Zobacz pełną wersję : D70s przy wysokich czułościach - czerwony zafarb
BartekXXX
02-09-2009, 13:39
Witam, mam pytanko do użytkowników. Często przy foceniu przy świetle zastanym (w pomieszczeniach) przy wysokim iso moje zdjęcia robią się czerwone i wpadają w bardzo ciepłe barwy (na histogramie wygląda to tak że czerwony idzie mocniej w prawo niż reszta)
Pytanie czy to normalne?
I czy jedyną metoda pozbycia się tego jest ustawianie WB np na białej kartce?
Karbulot
02-09-2009, 13:42
Z tego co wiem, to Nikony maja problem z balansem bieli przy sztucznym swietle.
Tomasz67
02-09-2009, 13:56
Witam, mam pytanko do użytkowników. Często przy foceniu przy świetle zastanym (w pomieszczeniach) przy wysokim iso moje zdjęcia robią się czerwone i wpadają w bardzo ciepłe barwy (na histogramie wygląda to tak że czerwony idzie mocniej w prawo niż reszta)
Pytanie czy to normalne?
I czy jedyną metoda pozbycia się tego jest ustawianie WB np na białej kartce?
Witaj. To w końcu przy jakim świetle zastanym-czyli naturalnym padającym np przez okno, czy przy świetle żarowym,świetlówek energooszczędnych i innego badziewia?? Jeśli przy świetle sztucznym bądź mieszanym to karta nie wiele pomoże, bo rozkład temperatury w pomieszczeniu jest wtedy różny. W takich sytuacjach rób zdjęcia w formacie NEF(RAF) i w postprodukcji ustawisz sobie odpowiedni WB, co nadal nie znaczy że zdjęcie będzie wyglądało naturalnie, przy świetle żarowym kolory wychodzą ciepłe i tak widzi je oko ludzkie. W Rawie pozbędziesz się chociaż trochę paskudnej żółtej dominaty. Staraj się też w takich sytuacjach poprawnie ustawić ekspozycję-zdjęcie poprawnie naświetlone-mniej szumu-łatwiej obrobić.
Dobrego światła. Pozdrawiam Tomek.
BartekXXX
02-09-2009, 14:34
Ok w takim razie objawy są normalne :)