Zobacz pełną wersję : Co to jest wogóle warte? NIKKOR 18-55+NIKKOR 55-200
Czy taki zestaw przedstawia jakąś warość?
Pawełfoto
06-10-2006, 21:20
Tak pytasz jakby to nic nie było warte, ja kita 18-55 sprzedałem za 300zł na Allegro, chyba jednak jest coś warte.
Salomon
Chcesz znać ich wartość pieniężną? Czy chodzi ci o ich jakość?
Jeśli to drugie to da się tym jak każdym innym obiektywem zrobić dobre zdjęcie, kwestia odpowiedniego podejścia
Ale nie są to zbyt dobre obiektywy
Jak to pięknie napisać dwa błędy w jednym słowie. ;) *w ogóle
Jak to pięknie napisać dwa błędy w jednym słowie. ;) *w ogóle
No tak i znowu ta ortografia dzięki za niewyrozumiałośc.............
jezeli chodzi np o ostrosc to przy 18mm od f5,6 18-55 jest ostrzejszy w naroznikach kadru niz 18-70 - nie duzo ale zawsze
mnie wadzi tylko to ze jest za krotki - 55 do malo na spacer zoom - 18-135 ma zakres w miare - tylko ze jest gorszy niz 18-70 pod kazdym wzgldem prawie
a co do 55-200 - hmm gdyby nie to ze plastikowy to bylby bardzo dobry - za to jest lekki i dosyc szybki (SWM)
jakosc fotek nie pozostawia duzo do zyczenia - aberacje zauwazyc da sie tylko na galeziach i lisciach pod slonce - bokeh przyjemny - 9 listkowa przeslona - mam taira 135 2.8 - niby 20 listkow - ale pozatym ze przeslona niesamowicie wyglada to zeby miec ostro to trzeba przymknac do 5,6 -8 - kolorki gorsze niz w nikkorze i brak AF, pomiaru swiatla - tair pojdize na aukcje -
porownywalem 55-200 z 18-200VR - w sumie spokojnie moga konkurowac - a 55-200 jest bardzoej przewidywalny - ostrosc jest mniej wiecej stala w calym obszarze kadru - czego niestety o 18-200 nie da sie powiedzec
55-200 do bardzo dobry obiektyw i dosyc tani - co prawda ma tylko 200mm - jednak na 300mm to lepiej miec cos jasniejszego niz 5.6 - w doadatku posiadacze sigmy APO 70-300 nie uzywaja czesto zakresu 200-300 "bo mydli" jesli nie przykmniety do f11 :)
No tak i znowu ta ortografia dzięki za niewyrozumiałośc.............
Spokojnie. Przecież Pana nie atakuję. Po prostu w Internecie też powinna być zachowana ortografia i interpunkcja. Zajrzy Pan na http://www.bykom-stop.avx.pl/ i na www.pwn.pl
Co innego, jak Pan jest dyslektykiem.
PS. Proszę się tak nie denerwować. :P
Maldoror13
08-10-2006, 20:18
Mam ten zestaw (18-55 i 55-200), z 18-55 nie jestem zadowolony. Za to 55-200 jest niezły jak za taka kasę, zrobiłem nim koło 1000 zdjęć i powiem, że jak na amatorskie szkoło to się nadaje(niestety na lepsze mnie narazie nie stać).
Spokojnie. Przecież Pana nie atakuję. Po prostu w Internecie też powinna być zachowana ortografia i interpunkcja. Zajrzy Pan na http://www.bykom-stop.avx.pl/ i na www.pwn.pl (http://www.pwn.pl)
Dobra rada . W prawym górnym rogu okna edycji posta jest ikonka ABC . Jeden klik i po kłopocie :)
drakenus77
10-10-2006, 09:59
## hmm ja wlasnie posiadam takie szkielka, i powiem tak nie jest to zle.. 55-200 calkiem szybko ostrzy ,wsumie zawsze , nie to co sigma 70-300 . Fotki mozna ladne porobic , zobacz link ponizej
http://www.airfoto.pl/index.php?module=Photos&action=Search&id=311&type=id_u
pozdrawiam.
ps z czasem zmieniam 55-200 na 80-400 vr nikona ..
witam... skorzystam z zalozonego juz tematu
mam zamiar na dniach kupic nikona d50 + obiektyw
jako ze temat obiektywow na razie jest mi obcy, chcialam uzyskac porade w jaki obiektyw na poczatku warto zainwestowac ( poprosiłabym rowniez o konkretna argymentacje =) )
- na razie mam 2 na myśli - ten podstawowy dodawany do zestawu
- NIKKOR 18 - 55 F/3,5-5,6 G ED
badz
TAMRON 55-200mm F/4-5.6
(tzn chcialabym sie zmiescic w granicach do 400 zł - bynajmniej na początek nie planuje większych wydatków)
a moze macie jakieś inne sugestie ??
witam... skorzystam z zalozonego juz tematu
mam zamiar na dniach kupic nikona d50 + obiektyw
jako ze temat obiektywow na razie jest mi obcy, chcialam uzyskac porade w jaki obiektyw na poczatku warto zainwestowac ( poprosiłabym rowniez o konkretna argymentacje =) )
- na razie mam 2 na myśli - ten podstawowy dodawany do zestawu
- NIKKOR 18 - 55 F/3,5-5,6 G ED
badz
TAMRON 55-200mm F/4-5.6
(tzn chcialabym sie zmiescic w granicach do 400 zł - bynajmniej na początek nie planuje większych wydatków)
a moze macie jakieś inne sugestie ??
Zobacz że Tamron jest wąski i nie sprawdzi się jako szkło do wszystkiego z powodu braku szerokiego kąta.
Jeżeli już chcesz kupić tylko jedno szklo to dozbieraj do używanego Nikora 18-70.
porownywalem 55-200 z 18-200VR - w sumie spokojnie moga konkurowac - a 55-200 jest bardzoej przewidywalny - ostrosc jest mniej wiecej stala w calym obszarze kadru - czego niestety o 18-200 nie da sie powiedzec
Przepaść ceniwa jest ogromna... i myslalem ze z jakoscia tez jest lepiej... moze nawet wiecej niz lepiej.
Przymierzam sie do tego 18-200 VR no ale jak ma byc ciut lepszy tylko.... hmmmm
A co sadzicie o 24-120 od Nikona??
Poprostu chce miec jeden obiektyw i taki zakres 18-200 bylby idealny dla mnie. A moze polecicie mi cos innego w tym zakresie.
Pozdrawiam
zasadniczo to sam musisz sprawdzic
18-200 to kompromis pomidzy jakoscia a wygoda - i niestety 18-200 jest szalenie wygodny - gdyby kosztowal tyle co co np sigma 18-200 to bym go kupil - a tak to cena jest nieco zbyt kosmiczna
ja porownywalem cropy - pewniena odbitce 10x15 nie bedzie jakos znaczacej roznicy widac
zastanawialem sie nad zmiana 18-55+55-200 na tego 18-200 VR - jednak przymkniety 18-55 zachowuje sie znacznie lepiej - moje SUBIEKTYWNE wrazenie (charakterystyki takze ma lepsze z wykresow) natomiast 55-200 praktycznie od pelnej dziury jest taki jak VR przymkniety do f8 - a po co sciemniac ? :)
obecnie kandydatami na spacer zooma sa sloiki o staly swietle 2.8 - zakres pewnie 28-70 itp -
w cenie VR mozna nabyc takiego + stalke szerokokatna i moze jeszcze na 70-300 starczy nawet :P - na pewno ciekawszy zestaw
A mial ktos w rekac 24-120 VR ??
Jest tanszy od 18-200 i pewnie mniej wygodny ale moze jakos bedzie lepsza...
Potrzebuje czegos wygodnego i dobrego... ja wiem wiem ze tak sie nie da ale probuje dojsc do kompromisu... jak to w zyciu bywa.
Naprawde ten Nikonowski 55-200 taki dobry... a jaki tani do tego...
Spokojnie. Przecież Pana nie atakuję. Po prostu w Internecie też powinna być zachowana ortografia i interpunkcja. Zajrzy Pan na http://www.bykom-stop.avx.pl/ i na www.pwn.pl (http://www.pwn.pl)
Dawno do wątku nie zaglądałem. Tymbardziej się nie denerwuję. W forum bynajmniej nie chodzi o interpunkcję tudzież o ortografię panie ważniaku warszawiaku. Jak chcesz pan tępić to proszę na swoim podwórku a nie na moim. I wara od mojej pisowni i dyslekcji, której bynajmniej nie posiadam pilnować swojego nosa i czytać regulamin............
I po co ten stres? :) Mam prawo Pana poprawiać, tak jak każdy. I nie wydaje mi się, żebym naruszał w jakiś sposób Pana prawa.