Zobacz pełną wersję : Pożółkły Lightroom
Od jakiegoś czasu Lightroom ześwirował i teraz zamiast bieli pokazuje mi jasną żółć. Wygląda to tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img266.imageshack.us/img266/3716/lrmax.jpg)
[Większy obrazek dostępny po kliknięciu]
Powyższe zdjęcie (w teorii) zostało skonwertowane do odcieni szarości. W praktyce jak widać wychodzi sepia. Co ciekawe LR teraz wyświetla mi wszystko, nie tylko samo zdjęcie w taki śmieszny sposób (vide: beżowy, zamiast szarego histogram). Jak widać, okno otwierania katalogu wyświetla już biel normalnie. Wszystkie inne aplikacje działają ok.
Problem jest niezależny od tego czy otwieram NEFa, czy JPGa, a także od wykorzystywanego katalogu LR. W przypadku zdjęć kolorowych jest tak samo (tzn. dominacja żółtego). Odinstalowanie i ponowna instalacja LR też nie pomaga. Żaden profil monitora nigdy nie był podpięty, więc to raczej nie jest wina systemu i jego CM. Nie mam akutalnie możliwości przetestowania na innym kompie.
Google też nic na ten temat nie wie, albo nie potrafię się dziś dogadać z Pytią.
Ktoś ma jakiś pomysł jak się pozbyć tego cuda?
Żaden profil monitora nigdy nie był podpięty, więc to raczej nie jest wina systemu i jego CM.Na pewno nie masz gdzies podpietego profilu? Sprawdz ustawienia CM LR i systemowe (wlasciwosci ekranu / ustawienia / zaawansowane / zarzadzanie kolorami).
Faktycznie, mała pomyłka, jest zapięty fabryczny profil monitora, tyle że jest on od lat ten sam. Poza tym we wszystkich innych aplikacjach oprócz LR biel jest biała, więc to by wskazywała na winę LR. Pytanie do użytkowników LR: gdzie da się zmienić ustawienia CM? Przeryłem całe menu, pytam google'a, i jedyne miejsce gdzie pisze coś o CM to zakładka drukowania, gdzie mogę sobie wybrać profil drukarki. Tyle tylko, że żadna drukarka podłączona nie jest, poza tym interesuje mnie w tym momencie tylko wygląd z poziomu monitora.
Faktycznie, mała pomyłka, jest zapięty fabryczny profil monitora,Na te fabryczne profile aplikacje Adobe wlasnie w ten sposob potrafia reagowac. Przerabialem to kilka razy z Photoshopem, dlatego wlasnie zasugerowalem Ci szukanie rozwiazania problemu po tej stronie. Nic nie stracisz jak go wywalisz, sprawdzisz, a potem ewentualnie podepniesz jeszcze raz, jesli to nie bedzie to.
Za Stigiem, pobaw się profilami u mnie pomogło.
Gdy próbuję usunąć profil, pojawia mi się komunikat "wystąpił błąd podczas rozkojarzania T200HD.icm" :/ (T200HD to oczywiście model monitora). Oczywiście wykonując usunięcie Lightroom jest wyłączony. Ponowne uruchomienie komputera, wyłączenie sterowników karty graficznej też nie pomaga. Ma ktoś jakiś pomysł? Google też nic nie wie.
Gdy próbuję usunąć profil, pojawia mi się komunikat "wystąpił błąd podczas rozkojarzania T200HD.icm" :/ (T200HD to oczywiście model monitora).Dodaj na chwile jakis inny (np. defaultowy sRGB), ustaw go jako domyslny i wywal ten od monitora.
stig, dobry człowieku, niech Ci Bóbr w dzieciach wynagrodzi! Teraz już wszystko jest OK.
Swoją drogą to zdjęcie powyżej w sepii nawet miało swój urok, ale mimo wszystko chyba wolę mieć możliwość wyboru ;)
Teraz już wszystko jest OK ;)Nie powiem "a nie mowilem?". ;)
Vavamaka
07-09-2009, 19:50
Hej, mam ten sam problem z LR, niestety sprawdziłem, nie mam żadnego profilu podpiętego do monitora. Macie może jakiś pomysł co poradzić na te pożółkłe zdjęcia w takim wypadku?
Nie mam zielonego pojęcia czy to pomoże, ale może właśnie spróbuj dodać jakiś standardowy, np. "sRGB Color Space Profile.icm"? Dzieje Ci się tak tylko w LR czy w innych aplikacjach też?
Vavamaka
09-09-2009, 09:52
To jest dziwna sytuacja ponieważ: w innych aplikacjach kolor biały jest. W LR miałem preseta, który uważałem że będzie konwertował zdjęcia na bw, po konwersji jednak fotka wpada w sepię, więc dla pewności klikałem na prawym pasku "greyscale", ale i to niewiele zmieniało i nadal wygladało na sepię. Co ciekawe poprzeciągałem kilka suwaków i kolor biały sie pokazał... sprawdziłem więc na innych presetach i okazało się, że bw wyglada ok. Zastanawiające jest zatem, dlaczego kliknięcie na "grayscale" nie zmieniało tego lekko sepiowego na bw...
W zasadzie więc problem rozwiązałem, nie będe korzystał z tego preseta, chyba że bede potrzebowal lekką sepię:)
Ku6i dzieki za podpowiedz z tym profilem. Próbowałem tak zrobić juz na początku, ale nie pomagało.
Michaelg
04-02-2010, 13:09
Dodaj na chwile jakis inny (np. defaultowy sRGB), ustaw go jako domyslny i wywal ten od monitora.
stig, dobry człowieku, niech Ci Bóbr w dzieciach wynagrodzi! Teraz już wszystko jest OK.
udało mi się zrobić jak napisał Stig i działa, ale teraz mam jedną obawę- czy to że dałem inny profil a tamten usunąłem nie będzie w jakimś stopni przekłamywać innych kolorów,normalnych zdjęć czy pulpitu,ikon i innych?
udało mi się zrobić jak napisał Stig i działa, ale teraz mam jedną obawę- czy to że dałem inny profil a tamten usunąłem nie będzie w jakimś stopni przekłamywać innych kolorów,normalnych zdjęć czy pulpitu,ikon i innych?A widzisz jakas roznice?
Kardynał
24-09-2010, 12:09
Pozwólcie, że odgrzeję temat, ale mam następujący problem. Kalibrowałem monitor no i działam na tym profilu, ale jest właśnie problem po eksporcie jpg z lightrooma. Wygląda to tak, jakby lightroom korzystał z tego profilu, jednak przy eksporcie widoczna jest różnica kolorów, tak jakby przy wyświetlaniu jpgów w innych programach nie korzystały z tego profilu. Chyba, że jest na odwrót. Pytanie takowe, czy właściwym wyglądem zdjęcia powinno być to w lightroomie, czy jpg. Po zmianie profilu monitora na srgb obie wersje zdjęć wyglądają podobnie.