PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] 31.08

ku6i
03-09-2009, 03:00
Uprzedzając pytania: tytuł nie ma żadnego znaczenia, tak mi łatwiej nazywać zdjęcia. Bez winiety i krzywych kadrów.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img25.imageshack.us/img25/3816/wdsc677711.jpg)

Szuwar
03-09-2009, 08:54
Ciekawie skomponowane zdjęcie.

Teoretycznie - ogromny krzaczor na środku, ławeczka w dole kadru, jakiś balon też gdzieś na marginesie tej fotografii.

A jednak wszystko w magiczny sposób współgra - nawet miasto w tle.

Do mnie gada ten kadr i moim zdaniem dobrze, że nie ma kolejnego dramatycznego nieba.

Jakiś spokój bije z tego obrazka.

Dla mnie jest bardzo dobrze.

ART69
03-09-2009, 11:04
Moim zdaniem też uważam to za ciekawy kadr, mimo chyba złamaniu zasad :-)

wasilewk
03-09-2009, 11:09
Dla mnie, miłośnika landszaftów, złamana jedna podstawowa zasada: kolor ! Choć nie jest źle.

Pzdr.

arthyg
03-09-2009, 11:16
pierwsze wrażenie jest takie, że krzaczor przeszkadza i chciałoby się go odsunąć na bok :-)
ale po dłuższym oglądaniu podoba mi się zestwienie (choć nie umiem wytłumaczyć dlaczego to działa) trzech nie mających ze sobą nic wspólnego elementów: ludzie na ławce-krzak-balon...

Nikonozaur
03-09-2009, 12:22
(...) trzech nie mających ze sobą nic wspólnego elementów: ludzie na ławce-krzak-balon...

Mylisz się Kolego, przekaz jest jasny: firma krzak zrobiła ludzi w balona. :mrgreen:

Fotka podoba mi się, spokój z niej bije.

dominikpl72
03-09-2009, 12:46
Hehe - spróbujcie tak: zasłońcie sobie dłonią tego krzaczora. Dla mnie dopiero wtedy robi się fajne - chyba dlatego ze krzaczor taki czarny jest... :)

borregaard
03-09-2009, 15:10
A bez tego krzaka jaki byłby spokój......

ku6i
03-09-2009, 15:16
Na wstępie chciałbym podziękować za wszystkie komentarze.

Moim zdaniem też uważam to za ciekawy kadr, mimo chyba złamaniu zasad :-)

O jakich zasadach piszesz? Wydaje mi się, że to zdjęcie jest w jakiś sposób klasyczne, wydaje mi się że nie łamie żadnych zasad, ale może czegoś nie zauważyłem. Są mocne punkty, prosty horyzont, nie ma jakichś gigantycznych kontrastów, krzywych kadrów i dramatycznego nieba.

Dla mnie, miłośnika landszaftów, złamana jedna podstawowa zasada: kolor ! Choć nie jest źle.

Pzdr.

Landszafty to nie jest moja mocna strona, więc może dlatego jest czarno-biało. W przyszłym tygodniu popracuję trochę nad kolorem, ciekaw będę Twojej oceny.

Mylisz się Kolego, przekaz jest jasny: firma krzak zrobiła ludzi w balona. :mrgreen:

Fotka podoba mi się, spokój z niej bije.

Dobra interpretacja, wiedziałeś "co autor miał na myśli" :D

Hehe - spróbujcie tak: zasłońcie sobie dłonią tego krzaczora. Dla mnie dopiero wtedy robi się fajne - chyba dlatego ze krzaczor taki czarny jest... :)

Próbowałem go troszkę rozjaśnić, ale coś się Lightroomowe maski na mnie obraziły. Faktycznie, warto troszkę nad tym popracować. Ciekawostka: ten "krzaczor" to prawie dziesięciometrowe drzewo jest :D

A bez tego krzaka jaki byłby spokój......

Próbowałem, rozmawiałem, ale Zieleń Miejska za Chiny Ludowe nie chciała się zgodzić na wycinkę ;)