Zobacz pełną wersję : Flash, Swish, Galerie....
Witajcie ponownie w dzień taki ważny dla nas...
Ale nie o histori chciałem. Otóż jestem zainteresowany stworzeniem galerii swojej i jakiejś strony w SWISHu lub FLASHu. Czy ktoś z Was zna zagadnienia tego środowiska? Czy moglibyście polecić jakieś dobre podręczniki i ile zabiera nauka od zupełnego żółtodzioba do człowieka będącego w stanie stworzyć fajną galerię internetową i mały serwis typu artykuły, newsy, kontakt, etc? Co trzeba mieć - książki/tutoriale?
Pozdrawiam serdecznie
Powiedz mi proszę, dlaczego koniecznie chcesz użyć Flasha? Co złego jest w (X)HTML, CSS, PHP, JS itp.?
ku6i dobrze gada - jak już się nauczysz, to zrobisz stronkę, a potem nie będzie Ci się chciało jej aktualizować, no chyba, że dobrze toto oskryptujesz, ale wtedy i tak zapomnij o wysokim PageRank w google.
Hmmm, powiem tak... przeglądając galerie choćby Wasze (mam na myśli szeroki ogół użytkowników forum) widzę, że technika flash jest nieporównanie bardziej kreatywna niż (x)html + css. Strony są bardziej dynamiczne, kolorowe, pełne efektów... co ma też swój wydźwięk artystyczny. HTML+CSS prosta rzecz: robię grafikę, biorę sobie joomlę + parę pluginów, dostosowuję i mam.
Prawda, z tą aktualizacją chyba bywa trudniej jeśli o Flash idzie, trzeba by do tego coś dopisać co by umożliwiało zmianę plików .xml z miniaturami tudzież zdjęciami.
Ale pytanie pozostaje nadal aktualne: jak się najszybciej nauczyć flasha(swisha)?
Ja się na tym nie znam, ale na ile się znam, to jest b. słabe rozwiązanie, żeby całą stronę wykonać tylko we Flashu.
Wydaje mi się że zazwyczaj robi się wszystko normalnie (CSS, JS), a SWF tylko elementy, których nie da się inaczej. Ale pewnie co kto lubi.
W każdym razie cała strona we Flashu to prawdopodobnie o wiele większe wyzwanie jeśli chodzi o SEO.
Hmmm, powiem tak... przeglądając galerie choćby Wasze (mam na myśli szeroki ogół użytkowników forum) widzę, że technika flash jest nieporównanie bardziej kreatywna niż (x)html + css.
Flash może i daje możliwości, problem w tym, że 95% webmajstrów zachłystuje się nowoodkrytą technologią i tworzy migające potworki. Wydaje mi się, że portfolio fotografa powinno bronić się zdjęciami a nie wyglądem strony. Sama strona powinna być "przeźroczysta", niezauważalna podczas przeglądania zdjęć, bo o nie tutaj chodzi. Widziałeś kiedyś prawdziwą galerię fotografii z grafitti i głośną muzyką w tle? Co do muzyki, nie licząc jednostkowych przypadków, to jest ona całkowicie zbędna i pierwsze co robię wchodząc na taką stronę, to szukam sposobu, żeby ją wyłączyć. Niech mnie webmajster nie uczy jaką muzykę mam lubić. A już szczytem szczytów są galerie oparte na simpleviewer z "błyskającymi" zdjęciami i zmieniającymi rozmiar ramkami.
Ładnie to ująłeś pisząc:
Strony są bardziej dynamiczne, kolorowe, pełne efektów...
... w sam raz na stronę reklamującą ciuchy dla trzynastolatek a nie fotografa.
co ma też swój wydźwięk artystyczny.
Oj, tutaj na pewno nie dojdziemy do porozumienia.
Jeśli chodzi o nie-Flashe, to joomla itp. gotowce też mnie nie powalają. Zazwyczaj to jest tylko kiepskiej jakości dopasowanie szablonu powtarzanego na tysiącach stron.
Prawda, z tą aktualizacją chyba bywa trudniej jeśli o Flash idzie, trzeba by do tego coś dopisać co by umożliwiało zmianę plików .xml z miniaturami tudzież zdjęciami.
Z tego co mi wiadomo, to już dawno Flash pozwalał na użycie PHP i MySQL, więc problemu z dynamiczną aktualizacją nie ma.
Ale pytanie pozostaje nadal aktualne: jak się najszybciej nauczyć flasha(swisha)?
Wybacz, niestety od dłuższego czasu nie jestem już w temacie, więc niewiele Ci pomogę, bo zatrzymałem się na czasach, gdy Swish był ciekawostką do pięt nie dorastającą Flashowi MX. "Za dawnych czasów" rozwiązania były 2: kursy w necie oraz książki Helionu. Podejrzewam że teraz może być podobnie, ew. jakieś kursy interaktywne wchodza w grę.
Ja uparcie jednak twierdzę, że PHP + MySQL + Ajax kompletnie wyczerpują tą problematykę. Wspominasz o tych fajnych galeriach we Flashu. Mógłbyś podesłać parę przykładowych linków? Domyślam się, że po prostu mamy inny gust, a tutaj jak wiadomo "de gustibus...". Kiedyś na blogu Iczka była notka nt. najlepszych portfolio fotografów, ale za Chiny Ludowe nie mogę jej teraz odnaleźć.
Jak już chcesz się nauczyć, to skorzystaj z wbudowanego tutka - we flashu jest świetny, w swishu też niezły.
Flash może i daje możliwości, problem w tym, że 95% webmajstrów zachłystuje się nowoodkrytą technologią i tworzy migające potworki. Ładnie to ująłeś pisząc:
To prawda, ale jest także te 5% tych, którzy nie nadużywają.
Jeśli chodzi o nie-Flashe, to joomla itp. gotowce też mnie nie powalają. Zazwyczaj to jest tylko kiepskiej jakości dopasowanie szablonu powtarzanego na tysiącach stron.
Pisząc Joomla miałem na myśli raczej właśnie skrypty php/sql niż gotowy design strony. Wiadomo, że każdy ambitny robi swoją grafikę a joomla zastępuje tylko godziny dłubania w php.
Ja uparcie jednak twierdzę, że PHP + MySQL + Ajax kompletnie wyczerpują tą problematykę. Wspominasz o tych fajnych galeriach we Flashu. Mógłbyś podesłać parę przykładowych linków?
Ot choćby pierwszy z brzegu, galeria P.M'a:
http://www.adamkaniowski.com/
Bardzo mi się podoba. Nie jest przegadana, przeefekciona. A co do muzyki - to w wielu galeriach malarstwa spotkałem się z doborem muzyki przez autora do wystawianych prac i było to naprawdę super.
Pozdrawiam serdecznie ;-)