PDA

Zobacz pełną wersję : kalibracja monitora - błagam o pomoc

Beleg
02-09-2009, 00:02
Witam
Wczoraj byłem wywołac dwie odbitki w labie. Wyszły trochę ciemne, ale machnąłem z rozpędu na to ręką. Dzisiaj otwieram to zdjęcie na komputerze, chwytam za odbitkę i nie mogę wyjść z podziwu i przerażenia jak duża różnica jest między dwoma zdjęciami. Monitor kalibrowałem wg sterowników karty graficznej w takim programie krok po kroku. Oprócz tego skalibrowałem kontrast i jasność na podstawie strony Adama Śmiałka. Monitor to SyncMaster 2032BW Samsunga. Zdjęcia nie różnią się tylko jasnością ale bardzo znacznie także kolorami. Wrzuciłem zdjęcie na drugi komputer gdzie mam podpięty stary CRT i wygląda tak jak odbitka - do kitu. I to mnie doprowadza do wniosku że być może wszyscy widzą moje zdjęcia tak jak ja tą odbitkę a nie jak u siebie na monitorze. Trochę mnie to przeraziło.
Proszę o rady. Co robić?

havk
02-09-2009, 01:22
ktos tu sie chwialil ostatnio ze ma kalibrator spayder 2 chyba :P CRT górą!

maciek.evo
02-09-2009, 07:56
zawsze może pocieszać, że ten crt masz nieskalibrowany, a lab zrobił włsne korekcje fotki przed drukowaniem :mrgreen: może słaby przykład, ale w empikfoto na pewno rozjaśniają ciemne zdjęcia bo widać że są jaśniejsze i szum wychodzi jakiego nie było. Może wina leży po obu stronach?

thot
09-09-2009, 08:05
A prosiłeś w labie żeby Ci nie korygowali zdjęć?
To, czy zdjęcia były korygowane przez lab można łatwo sprawdzić - na odrwocie zdjećia w nadruku jest ciąg znaków.. gdy jest wygląda on tak: N N N N to nic nie było ruszane a gdy wygląda tak (strzelam w ciemno): 1 4 -2 B to znaczy że było mieszane.