PDA

Zobacz pełną wersję : nikon d60 , jakie obiektywy.

ancross
02-09-2009, 13:36
Witam

Kupilem ostatnio nikona d60.
Szukalem czegos w miare taniego na początek przygoty z lustrzankami.
Nie zwrocilem jednak uwagi na jeden "szczegol".

Mianowicie korpus jest bez napedu autofokusa.

Teraz zaczalem sobie przegladac ewntualne obiektywy.

Trafilem na AF 50mm/1.8 bez napedu ( w opisie napisane, ze naped autofokusa przenoszony z korpusu).

Nie znalazlem odpowiednika z napedem ( jedynie 50mm/1.4 ), ale jego cena jest wysoka.

Zaczalem sie zastanawiac, czy jesli teraz kupie jakis obiektyw z napedem, to ma on jakis sens
przy poznijeszej wymianie aparatu (powiedzmy na d90 )? Czy np. bedzie autofokus dzialac szybciej czy tak samo jak w przypadku obiektywu bez napedu.

Pozdrawiam

Robsonek
02-09-2009, 14:16
Witam

Kupilem ostatnio nikona d60.
Szukalem czegos w miare taniego na początek przygoty z lustrzankami.
Nie zwrocilem jednak uwagi na jeden "szczegol".

Mianowicie korpus jest bez napedu autofokusa.

Teraz zaczalem sobie przegladac ewntualne obiektywy.

Trafilem na AF 50mm/1.8 bez napedu ( w opisie napisane, ze naped autofokusa przenoszony z korpusu).

Nie znalazlem odpowiednika z napedem ( jedynie 50mm/1.4 ), ale jego cena jest wysoka.

Zaczalem sie zastanawiac, czy jesli teraz kupie jakis obiektyw z napedem, to ma on jakis sens
przy poznijeszej wymianie aparatu (powiedzmy na d90 )? Czy np. bedzie autofokus dzialac szybciej czy tak samo jak w przypadku obiektywu bez napedu.

Pozdrawiam

Wszystkie obiektywy nikkora z oznaczeniem AF-S beda dzialaly z Twoim body tzn bedziesz mial AF.

Jedyny w tej chwili 50 mm to wlasnie ten 1,4 G ale sa tez oferty innych firm np sigma. W sigmie musisz szukac obiektywow z oznaczeniem HSM.

AF wbudowany w obiektywy jest o wiele szybszy od AF z body i do tego jeszcze cichszy w dzialaniu. Niestety podraza to cene obiektywu.

Jesli zainwestujesz w taki obiektyw to napewno nie stracisz przy wymianie puszki.

Pozdrawiam

mpwt
02-09-2009, 14:21
AF wbudowany w obiektywy jest o wiele szybszy od AF z body

Niestety albo stety ale nie jest do końca prawda i nie ma reguły, że obiektyw AF-S musi być szybszy.

streetfighter69
02-09-2009, 14:27
D40/60 praktycznie zmusza do uzywania drogich szkiel AF-S (albo tanich i slabych kitow). Kupowanie tych korpusow to zatem pozorna oszczednosc. Moim zdaniem lepiej to sprzedac od razu (jak jest jeszcze w miare nowe) niz od poczatku miec juz pod gorke. Ergonomia tych puszek rowniez jest slaba i przy ambitnym fotografowaniu na pewno nie bedzie ulatwieniem. Wg mnie te puszki to takie troche lepsze kompakty i gdyby nie wymienne obiektywy to blizej byloby im do hybryd niz do lustrzanek.

mpwt
02-09-2009, 14:32
gdyby nie wymienne obiektywy to blizej byloby im do hybryd niz do lustrzanek.

Już bez przesady jednak... możliwościami jednak im bliżej do innych Nikonów niż do hybryd. O matrycy nie wspominając...

Kupowanie tych korpusow to zatem pozorna oszczednosc.

Z tym się za to jak najbardziej zgodzę.

Robsonek
02-09-2009, 14:35
Niestety albo stety ale nie jest do końca prawda i nie ma reguły, że obiektyw AF-S musi być szybszy.

W wiekszosci przypadkow jest...

mpwt
02-09-2009, 14:35
W wiekszosci przypadkow jest...

Mówisz o tych szkłach powyżej 4kPLN? :D
Wziąłeś też poprawkę na body, które ma wpływ dla obiektywów AF/AF-D?

Wojtek Mąka
02-09-2009, 14:53
ma wpływ dla obiektywów AF/AF-D?

OT - Moja nie rozumieć ta składnia i deklinacja

Robsonek
02-09-2009, 15:12
Mówisz o tych szkłach powyżej 4kPLN? :D
Wziąłeś też poprawkę na body, które ma wpływ dla obiektywów AF/AF-D?

to podaj mi jakis przyklad szybszego dzialania obiektywu AF od AF-S

mpwt
02-09-2009, 15:45
50/1.4D i 50/1.4G? Chcesz więcej? :D

OT - Moja nie rozumieć ta składnia i deklinacja

Ładniej by było "na obiektywy AF/AF-D" :D

Robsonek
02-09-2009, 16:08
[QUOTE=mpwt;1450199]50/1.4D i 50/1.4G? Chcesz więcej? :D

a na jakiej podstawie twierdzisz, ze 1,4 D jest szybszy od 1,4G ?? zrobiles test ??

i jeden i drugi ostrzy ponizej sekundy czyli mozna powiedziec tak samo. Napewno nie mozna powiedziec, tak jak Ty, ze AF jest szybszy od AF-S

pozdro

mpwt
02-09-2009, 16:13
a na jakiej podstawie twierdzisz, ze 1,4 D jest szybszy od 1,4G ?? zrobiles test ??

Nie ja. Inni. Wnioski wyciągnąłem nie ja ale użytkownicy. W tym dziale masz to opisane. Idziemy dalej? 35/1.8G i 35/2D? :D

P.S. Ja tylko chciałem zwrócić uwagę na twoje twierdzenie. To tak dla przypomnienia.

AF wbudowany w obiektywy jest o wiele szybszy od AF z body

Więc się zdecyduj:

i jeden i drugi ostrzy ponizej sekundy czyli mozna powiedziec tak samo.

:D