PDA

Zobacz pełną wersję : Pomysł na zdjęcie

janex
01-09-2009, 16:52
Witam,
zajmuję się oprócz fotografowania, modelarstwem, i chciałbym wykonać jakieś naprawdę dobre zdjęcia swoich modeli, co mi polecacie, kleję modele ciężarówek.
Myślałem nad tym długo, np. chciałem zrobić zdjęcie jednego z moich holowników gdzieś przejeżdżającego przez błoto czy inny piasek, ale wydaje mi się to zbyt banalne, jak myślicie co było by dobrym pomysłem na wykonanie takiej fotki? A może zrobić jakieś zwykłe zdjęcie na trawie czy asfalcie a potem jakoś ciekawie obrobić. Czekam na propozycje pomocy, z góry dziękuje.

mad_mark
04-09-2009, 13:40
z modelami jest pewien problem.... w zaleznosci od sprzetu jakim dysponujesz (glownie swiatlo) glownym ograniczeniem jest mala GO. nie za bardzo rozumiem jak chcesz przedstawic modele. wolisz pokazac je w sztucznym otoczeniu imitujac realne sytuacje czy moze cos z high-key'owym tlem jak fotki katalogowe?

janex
04-09-2009, 18:57
nie za bardzo rozumiem jak chcesz przedstawic modele. wolisz pokazac je w sztucznym otoczeniu imitujac realne sytuacje czy moze cos z high-key'owym tlem jak fotki katalogowe?

Właśnie ja sam nie wiem ale wydaję mi się że ukazanie ich w jakimś tam sztucznym otoczeniu nie będzie zbyt dobre, ponieważ może to być mało ciekawe, realne.
A nie wiem za bardzo co znaczy high-key`owe tło :?, możesz pokazać jakiś przykład??

P.S. Ok już sprawdziłem co to znaczy i o co w tym chodzi, ale nie wiem czy to wypali w zdjęciach moich modeli. Jak można uzyskać taki efekt?? Mam tylko lampę nissina Di622 i to by było na tyle :/ jeśli chodzi o oświetlenie.

mad_mark
04-09-2009, 19:56
zrob sobie wieksza wersje tego: http://www.strobist.blogspot.com/2006/07/how-to-diy-10-macro-photo-studio.html
z jedna lampka moze byc problem.... moze do tego jakies light-box'y takie jak w tym przypadku: http://www.beyondmegapixels.com/2009/07/smoke-photography-101-without-an-off-camera-flash-that-is-part-1/

janex
05-09-2009, 09:33
Ok wielkie dzięki za podpowiedzi, postaram się jakoś z tym pobawić.