Zobacz pełną wersję : Który szeroki lepiej?
maciek.evo
03-09-2009, 17:02
Potrzebuję jakiegoś szerokiego obiektywu, czytałem trochę testów i mam jeden wielki mętlik w głowie. W kwestii ultra wide angle rynek oferuje wiele opcji... Chciałbym szerokiego końca, najlepiej 10mm, przy tym zoom, dobra praca pod światło, trzymana w miarę na wodzy dystorsja, ew taka, która się łatwo poprawi w PSie no i żeby nie miał jakiejś ogromnej CA...
Bardzo mnie kusi N10-24, ale ma chyba najtandetniejszą obudowę w tej półce cenowej i podobno aberruje i z d90 ma FF... no i cena/jakość jest lipne. Solidniejszy jest N12-24, ale te 2mm na szerokim końcu to dużo... Podobno spory rozrzut jakościowy między poszczególnymi egzemplarzami. Tokina 11-16- wypada bardzo zachęcająco- ostra nawet na brzegach po przymknięciu, stałe światło, solidna obudowa i dystorsja w prosty sposób usuwalna w PS. Wady ma takie że brakuje mu 1mm na szerokim końcu i mały zakres zooma, do tego pewnie jak to tokina- aberruje ostro. Sigma 10-20 ta nowa i stara odstrasza mnie rozrzutem jakościowym i FF/BF...do tego 82mm filtry w nowej.
Ostatnio miałem okazję porobić zdjęcia Tokiną 12-24, bo Miron mi pożyczył i bardzo fajny obiektyw... tylko brakuje mu tych 2mm, szybkiego AF i mniejszej CA, bo nawet d90 sobie nie radzi :)
najchętniej kupił bym N10-24, bo ma duży zakres, jest ostry w środku i na brzegu, SWM. No i głównym atutem jest marka, która powinna zapewnić że akurat ten egzemplarz, który kupię będzie będzie w 100%ok.. chociaż podobno wcale tak z nim nie jest, w ogóle mało o nim wiadomo...
Nikkor 10-24 jest najnowszą konstrukcją, możesz skoczyć do sklepu i go popróbować. Tokina ma już odpowiednik z silnikiem 12-24/4 więc możesz też ją sprawdzić - może będzie szybsza-podobno zmiejszyli w niej aberację.
Próbój może sam rozwiążesz ten problem.
Powodzenia
Hm. Serio 1mm na szerokim końcu robi aż taką różnicę?
Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić przykładu z życia wziętego -- masz jakiś?
Nie piszę tego sarkastycznie, tylko z ciekawości.
PS.
Bardzo ładne Evo....
maciek.evo
03-09-2009, 17:53
dzięki :)
no właśnie foto-moto i zdjęcia w ruchu, tzw. rigshoty :) tam każdy 1mm to więcej miejsca w kadrze o które się walczy i pozwala np zmiescic dwa auta w kadrze albo więcej tła :) lub do zdjęć w drifcie :twisted:
noraczej
03-09-2009, 18:00
sigma 10-20 rozrzut jakościowy, bf/ff ? :o pierwsze słyszę :? wg testu na optycznych to nowy N 10-24 ma problemy z focusem ;) w sigmie (tej nowej) zdecydowanie największą wadą są 82mm średnicy :?
ale ja osobiście w przyszłości kupię 10-20/3.5 :) miałem starszą wersję i była znakomita
albo N 12-24/4 ;) ten nowy 10-24 jakoś za bardzo straszy plastikiem ;)
maciek.evo
03-09-2009, 18:06
no dużo się słyszało o tym FF/BF w sigmie, mimo takiej malej ogniskowej... ale ja to wszystko napisałem z ludzkich opinii i testów, bo gdybym sprawdził każdy z nich to pewnie bym już wiedział :D
noraczej
03-09-2009, 18:09
ja nie słyszałem/czytałem ani jednej opinii/testu w których ktoś narzekałby na problemy z ff/bf w tych sigmach :)
dlatego na podstawie własnych doświadczeń serdecznie ją polecam ;)
Mam N10-24 i nie obserwuję ff/bf z d90.
maciek.evo
04-09-2009, 19:40
a CA? jak oceniasz ten obiektyw? wart swojej ceny? :)
no dużo się słyszało o tym FF/BF w sigmie, mimo takiej malej ogniskowej...
Opowiesci dziwnej tresci. Do tego nie wiem jak przy tak duzej GO, jaka daja szkla szerokokatne, ktos sprawdzal bf/ff.
Ja zawezil bym wybor do Tokiny 11-16 i Sigmy 10-20. Majac na uwadze dobry stosunek jakosc/cena.
a CA? jak oceniasz ten obiektyw? wart swojej ceny? :)
Nie jestem specjalistą ale żadnych abberacji na 100% powiększeniu nie widzę. Czy wart ceny? Oglądałem wcześniej S10-20 i myślę że warto dopłacić - wg mnie najważniejsza jest ostrość na brzegach. W obu modelach sigm ona leżała, w nikonie jest dobra.
no dużo się słyszało o tym FF/BF w sigmie, mimo takiej malej ogniskowej... ale ja to wszystko napisałem z ludzkich opinii i testów, bo gdybym sprawdził każdy z nich to pewnie bym już wiedział :D
Witaj
Najlepiej sprawdź sam, bo będziesz się borykał z wątpliwościami do końca świata.
W opiniach zawsze znajdziesz coś odstraszającego. Zrób tabelkę, plusy, minusy, wymagania, budżet i potestuj. Nic nie jest w stanie tego zastąpić.
Poza tym - nie ma obiektywu idealnego (chyba, że kupisz 14-24 do FF, ale znowu ktoś się przyczepi, że nie da się założyć filtrów, i że ciężki).
Miałem Sigmę 10-20 i złego słowa nie mogę powiedzieć. Polecam szkiełko.
Pozdrawiam
Pat
BART3skiing
07-09-2009, 11:23
Ja tez mam sigme 10-20 i naprawde jestem bardzo zadowolony z tego szkla!! Polecam
Popieram przedmówców. Sigma 10-20 ok.
juz nie robmy sobie jaj z pogrzebu i nie doszukujmy sie niewiadomo jakich BF/FF w ultra-szerokim kacie do cropa.
konia z rzedem temu, kto na zdjeciu rzeczywistym zauwazy odstepstwo przy 10mm @ f/8.
natomiast, jesli chodzi o Sigme, to nieodlacznym gwozdziem do trumny sa musztardowe kolory. gdzie dla odmiany
Tokina 12-24 daja piekne, czyste i nasycone barwy, ktore az chce sie ogladac.
czy 12mm wystarczy w cropie... ja mam 17mm w FF i spokojnie starcza, a wrecz rzadko schodze ponizej 20mm
Trochę namącę. Miałem S10-20 i sprzedałem, bo kupiłem N12-24/4 i ten dawał lepsze obrazki. Teraz dokupiłem N10-24 i on jest najczęściej zapiętym szkłem. Nie doszukuję się przy tym niuansów w obrazowaniu. Na moje oko obrazek bardzo podobny do N12-24. Oczywiście większa beczka na 10mm, ale mnie to nie drażni. Polecam N10-24 ( ten plastik wygląda jak metal :) ).
Przyłaczę się do przedmówcy jako że przeszedłem podobną drogę. Używałem pożyczonej S10-20 i cenna dla mnie była przestrzeń, którą ten obiektyw daje - mam na myśli kąt widzenia obiektywu. Lekko irytujący był sposób zniekształcania perspektwy, z którym nie potrafił poradzić sobie żaden program. Niby to beczka ale jakaś nierówna - albo bredze.
Mimo to byłem zdecydowany na zakup obiektywu. Poszedłem sobie do sklepu, wytestowałem najostrzejszą i coś mnie podkusiło aby przypiąć N10-24. Porównałem i kupiłem Nikkora. Obraz jest niewątpliwie ostrzejszy, kolory faktycznie przyjemniejsze. A czy wart różnicy w cenie, to już każdy musi sam oszacować. Dla mnie jest.
Polecam nikkora.
Pozdrawiam
Me_how
maciek.evo
08-09-2009, 10:52
a jak z pracą pod światło stoi ten 10-24?
pawelpiotrm
09-09-2009, 14:33
No właśnie. Sam stoję przed podobną decyzją jaki szeroki. W przyszłym tygodniu podepnę 10-20 3,5 i tokinę 11-16. Jeśli kolory w Tokinie będą lepsze ( bardziej plastyczne) a ostrość porównywalna to pewnie zdecyduję się na Tokinę. Śróbokręt wolniejszy od silniczka ale filtry znacznie tańsze ( 77 do 82).
Pozdrawiam
grudzinsky
09-09-2009, 14:45
nie rozumiem co ludzie chca do s10-20? przeciez to jest idealne szklo. foty wychodza idealnie do formatu A3 (wiekszych jak na razie nie drukowalem), a przy A4 nikt nie odrozni s10-20 od N10-24 czy 14-24...uzywam s10-20 od poltora roku i niech mi ktos zarzuci, ze kolory sa mdle i nie jest ostro :-P
W przyszłym tygodniu podepnę 10-20 3,5 i tokinę 11-16. Jeśli kolory w Tokinie będą lepsze ( bardziej plastyczne) a ostrość porównywalna to pewnie zdecyduję się na Tokinę.
To ja od razu Ci powiem, ze pod wzgledem ostrosci T 11-16 nie ma sobie rownych, kosi wszystko. Bije ja jedynie N 14-24, ale cena... no chyba, ze nie uznajesz kompromisow :)
pawelpiotrm
10-09-2009, 11:09
Kompromisy uznaję ;-)
A czy Twoja wypowiedz dotyczy też nowej Sigmy ze swiatełkiem 3,5?
Tej nowej Sigmy nie mialem w rekach bo u nas dopiero wchodzi. Ale nie podejrzewam rewolucji w nowej Sigmie (imo jedyna zmiana in plus bedzie tylko wieksza swiatlosila), jestem przekonany w 99.99%, ze pod wzgledem ostrosci nie bedzie miala szans z Tokina. Jesli byloby inaczej to mielibysmy cud na miare Kany Galilejskiej. Co innego jesli chodzi o CA i prace pod swiatlo - to sa mocne strony Sigmiaka.
Zreszta pewnie sa juz jakies testy nowego dziecka Sigmy to mozesz zajrzec i sie przekonasz jak jest z ostroscia.
pawelpiotrm
10-09-2009, 16:50
Chyba wybiorę więc Tokinę. Raz, że chciałbym poużywać jakieś filtry a dwa że jeszcze nigdy Tokiny nie miałem ;-) A jak chwalą to może się do firmy przekonam. Nikkora i Sigmę już mam więc...
Opowiesci dziwnej tresci. Do tego nie wiem jak przy tak duzej GO, jaka daja szkla szerokokatne, ktos sprawdzal bf/ff.
czasami się gubi... w teście było widać lekką roznice pomiędzy niektorymi sztuka... w pro centrum w warszawie mieli ich 5... trzecia była ostra i trafiała w punkt to reszty nie ruszałem... jedna troszkę miała mydełko lekkie ale tak to w życiu jak sprawdzam to czasami się gubi ale i tak o niebo lepiej niż mój tamron.
ff/bf - praktycznie nie ma.
Co do N10-24 i BF/FF to sam wczoraj wybierałem z kilku sztuk, wszystkie ostrzyły idealnie. Wybór był naprawdę ciężki.
palfinger
04-11-2009, 20:46
potwierdzam Nikkor 10-20 straszy plastykiem i pierścienie chodzą jak w kicie. Polecam Nikkora 12-24/4 - cudne szkło :)
Annihitek
08-11-2009, 17:49
Ja polecam Tokinę 11-16 f/2.8 - mam i jedyne zastrzeżenie, jakiego do tego wynalazku mam, to to, że Tokina namiętnie lubi łapać dziwne bliki pod ostre światło. Reszta, nawet brzegi przy f/2.8 - ok.
woytec60
08-11-2009, 19:57
Hm. Serio 1mm na szerokim końcu robi aż taką różnicę?
Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić przykładu z życia wziętego -- masz jakiś?
Nie piszę tego sarkastycznie, tylko z ciekawości.
Proszę bardzo: http://www.kenrockwell.com/tech/digital-wide-zooms/comparison-angle.htm
Jakby nie patrzeć, przy obiektywach szerokokątnych 1mm to już całkiem spora różnica.
Ze swej strony polecam Tokinę 11-16/2.8.
Do cropa to szkielko pasowalo mi idealnie a aberrację usunąć można bez większych problemów w programie graficznym.
Zresztą nie jest wcale taka duża :roll: