PDA

Zobacz pełną wersję : d70s i?

Kordian d70
01-09-2009, 22:27
Czytając niedawno post w dziale fotografii trafiłem na wypowiedź
naszego forumowicza "Dyźka"

D70s to super puszka, podmień szkło na na coś deko lepszego i będzie nice:)

a co lepszego byście polecali, bo mam dylemat straszny
nie mam konkretnego szkła na myśli, nie zarabiam fotografując,
moje szkła n18-70, s70-300 i sb600. Body d70s

Jakie szkło dla amatora lubiącego focić wszystko, wiem że to
żadna podpowiedź ale czym powinien kierować się amator przy wyborze
kolejnego szkła

Iść w stronę stałek, jasnych zoomow, czy szerokiego kąta, a może coś uniwersalnego?
Pytam bo śledze forum od dluższego czasu i zauważam pewien niepokojący trend,
mianowicie jest na forum mnóstwo amatorow, ktorzy pod wpływem
chwili kupują nowe, czasami bardzo drogie szkła po czym szybko je
odsprzedają, albo co gorsze zalegają one na domowych półkach wiec post
może się jak najbardziej przydać wszystkim początkującym

Pytam Was doświadczonych kolegów bedących poniekąd naszymi nauczycielami,
bo dużo się już nauczyłem czytając forum, za co wielkie dzięki ;-)

Pozdrawiam

mpwt
01-09-2009, 22:28
Zdradź na początek co też masz ;)

Kordian d70
01-09-2009, 22:44
sorry juz edit-uje
zapomnialem ze zmieniłem stopkę ;-)

mpwt
01-09-2009, 22:45
No to ja zaczynałem od takiego zestawu :D Teraz zobacz w moją stopkę ;)

Kordian d70
01-09-2009, 22:47
pozazdrościć ;-)

mpwt
01-09-2009, 22:57
pozazdrościć ;-)

Nie o to chodzi...

A żeby wyjaśnić przy okazji, to szklarnię gromadziłem dość długo a wszystkie te szkła zostały zakupione jako używane na naszej forumowej giełdzie. I jeszcze w latach świetności złotówki. Ale jak widzisz dominują tu stałki. Z uniwersalnych zoomów to tylko 24-85 (starszy brat 18-70). Ale większość powstaje przy użyciu stałek. Jak widzisz nie ma tu drogich szkieł (no może poza 105/2.8D, które jako jedyne przekroczyło 1500 zł).

Wiesz, na takie pytania jak zadajesz nie ma jednej odpowiedzi a i tak sam musisz na nie odpowiedzieć.

Kordian d70
01-09-2009, 22:59
Tak czy inaczej różnica wynika z tego, że Ty prawdopodobnie zarabiasz na fotografii,
a część forumowiczów, w tym ja, fotografuje amatorsko i opcja zwrócenia kosztów zakupu
wydaje się być raczej niemożliwa.

Łatwo coś kupić i utopić pieniądze, ale nie o to w tym chodzi.
Każdy z Was w tym i Ty stał kiedyś przed takim wyborem.
Więc ................

Kordian d70
01-09-2009, 23:03
Wiesz, na takie pytania jak zadajesz nie ma jednej odpowiedzi a i tak sam musisz na nie odpowiedzieć.

I w tym problem, i dlatego zapytałem ;-)
Strasznie ciężko wybrać cokolwiek, ponieważ jest tego mnóstwo,
i za różne pieniądze i złotego środka nie ma.

Miałem nadzieję, że ktoś wypowie sie czym on, ona kierowało się
przy wyborze kolejnego szkła w swojej szklarni. kolejnego czyli następcy
kita na początku przygody z fotografią.

mpwt
01-09-2009, 23:06
Tak czy inaczej różnica wynika z tego, że Ty prawdopodobnie zarabiasz na fotografii,

Prawdopodobnie raczej nie zarabiam. Traktuj mnie jak amatora...

Łatwo coś kupić i utopić pieniądze, ale nie o to w tym chodzi.

Ekhm... To twoje hobby? Bo moje tak... czy wydając kasę na hobby to topienie pieniędzy? I tak i nie. Ja chyba topię, bo jeśli przeliczyć to wszystko na bilans finansowy to można pomyśleć, żem głupi jest...

Więc ................

... jak nie chcesz topić to zmień hobby (a są takie gdzie się nie topi... pływanie? Ops...).

A żeby dokończyć czym się kierowałem... widziałem/wiedziałem/zdawało mi się (*niepotrzebne skreślić), czego mi brakuje w tym co mam.
No i jeszcze starałem się zachować jakiś kompromis w tym.

I jeszcze żeby pocieszyć. Pamiętaj jak, że jak kupisz za sensowne pieniądze używkę to jest szansa, że na tym nie stracisz jak sprzedaż.

arturmsi
01-09-2009, 23:22
a co jest nie tak? za wąsko masz? za krótkie tele? albo za ciemne wszystko? albo wszystko naraz? odp. sobie na te pytania ;)

dominikpl72
02-09-2009, 11:01
Twoje pytanie "co następne" - to jest temat w którym nie da się teoretyzować. musisz po prostu poeksperymentować. takie eksperymenty ułatwia znacznie (cenowo) forumowa giełda. ja po standardowym zestawie 18-70 i 70-300 - kupiłem Tamrona 28-75 i nie żałuję (ale w międzyczasie miałem jeszcze 50 1.8, manualny 55 Micro AIS). inni wybierają 17-50 i tez nie żałują. jeszcze inni wybierają "stałki" i też nie żałują. po prostu musisz wziąć nowe szkła w ręce i się nimi pobawić. na dobry początek polecam jakiś standardowy zoom 2.8 i wzięcie do ręki 50 mm 1.8 aby sprawdzić czy "stałki" w ogóle Ci podchodzą. - to są żadne pieniądze (nawet dla amatora) - jak ci się nie spodobają - łatwo sprzedasz. to tyle moich przemyśleń.

krolewicz
02-09-2009, 11:54
generalnie jak kupisz używanego szkiełko, to nawet jak po pewnym czasie stwierdzisz, że jest Ci niepotrzebne albo się nie do końca sprawdza, to istnieje wysokie prawdopodobieństwo, iż sprzedasz je bez straty lub nawet z zyskiem

dobre szkła, w przeciwieństwie do coraz to nowszych puszek, to inwestycja :)

darko
02-09-2009, 13:01
a co lepszego byście polecali, bo mam dylemat straszny
nie mam konkretnego szkła na myśli, nie zarabiam fotografując,
moje szkła n18-70, s70-300 i sb600. Body d70s

Jest to dość trudne pytanie aby jednoznacznie odpowiedzieć.
Myślę że powinieneś zacząć od odpowiedzi na pytania:
Czego mi brakuje w tym zestawie? a po sprecyzowaniu tego czego Ci brakuje będziesz wiedzieć w którym iść kierunku, no chyba że masz po prostu ochotę na nowe szkiełko :)

Dex
02-09-2009, 13:19
Dokup 50 1.8 i będzie si :) Będziesz miał super jasne (nie czepiać sie posiadacze 1.4 :-P) szkiełko.

U mnie przy tej samej puszce jest S 50-150 HSM 2.8, S 18-50 3.5-5.6 i właśnie N 50 1.8. Z chęcią bym zamienił to ciemne szerokie na coś jaśniejszego, ale narazie inne priorytety niż obiektyw. U mnie głównie na tapecie jest sport a teraz zabawa w portrety. Najlepiej dokupić szkło do preferowanej dziedziny :)

Mavierk
02-09-2009, 13:22
Ja mam 35/1.8 i 50/1.8 i... pozbywam się 50/1.8, bo 35tka to szkło jest dla mnie wystarczające. Ewentualnie kupię sobie jeszcze S20/1.8 i w/w Sigmę 50-150. Ale najpierw zmienię puszkę na coś w stylu d5k :)

Kordian d70
02-09-2009, 13:30
i... pozbywam się 50/1.8

i za ile sie pozbywasz tego szkielka?
moze sie dogadamy.

MYSZ
02-09-2009, 18:34
Tak jak poprzednicy piszą, dokup 50 1,8 . Gwarantowana zabawa na długi czas, no i spory skok jakościowy za małe pieniądze:)

microbot
02-09-2009, 20:13
Też proponuję N50/1.8 to chyba najtańsza propozycja na rynku na tą chwilę a po testach sam stwierdzisz czy tak wąski kąt Ci pasuje, bo z plastyki i GO jestem pewien, że będziesz happy.
Oczywiście jest jeszcze nieco droższe 35/1.8 ale musiałbyś odpowiedzieć sobie na pytanie co bardziej Ci leży. Napisałeś, że lubisz fotografować wszystko. Ja też lubię fotografować wszystko ale ze wskazaniem na ... i tu mógłbym wymienić kilka rzeczy.
Dobrym treningiem jest ustawienie zooma na konkretnej ogniskowej i pofocenie przez pare dni tylko na niej. Albo przejrzyj EXIF'y swoich fotek pod kątem ogniskowej, może odpowiedź sama się nasunie.

wally11
02-09-2009, 21:03
może potrzebujesz czegoś szerokiego np: sigma 10 - 20 ?
może szkiełka do portretów np: nikkor 50 1.8 lub 85 1.8 ?
może jakiegoś fajnego szkiełka do makro np : nikkor micro 55 2.8 ais ( tani i świetny ), tamron 90, cosina 100 ?
a może chcesz poeksperymentować z m42 i masą szkiełek dostępnych na a....o po parę złotych.
I jeszcze wiele, wiele innych "może"
W tym dostępnym oceanie szkiełek na pewno znajdziesz coś dla siebie czego szczerze życzę :)

Kordian d70
02-09-2009, 21:40
myślę, że popróbuję swoich sił z 50mm nikona
a chciałem jeszcze zapytać o wasze doświadczenia z
samyangiem czy falconem 85 mm 1.4 i jego ręcznym ostrzeniem,
bo zastanawiałem sie mocno nad tym szkiełkiem, ale brak
doświadczenia z manualem troszke je zdyskwalifikował.

Co wy na to, bo szukam czegoś fajnego do portretów i zdjęć dzieci,
a że one raczej ruchliwe są to moge sobie z tym samyangiem nie dać
rady, czy 50mm zda egzamin??????????????

microbot
02-09-2009, 22:23
50-tka na DX'ie da Ci 75mm a to jak najbardziej portret. Dzieci są mocno ruchliwe - manuala nie polecam do tego typu fotek.

mpwt
02-09-2009, 23:34
samyangiem czy falconem 85 mm 1.4 i jego ręcznym ostrzeniem

Masz D70s. To też moje pierwsze body. Kochane ale dość szybko się go pozbyłem. Dlaczego? Głównie ze względu na wizjer (byłem po przesiadce z analogów). Dlatego kup lepiej 50/1.8D. Potem przy okazji przestaw się na ręczne ostrzenie. Jeśli nie będziesz miał z tym problemu wtedy myśl o 85/1.4 MF. :D

Dex
03-09-2009, 10:48
Niewiele razy miałem okazje patrzec przez wizjer czegoś innego niż mój staruszek, ale coraz bardziej odczuwam "zelety" tego wizjera :(
Ja jeszcze z okularami średnio sie odnajduje w manualnym ostrzeniu ;) Tragedii nie ma, ale za bardzo sie przyzwyczaiłem do HSM'a :-P

Boger
03-09-2009, 20:45
Kiedyś też miałem d70s z 17-70, do którego dokupiłem 70-300 vr i właśnie 50 1.8.
Jeśli czegoś brakuje Ci w Twojej aktualnej szklarni, to myślę że właśnie 50 będzie dobrym wyborem.