Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Auto FP, TTL, TTL BL, czyli wątpliwości amatora.

Tomeqp
02-09-2009, 17:31
Witam,
Ostatnio dokonałem zakupu SB-600 i mam kilka wątpliwości dotyczących oświetlenia lampami zewnętrznymi, których instrukcja niestety nie rozwiała. Po pierwsze: Jak to jest z tym trybem Auto FP? Lampa synchronizuje z bardzo krótkimi czasami migawki, ale kosztem czego? Czy można używać auto FP cały czas i nie wiąże się to z żadnymi skutkami ubocznymi? Bo w sumie gdyby to było takie piękne jak się wydaje, to by to było standardem a nie dodatkowym trybem, chyba że na siłę szukam problemów. ;) Druga sprawa, to nie za bardzo wiem czy dobrze rozumiem różnicę między TTL a TTL BL - TTL służy do tego, aby lampa automatycznie poprawnie naświetliła kadr jako całość, a TTL BL, aby jakby "uśrednić" naświetlenie między obiektem głównym a tłem, tak? I dodatkowo TTL sam uwzględnia odbicie światła np. od sufitu? Czytałem różnicę w instrukcji, ale nie jestem pewien, czy to tak wygląda "po ludzku". :)

adolfik9501
02-09-2009, 17:42
Auto FP - naświetla z krótkimi czasami kosztem mocy (bo musi naświetlać dłużej co by migawka zdążyła kadr naświetlić,) generalnie rzadko kiedy wali się pełnym błyskiem, co by różnicę zobaczyć. W normalnej pracy skutków ubocznych brak.
TTL - naświetla kadr (można by rzec główne światło to flash), a TTL BL - uzupełnia błyskiem kadr.
TTL nie obchodzi od czego odbijesz światło, bo zawsze dąży do poprawnego naświetlenie (przynajmniej wg. lampy) ;)