PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o porade!!

mariusz2704
02-09-2009, 01:14
Witam. Jestem nowym użytkownikiem na forum, więc na początek chciałbym przywitać wszystkich miłośników fotografii i pragnę poinformować, że w końcu jestem szczęśliwym posiadaczem Nikona D-90 na którego odkładałem sobie kaske i żeby móc się zająć fotografią która mnie interesuje. Chciałbym zaznaczyć, że jestem laikiem jesli chodzi o bardziej profesjonalną fotografie gdyż to mój pierwszy sprzęt jak dla mnie poważny do robienia prawdziwych zdjęć. Proszę więc o wyrozumiałość za co z góry dziękuję. Na początek chciałbym prosić o poradę dotyczącą sprzętu tj. Do mojego Nikona jest dołączony obiektyw 18-70mm f3.5-4.5G ED-IF AF-S DX Zoom Nikkor jest to zapewne standardowy obiektyw który na początek do nauki mi wystarczy, ale proszę o poradę jaki obiektyw powinienem sobie z czasem zakupić jeśli chciałbym mieć coś porządnego, dobrej jakości do robienia zdjęć zarówno portretowych jak i krajobrazu, żeby był w miarę uniwersalny. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

mpwt
02-09-2009, 01:19
Dział optyka (http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=12) się kłania...

P.S. ten twój obiektyw jest dobrej jakości. Proponuję wróć do tego tematu za miesiąc i zadaj sobie przy okazji pytanie w stylu "W czym przeszkadza mi ten obiektyw?".

pawel
02-09-2009, 01:26
Jak już poznasz więcej zagadnień, to sam będziesz wiedział, mniej więcej czego chcesz. Wcześniej nie warto zadawać takich pytań, ponieważ w odpowiedzi na nie można wymienić Ci kilkadziesiąt dobrych obiektywów :)

mariusz2704
02-09-2009, 01:30
ok, dziękuję najpierw rzeczywiście skupie sie na czytaniu instrukcji aparatu a z czasem będę myslał co dalej.

darko
02-09-2009, 10:12
Proponuję wróć do tego tematu za miesiąc i zadaj sobie przy okazji pytanie w stylu "W czym przeszkadza mi ten obiektyw?".
oraz czego mi brakuje że chcę go zmienić?

karolt
02-09-2009, 21:46
Tym obiektywem, który masz, obfotografowałem całą (no, prawie) Islandię. Czego więcej chcesz?
:-)

georghe
02-09-2009, 21:55
A po mojemu ten obiektyw jest do KITu.
Od początku jego obrazek mnie irytował, dlatego rozstaliśmy się bez żalu.
Na Twoim miejscu wypróbowałbym jakąś "budżetową stałkę". I obrazek przyjemny i kadrowania uczy...
Może 35 1,8 ?

Roon
03-09-2009, 10:56
Witam. Jestem nowym użytkownikiem na forum, więc na początek chciałbym przywitać wszystkich miłośników fotografii i pragnę poinformować, że w końcu jestem szczęśliwym posiadaczem Nikona D-90 na którego odkładałem sobie kaske i żeby móc się zająć fotografią która mnie interesuje. Chciałbym zaznaczyć, że jestem laikiem jesli chodzi o bardziej profesjonalną fotografie gdyż to mój pierwszy sprzęt jak dla mnie poważny do robienia prawdziwych zdjęć. Proszę więc o wyrozumiałość za co z góry dziękuję. Na początek chciałbym prosić o poradę dotyczącą sprzętu tj. Do mojego Nikona jest dołączony obiektyw 18-70mm f3.5-4.5G ED-IF AF-S DX Zoom Nikkor jest to zapewne standardowy obiektyw który na początek do nauki mi wystarczy, ale proszę o poradę jaki obiektyw powinienem sobie z czasem zakupić jeśli chciałbym mieć coś porządnego, dobrej jakości do robienia zdjęć zarówno portretowych jak i krajobrazu, żeby był w miarę uniwersalny. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Jak dla mnie to sprzedaj ten obiektyw który masz i kup sobie stałke N 35 1.8. Jest tania i genialna. Napewno nauczysz się więcej o fotografii z tym obiektywem niż z każdym innym zoomem.

karolt
03-09-2009, 11:36
Jak dla mnie to sprzedaj ten obiektyw który masz i kup sobie stałke N 35 1.8. Jest tania i genialna. Napewno nauczysz się więcej o fotografii z tym obiektywem niż z każdym innym zoomem.

Ogólnie rada dobra, ale takie rozwiązanie ma jedną wadę:
pozbywasz się szerokiego kąta.
Jeśli możesz bez tego żyć - tak, 35/1.8 to świetny wybór.
Jeśli nie - 35/1.8 kupowałbym jako uzupełnienie, a nie "zamiast".

A 18-70 nie nazywałbym KITem. KIT to jest 18-55. 18-70 to jest bardzo dobry obiektyw, z szybkim AF-S (w przeciwieństwie do AF-Sa 18-55), wewnętrznym ogniskowaniem, bliską zeru aberr.chrom. i niezłą ostrością w pełnym zakresie przysłon i ogniskowych, całkiem fajnym zakresem ogniskowych. Nie przypadkiem Canonowcy tego szkła nam zazdroszczą. Podobnie jak 18-200 VR.
No ale to moja prywatna opinia :-)
W każdym razie ja się go do dziś nie pozbyłem, bardzo się przydaje, jak nie mam czasu i ochoty dźwigać całej szklarni.
Jak dla mnie ma tylko jedną wadę: nie ma światła 1.4 (żeby chociaż miał 2.8) :-D

Innym wariantem jest też: 35/1.8 + Tokina 11-16/2.8, ale to inna bajka.

Robsonek
03-09-2009, 15:08
A 18-70 nie nazywałbym KITem. KIT to jest 18-55. 18-70 to jest bardzo dobry obiektyw, z szybkim AF-S (w przeciwieństwie do AF-Sa 18-55),

pojecie KIT nie oznacza slabego obiektywu a okresla obiektyw sprzedawany w zestawie z body. Tak wiec 18-70, 18-55 jak i 16-85, 70-200 oraz inne to tez szkla KIT-owe.

Pozdrawiam

mariusz2704
03-09-2009, 18:58
Dzięki za pomoc i chyba już wiem jak zrobię he he ten obiektyw 18-70 napewno mi sie już nie przyda bo go uszkodziłem niechcący (chyba usłyszał, że chce sie go pozbyć) upuściłem go i trochę się zniekształcił filtr uv który miałem załozony, pękło też szkło filtra ale obiektyw jest cały tylko nie mogę teraz odkręcić filtra i jedynie będę mógł robić zdjęcia bez filtrów, ale i tak kupie inny bo tak szczerze to od razu mi w nim coś przeszkadzało a mianowicie ogniskowa. Potrzebne mi cos bardziej uniwersalnego i myśle, że 18-200 VR to jest to. To będzie mój obiektyw na codzień a do zadań specjalnych będę używał innych, ale to przyszłość bo jestem na etapie nauki sztuki fotografowania i nie będę robił głupstw z zakupami jak zdjęć tak naprawdę jeszcze nie umię pstrykać.

Boger
03-09-2009, 19:33
Hmmm... no to długo nie poszalałeś ;)

Jeżeli 18-70 jest mało uniwersalny to ja już nie wiem. Przy "pstrykaniu" weekendowo/wakacyjnym jest to rewelacyjne szkło, przy pomocy którego można załatwić 99% zdjęć ze "standardowymi" motywami. Na Twoim miejscu raczej nie inwestowałbym na dzień dobry w 18-200 - duży wydatek, a nie wiadomo czy będziesz potrzebował zakresu >70.

Moja rada: zostaw sobie 18-70, dokup 35 1.8 i przez co najmniej rok, ucz się robić tym zdjęcia. Po tym czasie będziesz mógł wrócić do tematu zadając sobie pytania, które podsunęli już koledzy powyżej:
- "W czym przeszkadza mi ten obiektyw?"
- "Czego mi brakuje że chcę go zmienić?"

cezary-k
03-09-2009, 19:59
A po mojemu ten obiektyw jest do KITu.
Od początku jego obrazek mnie irytował, dlatego rozstaliśmy się bez żalu.
Na Twoim miejscu wypróbowałbym jakąś "budżetową stałkę". I obrazek przyjemny i kadrowania uczy...
Może 35 1,8 ?
Stałka kadrowania nie nauczy, ale może pomóc w wyrabianiu mięśni nóg :-D

Seemann
03-09-2009, 20:01
znisczył Ci się filtr, więc obiektyw już Ci się nie przyda? hehehe.. jakbyś miał wyrzucać to powiedz gdzie ;)

mariusz2704
03-09-2009, 20:27
Hmmm... no to długo nie poszalałeś ;)

Jeżeli 18-70 jest mało uniwersalny to ja już nie wiem. Przy "pstrykaniu" weekendowo/wakacyjnym jest to rewelacyjne szkło, przy pomocy którego można załatwić 99% zdjęć ze "standardowymi" motywami. Na Twoim miejscu raczej nie inwestowałbym na dzień dobry w 18-200 - duży wydatek, a nie wiadomo czy będziesz potrzebował zakresu >70.

18-70 pewnie jest uniwersalne, ale właśnie od razu wkurzyło mnie to że nie ma zakresu >70 i już chyba filtrów żadnych do niego nie założę bo nie mogę zdjąć starego he he chyba 500 zdjęć dopiero nim zrobiłem, ale ogólnie wszystko działa więc się przyda bo nikt pewnie nie kupi ode mnie. Wiem, że 18-200 jest drogi ale czuję, że jak go założę to będę zdejmował go tylko po to żeby podpiąć właśnie 35-1.8 i to by było wystarczające dla mnie na bank.

art44
03-09-2009, 20:46
A pojęcie KIT nie oznacza slabego obiektywu a okresla obiektyw sprzedawany w zestawie z body
Nie no! Co Ty?! Powaga!!??
Toż to prawda objawiona :lol:
Muszę sobie zapisać, żeby nie zapomnieć... .

Tak wiec 18-70, 18-55 jak i 16-85, 70-200 oraz inne to tez szkla KIT-owe.
Spieszę z wyjaśnieniami: otóż mamy tutaj do czynienia z grą słów: obiektywy sprzedawane w zestawach nazywane są (nie one - tylko te zestawy) KITami, a że przy okazji te dokładane szkła... nierzadko są kitami, stąd takie interpretacje.
Jednakowoż ta zasada nie obowiązuje zawsze, a 18-70 to bardzo porządne szkło, niedrogie, a dające ponadprzeciętne rezultaty.

Nie jest wszakże prawdą, jakoby każdy obiektyw był sprzedawany w zestawie zwanym KITem, ja osobiście nie słyszałem o KITach ze 105/2.8 VR, 10.5/2.8, 12-24/4, 70-200/2.8... etc. etc. bo to są szkła mocno niekiepskie i niecałkiem tanie - a do zestawów dokłada się najczęściej dość standardowe, uniwersalne zoomy, na standardowe okazje... co w żadnym razie nie znaczy, że to muszą być złe szkła.

Chyba za bardzo się rozpisałem na dość trywialny temat... ;)
Art

Robsonek
04-09-2009, 10:36
Nie no! Co Ty?! Powaga!!??
Toż to prawda objawiona :lol:
Muszę sobie zapisać, żeby nie zapomnieć... .

Koniecznie zapisz, bo moze jeszcze przypadkiem zapomnisz. Nie bardzo rozumiem po co tego typu wypowiedzi. Jesli jest to dla Ciebie oczywista oczywistosc to super. Cieszy mnie to iż posiadasz odpowiednia wiedze a jesli jednak koniecznie musisz sie tym pochwalic to prosze Cie bardzo. Jednak daruj sobie tego typu ton.

Spieszę z wyjaśnieniami: otóż mamy tutaj do czynienia z grą słów: obiektywy sprzedawane w zestawach nazywane są (nie one - tylko te zestawy) KITami, a że przy okazji te dokładane szkła... nierzadko są kitami, stąd takie interpretacje.
Jednakowoż ta zasada nie obowiązuje zawsze, a 18-70 to bardzo porządne szkło, niedrogie, a dające ponadprzeciętne rezultaty.

Otoz to, gra slow. Chodzilo mi o zestawy KITowe. Moze nie wyjasnilem tego w swoim poscie. Mialem na mysli, ze jesli pisze sie ze 18-55 to szklo KITowe to mozna i tak samo napisac o tych, ktore wymienilem bo sa sprzedawane w zestawie KITowym

Nie jest wszakże prawdą, jakoby każdy obiektyw był sprzedawany w zestawie zwanym KITem, ja osobiście nie słyszałem o KITach ze 105/2.8 VR, 10.5/2.8, 12-24/4, 70-200/2.8... etc. etc. bo to są szkła mocno niekiepskie i niecałkiem tanie - a do zestawów dokłada się najczęściej dość standardowe, uniwersalne zoomy, na standardowe okazje... co w żadnym razie nie znaczy, że to muszą być złe szkła.

nie napisalem, ze kazdy obiektyw jest sprzedawany w zestawach KITowych. Z tym 70-200 to pomylka z mojej strony bo winienem napisac 18-200 ale nigdzie nie twierdzilem, ze to slabe szkla.

Chyba za bardzo się rozpisałem na dość trywialny temat... ;)

tez mi sie tak wydaje
EOT
Art
.

Archibald
04-09-2009, 11:19
mariusz2704 - jeżeli myślisz, że 18-200 będzie lepszy od 18-70 to jesteś w poważnym błędzie ;-) Nie mówię o uniwersalności, ale o jakości obrazka. Moja rada - jeżeli chcesz tanio i super to faktycznie N35/1,8. A zamiast 18-200 proponowałbym zostawić 18-70 i dokupić 70-300VR, na pewno w duecie zagrają lepiej niż sam 18-200... bo jak coś jest do wszystkiego to... wiadomo ;-)

...ale może potrzebujesz jeszcze trochę czasu aby samemu do tego dojść ;-)

Pozdrawiam i dużo światełka życzę :-)

mariusz2704
04-09-2009, 13:20
O kurcze to teraz mam mętlik w głowie :) Wiem, że będę miał 35-1.8 lub 50-1.4 ale to będzie uzupełnienie i chyba tylko do portretów a na codzień myslałem, że wystarczy mi 18-200 VR a 70-300 ok, ale non stop przekładać obiektywy to mi się nie widzi :) sam teraz nie wiem co zrobić he he nie chcę bezsensu wydać pieniędzy :) a jak mam kupić 4 obiektywy to wolę wydać raz a porządnie a na jeden czy dwa obiektywy:)

Boger
04-09-2009, 14:39
Jeżeli chcesz wydać raz a porządnie, to proponuję 14-24 + 24-70 + 70-200. Na pewno się nie zawiedziesz, a przy ewentualnym przejściu na FF będzie jak znalazł ;)

A tak serio to 18-200 jest po prostu solidnym, uniwersalnym szkłem - przysłowiowym spacer zoom'em. Przy tym samym budżecie lepsze efekty i możliwości powinien dać zestaw: 18-70 + 70-300 + coś jasnego (np. 50)

W kwestii portretu to 35 raczej odpada - to jest standard - jeżeli portretówka to budżetowo 50, a mniej budżetowo 85 ;)

Archibald
04-09-2009, 14:53
...a jak mam kupić 4 obiektywy to wolę wydać raz a porządnie a na jeden czy dwa obiektywy:)

I tu właśnie tkwi sedno - jak myślisz, dlaczego większość fotografów kupuje wiele szkieł, najczęściej stałek? Już wcześniej Ci napisałem, ale napiszę jaśniej - jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Oczywiście, że możesz kupić 18-200 i nic więcej, ale będziesz miał uniwersalnie a nie porządnie - dla wielu ludzi to zasadnicza różnica.

W sumie najlepiej zrobisz jak właśnie kupisz takie szkło "do wszystkiego" - z czasem zrozumiesz po co są różne szkła do różnych zastosowań, a jeżeli nie zrozumiesz - to nawet lepiej dla Twojego portfela ;-)

mariusz2704
04-09-2009, 15:11
Nadal mam mętlik w głowie :) pomyślałem, że 18-200 VR będzie w sam raz bo jest uniwersalny a ja dopiero zaczynam więc to by był dla mnie obiektyw jak na poczatęk zabawy z fotografią a z czasem rzeczywiście nauczę się wszystko ogarniać i będę może chciał czegoś lepszego bo narazie nie wiem jakie są odpowiednie obiektywy np. do portretów z bliska czy portretów w plenerze do pejzaży itp.

Archibald
04-09-2009, 19:08
Zatem nie pozostaje Ci nic innego tylko megazoom typu 18-200. Choć dla mnie to robienie kompaktu z lustrzanki, no ale... na początek może Ci wystarczy ;-)

karolt
05-09-2009, 09:37
Nie przesadzajmy, że robienie kompaktu :-) Lustrzanka jednak się różni jeszcze paroma rzeczami.
18-200 VR jest świetny. Ale ja wolę 18-70, bo mniejszy, tańszy, lżejszy i jaśniejszy (symbolicznie, ale jednak).
Chyba że komuś zależy na VR (mi nie) i na dodatkowym zakresie 70-200 (mi nie, wolałbym dokupić potem 70-300 VR, który też jest świetny).
Mariusz - idź w 18-200 śmiało, a dalej będzie jak Achibald Ci napisał. Albo Ci te 18-200 wystarczy i będziesz happy, albo używając go odkryjesz, że mieć kilka stałek (lub jasnych zoomów) do "zadań specjalnych" to jest to. Tylko że teraz nie bardzo pewnie masz podstawy do zdecydowania, jakie stałki być chciał i od której zacząć, a jest w czym wybierać. Nie mówiąc o drenażu portfela. Tak więc 18-200 dobrym pomysłem jest i już.

Archibald
05-09-2009, 09:49
...ja wolę 18-70...

Ja też ;-) Z racji używania głównie stałek i niechętnie wydawania majątku na zooma, po dłuuuuuuugim przebieraniu zarówno w systemowych szkłach jak i w kundlach doszedłem do wniosku, że to najlepszy niskobudżetowy zoom na świecie :-)

drMarco
05-09-2009, 10:17
Ja bym osobiście nie kupował 18-200 za duży range ogniskowej jak już tak jak mówi Archibald 70-300 albo 70-200/2,8. Ja się czaję na 85/1.4 Falcona ino muszę doczytać trochę ale obiektyw z tego co widzę ma pozytywne opinie a kosztuje 5 x mniej niż nikkor. Mam 18-105 i czasem brakuje mi szerokiego a czasem zooma jak każdemu ale załatwianie sprawy 18-200 nic nie da tak sądzę. Chyba że jest na rynku 10-300/1.8 :P

karolt
07-09-2009, 14:34
Chyba że jest na rynku 10-300/1.8 :P

Trochę ciemny i za krótki, ja bym wolał 10(fisheye)-500/1.4, albo nawet niechby 1.2, a co :-)
Aha - no i żeby był dość mały i lekki, bo nie lubię dźwigać.

A tak serio, to między 18-70 a 18-200 jest może taka różnica, że jeśli ktoś sobie kupi 18-200, to być może już nie będzie potrzebował 70-300 i będzie szczęśliwym posiadaczem szkła "do wszystkiego" (akceptując jego wady).
Mi jednak samo 18-70 by nie wystarczało (choć jakiś czas musiało i dawało radę, ale nie mogłem zrobić wszystkiego co bym chciał).