ale nie jestem przekonany czy można je w jakiś sposób porównywać. Niestety takie zestawienie nic nie mówi o rozwinięciu Twoich umiejętności. Jak otworzyłem wątek to pomyślałem, że drugie zdjęcie będzie pokazywało tę samą scenę w inny, lepszy sposób...
eldritch
04-09-2009, 11:21
Wiec dziekuje wam za to co zostalo powiedziane. Wiem juz mniejwiecej w ktorym kierunku isc. :) Pozdrawaim.
dlaczego mniej więcej?
zawsze w kierunku światła... to chyba oczywiste... ;)
MadOnion
04-09-2009, 11:56
Zdjęcie nr 2 dynamiczna rewelacja.
semyazza
04-09-2009, 11:57
i tyle w temacie - zgrabnie ujete i jakze trafne....
Robert_P
04-09-2009, 11:58
Powiem krótko : Postęp ! :shock: