Zobacz pełną wersję : nikon d60 , jakie obiektywy.
Witam
Kupilem ostatnio nikona d60.
Szukalem czegos w miare taniego na początek przygoty z lustrzankami.
Nie zwrocilem jednak uwagi na jeden "szczegol".
Mianowicie korpus jest bez napedu autofokusa.
Teraz zaczalem sobie przegladac ewntualne obiektywy.
Trafilem na AF 50mm/1.8 bez napedu ( w opisie napisane, ze naped autofokusa przenoszony z korpusu).
Nie znalazlem odpowiednika z napedem ( jedynie 50mm/1.4 ), ale jego cena jest wysoka.
Zaczalem sie zastanawiac, czy jesli teraz kupie jakis obiektyw z napedem, to ma on jakis sens
przy poznijeszej wymianie aparatu (powiedzmy na d90 )? Czy np. bedzie autofokus dzialac szybciej czy tak samo jak w przypadku obiektywu bez napedu.
Pozdrawiam
Robsonek
02-09-2009, 14:16
Witam
Kupilem ostatnio nikona d60.
Szukalem czegos w miare taniego na początek przygoty z lustrzankami.
Nie zwrocilem jednak uwagi na jeden "szczegol".
Mianowicie korpus jest bez napedu autofokusa.
Teraz zaczalem sobie przegladac ewntualne obiektywy.
Trafilem na AF 50mm/1.8 bez napedu ( w opisie napisane, ze naped autofokusa przenoszony z korpusu).
Nie znalazlem odpowiednika z napedem ( jedynie 50mm/1.4 ), ale jego cena jest wysoka.
Zaczalem sie zastanawiac, czy jesli teraz kupie jakis obiektyw z napedem, to ma on jakis sens
przy poznijeszej wymianie aparatu (powiedzmy na d90 )? Czy np. bedzie autofokus dzialac szybciej czy tak samo jak w przypadku obiektywu bez napedu.
Pozdrawiam
Wszystkie obiektywy nikkora z oznaczeniem AF-S beda dzialaly z Twoim body tzn bedziesz mial AF.
Jedyny w tej chwili 50 mm to wlasnie ten 1,4 G ale sa tez oferty innych firm np sigma. W sigmie musisz szukac obiektywow z oznaczeniem HSM.
AF wbudowany w obiektywy jest o wiele szybszy od AF z body i do tego jeszcze cichszy w dzialaniu. Niestety podraza to cene obiektywu.
Jesli zainwestujesz w taki obiektyw to napewno nie stracisz przy wymianie puszki.
Pozdrawiam
AF wbudowany w obiektywy jest o wiele szybszy od AF z body
Niestety albo stety ale nie jest do końca prawda i nie ma reguły, że obiektyw AF-S musi być szybszy.
streetfighter69
02-09-2009, 14:27
D40/60 praktycznie zmusza do uzywania drogich szkiel AF-S (albo tanich i slabych kitow). Kupowanie tych korpusow to zatem pozorna oszczednosc. Moim zdaniem lepiej to sprzedac od razu (jak jest jeszcze w miare nowe) niz od poczatku miec juz pod gorke. Ergonomia tych puszek rowniez jest slaba i przy ambitnym fotografowaniu na pewno nie bedzie ulatwieniem. Wg mnie te puszki to takie troche lepsze kompakty i gdyby nie wymienne obiektywy to blizej byloby im do hybryd niz do lustrzanek.
gdyby nie wymienne obiektywy to blizej byloby im do hybryd niz do lustrzanek.
Już bez przesady jednak... możliwościami jednak im bliżej do innych Nikonów niż do hybryd. O matrycy nie wspominając...
Kupowanie tych korpusow to zatem pozorna oszczednosc.
Z tym się za to jak najbardziej zgodzę.
Robsonek
02-09-2009, 14:35
Niestety albo stety ale nie jest do końca prawda i nie ma reguły, że obiektyw AF-S musi być szybszy.
W wiekszosci przypadkow jest...
W wiekszosci przypadkow jest...
Mówisz o tych szkłach powyżej 4kPLN? :D
Wziąłeś też poprawkę na body, które ma wpływ dla obiektywów AF/AF-D?
Wojtek Mąka
02-09-2009, 14:53
ma wpływ dla obiektywów AF/AF-D?
OT - Moja nie rozumieć ta składnia i deklinacja
Robsonek
02-09-2009, 15:12
Mówisz o tych szkłach powyżej 4kPLN? :D
Wziąłeś też poprawkę na body, które ma wpływ dla obiektywów AF/AF-D?
to podaj mi jakis przyklad szybszego dzialania obiektywu AF od AF-S
50/1.4D i 50/1.4G? Chcesz więcej? :D
OT - Moja nie rozumieć ta składnia i deklinacja
Ładniej by było "na obiektywy AF/AF-D" :D
Robsonek
02-09-2009, 16:08
[QUOTE=mpwt;1450199]50/1.4D i 50/1.4G? Chcesz więcej? :D
a na jakiej podstawie twierdzisz, ze 1,4 D jest szybszy od 1,4G ?? zrobiles test ??
i jeden i drugi ostrzy ponizej sekundy czyli mozna powiedziec tak samo. Napewno nie mozna powiedziec, tak jak Ty, ze AF jest szybszy od AF-S
pozdro
a na jakiej podstawie twierdzisz, ze 1,4 D jest szybszy od 1,4G ?? zrobiles test ??
Nie ja. Inni. Wnioski wyciągnąłem nie ja ale użytkownicy. W tym dziale masz to opisane. Idziemy dalej? 35/1.8G i 35/2D? :D
P.S. Ja tylko chciałem zwrócić uwagę na twoje twierdzenie. To tak dla przypomnienia.
AF wbudowany w obiektywy jest o wiele szybszy od AF z body
Więc się zdecyduj:
i jeden i drugi ostrzy ponizej sekundy czyli mozna powiedziec tak samo.
:D