PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa studyjna za 200 zl?!?!?!

allprint
02-09-2009, 16:06
Witam,
mam pytanie, czy ktos z was moze uzywa, lub mial stycznosc z ta lampa?
http://allegro.pl/item725742717_profesjonalna_lampa_studyjna_120sma_ 120ws_warszawa.html
Koszt zaden, ale czy warto wydac na nia te 2 setki?
Dodam ze lampy studyjnej bede uzywal w malym pomieszczeniu do prostych kompozycji.
Dzieki za info, pozdrawiam.

mkl
02-09-2009, 16:12
W pracy mamy 3 chińczyki po 40Ws. Na chwilę obecną działają wszystkie, aczkolwiek mocowo stanowczo za słabe w niektórych momentach, dlatego też chętnie bym opinię o przytoczonej lampie przeczytał.

Luźna gumka
02-09-2009, 16:18
Ja miałem z tym styczność. Jak już ktoś pisał wcześniej w innym wątku ta lampa nie ma 120Ws. Da się tym błyskać, ale cudów nie należy oczekiwać. Oświetlałem dwiema sztukami różne pokrowce do instrumentów muzycznych i jakoś dawało radę. W ciągu godziny błyskały dosyć równo. Nie zauważyłem także różnić w kolorze światła czyli błyskały względnie akceptowalnie. Ale jak pisałem, miałem styczność krótko, bo tylko przez 1 godzinę, bo musiałem na cudzych lampach pracować.

O jakości nie będę się wypowiadał, bo chyba jesteś w stanie sobie wyobrazić tandetny plastik i do tego wszelkie wskaźniki pokrętła, które sprawiają wrażenie jakby się miały rozpaść lub odlecieć. Ale nie odleciały i jakoś tam działały.

Musiałbyś określić czym są "proste kompozycje", żeby wiedzieć jak Tobie pomóc.

Z takich ogólnikowych rzeczy co mogę napisać, to fakt, że palnik jest schowany w obudowie lampy co powoduje znaczne "wyszczuplenie" snopa światła. Dzięki temu nie ma sensu inwestycji w duże softboxy (maksymalnie można pracować na 60x60 cm). Taka sytuacja powoduje, że aby mieć większe powierzchnie w miarę równomiernie oświetlone musisz odstawić lampę od fotografowanego obiektu, przez co okazuje się, że nawet na pełnej mocy zaczyna brakować światła. Ale generalnie ja piszę o powierzchniach 1,5 - 1,8 metra, które musiałem oświetlić. Do tego, musiałem robić w RAWie, żeby z ekspozycji wyciągnąć dodatkowe 1,5 EV, żeby przedmiot w miarę się prezentował na zdjęciu.

Czekam na jakieś bardziej szczegółowe pytania :)

allprint
02-09-2009, 16:36
Czekam na jakieś bardziej szczegółowe pytania :)

Mam do zrobienia kompozycje na powierzchni 1m2. Beda to talerze sztucce, kieliszki, butelka i
korki od wina. Obiekty beda fotorgafowane pod katem 45 stopni na bialym obrusie. Cala kompozycja bedzie ulozona na ziemi. Mam do dyspozycji duza blende biala lub stebrna i softbox o ktorym pisales, czyli 60x60.
Pomieszczenie ma ok 12 m2, ale niestety wysokosc to tylko 2,2 m.
Mysle ze to tyle...
Czy jadna taka lampa da rade?

robsonzbydzi
02-09-2009, 20:57
Tak trochę poza wątkiem, jaką moc powinny mieć lampy do portretu ew. zdjęć całej sylwetki, ten sam sprzedawca ma jeszcze lampy 230 Ws i 600 Ws?

Moonbeam
03-09-2009, 01:39
Tak trochę poza wątkiem, jaką moc powinny mieć lampy do portretu ew. zdjęć całej sylwetki, ten sam sprzedawca ma jeszcze lampy 230 Ws i 600 Ws?

Na jakiej przysłonie chcesz robić te zdjęcia? Jeśli na 2.8 to każda lampa wystarczy. Jeśli w okolicach f/10-16 to i dwie 230 mogą nie dawać rady... Choć w praktyce do fotografowania jednej osoby na rozsądnych przysłonach dwie lub trzy lampy około 300 Ws w zupełności wystarczą.

Luźna gumka
03-09-2009, 08:27
Mam do zrobienia kompozycje na powierzchni 1m2. Beda to talerze sztucce, kieliszki, butelka i
korki od wina. Obiekty beda fotorgafowane pod katem 45 stopni na bialym obrusie. Cala kompozycja bedzie ulozona na ziemi. Mam do dyspozycji duza blende biala lub stebrna i softbox o ktorym pisales, czyli 60x60.
Pomieszczenie ma ok 12 m2, ale niestety wysokosc to tylko 2,2 m.
Mysle ze to tyle...
Czy jadna taka lampa da rade?

Kolega moombeam zadał dobre pytanie. Na jakich przysłonach chcesz pracować? Czy chcesz mieć cały ten 1m2 ostry, czy chcesz robić także zdjęcia z pierwszym planem ostrym, a drugim rozmytym (taka fotografia szczegółu)?

Powiem ogólnie tak, da się robić takim zestawem zdjęcia o których piszesz, ale będziesz się gimnastykować. Być może będziesz mieć momenty, że będziesz musiał podwyższyć ISO, żeby np. równomiernie oświetlić scenę itp.

robsonzbydzi
03-09-2009, 08:58
Na jakiej przysłonie chcesz robić te zdjęcia? Jeśli na 2.8 to każda lampa wystarczy. Jeśli w okolicach f/10-16 to i dwie 230 mogą nie dawać rady... Choć w praktyce do fotografowania jednej osoby na rozsądnych przysłonach dwie lub trzy lampy około 300 Ws w zupełności wystarczą.

Optimum rozdzielczości moja optyka osiąga od f5,6 do f8 i myślę że na wyższe raczej bym nie wchodził tym bardziej że lubię zabawy GO więc raczej mniejsze niż większe.
Dzięki za podpowiedź

allprint
03-09-2009, 11:42
Kolega moombeam zadał dobre pytanie. Na jakich przysłonach chcesz pracować?

Caly obszar ma byc ostry, wie pewnie i do 20 moge dojsc.

Jacek_Z
03-09-2009, 13:11
bez żartów. Do takch przysłon potrzebowałbyś kilku potężnych lamp, z tych najsilniejszych na rynku (1000 WS byłoby mało). No chyba, że podbijesz ISO (czego się unika).
W dodatku taka przysłona nie bardzo ma sens, GO jest większa, ale dyfrakcja juz psuje ostrość na całości.

Luźna gumka
03-09-2009, 13:21
No to może być ciężko. Gimnastyka to w tym momencie za małe słowo. To będzie droga pod górę z 30 kg na plecach ;) Jeżeli masz zamiar przymykać powyżej f/8 to w ogóle nie brałbym tego zestawu pod uwagę. Jak wrócę z pracy mogę wrzucić zdjęcia produktów, które robiłem tymi lampami. Mogę wstawić jpga z nieobrabianego RAWA potem jpga po obrobieniu RAWA i gotowe zdjecie po shopowaniu, żebyś zobaczył efekty jakie generują te lampy.

allprint
03-09-2009, 14:31
No to może być ciężko. Gimnastyka to w tym momencie za małe słowo. To będzie droga pod górę z 30 kg na plecach ;) Jeżeli masz zamiar przymykać powyżej f/8 to w ogóle nie brałbym tego zestawu pod uwagę. Jak wrócę z pracy mogę wrzucić zdjęcia produktów, które robiłem tymi lampami. Mogę wstawić jpga z nieobrabianego RAWA potem jpga po obrobieniu RAWA i gotowe zdjecie po shopowaniu, żebyś zobaczył efekty jakie generują te lampy.

Bardzo chetnie, z 20 moze przesadzilem, ale napewno musze miec wszystkie obiekty ostre.

allprint
04-09-2009, 12:37
Rozwazam jeszcze zakup tej lampy:
http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1416&lang=pl&curr=PLN
Co o niej sadziecie? Cena dosc atrakcyjna.
Napiszcie jakies opinie.

Bonzo
05-09-2009, 00:27
z obu propozycji linkowych ja bym brał drugą :) a dlaczego ? ano dlatego że ma mocowanie Bowens do wszelkiego rodzaju modyfikatorów światła :) moc do małego studia lub jakiś tam kompozycji o któych wspominałeś będzie wystarczająco dobra. Mowa tu o skromnym budżecie bo można zaszaleć ale jak nie masz zamiaru wchodzić głębiej w studio to nie przesadzaj z wydatkami :) Do tej 300 spokojnie możesz zapinać octe 120 bez obawy że braknie mocy ( mowa o małym studiu )

allprint
07-09-2009, 10:49
Dzieki za opinie, biore Quantuum.
Pozdrawiam