Zobacz pełną wersję : CS4 problem z operacją
Witam serdecznie nie wiem ale chyba padło mi cos na oczy tastruje w tym ceesie operacje. Nagrywam akcje wtrącam tam korektę z Nik Software po czym zapisuje dla internetu i urządzeń dla stałej wielkości 200kb. Otwieram automatyzuj wskazuje folder źródłowy końcowy klikam na "przysłoń instrukcje operacji zapisz jako" Po skończeniu pracy jeden plik ma 100kb drugi 350 kb a trzeci jeszcze inną wielkość. Gdzie popełniam błąd?
Po skończeniu pracy jeden plik ma 100kb drugi 350 kb a trzeci jeszcze inną wielkość. Gdzie popełniam błąd?Opcja "Optimize to file size" dziala jednorazowo -- tzn. oblicza stopien kompresji obrazu dla konkretnego zdjecia, na ktorym jest zastosowana. W odpowiedzi zwraca stopien kompresji w oknie glownym narzedzia "Save for Web and Devices" i na tym koniec (i tylko ten stopien kompresji zapamietuje akcja). Nastepne zdjecia (a w zasadzie wszystkie przemielone przez akcje), maja ten sam, staly stopien kompresji, ktory wynika z wyliczenia dla zdjecia, ktorego uzyles w nagrywaniu akcji. Tak wiec wszystkie zdjecia w akcji, zapisujesz z takim samym stopniem kompresji, a ze kazde z nich zawiera inna tresc, to i wynik w postaci wielkosci plikow -- rozni sie.
Opcja "Optimize to file size" dziala jednorazowo -- tzn. oblicza stopien kompresji obrazu dla konkretnego zdjecia, na ktorym jest zastosowana. W odpowiedzi zwraca stopien kompresji w oknie glownym narzedzia "Save for Web and Devices" i na tym koniec (i tylko ten stopien kompresji zapamietuje akcja). Nastepne zdjecia (a w zasadzie wszystkie przemielone przez akcje), maja ten sam, staly stopien kompresji, ktory wynika z wyliczenia dla zdjecia, ktorego uzyles w nagrywaniu akcji. Tak wiec wszystkie zdjecia w akcji, zapisujesz z takim samym stopniem kompresji, a ze kazde z nich zawiera inna tresc, to i wynik w postaci wielkosci plikow -- rozni sie.
Popatrz jaką mam krótką pamięć ale z tego co pamiętam w CS3 jak obrabiałem np 10 zdjęć do galerii internetowych gdzie był limit wielkości zdjęcia jest np 250kb i tak zapisywałem, żadne zdjęcie pomimo treści nigdy nie było większe niż te 250kb. Dziś sprawdzę w pracy na starej 7 ale chyba też tak miałem. Werdykt albo ja coś źle robię albo CS4 jest skopany. A może ktoś jest na sali kto pracuje na CS4 i sprawdziłby czy tak rzeczywiście się dzieje.
Popatrz jaką mam krótką pamięć ale z tego co pamiętam w CS3 jak obrabiałem np 10 zdjęć do galerii internetowych gdzie był limit wielkości zdjęcia jest np 250kb i tak zapisywałem, żadne zdjęcie pomimo treści nigdy nie było większe niż te 250kb.Ja sprawdzalem to wlasnie na CS3. Kazde ponowne uruchomienie SfW (czyli jak by nie patrzec -- kazdy krok akcji), to opcja OtFS jest nieaktywna. To nie jest opcja, ktora mozna zaptaszkowac na stale. Moze wczesniej, kiedy robiles to samo w CS3, wynik (pliki nie wieksze niz 250 kb) byl po prostu zbiegiem okolicznosci, i max 250 kb wynikalo po prostu z rozmiarow zdjec.
Ja sprawdzalem to wlasnie na CS3. Kazde ponowne uruchomienie SfW (czyli jak by nie patrzec -- kazdy krok akcji), to opcja OtFS jest nieaktywna. To nie jest opcja, ktora mozna zaptaszkowac na stale. Moze wczesniej, kiedy robiles to samo w CS3, wynik (pliki nie wieksze niz 250 kb) byl po prostu zbiegiem okolicznosci, i max 250 kb wynikalo po prostu z rozmiarow zdjec.
A widzisz głowy nie dam, że tak nie było. Czy w takim razie jest możliwość w "akcji" zapisania aby wszystkie zdjęcia mieściły się do określonej wielkości no powiedzmy do 250 kb?
A widzisz głowy nie dam, że tak nie było. Czy w takim razie jest możliwość w "akcji" zapisania aby wszystkie zdjęcia mieściły się do określonej wielkości no powiedzmy do 250 kb?Nie. Chyba ze skrypt, ale takowego nie znam. Najlepiej poszukaj osobnego softu, ktory daja sama taka mozliwosc (kompresja do konkretnej wielkosci pliku). Wtedy wszystkie operacje bedziesz robil na akcji, zapis do TIFFa, a pozniej tylko osobno kompresja.
BTW -- jakiego to typu zdjecia, ze tak sztampowo do tego podchodzisz? Nie zal Ci, ze ze wzgledu na takie ograniczenie po prostu niektore zdjecia beda zbyt mocno skompresowane?
Najlepiej poszukaj osobnego softu, ktory daja sama taka mozliwosc (kompresja do konkretnej wielkosci pliku). Wtedy wszystkie operacje bedziesz robil na akcji, zapis do TIFFa, a pozniej tylko osobno kompresja.
Polecam program SNS-Resizer (http://www.dobreprogramy.pl/SNSResizer,Program,Windows,13296.html), własnego autorstwa.
BTW -- jakiego to typu zdjecia, ze tak sztampowo do tego podchodzisz? Nie zal Ci, ze ze wzgledu na takie ograniczenie po prostu niektore zdjecia beda zbyt mocno skompresowane? No masz rację jakość przede wszystkim. Dzięki za wytłumaczeni problemu.