PDA

Zobacz pełną wersję : Gradient - photoshop - przejscie tonalne

Seeth
02-09-2009, 13:16
Witam, mam takie pytanie jak ustawić w photoshopie łagodne przejście tonalne.
Chodzi o to że jak użyje gradientu na białej powierzchni i jak przeciągnę gradient od czarnego do białego to to przejście nie jest łagodne tak jak powinno być, jeśli powiekszymy obraz do 100% widać ze to przejście tonalne jest tak jak by poszarpane, nie jest to jednolite ciągłe przejście jak powinno być. Czy ktoś wie jak ustawić to aby było ok?
Dodam że przestrzeń kolorystyczna CMYK, profil: Fogra27, tryb 16 bitów.
Da się coś z Tym zrobić czy to taka przypadłość photoshopa?

Crowley
02-09-2009, 15:03
A jakiego monitora używasz? Bo u mnie na laptoku zawsze w gradiencie widać coraz jaśniejsze/ciemniejsze paski zamiast płynnego przejścia, a na monitorze crt i na papierze jest już ok. W każdym razie w rzeczywistości PS powinien zawsze bez problemu tworzyć "płynny" gradient.

wigi
02-09-2009, 22:13
Da się coś z Tym zrobić czy to taka przypadłość photoshopa?
Najprędzej to przypadłość twojego monitora.

Iwek_22
02-09-2009, 22:16
Sprawdź na powiększeniu 50 lub 100%

Michu
02-09-2009, 23:08
Jeśli zależy Ci na tym, by gradient ładnie się rozkładał podczas wydruku, dodaj niewielką ilość szumu monochromatycznego.

Seeth
03-09-2009, 00:13
Jeśli zależy Ci na tym, by gradient ładnie się rozkładał podczas wydruku, dodaj niewielką ilość szumu monochromatycznego.

Dzięki wielkie, znacznie zmniejsza schodki, na wydruku jest bardzo ok :)

Oczywiście od monitora też dużo zależy, ale normalnie na wydruku tez widać takie schodki minimalnie ale jednak.
Z tym szumem dobry pomysł aby pozbyć się tych schodków :)

Czornyj
03-09-2009, 00:22
Photoshop sam dodaje szum w gradientach - włącza się go funkcją "Dither".

Profil ukręcony na zestawie danych Fogra 27 jest trochę passé, bardziej na czasie jest Fogra 39, są bardzo fajne profile ISO Coated v2 i ISO Coated v2 300% (z tacką 330 i 300%) ukręcone na tym zestawie danych w Heidelberg PrintOpen (do zassania z eci.org).

wigi
04-09-2009, 10:47
Czornyj, ale na wyśiwetlanie "schodkowych" gradientów na kiepskim monitorze to żaden profil chyba nie pomoże? ;)

tomasonline
10-09-2009, 00:42
Dihtering jest włączony standardowo ale dla przekształceń obrazów o 8 bitach na kanał
Nie ma większego sensu gmerać przy profilach i zasysać nowych, może być Fogra 39 - na niekalibrowanym monitorze niewiele to zmieni.
Najpierw sprawdź monitor, później zajmij się profilami.
Kiedyś miałem okazję porównać mój projekt na tandetnym monitorze biurowym z tym co widziałem na kalibrowanym Eizo - nie pytaj jaka byla różnica.
PS CS3 ma moim zdaniem tendencję do specyficznego wyświetlania gradientów (to moje subiektywne zdanie, tak czy inaczej nie ma dramatu) w CS4 to porawili.
Na ani jednym prawidłowo przygotowanym projekcie jaki wypuściłem do drukarni problemu nie widać.
Jednak jeśli nie jesteś pewny - zrób proof.

P.S. Nie wiem na co to chcesz wrzucić ale w wielu wypadkach i tak skonwertuje ci to na plik o 8 bitach na kanał, nie wiem po co tak nabijasz wielkość pliku. Pliki w CMKU i tak są trochę cięższe od RGB...