Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Fotografie policyjne

dominikpl72
03-09-2009, 16:51
Najpierw cytat:
"Ze strony internetowej policji możemy się dowiedzieć, że fotografie obrazów zamieszczone w sieci nie oddają prawdziwego piękna prac."
Potem galeria:
http://policyjni.gazeta.pl/Policyjni/51,91152,6967360,Byly_komendant_zostal_hafciarzem_ _ZDJECIA_.html?i=0
Geometria tych zdjęć jest ujmująca... No cóż - jeśli policja robi takie zdjęcia dokumentujące przedmioty - to nic dziwnego, że prawie nic co zostało skradzione się nie odnajduje :)

Barykada
03-09-2009, 19:04
Jak oni to cyfrówkami robią ;P

a nie wiecie właśnie ile taki fotograf policyjny zarabia?

alfapasje
03-09-2009, 19:44
poza tym, podobnie jak drogówka ich cyfraczki nie rzadko bywają podkęcane ;)

lechupe
03-09-2009, 20:10
poza tym, podobnie jak drogówka ich cyfraczki nie rzadko bywają podkęcane ;)

znaczy rasowane są ? jak samochody ?
kurcze, czyli np taki d40 podrasowywany jest do d3, a np taki 70-300/4.5 rasowany jest do 200-400/4...

super :-)

Pershing
03-09-2009, 20:14
Jak oni to cyfrówkami robią ;P

Policja nie zatrudnia fotografów na etatach. Zdjęcia takie robią tzw. technicy kryminalistyki, którzy w ostatnim czasie dysponują całkiem przyzwoitym sprzętem w większości ze stajni konkurencji spod znaku C.
Technik jest uniwersalny, robi foty, opyla w poszukiwaniu odcisków palców i wiele innych rzeczy. Poza tym to zdjęcia dokumentacyjne, anie na konkurs, nikt się nie przykłada bo tu liczy się czas, ilość itd.

Barykada
03-09-2009, 20:54
a ja myślałem, że oni to w ramki w kwiatki wsadzają jak na wesele i robią konkursy u którego ładniejszy jest w bw i który ma ładniejsze winietowanie :(

fIlek
03-09-2009, 21:04

Mniej, niż Ci się wydaje. A do tego robota przestaje być ciekawa po pierwszym na Twoim koncie zmieleniu przechodnia przez TIRa :(

mooha
03-09-2009, 21:16
W tam- widziałem dużo gorsze zdjęcia i to na forach foto. Nie ma o co robić zadymki. Pzdr

elanek
03-09-2009, 21:36
W tam- widziałem dużo gorsze zdjęcia i to na forach foto. Nie ma o co robić zadymki. Pzdr

Ale ich nie robiłeś

alfapasje
03-09-2009, 22:01
tak.. tylko oni są reporterami. oni nie są tam po to żeby zdjęcie miało kompozycje, kadrowanie po mocnych liniach, geometria idelna.
to są zdjęcia do akt. Zapewniam Cie że wyżej wymienionego zmielonego nikt nie robi wg rad glamour/portret..

Piotr.Arnoldes
03-09-2009, 22:07
Mniej, niż Ci się wydaje. A do tego robota przestaje być ciekawa po pierwszym na Twoim koncie zmieleniu przechodnia przez TIRa :(

Takie zdjęcia muszą też robić fotoreporteży... Tzn. tak na prawdę nikt nic nie musi, ale jeśli chce zarabiać pieniądze... Przez pewien czas pracowałem w lubelskiej gazecie... Robiłem kilka wypadków, ale - z mojego punktu widzenia na szczęście - tylko takie, gdzie nikt nie zginął.

Ciężki i czasem niewdzięczny kawałek chleba...

Pozdrawiam

marszull
04-09-2009, 00:53
Weegee tez robil podobne zdjecia (tzn z wypadkow, chociaz nie pracowal w policji) a teraz to klasyka fotografii

fIlek
04-09-2009, 01:18
Takie zdjęcia muszą też robić fotoreporteży... Tzn. tak na prawdę nikt nic nie musi, ale jeśli chce zarabiać pieniądze... Przez pewien czas pracowałem w lubelskiej gazecie... Robiłem kilka wypadków, ale - z mojego punktu widzenia na szczęście - tylko takie, gdzie nikt nie zginął.

Ciężki i czasem niewdzięczny kawałek chleba...

Pozdrawiam

Zapewniam Cię, że TAKICH zdjęć fotoreporterzy nie muszą robić i nie mogą. Poza tym gwarantuję, że większość z wypowiadających się w tym wątku nie potrafiłaby zrobić dokumentacji zdjęciowej z wypadku. Nie mówiąc już o np. zbliżeniach ran kłutych u denata, itp - nie wszystko robi się podczas sekcji. No i jeszcze jedno - do dymiącej kupki ludzkiego mięsa na drodze nie da się przyzwyczaić - ja w każdym razie przez 1,5 roku się nie przyzwyczaiłem :???:

Pershing
04-09-2009, 02:30
No ja przez prawie 20 lat też nie.

adrian
04-09-2009, 07:57
Czepiacie się zdjęć ;-)

W policji ludzi robiących zdjęcia można podzielić na dwie grupy:

- zwykłych policjantów, którzy się na fotografii nie znają ale muszą dokumentować różne małe sprawy
- wykształconych, zawodowych fotografach (po szkołach), którzy się na tym znają i wiedzą co robić.

Ci drudzy fotografują przy poważniejszych sprawach i nie są wzywani np. żeby zrobić zdjęcie przeciętej kłódki w piwnicy. Poza tym robią np. zdjęcia śladów, fotografują wypadki, sekcje itp. Fotografują też w podczerwieni, przez mikroskop itp. itd.

Ja znam kilku(nastu) tych drugich. Jeżeli chodzi o sprzęt - oni akurat mają w 95% nikony, w tym modele flagowe (jednocyfrowe). Jeżeli chodzi o szkła, to mają sporo topowych. Typu micro nikkor, 300/2.8 itd.

Gurgul99
04-09-2009, 08:43
Wszystko zależy od województwa i zaradności komendanta.
Tam gdzie pracuję technicy korzystają w 95% przypadków z EOS-ów 350 + kitówka, czasem używa się szkła 28-105. Lampy bodajże są Metz`a.
W fotografii policyjnej nie chodzi o idealne wykadrowanie bo nierzadko nie ma czasu i możliwości, nikt nie bawi się w saturację, poziomy itd bo obróbka zdjęć jest niedozwolona. To ma być pstryk pokazujący sytuację, miejsce zdarzenia, przedmiot. To wszystko.
A kupki mięsa na asfalcie? To jeszcze nic... a robienie zdjęć człowiekowi który w lecie leżał w wannie przez miesiąc....
Do wszystkiego człowiek się przyzwyczaja, to tylko mięso, tak trzeba myśleć i pracuje się dalej... zaczniesz myśleć o każdej ludzkiej krzywdzie to zwariujesz.