Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Studia

Barykada
03-09-2009, 14:56
Witam

Jakie możecie polecić dobre studia wydział fotograf/grafik z naciskiem na grafik ;)
Żadne ASP mnie nie interesuje bo mam tam wielu znajomych i wiem jak jest...
Najlepiej Anglia lub ew. Francja chociaż o namiary w Polsce bym się nie obraził :)

Pozdrawiam

PS jeszcze małe pytanko...

Studia graficzne lub fotograficzne jakie mają mniej więcej wymogi? chodzi o maturę :)

Trupek
03-09-2009, 17:57
Jeżeli chodzi o Twoje pytanie postawione w PS, to raczej brana jest pod uwagę teczka prac i wiedza z historii sztuki, historii fotografii.

matyjasz
05-09-2009, 20:07
Dorzucę, że na South East Essex College w Southend biorą pod uwagę Twoje portfolio, zaangażowanie, potem pytają o umiejętności, sprawdzają czy szybko się uczysz (śmieszne to ;) ) i czy możesz zapłacić ok. 3500 funciaków za rok ;) Trwa 3 lata a potem możesz się wybrać na coś co nazwałbym 'Master of Co Tam Wybierzesz' - odpowiednik naszego magistra. Plusem jest, że podejmując studia, czy to w Polsce czy w UK, jesteś zwolniony (i Twoja rodzina zamieszkująca wspólnie - o ile żyjesz w UK) także z podatku miejskiego, tzw. council tax.

pozdrawiam
mati

Barykada
06-09-2009, 03:03
O matyjasz bardzo dziękuję za informacje :) najgorzej z kasą ale i to da radę ;)

matyjasz
06-09-2009, 12:25
Sprawdziłem coś jeszcze, jeśli Twoje dochody są zbyt niskie (sprawdź ale to jest chyba 19k brutto na rodzinę 2 osoby) to możesz się ubiegać o dofinansowanie, lub kredyt studencki. Nie jestem jednak pewien wieku, do jakiego student może się ubiegać ot taki kredyt. Być może nie ma granicy wieku, ale musisz to sprawdzić.

pzdr
mati

Barykada
06-09-2009, 21:08
ubiegać o dofinansowanie za granicą? czy w Polsce
ok dzięki za info :)

matyjasz
07-09-2009, 02:05
Mówię jak jest w UK. Jeśli studiujeszw Polsce ale mieszkasz w UK i płacisz CT, możesz się ubiegać o jego zawieszenie na czas studiów. Jeśli chcesz studiować w Polsce to nie dostaniesz raczej kredytu w Anglii na takie studia, sądzę że to wyłącznie możliwe jeśli studiujesz ORAZ mieszkasz w UK.