PDA

Zobacz pełną wersję : Zestaw Cokin, jakie filtry ?

creativeguy
02-09-2009, 21:18
Witam

Nabyłem zestaw Cokin'a (holder, osłonę etc) i borykam się teraz z problemem zakupu odpowiednich filtrów. Przeczytałem większość tematów z tym związanych, w szczególności "tematy Alf'a" ale nadal mam kilka pytań odnośnie jakie filtry wybrać.

http://photo4b.pl/index.php?p321,filtr-polowkowy-szary-hitech-nd-0-6-soft-dla-cokin-p

http://photo4b.pl/index.php?p322,filtr-polowkowy-szary-hitech-nd-0-9-soft-dla-cokin-p

Czy taki zestaw filtrów na początek będzie odpowiedni czy też dokupić*dodatkowo ND ale pełny do wydłużenia czasu ekspozycji (chodzi o fotografię rozmytej tafli morza, jeziora oraz rzek) a jeżeli tak to jaki filtr, o ilu przyciemnieniach przysłony miałby to być (zaznaczam, że chcę kupić*filtry Hitech'a)

Czy warto używać wraz z systemem Cokin i filtrami ND i połówkowymi filtru polaryzacyjnego?

Jako zabezpieczenia obiektywu używam filtra Hoya Super HMC Pro 1 (chyba slim to jest) który ma dodatkowy gwint do zamocowania innego filtra. Czy będę mógł używać nadal tego filtra jako osłony i czy podczepię pod niego w/w zestaw nie wpływając na obniżenie jakości zdjęć?

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Anion
03-09-2009, 10:38
Czy taki zestaw filtrów na początek będzie odpowiedni czy też dokupić*dodatkowo ND ale pełny do wydłużenia czasu ekspozycji (chodzi o fotografię rozmytej tafli morza, jeziora oraz rzek) a jeżeli tak to jaki filtr, o ilu przyciemnieniach przysłony miałby to być (zaznaczam, że chcę kupić*filtry Hitech'a) Czy warto używać wraz z systemem Cokin i filtrami ND i połówkowymi filtru polaryzacyjnego?

filtrami połówkowymi nie rozmyjesz rzeki czy tafli jeziora. Do tego musisz posiadać filtr szary pełny o sile około 0,9 (tutaj w zależności od sceny może być trochę słabszy lub mocniejszy). Gdybyś w scenie miał np. niebo (np. z jednej strony fotki wodospad, który chcesz rozmyć, a z góry niebo) to można dołożyć jeszcze szarą połówkę o sile około 0.6. Gdybyś na dole miał jezioro, z którego nie chciał byś mieć refleksów to dołóż jeszcze polara. Kombinacji jest wiele i nie ma jednej jedynie słusznej recepty.

Jako zabezpieczenia obiektywu używam filtra Hoya Super HMC Pro 1 (chyba slim to jest) który ma dodatkowy gwint do zamocowania innego filtra. Czy będę mógł używać nadal tego filtra jako osłony i czy podczepię pod niego w/w zestaw nie wpływając na obniżenie jakości zdjęć?

Tak, to jest slim. Jeśli uznasz, że potrzebny Ci polar w danym kadrze to wkręcaszpolar a następnie system Cokina i używasz niezależnie (trochę utrudnione manewrowanie polarem, ale da się przeżyć)
Z góry dzięki za odpowiedzi :)[/QUOTE]

mrkefas
04-09-2009, 22:58
połówka tylko ci przyciemni fragment zdjęcia (tak sądzę;p)

a co do polara, już poprzednik powiedział.. ja robie tak, najpier kręce polarem, potem go paluchem unieruchamiam i ustawiam odpowiednio cokina, na początku trochę zabawy jest, ale idzie się przyzwyczaić:) gorzej mają ludzie z dużymi paluchami:)

Strus
04-09-2009, 23:35
Czy taki zestaw filtrów na początek będzie odpowiedni czy też dokupić*dodatkowo ND ale pełny do wydłużenia czasu ekspozycji (chodzi o fotografię rozmytej tafli morza, jeziora oraz rzek) a jeżeli tak to jaki filtr, o ilu przyciemnieniach przysłony miałby to być (zaznaczam, że chcę kupić*filtry Hitech'a)

Pierwsza skucha bym rzekl :D Owo potkniecie w Twoim rozumowaniu dotyczy wlasnie rozmywania morza itp... Aby osiagnac taki efekt podstawa jest pelny ND. I raczej nic co mozna sobie w cokinowski holderek wsunac. Czemu? Ano w przypadku systemu Cokina masz niestety zawsze boczne swiatlo co utrudnia sprawe. Oczywiscie mozna ale dodatkowo moga powstac problemy takie jak TUTAJ (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=103754&page=5). Dodatkowe kwiatki w postaci dziwnych zafarbow dawanych przez jedynego slusznego do takich zabaw Hitecha 3.0, zniechecaja moim zdaniem. Jesli pominac kwestie zafarbow (na jednej matrycy moga byc a na innej juz nie) to mozna rowniez zakupic plytke i wpakowac ja w oprawke od jakiegolwiek okreglego filtra. W zamian mamy oszczednosci w stosunku do wlasciwych nakrecanych filtrow ND i znika problem bocznego swiatla.

filtrami połówkowymi nie rozmyjesz rzeki czy tafli jeziora. Do tego musisz posiadać filtr szary pełny o sile około 0,9 (tutaj w zależności od sceny może być trochę słabszy lub mocniejszy). Gdybyś w scenie miał np. niebo (np. z jednej strony fotki wodospad, który chcesz rozmyć, a z góry niebo) to można dołożyć jeszcze szarą połówkę o sile około 0.6

Filtr 0.9 to tylko 3 dzialki przyslony. Smiem watpic zeby dajmy na to w sloneczny dzien udalo sie za jego pomoca cokolwiek rozmyc. Minimum to IMO HOYA ND400 ktora jest filtrem 9cio stopowym o gestosci 2.7. Idalem oczywiscie jest 3.0 (tu na placu boju mamy B+W lub Heliopana). Polowke z reguly trzeba dolozyc. Polecam sprawdzic ze tak powiem organoleptycznie. 0.6 bedzie tu raczej minimum poniewaz zasem i 0.9 okazuje sie zbyt malo do odpowiedniego przyciemnienia nieba. Sam mam Hitecha 0.9 i zastanawiam sie czy nie dokupic 1.2 bo cos mi czasami za jasno

Czy warto używać wraz z systemem Cokin i filtrami ND i połówkowymi filtru polaryzacyjnego?

Oczywiscie ze warto. Po pierwsze mozesz dzieki temu wydluzysz dodatkowo czas ekspozycji a po drugie, co wazniejsze decydujesz o tym jak w koncowym efekcie bedzie wygladac Twoja woda - beda widoczne odbicia czy bedzie widoczne dno. Polar polecam kupic w wersji slim z gwintem (np Marumi DHG)

Bedziesz mogl....bo kto Ci zabroni :D Technicznie rowniez wykonalne... Tylko po co ? Ja na czas wykonywania takich zdjec (czyli dluuuuugie czasy) zdejmuje UV. Na szklo zakrecam polarek, na polarek nakrecam mocnego NDka a na nd holderek z polowka

creativeguy
05-09-2009, 11:49
filtrami połówkowymi nie rozmyjesz rzeki czy tafli jeziora. Do tego musisz posiadać filtr szary pełny o sile około 0,9

Pierwsza skucha bym rzekl Owo potkniecie w Twoim rozumowaniu dotyczy wlasnie rozmywania morza itp... Aby osiagnac taki efekt podstawa jest pelny ND.

Dlatego też napisałem czy nie zakupic dodatkowo pełnego ND :) ale dzięki za podpowiedzi. Wiem już dużo więcej :D i zakupiłem sobie początkowy zestaw :

http://www.photo4b.pl/index.php?p322,filtr-polowkowy-szary-hitech-nd-0-9-soft-dla-cokin-p

http://www.photo4b.pl/index.php?p321,filtr-polowkowy-szary-hitech-nd-0-6-soft-dla-cokin-p

http://www.photo4b.pl/index.php?p272,p154-filtr-pelny-szary-nd8-0-9-cokin-p

Co do polarka, posiadam zakupionego na początku mojej przygody filtr HAMA (nie jest to slim) i zastanawiam się czy po założeniu tego filtra plus holdera z filtrami Cokin nie bedzie winietowania ? Używać to to będę na obiektywie Nikkor 18-105 VR (kit) ale zastanawiam się nad zakupem Sigmy 10-20 do panoramek w niedalekiej przyszłości.

Dzięki wszystkim za podpowiedzi :)
Pozdrawiam

Strus
05-09-2009, 12:39
Na ND8 IMO wyrzuciłeś pieniądze - dość jasno Ci to chyba wyjaśniłem. No ale to Twoje decyzje przecież

Sigma 10-20 do panoram nadaje się tak jak Mercedes SLK do zabawy w off-road

grudzinsky
07-09-2009, 14:21

TUTAJ (http://www.digart.pl/zoom/3747610/Rackwick.html) i TUTAJ (http://www.digart.pl/zoom/4129030/Orkney.html) i jeszcze TUTAJ (http://www.digart.pl/zoom/4154617/Noup_Head.html) i TU (http://www.digart.pl/zoom/3762452/Hills_of_Hoy.html) off-road z s10-20 :P panoramy mozna robic czym sie chce i jak sie chce. wszystko zalezy od czlowieka...

Strus
07-09-2009, 20:27
Tyle że ja tam nigdzie dowodów na Sigmę nie widzę.... A nawet jesli to Sigma to na pewno nie na 10mm tylko raczej na 20. Składane z kilku lub kilkunastu kadrow bo niestety. Nie od dziś wiadomo że takie ognisjowe jak ma Sigma nie są najszczęśliwszym wyborem do panoram.

grudzinsky
07-09-2009, 22:49
Tyle że ja tam nigdzie dowodów na Sigmę nie widzę.... A nawet jesli to Sigma to na pewno nie na 10mm tylko raczej na 20. Składane z kilku lub kilkunastu kadrow bo niestety. Nie od dziś wiadomo że takie ognisjowe jak ma Sigma nie są najszczęśliwszym wyborem do panoram.

halo! czy ty kumasz temat "panorama"? wiesz jak sie to robi? czy poprostu piszesz by pisac? no oczywiscie, ze skaladane z kilku czy kilkunastu kadrow, przeciez to jest wlasnie panorama, ktora tworzy sie wlasnie z tych kilku kadrow. najlepiej w pionie, ale nigdzie nie jest napisane, ze w poziomie tez byc nie moga...moze i najszczesliwszym wyborem nie sa, ale jak widac na zalaczonych obrazkach mozna robic panoramy z wielkim powodzeniem...

a swoja droga to jaka jest idealna ogniskowa do robienia panoram?

Strus
08-09-2009, 20:43
halo! czy ty kumasz temat "panorama"? wiesz jak sie to robi? czy poprostu piszesz by pisac? no oczywiscie, ze skaladane z kilku czy kilkunastu kadrow, przeciez to jest wlasnie panorama, ktora tworzy sie wlasnie z tych kilku kadrow. najlepiej w pionie, ale nigdzie nie jest napisane, ze w poziomie tez byc nie moga...moze i najszczesliwszym wyborem nie sa, ale jak widac na zalaczonych obrazkach mozna robic panoramy z wielkim powodzeniem...

a swoja droga to jaka jest idealna ogniskowa do robienia panoram?

Tak, nic nie wiem i w życiu nawet nie słyszałem co to panorama. Piszę żeby pisać. Ważne że Ty kumasz

creativeguy
10-09-2009, 06:31
Na ND8 IMO wyrzuciłeś pieniądze - dość jasno Ci to chyba wyjaśniłem. No ale to Twoje decyzje przecież

Przetestowałem ów zakupiony zestaw i pierwsze wrażenia z pracy z tym zestawem są obiecujące. Co do ND8 nie tak do końca wyrzucone w błoto ... otrzymałem pożądane rozmycia. Dodatkowo dokładając połówkę 0,6 albo 0,6 + 0,9 czas się dodatkowo wydłuża, rozmycie jest nieco większe a i niebo ładnie przyciemnione :)

Z czasem nabędę*dodatkowo mocniejszy ND pełny i dodatkowe połówki 0,3 i 1,2 w wersji soft i hard ...

Pozdrawiam i dzięki wszystkim za komentarze

alfapasje
12-09-2009, 12:19
ja dołącze się do wątku żeby nie spamować. Poszukuje cokinowego odpowiednika Hoyi NDx8. Może być nawet ciemniejszy, oby nie za wiele..

Strus
12-09-2009, 12:24
I gdzie w tych poszukiwaniach tkwi problem bo nie rozumiem ?